forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Wybór szkieł praktycznie od zera - Canon FF

jedreks - Wto 17 Maj, 2016
Temat postu: Wybór szkieł praktycznie od zera - Canon FF
Witajcie!
Niebawem planuję kompletną wymianę sprzętu z Nikona na Canona, będę budował zestaw praktycznie od zera, po długim okresie nauki zaczynam zabierać się za jakieś konkrety i okazało się że canon jednak bardziej mi odpowiada(a uczę się wciąż).
Interesują mnie następujące szkła: (będą biegały z 5d3)
1)UWA: podoba mi się 17-40/4L z uwagi na parametry i filtry(jasność jeden pies), jest jeszcze sigma 17-35 i canon 20/2.8, warte uwagi? co sądzicie?

2)35mm: Naturalnym wyborem jest sigma art, ale może warto się zakręcić koło canona 35/1.4L albo 35/2IS? nie zależy mi przesadnie na stabilizacji, raczej na rozsądnym AF'ie i jakości budowy - to moje podstawowe szkło do pracy w repo.

3)50mm: stosunkowo mało używany obiektyw, jednak brak jego na FF w nikonie teraz jest odczuwalny, 50stm da radę? nie musi obrywać zadka jakością, może 50/1.8 mk1? albo 50/2.5 macro?

4)85mm: tu wybór jest jasny, bo jest tylko jedna 85 z gatunku tańszych-f/1.8USM. Może zamiast niej warto 100/2USM? do tego chciałbym sparować sobie 70-200/4L do krajobrazów i jako krótkie i poręczne tele, może lepiej od razu zastąpić dwa np 70-200/2.8L mk1? albo 80-200L?

Dzięki za wszelki odzew, może są jeszcze jakieś rozwiązania o których nie wspomniałem, piszcie śmiało :D

Sunders - Wto 17 Maj, 2016

jedreks napisał/a:
1)UWA: podoba mi się 17-40/4L

Nie tylko Tobie się podoba.

jedreks napisał/a:
2)35mm: Naturalnym wyborem jest sigma art, ale może warto się zakręcić koło canona 35/1.4L albo 35/2IS? nie zależy mi przesadnie na stabilizacji, raczej na rozsądnym AF'ie i jakości budowy

Jak ma być dobry AF i solidna budowa , to warto się zakręcić.

jedreks napisał/a:
3)50mm: stosunkowo mało używany obiektyw, jednak brak jego na FF w nikonie teraz jest odczuwalny, 50stm da radę?

Da.

jedreks napisał/a:
)85mm: tu wybór jest jasny, bo jest tylko jedna 85 z gatunku tańszych-f/1.8USM. Może zamiast niej warto 100/2USM?

Warto.

jedreks napisał/a:
do tego chciałbym sparować sobie 70-200/4L do krajobrazów i jako krótkie i poręczne tele, może lepiej od razu zastąpić dwa np 70-200/2.8L mk1? albo 80-200L?

Lepiej 70-200/2.8L, chociaż jest trochę mniej poręczne. :smile:

jedreks - Wto 17 Maj, 2016

już mi się to forum podoba :D dzieki!
muzyk - Sro 18 Maj, 2016

jedreks napisał/a:
z Nikona na Canona

Oha, tego jeszcze nie czytałem na tym forum :wink:
jedreks napisał/a:
1)UWA: podoba mi się 17-40/4L z uwagi na parametry i filtry(jasność jeden pies), jest jeszcze sigma 17-35 i canon 20/2.8, warte uwagi? co sądzicie?

Da radę. Mam, rzadko używam, ale ... za te pieniądze , warto mieć.
Dwa pozostałe - lepiej nie. Canon 20 2.8 mimo 2.8 jakimś bdb szkłem nie jest.
jedreks napisał/a:
2)35mm: Naturalnym wyborem jest sigma art, ale może warto się zakręcić koło canona 35/1.4L albo 35/2IS? nie zależy mi przesadnie na stabilizacji, raczej na rozsądnym AF'ie i jakości budowy - to moje podstawowe szkło do pracy w repo.

Musisz trafić z AF, bo Sigma z Canonem dogaduje się tak sobie, stąd wypada kilka szkieł sprawdzić.
jedreks napisał/a:
50stm da radę?

