|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - Wybór pierwszego aparatu foto/wideo
Carney - Wto 10 Maj, 2016 Temat postu: Wybór pierwszego aparatu foto/wideo Przede wszystkim witam was serdecznie.
Od kilku dni wertuję fora, youtube, opinie w celu znalezienia ideału dla siebie. Niestety na chwilę obecną zatrzymałem się na dwóch modelach i po prostu nie mogę zdecydować.
Przeznaczenie
-70% foto. Głównie krajobraz, architektura, ogólne przeznaczenie wakacyjne, wyprawy rowerowe, mniej portretu
-30% wideo. Tutaj głównie filmy z wakacji i podróży, chcę się trochę pobawić montażem
Budżet ok 2500zł
Początkowo planowałem wydać mniej, ale oba aparaty byłem pomacać w sklepie i jakoś wykonania mnie przekonała. W grę wchodziły wcześniej jeszcze sony a5000, później a6000, ale czuję, że modele z ankiety mnie dużo bardziej przekonują, tym bardziej, że sony chyba gorzej wypada pod względem dostępności obiektywów.
Na Panasonica byłem niemal zdecydowany, obejrzałem sporo sampli i fotek i w zasadzie wybrałem się z zamiarem zakupu, ale najpierw w media markcie sprzedawca zaproponował mi M10 MarkII (z tego co pooglądałem super sprzęt, 5 osiowa stabilizacja robi wrażenie, ale jednak już trochę poza budżetem), a w ab foto padła propozycja pierwszego M10, którego szczerze na początku nie rozważałem. Pomimo, że w obu przypadkach miałem wrażenie, że olympus ma po prostu lepsze prowizje i dlatego jest polecany, to postanowiłem się wstrzymać z zakupem.
Po powrocie do domu i zgłębieniu tematu zacząłem go brać mocno pod uwagę, bo z tego co widzę, to możliwości mają mocno zbliżone.
Na plus panasonica przemawia do mnie głównie chyba jednak czytelniejsze menu, szczególnie, że dopiero zaczynam swoją przygodę z foto. Przykładowe filmy kręcone tym aparatem też robiły na mnie pozytywne wrażenie. Plusem jest, że jest opcja kręcenia filmów w 50 klatkach, czego w Olympusie brak. Z tego co widziałem, to nocą panas niewa problemy.
Na plus Olympusa przede wszystkim trzyosiowa stabilizacja, która działa również w wideo. Z tego co rozumiem, to Panas w trybie wideo nie ma stabilizacji wcale? Jeśli można to mnie poprawcie, bo gdzieś też spotkałem opinię, że w obiektywach panasonica jest wbudowana stabilizacja niezależnie od trybu. Teoretycznie plusem jest też to, że można tutaj podłączyć dodatkowy uchwyt, co wydaje się ciekawą opcją.
Obiektywy
Początkowo planuję zakup z kitowym obiektywem, czyli raczej 14-42. W grę wchodzi ewentualnie panas w zestawie z 20/1.7, jednak chyba na początku wolałbym sobie zachować opcję zoomu.
No i pytanie, co tu wybrać, jak żyć. Wolałbym tego uniknąć, żeby już sobie nie robić większego zamieszania w głowie, ale może macie jeszcze jakieś propozycje oprócz wspomnianych?
rafalik - Wto 10 Maj, 2016
omd 10 mark 1 to tragedia jeśli chodzi o filmy z tych co podałeś to gx7 lub pomyśl o a6000 jeszcze co do obiektywów możesz kupić mase manalnych z przejściówką za grosze.
Testując omd10 mark1 i a6000 z kitem 16-50 dla mnie to stabilizacja taka sama (lub podobna) dużo lepsza jest w em5 II
kit olympusa to 28mm sony 24mm (wiec masz szerszy kąt)
Proponuje Tobie poszukaj na aukcjach jakie obiektywy byś chciał i ile do danego systemu to kosztuje i pomyśl w tą stronę które body wybrać.
TS - Wto 10 Maj, 2016
Mz w tej chwili nie warto rozważać pierwszej wersji E-M10, bo jest promocja i zwrot gotówki za drugą. Cena wyniesie 3090 zł za E-M10 II + 14-42 IIR (po tyle najtaniej znalazłem) minus 430 zł cachbacku...
Carney - Wto 10 Maj, 2016
Problem w tym, że aparat będę kupował na fakturę i niestety wg regulaminu cashbacku w tej sytuacji nie ma
muzyk - Wto 10 Maj, 2016
Z samego porównania(klik) Gx7 prezentuje się najlepiej: najkrótszy czas migawki 1/8000 sek, AF od ... -4EV czyli bardzo czuły.
