|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Minox HG 8.5x43 Dobry wybór??
Maciek K. - Wto 22 Sie, 2006 Temat postu: Minox HG 8.5x43 Dobry wybór?? Witam wszystkich jako nowy użytkownik
Chciałbym się zapytać czy w/w Minox to dobry wybór do "podglądania" ptaszków a i czasem na polowanie?
Może ktoś posiada taką lornetkę lub miał ją w rękach i może mi coś podpowiedzieć?
Gdzie można ją kupić bo główny dystrybutor-Hafex nie raczy odpowiedzieć na moje maile z zapytaniem o dostępność i konkretną cenę....
Zorientowałem się,że kosztuje ponad 3000zł.
Może za te pieniądze warto jest jednak kupić inny "sprzęcik" ?
Będę wdzięczny za podpowiedzi i sugestie.
Pozdrawiam serdecznie.
Kmiernik - Wto 22 Sie, 2006
Odkąd mam lornetkę 8.5x44 jestem gorącym zwolennikiem tego powiększenia. Widać różnicę powiększenia w porównianiu z 8x, a jednocześnie nie jest to tak dużo, żeby na większe odległości zbytnio drżał obraz. Osobiście nie potrafię dostatecznie pewnie trzymać 10x. Na ptaki z pewnością jest idealne.
Ten Minox z pewnością jest bardzo dobrą lornetką. Niestety to raczej nowy model i niewiele o nim jest informacji od użytkowników. Tym niemniej polecam poszukać trochę na www.birdforum.net w dziale Binoculars.
Poważne pytanie rzeczywiście jest takie, czy za taką cenę nie ma innych, lepszych. Ponoć ciekawy model za podobne pieniądze to np. Zeiss Conquest T* 8x40. Są tańsze od linii Victory, choć główna różnica to produkcja na Węgrzech. Za podobną cenę jest też Docter 8x42 B/CF. Doctera można chyba obejrzeć w sklepie na Ptasiej (http://www.hubertusprohunting.pl/).
To tylko takie luźne hasła, bo żadnej z nich nigdy nie używałem. Ot poczytałem sobie o lepszych lornetkach tu i ówdzie.
Maciek K. - Wto 22 Sie, 2006
Wielkie dzięki za odzew.Myślę,że obiektyw 43 "da" więcej światła niż 40 a to przy nocnym polowaniu jest to istotne...
Obecnie używam Vixen Apex Pro 10x50 i jestem z niej zadowolony.Jedyną dla mnie jej "wadą" jest małe pole widzenia ale i do tego można sie przyzwyczaić
Poza tym Vixen waży o 200g więcej niż Minox czy podobna lornetka a przy noszeniu jej przez parę godzin to istotna różnica...
Po wielu latach noszenia 10x50(przedtem był Zeiss Dekarem) doszedłem do wniosku iż powiększenie 8-8.5 nie robi aż tak wielkiej róznicy niż 10x a przez "8" szybciej można namierzyć cel i jest lżejsza....
Będę wdzięczny za dalsze opinie i uwagi.
Pozdrawiam
Maciek
Kmiernik - Wto 22 Sie, 2006
Ja także uważam, że ósemki są lepsze od siostrzanych dziesiątek.
Jeśli chodzi o warunki słabego oświetlenia, to 8x42 (źrenica 5.25mm) daje więcej światła niż 8.5x43 (źrenica 5.06mm) o jakieś 8%. I przypomniał mi się jeszcze Bushnell Elite 8x43. Ten będzie miał jeszcze więcej światła. A i cena podobna.
Arek - Wto 22 Sie, 2006
Hafex nie odpowiada na maile, bo przestał być dystrybutorem lornetek Minoxa. W cenie 3000 zł można faktycznie przebierać w wielu udanych produktach. Myślę, że Minox, o którego pytasz może do nich należeć, ale więcej nie powiem, bo widziałem go tylko na
zdjęciach.
Pozdrawiam,
Arek
Maciek K. - Wto 22 Sie, 2006
Dzięki za zainteresowanie moją skromną osobą
Co według Ciebie Arku warte jest 3000zł ?Podaj jak możesz kilka marek.
Największy problem to to,że prawie nie ma sklepów z lornetkami,większość lornetek jest wirtualna,nie można ich dotknąć i obejrzeć.Dodzwoniłem się dziś do Hafexu i pani potwierdziła Twoją wersję iż nie handlują już Minoxem bo kiepsko się sprzedawał....a tego "nowego" modelu-HG nawet nie widziała na oczy.
Pozostaje tylko bazować na opiniach kolegów i ich podpowiedziach
Serdecznie pozdrawiam.
Maciek
Arek - Sro 23 Sie, 2006
Dziwne podejście tego Hafexu. Mieli raptem 3 lornetki w ofercie, żadnych nowości, których Minox ostatnio sporo wypuscił, zero reklamy swoich produktów w prasie myśliwskiej i ornitologicznej. I stwoerdzili, że im sie słabo sprzedawał...
Myślę, że w cenie 3000 zł na pewno warto zainteresować się Conquestami - tutaj zgadzam się z K.Miernikiem. Inne firmy godne rozważenia to własnie Minox, Docter, Bushnell Elite, wyższe modele Nikona, być może Leupoldy. Może warto też rzucić okiem na Steinery z serii Ranger i Night Hunter. One mają ciekawe parametry 9x40, więc to może Ci odpowiadać.
Szczerze mówiąc trudno mi doradzać, bo lornetek o powiększeniach 8-9x i obiektywie 40-45 mm testowałem bardzo mało, więc mogę tylko bazować na opiniach przeczytanych na forach, znalezionych w sieci lub też zakładając, że producent w danej serii trzyma poziom w całym jej obrębie...
Najlepiej sugerowałbym rajd po sklepach myśliwskich w Warszawie. W Artemixie obejrzysz Steinery i jak będziesz miał szczęście Leupoldy. Kawałek dalej jest Hubertus z ofertą Swarovskiego i Doctera. Przejazd na bliską Pragę i masz Szustera z Zeissem i Leiką. A jest jeszcze Kaliber, który ma Burrisa i Nikona.
Z tego co wiem DO ma rozszerzyć swoją serię Titanium o model 8.5x45. DO otwiera
w Warszawie swój punkt na Siennej, więc może warto zajrzeć też do nich?
Pozdrawiam,
Arek
Maciek K. - Sro 23 Sie, 2006
Arku,
odpisałem Ci na priv bo może "zanudzam" wszystkich moimi dywagacjami i może nie każdy ma ochotę czytać moje wypociny
Maciek
|
|