forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Aparat do robienia zdjęć co 30s przez cały 10h dziennie

seba65310 - Pon 16 Maj, 2016
Temat postu: Aparat do robienia zdjęć co 30s przez cały 10h dziennie
Witam,

Chciałbym zrobić archiwizację budowy domu w postaci zdjęć o interwale 30s. Myślałem na temat lustrzanki, ale migawka mogłaby szybko paść. Widziałem piloty Aputure, które były by świetne. Możecie mi coś zaproponować, cena jest nieokreślona, ale przyjemnie byłoby, gdyby to było jak najmniej.

komor - Wto 17 Maj, 2016

Najlepiej chyba pomyśleć o kamerze sportowej z funkcją interwału. Do rozwiązania niestety będzie pewnie kwestia stałego (lub pojemniejszego) zasilania.
Soniak10 - Czw 19 Maj, 2016

komor napisał/a:
Najlepiej chyba pomyśleć o kamerze sportowej z funkcją interwału

Gdybym ja coś takiego potrzebował, to chyba jednak szedłbym w piloty z funkcją interwału. Np. taki (ten akurat w wersji do Canona):
http://www.cyfrowe.pl/apa...c-do-canon.html
Martwi mnie tylko, że wśród aparatów, z którymi może współpracować, są wymienione jedynie lustrzanki.
Tutaj rozwiązanie alternatywne; podłączany przez gniazdko wężyka spustowego, więc kompakt musiałby mieć takowe gniazdko.

Preskaler - Pią 20 Maj, 2016

Nooo... nie koniecznie. Można zbudować taką przystawkę z dźwignią naciskającą spust dowolnego w zasadzie aparatu kompaktowego i uruchamiającą jego migawkę z regulowanym czasem powtarzania. Oczywiście potrzebne do tego jest oddzielne zasilanie, trochę elektroniki i układ wykonawczy. Trochę sprytu (modelarskiego?) i urządzenie zda egzamin. :smile:
TomPL2 - Pią 20 Maj, 2016

To może łatwiej poprosić znajomego, żeby naciskał co jakiś czas :mrgreen:
Preskaler - Pią 20 Maj, 2016

Z tym znajomym to drożej wyjdzie a i głowa potem boli. :wink: