|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - Wybór aparatu: niewielki rozmiar, jakość zdjęć, stabilizacja
ErykSawicki - Pią 06 Maj, 2016 Temat postu: Wybór aparatu: niewielki rozmiar, jakość zdjęć, stabilizacja Cześć,
Chciałbym prosić o poradę w zakresie kupowania nowego aparatu. Postarałem się zebrać moje potrzeby tak, aby nie było to kolejne pytanie z serii "załatwcie tę sprawę za mnie".
CZEGO POTRZEBUJĘ:
- Najwyższa możliwa jakość zdjęć
- Stosunkowo niewielki rozmiar (nie trzeba być lekki)
- Połączenie WiFi, (ew. NFC ale niekoniecznie)
- Jakaś forma stabilizacji obrazu pożądana
CZEGO NIE MUSZĘ MIEĆ:
- Uchylny ekran (choć miły dodatek)
- Możliwość filmowania
- Nie musi być super szybki (autofokus)
- Wymyślne programy takie jak redukcja efektu czerwonych oczu, panoramy, filtry itp
- zaawansowane ustawienia manualne (pół-manual to max czego będę używał)
- Wbudowany mikrofon
DO CZEGO BĘDZIE UŻYWANY
Przede wszystkim aparat podróżny! Dlatego dość niewielki rozmiar jest dla mnie istotny, dlatego nie decyduję się na DSLR-a. Fotografia architektury, fotografia uliczna, raczej nic w ruchu.
Zdjęcia powinny służyć jako materiał do dalszej obróbki (mam ogromne doświadczenie w obróbce zdjęć) - stąd ten element jakości jest istotny - zdaję sobie naturalnie sprawę z ograniczeń małych aparatów i budzętu, nie oczekuję tu cudów, jakość ma być bdb jak na amatorskie zastosowania (a może semi-pro).
BUDŻET:
Górna granica mniej więcej 2500-3000 zł
O CZYM MYŚLĘ:
Kompletnie nie siedzę w tym, co się dzieje teraz na rynku, miałem jeszcze lata temu starego Nikona D70/80 i na tym etapie moja wiedza nt sprzętu się zatrzymała
Wyselekcjonowałem następujące aparaty:
http://bit.ly/1QU527M
Zastanawiam się czy warto koniecznie brać aparaty ze stabilizacją:
Panasonic Lumix DMC-ZS100
Canon PowerShot G7 X
Na pewno podoba mi się też:
Panasonic Lumix DMC-GM5
(wszystkie w linku z porównaniem powyżej).
Będę SZALENIE wdzięczny za każdą sugestię w tym temacie.
Jeszcze jedna uwaga, sporo ostatnio podróżuję służbowo, więc mam możiwość kupna aparatu w Azji, jeśli jest jakaś nowość, o której warto pomyśleć chętnie zerknę.
Z góry dziękuję
Pozdrowienia
Eryk
fides - Pią 06 Maj, 2016
Do "CZEGO POTRZEBUJĘ:"
-dodaj zakres zooma
..bo mamy tu modele z obiektywami od ekw. 28- ~80mm, 24-65mm do 25-250mm
Jak wystarczy mały zakres ogniskowych to może Panasonic LX100 jak chcesz więcej, to może Sony RX10.
Rozstrzał wymiarów też jest duży w "wyselekcjonowanych" przez ciebie.
Wszystkie maja stabilizację -jak nie w korpusie, to w obiektywie.
ErykSawicki - Pią 06 Maj, 2016
rzeczywiście rozstrzał jest wielki Wystarczy niewielkie zakres z 18-70 byłem zadowolony, gdyby miał nieco więcej to tym lepiej, ale aż 250 nie potrzebuję z pewnością.
Przejrzę tego Lumixa LX100 zaraz, dzięki za kolejny trop!
edit: pytanie czy ten Lumix DMC-ZS100 nie będzie lepszym wyborem jesli chodzi o Lumixy?
fides - Pią 06 Maj, 2016
http://camerasize.com/compact/
do X-T10 dodaj obiektyw z jakim chcesz kupić. Możesz dodać resztę aparatów (+ewentualne obiektywy z zestawów handlowych) jakie bierzesz pod uwagę.
Aparaty można oglądać z różnych stron.
[ Dodano: Pią 06 Maj, 2016 19:08 ]
ErykSawicki napisał/a: | zakres z 18-70 |
czyli ekw. 28-105mm
[ Dodano: Pią 06 Maj, 2016 19:22 ]
o to mi chodziło http://j.mp/1ZnkAHr
(pewnie bierzesz pod uwagę zestaw z obiektywem 16-50mm -tańszy)
http://j.mp/1Znktvx
-możesz dodać inne
No tak, przy takim zoomie to bezlusterkowce z obiektywem są jednak głupim wyborem, jeśli całość ma być w miarę niewielka...
