|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - aparat 1500-1800zł
tyrante666 - Wto 24 Maj, 2016 Temat postu: aparat 1500-1800zł Witam poszukuje jak w temacie nowego aparatu za 1500-1800 zl dla amatora, na ten moment nie mającego pojęcia o fotografii. Niestety jako ze jest to firmowy nakaz cenowy z góry, to nie mogę wybrać czegoś tańszego, a na pewno już nie droższego.
Jego przeznaczenie priorytetowe to robienie zdjeć u klienta- głownie ludzi, ale także robienie zdjęć do materiałów promocyjnych (w tym też kręcenie krótkich filmików, ale w większości tez w pomieszczeniach), zdjęć dla przedmiotów czasem z bliska. Więc raczej poszukuje czegoś z jaśniejszym obiektywem, co szybko łapie ostrość a za razem daje ładne zdjęcia, gdyż nie będzie możliwości ciągania ze sobą dodatkowego oświetlenia.
Reszte czasu będzie pewnie wykorzystywany do zdjęć z imprez, wyjazdów itd. czyli tego co typowy Kowalski by robił. Zdaje sobie sprawę że smartfon załatwiłby sprawę, ale jak pisałam ustalono to z góry, a na mnie zepchnieto odpowiedzialność wyboru.
Dodatkowych bajerów typu wi-fi, gps nie trzeba, jedynie fajnie by było gdyby mial odginany/obracany ekran ale nie jest to wyznacznikiem, a jedynie dodatkiem.
na te moment rozważam :
- Canon PowerShot G9 X (podobo ma cienki i ciemny obiektyw, ale moze jednak daje rade?)
- Fujifilm Finepix X30
- Sony Cyber-shot DSC-HX90
(polecany nikon p7800 jest chyba niedostepny juz w sprzedazy)
któryś z tych a może zupełnie z innej beczki i w bezlusterkowca z wymienna optyka iść? nie wykluczam że jak będę i tak musiała go nosić to się z nim zaprzyjaźnie i może bedzie z tego romans, a w przyszlosci dzieci w postaci obiektywow (ale w dalekiej bardzo przyszlosci, a gotowy do dzialania ma byc na wczoraj) . Lustrzanki nie chce ze wzgledu na duza wage a i tak chodze juz oblozona jak wielblad.
Mam nadzieje ze co kolwiek jest zrozumiale w tym co napisałam i przepraszam ze czasem moze nie po polsku napisalam, ale godzina daje sie we znaki, a wiedzy o aparatach jeszcze tyle do wchloniecia.
TomPL2 - Wto 24 Maj, 2016
Canon G7X pewnie byłby "pewniejszy", ale trzeba by dołożyć 200zł. Myślę jednak, że G9X wystarczy, o ile wizjer ci nie potrzebny do szczęścia.
ps. o tym HX90 to zapomnij, to inna półka i inne zoom-owe zastosowania
FotoTadek - Wto 24 Maj, 2016
Fujifilm i będzie Pani zadowolona
Sunders - Wto 24 Maj, 2016
TomPL2 napisał/a: | Canon G7X pewnie byłby "pewniejszy", ale trzeba by dołożyć 200zł. |
Warto dołożyć, ale skoro to niemożliwe to z podanych oczywiście Fujifilm Finepix X30.
tyrante666 - Wto 24 Maj, 2016
bardyo dziekuje za pomoc
|
|