forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Kompakt z trybem makro do 2000 zł

PioBia - Sob 14 Maj, 2016
Temat postu: Kompakt z trybem makro do 2000 zł
Witajcie. To mój pierwszy post - nazywam się Piotr i próbuję kupić aparat. Ostatnie 3 tygodnie czytam fora, testy i opinie. Im bardziej czytam, tym bardziej nie wiem co zrobić. Liczę na Wasze doświadczenie.
Chciałbym, jak każdy, aby aparat robił dobre zdjęcia. Wizjer, wifi, super jakość filmów nie są ważne. Zdjęcia to głównie fotki rodzinne w pomieszczeniach oraz zdjęcia niewielkich śrubek (1-5 cm długości) w celu ich prezentacji na stronie internetowej. Chciałbym wydać około 1500 zł, w porywach do 2000 zł. Rozważałem zakup bezlusterkowca z wymienną optyką, ale to zbyt kosztowne i skomplikowane na mój stopień zainteresowania fotografią. Pozostanę przy kompakcie.
Z tego co zrozumiałem warto, aby aparat miał jasny obiekty i możliwie dużą matrycę. Połączenie tych cech znalazłem w produktach za 1500-2000 zł. Trzy z nich przypadły mi szczególnie do gustu:
- Canon PowerShot G7 X
- Fujifilm X30
- Olympus Stylus 1

I tu mam kilka pytań:
- który z nich będzie miał tryb makro najlepszy dla moich zastosowań?
- który z nich, Waszym zdaniem, jest najlepszym wyborem, biorąc pod uwagę moje potrzeby?
Wreszcie najważniejsze: czy amator, który przez 10 lat nie użył zmiany ustawień ISO w aparacie Canon PowerShot A480, zobaczy różnicę w jakości zdjęć w tak zaawansowanych kompaktach? Czy warto wydać tyle pieniędzy, czy lepiej skupić się na segmencie 1000-1300 zł? Wiem, że to trudne pytania i kwestie bardzo indywidualne. Sądzę, że zagłębię się w dokumentację i postaram się opanować funkcje aparatu. Ale wiem też, że nigdy nie będę dążył do bycia półprofesjonalistą.

LEX - Sob 14 Maj, 2016

Hej.

http://www.optyczne.pl/po...=1785&add4=1773

-ogniskowa obiektywu od 24mm
-światłosiła im mniej lepiej
-makro od 1cm

Ciężko pogodzić wszystko ale jeden z nich wywiązuje się z tego zadania :)

Twój zestaw : http://www.optyczne.pl/po...=1909&add2=1801

PioBia napisał/a:
czy amator, który przez 10 lat nie użył zmiany ustawień ISO w aparacie Canon PowerShot A480, zobaczy różnicę w jakości zdjęć w tak zaawansowanych kompaktach?

Zauważysz różnicę szczególnie w gorszych warunkach oświetleniowych + ww dają możliwość sterowania wszystkim ręcznie.

PioBia - Nie 15 Maj, 2016

Dziękuję za odpowiedź. Ten jeden to LX7?
Dziś powiedziałem basta. Dość zastanawiania się. G7X pojutrze ma być u mnie.