Zostają więc aparaty z serii "Large sensor compact" lub ten ten "compact" Canon PowerShot G7 X. Szukam jednak dalej w tej pierwszej kategorii, jeśli możecie coś polecić w tej materii bede wdzieczny.
pozdrowienia!
Eryk
fides - Pią 06 Maj, 2016
Pokazałem skrajności w rozmiarach wyselekcjonowanych...
A6000 z 16-50 mm tak duża nie jest, a A5100 z tym samym obiektywem -już w ogóle.
Od GM5 z 12-32mm lub innego bezlustra m4/3 "w kicie" wolałbym wspomnianego LX100.
[ Dodano: Pią 06 Maj, 2016 19:37 ]
Zobacz jeszcze Canon G1x Mk Ii
Zaktualizowana lista wygląda tak:
http://www.dpreview.com/p...rtDir=ascending
Gdyby ktoś jeszcze zechaciał skomentować, będę zobowiązany
fides - Sob 07 Maj, 2016
Odrzuciłbym te z ciemniejszymi obiektywami /Maximum aperture/ -czyli RX100 II, G9x i ZS100 (TZ100),
G7x jest trochę niedopracowany https://www.youtube.com/watch?v=_E6Mxxe_kG4
Nikona DL24 jeszcze nie widziałem i chyba nikt nie testował, ale stawiam że dobrze oprogramowali matrycę i nie dali ciała z obiektywem -w kompaktach im się to nie zdarza.
Nikon ma Hybrid AF -to dobrze. W serii 1 działa świetnie.
ErykSawicki - Sob 07 Maj, 2016
Dzięki, też zwróciłem uwagę na ciemniejsze obiektywy (chociaż RX100 II dopiero na drugim końcu ma 4.9). Patrząc na to w ten sposób, jeśli nie uda mi się kupić Nikona DL24-85 to zostaje tylko...
LX100: fajny aparat, może trochę większy niż pozostałe, na pewno jasny obiektyw, ale obawiam się czy nie jest już zbyt przestarzały?
Mysle o nastepujacych parametrach
- Sensor size: Four Thirds
- Effective pixels: 13 megapixels
- ma wprawdzie wi-fi, czy to znaczy ze mozna przesylac nim zdjecia do telefonu czy tylko na komputer? (telefon to chyba tylko NFC?)
Sunders - Sob 07 Maj, 2016
ErykSawicki napisał/a: | RX100 II dopiero na drugim końcu ma 4.9 |
RX100 III ma 2,8 i też mieści się w podanym budżecie.
ErykSawicki napisał/a: | LX100: fajny aparat, może trochę większy niż pozostałe, na pewno jasny obiektyw, ale obawiam się czy nie jest już zbyt przestarzały? |
Ma bardzo dobry obiektyw, ale jest trochę mniej poręczny od RX100 i G7 X. IMO przestarzały nie jest.
ErykSawicki napisał/a: | - ma wprawdzie wi-fi, czy to znaczy ze mozna przesylac nim zdjecia do telefonu czy tylko na komputer? (telefon to chyba tylko NFC?) |
Wg specyfikacji LX100 obsługuje NFC.
ErykSawicki napisał/a: | DO CZEGO BĘDZIE UŻYWANY
Przede wszystkim aparat podróżny! |
IMO do tego najlepiej z tych, które bierzesz pod uwagę, nadaje się G7 X ze względu na gabaryty, odchylany wyświetlacz LCD i zakres ogniskowych obiektywu.
ErykSawicki - Sob 07 Maj, 2016
Dzięki za pomoc.
W takim razie powoli zawężam wybór do następujących aparatów:
Sony Cyber-shot DSC-RX100 III
Sony Cyber-shot DSC-RX100 II
Canon PowerShot G7 X
Nikon DL24-85 - jeśli będzie dostępny w Azji w dniu premiery, biorę w ciemno, ale zakładam póki co jako opcja rezerwowa
Pytania:
RX100 III jest w górnej granicy budżetu, jak się Waszym zdaniem spisuje na tle RX 100 II?
Wydaje mi się, że II jest bardziej konkurencją dla G7 X, a III ją nieco przerasta. Rozmiarowo wszystko są ok. Rezygnuję tym samym z LX100 właśnie ze względu na rozmiar.
Sunders - Sob 07 Maj, 2016
ErykSawicki napisał/a: | RX100 III jest w górnej granicy budżetu, jak się Waszym zdaniem spisuje na tle RX 100 II? |
Najistotniejsze różnice na korzyść III to IMO:
1.trochę lepszy obiektyw, jaśniejszy i o bardziej praktycznym zakresie ogniskowych
2.obecność wbudowanego wizjera elektronicznego
3.lepszej jakości zapis video
|
|