forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Win 10 + Canon 750D a podgląd zdjęć w folderach Win

kas - Czw 12 Maj, 2016
Temat postu: Win 10 + Canon 750D a podgląd zdjęć w folderach Win
Cześć!

Kupiłam niedawno Canona 750D (dzięki Waszym radom na forum :wink: ) i niestety mam problem z przeglądaniem zdjęć.

Poradziłam już sobie z otwieraniem plików CR2 przez Photoshopa (Camera Raw 9.1.1 to jedyna wersja otwierająca u mnie to rozszerzenie) - kupiony mam pakiet Creative Suite Adobe CS6.

Mam system Windows 10. Pliki NEF Nikona wyświetlają mi się ładnie w miniaturach ikon w folderach systemowych. Niestety pliki CR2 Canona nie, na czym zależy mi najbardziej. Nie ukrywam, że podgląd w folderach niezwykle ułatwia sprawę.

Czy znacie jakiś sposób na pokazywanie się zdjęć w miniaturach? Próbowałam zainstalować kodeki Camera Codec Pack dla Win 8.0, 8.1, ale nie da się ich zainstalować, niezgodne z wersją systemu 10, a z tego co widzę dla Win 10 tych kodeków nie ma. Chlip.

Dodam, że przeglądarki typu FastStone mnie nie satysfakcjonują. ;) Nie chcę używać dodatkowych eksploratorów. No chyba, że polecacie coś szczególnie świetnego.

Będę wdzięczna za pomoc!

komor - Czw 12 Maj, 2016

kas, na Windowsie się nie znam, więc co do sterowników nie pomogę, ale skoro masz pakiet CS, to możesz posługiwać się Adobe Bridge, przy okazji dostaniesz etykietki, tagi i parę innych specjałów.
Dżozef - Czw 12 Maj, 2016

W10 sam zainstaluje przeglądarkę do RAW, cierpliwości, :smile: używa się tego jak przy JPG a dodatkowo masz jeszcze możliwości podstawowej obróbki pliku RAW
muzyk - Pią 13 Maj, 2016

Faststone Viewer ?
kas - Sob 14 Maj, 2016

FastStone jest dla mnie gorszy od Adobe Bridge, więc póki co zostanę przy Bridge.
Dżozef, kiedyyyy :mrgreen: