forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - Bezlusterkowiec do 3000 zł

grizzly83 - Wto 10 Maj, 2016
Temat postu: Bezlusterkowiec do 3000 zł
Witam jestem amatorem i poszukuję bezlusterkowca nowego lub używanego do kwoty 3000zł
Nie zależy mi na kręceniu filmów tylko na ostrych zdjęciach portretowych ,aktach ,czasem plener ,zdjęcia do serwisów aukcyjnych w segmencie motoryzacyjnym by ukazać detale aut i motocykli Ale przeważnie zależy mi na ostrych aktach w pomieszczeniach, pokoje hotelowe gdzie nie zawsze jest dobre naświetlenie i jest ciasno
Nie wiem jaki aparat i obiektyw wybrać by jakość zdjęć (raw)i jpg była dobra i porównywalna z lustrzanką Zależy mi też na gabarytach aparat najlepiej by nie był za duży Wcześniej przymierzałem się do lustra PENTAX K-50 lub K-S2 ale okazał się ciężki Więc skierowałem się w stronę aparatu bez lustra , jest nie duży lekki , zawsze pod ręką :) Ale czytając forum mam za duży mętlik w głowie i nie wiem jaki aparat wybrać i jaki obiektyw dobrać do tego typu zdjęć

T.B. - Sro 11 Maj, 2016

Ostre akty - powiadasz. Do tego ciasno, ciemno, czyli przypadkowo. I ma być lekko.
Zajrzyj tutaj:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=28667
Czy któryś z tych aparatów by Ci nie wystarczył? Poważnie mówię.

grizzly83 - Sro 11 Maj, 2016

:( myślałem że tu uzyskam odpowiedz
muzyk - Sro 11 Maj, 2016

Proponuję jeszcze dostępnego Panasonika GX7 ze szkłami Panasonic 20 1.7 I lub II + Olympus 45 1.8, albo jeśli budżet nie pozwoli Sigma 60 2.8 DN (owszem, f2.8 - jeszcze jasne szkło... ale piekielnie ostre od 2.8).
grizzly83 - Sro 11 Maj, 2016

gx7 macałem ostatnio w sklepie dobrze w dłoni leży ,może jeszcze jakieś propozycje ?
siosio - Sob 14 Maj, 2016

Olympus M10 .... i do tego najlepiej dobrać 45 1.8 ... Będzie bardzo ostro :)

Ewentualnie Olympus E-PL6 - jest tańszy a jakość podobna - nie ma wizjera.

Liczą się szkła. Do 3ech tysięcy z dobrym szkłem do portretów to jest ciężko ...

Może być też Sony A5000 plus 50 1.8 ....

muzyk - Sob 14 Maj, 2016

siosio napisał/a:
Do 3ech tysięcy z dobrym szkłem do portretów to jest ciężko ...

Pisałem wyżej o Gx7 i nawet dwóch szkłach jakby dobrze poszukać.

grizzly83 - Sob 14 Maj, 2016

Nie koniecznie musi być to nowy aparat może być używany i szkło używane Przeznaczone na ten cel mam 3000zł ale miło będzie jak bym się zmieścił w mniejszej kwocie :)
fides - Sob 14 Maj, 2016

siosio napisał/a:
Liczą się szkła. Do 3ech tysięcy z dobrym szkłem do portretów to jest ciężko ...

Na luzie da się http://www.ceneo.pl/Apara...5000;0112-0.htm
plus http://www.ceneo.pl/40684...6jVHjFwXKKkiHg2

T.B. - Sob 14 Maj, 2016

Skoro pytający zaznacza w warunkach wstępnych ciasne pomieszczenia, to te 45 mm, 60 mm dla 4/3, albo 50 mm dla APS-C - to nie są dobre rady.
muzyk - Sob 14 Maj, 2016

Tja, oczywiście z m4/3 w "ciasnych pomieszczeniach" dla całej postaci może być za wąsko, ale do konkretnych pomysłów,kto wie?
Idąc tą drogą to może i FF z jasnym szerokim kątem się nadać, np.stary 5D (najtańsza, prehistoryczna lustrzanka z pełną matrycą- nie licząc starszych...) plus Samyang 14 2.8? Brzmi szalenie... ale cóż, skoro ciasne pomieszczenia...

Poza tym, chodzi też o zdjęcia w nie ciasnych pomieszczeniach.

slimakfoto - Nie 15 Maj, 2016

Canon 5d jest naprawdę spoko :) Można brać w ciemno.
T.B. - Nie 15 Maj, 2016

Skoro tak mówicie, to na pewno tak jest z tym Canonem 5D - tylko że to jest nie na temat.
Gdyby pytający miał mieć jeden obiektyw - w każdym razie na początek - to powinien wybierać wśród obiektywów 35-40 mm, góra 50 mm w przeliczeniu na pełną klatkę, czyli dla 4/3 byłoby to 17 mm, albo 20 mm, góra 25 mm. Będą dobre w ciasnych pomieszczeniach, a w plenerze jeszcze lepsze i detal też się zrobi. W drugą stronę, czyli np. zrobić coś sensownego obiektywem 120 mm dla FF w ciasnym pokoju hotelowym, się nie da. No chyba, że detal.

grizzly83 - Nie 15 Maj, 2016

GX7 20MM 1.7 chyba będzie najodpowiedniejszy A może coś z używek polecicie by sprostało moim wymaganiom Szkło jest tu podstawą 20,25 mm dla systemów 4/3 A może jeszcze jakiś inny systemy każda propozycja mile widziana i nie musi to być koniecznie do 3000 może i być coś taniego i sprawdzonego piszę o używanym sprzęcie :)
fides - Nie 15 Maj, 2016

http://allegro.pl/aparaty...-110618&order=p
http://olx.pl/oferta/sony...html#95813665bc

[ Dodano: Nie 15 Maj, 2016 12:21 ]
http://olx.pl/oferta/sony...html#21d174d089

marcin0218 - Czw 29 Gru, 2016
Temat postu: Aparat do 3000 zł - Panasonic GX80
Witam. Czy Panasonic GX80 z kitowskim obiektywem będzie najlepszym wyborem do 3000 zł? Zależy mi na jakości zdjęć i bajerach jakie posiada np PostFocus, dotykowy ekran itp. Czy w tej cenie to najlepszy wybrór? Aparat ma służyć jako taki jakby to powiedzieć do torebki. Foty na spacerze, u cioci na imieniach, weselu itp. Oczywiście taki można mieć za 600 zł ale tu chodzi o jakość zdjęć by w przyszłości można było je obrabiać w fotoshopach itp czyli czasem dołożyć do tego profesjonalne zastosowania.

NA początku myślałem o LX100, który ma jasny obiektyw bardzo, ale brakuje mu tych bajerów które wymieniłem.

Co sądzicie?

kaczmar52 - Czw 19 Sty, 2017

A dleczogo z panasa akurat gx7? dlaczego np. nie G6K? ma wizjer, dobrze lezy w dloni, dobre parametry i dwa obiektywy w cenie 2400. Czemu jest takie male zainteresowanie tym aparatem?... Pytam bo sam rozwazam miedzy nim a sony a6000
komor - Pią 20 Sty, 2017

kaczmar52, już wystarczy, zapytałeś o to z pięciu lub więcej tematach.
muzyk - Pią 20 Sty, 2017

kaczmar52 napisał/a:
A dleczogo z panasa akurat gx7? dlaczego np. nie G6K?

Jeśli chcesz filmować i mieć osobny mikrofon, to G6, bo ma wejście mikrofonowe.
Jeśli więcej fotografować - GX7. Np. AF jest bardziej czuły od -4EV a w G6 od -3.
Gx7 ma najkrótszy czas otwarcia migawki 1/8000, lepszy wizjer, i lepszą synchronizację lampy błyskowej 1/300 s. z lampą wbudowaną i 1/250 s. z zewnętrzną.

kaczmar52 - Pią 20 Sty, 2017

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Filmy to na tyle ze na pewno też się zadowole, mikrofonu w ogóle nie biorę pod uwagę. Głównie to fotografowanie moich dwóch pociech