Da radę . Jest lepszy optycznie od 50 1.8 II, a to już jest wystarczająca rekomendacja do zakupu tego taniego szkła (50 1.4 owszem, ma f1.4, ale jak jest zimniej to AF działa raczej lipnie - NA 5DiIII...)
jedreks napisał/a:
4)85mm: tu wybór jest jasny, bo jest tylko jedna 85 z gatunku tańszych-f/1.8USM.

Oczywiście, 85 1.8.
Cóż, 100 f2 jest też super, ale 85 deczko tańszy trochę jaśniejszy.
jedreks napisał/a:
może lepiej od razu zastąpić dwa np 70-200/2.8L mk1?

Hmm, te 2.8 z mkI jest warte grzechu - jeśli Cię stać, kup z 2.8.

jedreks - Sro 18 Maj, 2016

Wiesz no, w nikonie trzyma mnie chyba tylko 85/1.8G, mimo wszystko mam zestaw do przebudowania, a szkła tańsze w canonie i lepiej mi w łapie leży... Tak czasem bywa :p człowiek też szuka sobie i próbuje różnych rzeczy, to pasja dla mnie przede wszystkim :D

Ktoś ma może pomysly jakieś? Dzięki za feedback[/quote]

chester - Sro 18 Maj, 2016

Z tymi 35mm to zależy co rozumiesz przez "jakość budowy". Różnie ludzie używają różne sprzęty. Jednemu po 10 latach kit będzie chodził jak nowy, drugiemu i L po miesiącu się rozpadnie.
O 35 f/2 IS mogę wiele dobrego powiedzieć, ale ja raczej z tych dbających :) no a cenowo do eLi to przepaść.
C85 1.8 zacne, ale jeśliś majętny, to może ten nowy Tamron? 2,5x cena zaledwie, dealerzy płaczą jak sprzedają, taki ponoć optycznie doskonały :)
Co do tele. Jeśli kiedykolwiek mogłeś porównać foty z instrumentu 70-200 o światłosile 4 i 2.8, to chyba nie powinieneś się zastanawiać, który daje większe pole do popisu. Z drugiej strony o ile wiem, krajobrazy to raczej głębsza głębia :) a nie płytsza, więc i f/8 byłby ok...
50 mm STM styka i tyle... Mnie ta ogniskowa na FF nie urywa czterech liter. 35 mm o yes, 85 mm o yes, 50 mm... no jest... gdzieś w torbie. Na cropie częściej używałem, niż na FF.

mozer - Sro 18 Maj, 2016

jedreks, mozesz jakos w skrocie opisac co glownie fotografujesz i w jaki sposob? Latwiej bedzie doradzac.

Relatywnie to najwięcej jest szeroko pojętego reportażu: okolicznościówki, wyjazdy, eventy, różne imprezy miejskie. Tuż po tym są w sumie szeroko rozumiane pojazdy i technika, jakieś portrety (lubię, ale nie przykładam do tego wielkiej wagi, taki użytek domowy) i krajobrazy. Dość dużo podróżuje z aparatem, ale nie sugerujcie się, D700 jeszcze mi pleców nie złamał z resztą bambetli więc to nie musi być jakoś super wylajtowany sprzęt :)
mozer - Sro 18 Maj, 2016

Dlaczego nie wspominasz typowo reporterskiego obiektywu 24/1.4? 24/4 to jednak nie to samo ;)

Nie podchodzi mi 24, wolę 35 szczerze mówiąc, wystarcza mi szerokości :)
edit: do tego 35 to szkło którym robię w sumie spokojnie 55-60% zdjęć na codzień, taka miłość :D

mozer - Sro 18 Maj, 2016

Tak pytam, co kto lubi.
Jakbym dla siebie skladal to raczej 14/24/50/100(135) plus jakis zoom tele

spoko, przemyślę ale ja np chyba bardziej ku 28 zamiast 24 się skłaniał :P tylko czy jest jakaś rozsądna jasna 28-ka?
mozer - Sro 18 Maj, 2016

No z tym trochę gorzej...

chyba w każdym systemie z tym gorzej :P
fides - Sro 18 Maj, 2016

jedreks napisał/a:
ja np chyba bardziej ku 28 zamiast 24 się skłaniał :P tylko czy jest jakaś rozsądna jasna 28-ka?

przecież jest 28/1.8 G i Zeiss i Nikkor 1,4 -ale ostatniego ceny raczej kolekcjonerskie.

muzyk - Sro 18 Maj, 2016

35 1.4 + 85 1.8
mozer - Sro 18 Maj, 2016

fides, panie, o canonie mowa.

