forum.optyczne.pl

Nasze zdjęcia - Tajemniczy obiekt na tle tarczy Słońca

wiesiek.buracki - Pon 09 Maj, 2016
Temat postu: Tajemniczy obiekt na tle tarczy Słońca
Natchniony artykułem "Sfotografuj tranzyt Merkurego" proszę o pomoc w identyfikacji obiektu, który obserwowałem na tle Słońca.
Obserwacje czyniłem w dniu 13.04.2016 (przypadek?) w godzinach 7:00 - 7:40, jadąc trasa S8 miedzy Wrocławiem, a Kępnem. Za Kępnem mgła się rozwiała, to i obserwacje się skończyły.
Nie miałem ze sobą żadnego godnego instrumentu optycznego, a zdjęcie które spróbuje załączyć pochodzi z telefonu.
W trakcie obserwacji próbowałem namierzyć tranzyty planet, albo ISS, ale dostępne informacje wykluczały te ewentualności.
Obiekt jest umiarkowanie duży i przez cały czas obserwacji nie zmieniał położenia względem Słońca (satelita na orbicie geostacjonarnej? jaki?).

PS
Na tle Słońca nie obserwowałem brudu na szybie!

Arek - Pon 09 Maj, 2016

Twoje zdjęcie nic nie wyjaśnia, ale myślę że chodzi o plamy słoneczne. Obecnie na tarczy mamy całkiem sporą grupę plam oznaczoną nr 2542.

http://spaceweather.com/i...k5o3p1vscoora11

wiesiek.buracki - Pon 09 Maj, 2016

To prawda, że zdjęcie przeze mnie załączone nic nie wyjaśnia. To jednak fragment zdjęcia robionego mizerną matrycą, przez mizerny obiektyw szerokokątny.
Na plamy nie wpadłbym samodzielnie. Spodziewałbym się, że ich kontrastowość byłaby mniejsza.
Na załączonym przeze mnie obrazku tego nie widać, ale gołym okiem ten obiekt (czarna plamka) był świetnie widoczny.
Materiał z załączonego odnośnika pokrywa się mniej więcej z tym co widać na rozmytym obrazku, zatem przyjmuję Twoje wyjaśnienie/sugestię.