|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - Usuniecie szumow z nagrania audio
zsolpyw - Pią 20 Maj, 2016 Temat postu: Usuniecie szumow z nagrania audio Moze ktos pomoze co sie zna
Potrzebuje nagrywac pianino. Wiem ze polecany jest ZoomH1, ale zaopatrzylem sie bardziej ekonomicznie i uniwersalnie w uzywke dyktafon Olympus WS-200S oraz mikrofon Olympus ME-51S .
No i nie nagrywa najgorzej, ale sa taki lekkie zaklocenia , jak slychac ponizej. Jak nagrac by och nie bylo, ewentualnie czy jest sposob na ich likwidacje ?
http://s000.tinyupload.co...170574764253430
Do moda: nie wiedzialem gdzie temat dac, prosze o przesuniecie w wlasciwsze miejsce.
Thx
TomPL2 - Pią 20 Maj, 2016
Chyba o przesunięcie na inne forum
Ale... ustaw w dyktafonie lepsze (o ile można) parametry nagrywania, bo to jest zaledwie 16 kbps, 22 kHz i do nagrywania muzyki na pewno słabo się nadaje. Jeśli nie da się ustawić na lepszy tryb, to ten dyktafon nie nadaje się do takich celów.
zsolpyw - Pią 20 Maj, 2016
Faktycznie
Przestawilem na SHQ: 44kHz, 64kbps
Jest to juz OK ?
No z tego to już może coś być, przynajmniej w mono. Do stereo przydałby się jeszcze lepszy bitrate (128kbps),, ale pewnie nie ma? Próbuj
To jest stereo. Wdg instrujcji najwyzszy tryb.
Przeskok z 64kps na 128 jest wyrazny ? tzn. warto zmienic dyktafon na lepszy czy niekoniecznie ??
Jeszcze nie testowalem o ile jest lepiej, wiec nie wiem.
Jakis kot, gabka - dedykowanej wdg. sprzedawcy nie ma. Co i jak pokombinowac ??
Zrobiłeś co można, teraz przetestuj i zobaczysz, czy ci wystarcza - nie znam twoich wymagań akustycznych
Kerebron - Pią 20 Maj, 2016
Używanie dyktafonu do nagrywania muzyki, to nie jest dobry pomysł.
Po pierwsze, jak widać, niski bitrate i stratny format (WMA) powoduje słabą jakość nagrania. Po drugie dyktafon ma specjalnie obcięte i skorygowane pasmo nagrywania, tak żeby mowa była najbardziej czytelna, kosztem pozostałych dźwięków. Np. Olympus WS-200S obcina wszystko poniżej 100 Hz i powyżej 2, 5, 12 lub 15 kHz, w zależności od trybu nagrywania.
Nowsze i/lub wyższe modele zapewne pozwalają na nagrywanie w bezstratnych formatach (WAV, FLAC, etc.), z lepszym próbkowaniem i bez drastycznego obcinania pasma przenoszenia.
Daj człowiekowi, znaczy Olympusowi szansę, może mu SHQ wystarczy
Hehe zobaczymy. Ale skoro nagrywa od 100hz to sporo obcina.
Sprawdzielm ktory klawisz na kalwiaturze ma oki 100 hz. Nie jest tak ze ponizej tego dzwieku nie slychac, slychac nizsze dzwieki tez. Wiec moze je rejestruje tylko nizsza jakoscia jakos.
Nie wiem jak z tymi trzaskami, czy gabka/ kot pomoze. Przeciez nie mam wiatru w pokoju
potestuje sie , zobaczy sie
|
|