A rzeczywiście, zacmilo mnie... 28/1.4D podobno niewypał...
chester - Sro 18 Maj, 2016

Canon 28 mm f/1.8 USM, ale demon ostrości to nie jest. Jeśli robisz na 35 i lubisz na niej robić, to może to jest Twoja ogniskowa? Jeśli inny woli 24 czy 28, nie oznacza, że Ty musisz polubić. Zanim byś kupił - wypożycz i potestuj.
mozer - Czw 19 Maj, 2016

chester, to nie jest niczego demon - ani mechaniki, ani optyki, odradzam.
jedreks - Czw 19 Maj, 2016

Spoko spoko, wiecie może coś na temat Canona 50/2.5 macro? AF daje rade?
komor - Czw 19 Maj, 2016

jedreks, ale po co Ci 50mm makro? To stosunkowo stary obiektyw. Jak chcesz wydać więcej niż na 50/1.8 STM to lepiej się Sigmą zainteresować.
jedreks - Czw 19 Maj, 2016

Może byłoby ostrzejsze od stm :p ale skoro stm dobre to może i nie ma co kombinować na zapas
komor - Czw 19 Maj, 2016

EF 50/2.8 Macro, jak właśnie sprawdziłem, to szkło z 1987 roku. Naprawdę lepiej dołożyć do Sigmy 50/1.4 w starszej wersji (niestety chyba już niedostępna jako nowa), albo nowej Art. A jak takie szkło nie jest priorytetem (u Ciebie nie jest, z tego co napisałeś), to plasticzak STM jak najbardziej da radę. W razie czego można kupić drugą sztukę i nie zaboli mocno w kieszeni. :)
mozer - Czw 19 Maj, 2016

Ja mam stara 50/1.4 i nie narzekam nawet na canonie. Może mistrzostwo powtarzalności to nie jest, ale jak porównuje np. z 100/2 to jakichś większych różnic nie widzę.
chester - Czw 19 Maj, 2016

mozer napisał/a:
chester, to nie jest niczego demon - ani mechaniki, ani optyki, odradzam.

Tym bardziej się cieszę, bo kiedyś zastanawiałem się nad kupnem i w końcu nie kupiłem.

[ Dodano: Czw 19 Maj, 2016 12:21 ]
jedreks, mam wrażenie, że o pytane przez Ciebie szkła udzielono informacji tyle, ile się da via forum powiedzieć. Dalej powinieneś - powtórzę - po prostu postrzelać trochę przez te szkła i wyrobić opinię. Ostatecznie jeden woli blondynki, a drugi, jak mu nogi śmierdzą. Żadna opinia nie zastąpi osobistego wymacania.

muzyk - Czw 19 Maj, 2016

Porównanie 50-tek Canona z Sigmą 50 1.4 i Yongnuo 50 1.8(klik)
50 1.2 L - hmm, najdroższy (najbardziej krytykowany) ma całkiem przyjemny bokeh.

Andrzej.M. - Wto 07 Cze, 2016

muzyk napisał/a:
najdroższy (najbardziej krytykowany)

Chyba tylko za cenę ... ;)

komor - Sro 08 Cze, 2016

Andrzej.M. napisał/a:
Chyba tylko za cenę ...

Nie, aż tak drogi nie jest. Ale ostrość ma słabą, szczególnie w stosunku do tejże ceny. Za to bokeh fajny.

B o g d a n - Sro 08 Cze, 2016

jedreks napisał/a:
Relatywnie to najwięcej jest szeroko pojętego reportażu: okolicznościówki, wyjazdy, eventy, różne imprezy miejskie. Tuż po tym są w sumie szeroko rozumiane pojazdy i technika, jakieś portrety (lubię, ale nie przykładam do tego wielkiej wagi, taki użytek domowy) i krajobrazy. Dość dużo podróżuje z aparatem

To dość podobnie jak u mnie.
Nazbierałem już trochę szkiełek ale na wszelakie okoliczności, w tym wyjazdowe, podstawa dla mnie to 17-40/4L, 70-200/4L IS i do tego naleśnik 40/2.8, który dla mnie jest hitem ostatnich lat.
Jest zatem w miarę lekko, stosunkowo tanio i bardzo dobrze jakościowo. :)