Wszystkie cztery aparaty mają wbudowany mikrofon stereo, nie mają gniazdka dla zewnętrznego mikrofonu.
gx7 ma w stosunku do innych z porównania całkiem sympatyczną lampę błyskową o liczbie przewodniej 7, do tego z czasem synchronizacji 1/320 sek, do tego super szybki tryb zdjęć seryjnych do 40 kl/sek i cichą migawkę (nie wiem jak Olympus).
Poza tym, możliwość wyzwalania AF przez dotyk na ekranie (również nie wiem jak w E-M10 w tym temacie).
Problemem w GX7 jest zbyt krótki czas BULB.
T.B. - Wto 10 Maj, 2016
W tym porównaniu:
http://www.optyczne.pl/26...dsumowanie.html
w tabelce oceny końcowej, można zobaczyć co który ma lepsze wg testów na optyczne.pl
(EM-10 vs GX7)
FotoTadek - Wto 10 Maj, 2016
muzyk napisał/a: | Problemem w GX7 jest zbyt krótki czas BULB. |
Tryb bulb to nie jest czasem nieograniczony czas otwarcia migawki?
muzyk - Wto 10 Maj, 2016
FotoTadek napisał/a: | Tryb bulb to nie jest czasem nieograniczony czas otwarcia migawki? |
tak tak, tyle, że w tym aparacie to jest taki pseudo bulb, albo jak kto woli, najdłuższy czas otwarcia migawki do 2 min.
FotoTadek - Wto 10 Maj, 2016
Rozumiem. To dziwny wynalazek. Kiedyś jednak życie było prostsze
Hm teraz jeszcze przejrzałem i policzyłem sobie ceny z uwzględnieniem obiektywów i chyba gx7 jednak wychodzi na prowadzenie głównie ze względu na to, że jest w korzystnym zestawie.
Gx7 + 20mm/1.7 - ok 2400
Gx7 lub Olympus + 1442 - ok 2300
Z tego co widzę, to osobno 20mm można dostać za minimum 1000zł, natomiast 1442 widzę już nawet od 400, dużo bardziej opłaci się więc zestaw z 20mm i później dokupienie czegoś, niż odwrotnie.
Myślę, że i z jednego i drugiego byłbym zadowolony, może kiedyś będzie okazja się pobawić innymi sprzętami, najwyżej coś się sprzeda i wymieni
muzyk - Wto 10 Maj, 2016
Carney napisał/a: | dużo bardziej opłaci się więc zestaw z 20mm i później dokupienie czegoś, niż odwrotnie. |
Zdecydowanie, choć zważywszy na to, że GX7 można dostać za ponad 400 euro, 2400 zł nie jest jakąś wielką łaską, choć mimo to się opłaca.
FotoTadek napisał/a: | To dziwny wynalazek. |
Ba, widocznie ograniczenia techniczne.
muzyk napisał/a: |
Zdecydowanie, choć zważywszy na to, że GX7 można dostać za ponad 400 euro, 2400 zł nie jest jakąś wielką łaską, choć mimo to się opłaca.
|
Z tego co widzę to z obiektywem 20mm na ebayu to raczej tak też w okolicach 600€ są, z 1442 nowy też widzę raczej ok 500€. No, ale biorąc pod uwagę fakt, że jednak chcę do tego fakturę, to jednak wygodniej mi pójść do jakiegoś abfoto i wziąć bezpośrednio w łapki nowy nabytek
muzyk - Wto 10 Maj, 2016
Gx7 i 20 1.7II. Świetna zabawa!
W moim Gx7 tylne kółko straciło kontakt kręcąc w lewo - service.
Zero stresu.
pochrap - Wto 10 Maj, 2016
Carney napisał/a: | Problem w tym, że aparat będę kupował na fakturę i niestety wg regulaminu cashbacku w tej sytuacji nie ma |
Mogę się mylić, ale tam chyba jest mowa od zakupie bez VAT, a nie na fakturę i późniejsze odliczenie.
Najlepiej dowiedz się w Olympusie bezpośrednio
fides - Wto 10 Maj, 2016
Carney, http://allegro.pl/aparaty...ferTypeBuyNow=1
Carney - Nie 15 Maj, 2016
Oto i jest
muzyk - Nie 15 Maj, 2016
Gratulacje
Miłej zabawy!
|
|