forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Co to za sprzęt?

nitek83 - Nie 08 Maj, 2016
Temat postu: Co to za sprzęt?
Znalazłam to na strychu. Wygląda jak jakieś części mikroskopu optycznego, ale zgaduję :) Czy może mi ktoś pomóc i powiedzieć jak się to nazywa lub do czego służy? z góry dziękuję.
T.B. - Nie 08 Maj, 2016

Obiekt(obiektywowy?)-mikrometr światła przechodzącego.
Tylko mnie nie pytaj, czy to się je :smile:

Z zakładów ŁOMO zresztą.

nitek83 - Pon 09 Maj, 2016

Tylko taka nazwa sie nie pojawia w necie. Czy poprawnie to brzmi: mikrometr okularowy mikriskopu? Czy to w ogóle część mikroskopu czy osobny przyrząd?
T.B. - Pon 09 Maj, 2016

Ja tylko przetłumaczyłem dosłownie z ruskiego. Niczego więcej nie umiem powiedzieć. Ale jak rano wstaną fizycy albo inżynierowie, to któryś pewnie coś powie. Albo i nie powie.
WueN - Pon 09 Maj, 2016

Z grubsza wytłumaczone o co chodzi - http://ehkskavator.ru/item/186182
Chyba o chodzi o pomiar małych odległości.

maziek - Pon 09 Maj, 2016

Płytka szklana z naniesioną skalą mikrometryczną, widoczną pod mikroskopem w świetle przechodzącym. Przykładowo może to być skala długości 1 mm, podzielona na 100 części. Można tym skalibrować mikroskop w danym konkretnym położeniu (dowiedzieć się jaki wymiar w rzeczywistości ma pole widzenia przy tym powiększeniu). Można też dokonywać pomiarów obiektu tylko nie jestem pewien, czy każdym takim szkiełkiem czy specjalnym (problem równoczesnej ostrości obiektu i skali). Być może to jest akurat część oryginalnie przeznaczona do wkładania w tor optyczny w jakimś urządzeniu przemysłowym itp.
nitek83 - Pon 09 Maj, 2016

Bardzo dziekuje. Najważniejsze pytanie, jak nazwać to co jest w tej skrzynce?? :) chciałabym to sprzedać a nie wiem jak to nazwać :)
maziek - Pon 09 Maj, 2016

Jeśli to ma wymiary mikroskopowego szkiełka podstawowego to można nazwać szkiełkiem podstawowym mikrometrycznym i/lub kalibrującym. A jak ma inne wymiary to wyrzucić "podstawowe".
komor - Wto 10 Maj, 2016

maziek, to ma wymiary walizki :) i w środku jak widać znajduje się znacznie więcej niż jedno szkiełko, jakieś okulary i inne szpeje. Wyszukując po normie GOST 7513-55 uwidocznionej na pierwszym zdjęciu można wyguglać takie coś: Measurement of Object-Micrometer Type Scales. (…) A specialized instrument for measuring object-micrometer type scales.
maziek - Wto 10 Maj, 2016

A sorry, ja poparzyłem tylko na ostatni post kolegi ;) . Zakręcony jestem :) . Walizki nie widziałem :) .
Narado - Pon 23 Maj, 2016

Nazwij to "zestaw do kalibracji mikroskopów" a jeżeli trafi się nabywca to będzie wiedział z czym to się je. Osobiście najpierw bym się przyjrzał obiektywom. Może się okazać że to niezły sprzęt do fotografii makro . Coraz częściej do dużych skal odwzorowania używa się obiektywów mikroskopowych które sporo kosztują....