forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Problem z AF - Pentax

trzepol - Czw 26 Maj, 2016
Temat postu: Problem z AF - Pentax
Panowie mam problem z moim pentaxem KX, od jakiegos czasu widac ze zdjecia sa gorsze, mniej ostra i kolorystyka nie bardzo.... Jedynie jak z bliska cos cykne to jest ok. Podejrzenie wg serwisu lokalnego po podppieciu pod kompa to rozkalibrowany obiektyw. Kupilem kitowy obiektyw w bdb stanie i nie mialem okazji poszalec, mimo to kupilem portretowke 1.8 . Jestm wkurzony bo z bliska super fotki cyka ale jak cos jest w oddali to rozjechana ostrosc. Wyglada to tak ze mimo ustawienia pomiaru na punkt centralny AF lapie ostrosc w przesunietym miejscu. Dodatkowo KX nie pokazuje na wyswietlaczu gdzie ustawil pomiar....

Zalaczam 2 foty z obu obiektywow gdzie ostrzylem na choince a ostrosc ustawilo poza nia..... Albo ja debil albo cos sie syplo w body kiedys zaliczylo glebe ?

`

fides - Czw 26 Maj, 2016

Stabilizacja działa normalnie?
Z iloma obiektywami masz nieostre z oddali, jednym?

trzepol - Czw 26 Maj, 2016

Na pewno stabilizacja jest właczona a czy dziala ciezko stwierdzic....
Po zalaczonych fotkach wg mnie z 2 obiektywami nie ostrzy na choince. Jutro jeszcze wezme oryginalny kitowy obiektyw i zobacze jak on zrobi taka fotke....

Moze jest tu ktos ze ¦l±ska co ma pentaxa i daloby sie posprwdzac co nie co :) ?