|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Test obiektywu Tokina AT-X PRO FX SD 16-28 mm f/2.8 (IF)
Arek - Pon 09 Maj, 2016 Temat postu: Test obiektywu Tokina AT-X PRO FX SD 16-28 mm f/2.8 (IF) http://www.optyczne.pl//i...ywu&test_ob=388
Zapraszam!
Arek
busz - Pon 09 Maj, 2016
Odblaski przypominają konstrukcję optyczną, kto inny tak potrafi?
Arek - Pon 09 Maj, 2016
Odblaski to pięta achillesowa Tokiny.
szybki-pl - Pon 09 Maj, 2016
Czy miał ktoś z was problem z pierścieniem ogniskowej. A mianowicie ciężko pracuje z dużym oporem. Ktoś może wysyłał taką wadę do serwisu?
as... - Sro 31 Sie, 2016
Znajomy pożyczył mi te szkiełko, w porównaniu do 16-35L II 2.8, słabe jest to szkło.
Najgorsze w nim jest ta przednia soczewka, nie wyobrażam sobie takiego szkła, bez osłony uv filtrem.
Jak zmieniam obiektyw to często w torbie ląduje on na uv.. w torbie..
Bo trzeba przykręcić jakieś inne szkło i nie ma czasu aby bawić się ze szkłem.
Af wolny cholernie w porównaniu do 16-35L i z af 5d2 słabo to działa.
z af 5d2 zdecydowanie lepiej radzą sobie L-ki jeśli chodzi o celność.
Dodam że lubię robić zdjęcia bez lamp w ciężkich warunkach oświetleniowych.
Tam dopiero tokina przestaje trafiać, gdzie L-ka trafia prawie zawsze.
Wiadomo że af 5d2 jest delikatnie mówiąc "średni"...
Co ciekawe zdjęcia wydają się bardziej ostre z tokiny na pełnej dziurze vs 16-35L.
Jednak zdecydowanie wolę 16-35L II 2.8
MM - Sro 31 Sie, 2016
Co z tego, że jakieś szkło jest o 5% ostrzejsze (choć onaniści tabelkowi zaraz je będą chcieli kupić), skoro praktyka jest taka, że szkło nie trafia i tej ostrości za cholerę nie widać. Praktyka i teoria się często mijają.
matys - Sro 31 Sie, 2016
MM, to szkiełko nie nadaje sie do "reporterki", do architektury wystarczy. Af nie potrzebny prawie wcale i tak w większości będzie przymykana do okolic f/8 więc ostrość też będzie ok.
siosio - Sob 10 Wrz, 2016
matys napisał/a: | MM, to szkiełko nie nadaje sie do "reporterki", do architektury wystarczy. Af nie potrzebny prawie wcale i tak w większości będzie przymykana do okolic f/8 więc ostrość też będzie ok. |
Ale co ty piszesz? Jakie f/8? Po to zrobili takie jasne szkło z wypukłą soczewką, żeby robić zdjęcia na f/8!?
Miałem przez dzień to szkło i jakoś trafiało przy 5dmk2, w dodatku dosyć szybko chodził AF. Nie robiłem jednak reporterki.
|
|