| |
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy b造skowe i o鈍ietlenie - Wyb鏎 pierwszej lampy b造skowej (Nikon)
Scoobany - Sob 28 Maj, 2016 Temat postu: Wyb鏎 pierwszej lampy b造skowej (Nikon) Cze嗆. Szukam lampy b造skowej do mojego Nikona D7100 w cenie do 400 z這tych. Nigdy nie mia貫m lampy b造skowej i chc� zacz望 praktycznie nauk�, a nie tylko czyta� artyku造 w internecie.
W tym filmiku facet u篡wa lampy Canon 580ex i spustu (wyzwalacza?) ST-E2. W trakcie filmu m闚i, 瞠 nikon ma sw鎩 w豉sny system CLS.
Jakiej mapy potrzebuj�, 瞠by zrobi� dok豉dnie to samo, co na w/w filmie? W jaki spos鏏 lampa zostanie wyzwolona?
B璠� wdzi璚zny za troch� konkret闚 i jakie� konkretne modele.
Andrzej.M. - Sob 28 Maj, 2016
Ka盥y system ma swoje dedykowane modele - w tym wypadku zar闚no lampa jak i transmiter obs逝guj� tryb HSS bez kt鏎ego synchronizacja b造sku przy 1/8000s by豉 by niemo磧iwa. Niestety jeste� zdany na systemy firm zewn皻rznych, bo fabryczny by豚y za drogi. Mo磧iwe 瞠 wyzwolenie lampy zewn皻rznej z HSS b璠zie mo磧iwe lamp� wbudowan� w aparat. Oczywi軼ie - 瞠by zmniejszy� lub wyeliminowa� jej 鈍iat這 nale瘸這 by maksymalnie zmniejszy� albo wr璚z wy陰czy� jej b造sk zasadniczy. Trzeba by si璕n望 po instrukcj� i tam doczyta�. S� oczywi軼ie r闚nie� wyzwalacze radiowe mniej i bardziej zaawansowane firm zewn皻rznych kt鏎ymi kompatybiln� z nimi lamp� mo積a wyzwala�. Co do konkretnych typ闚 - pewnie jest spora lista i b璠ziesz musia� sam sobie wybra�. Podobnie z lamp� - od Metz闚 (najdro窺ze) po ta雟ze YN czy Tumaxy (je郵i maj� opcj� HSS).
komor - Nie 29 Maj, 2016
| Scoobany napisa�/a: | | W tym filmiku facet u篡wa lampy Canon 580ex i spustu (wyzwalacza?) ST-E2. |
Sprawdzi貫� jak si� te dwa produkty Canona maj� do Twojego bud瞠tu? Je郵i zale篡 Ci na u篡waniu lampy nie z gor帷ej stopki aparatu, tylko off-camera, jak na tym filmie, to pozostaje Ci albo lampa korzystaj帷a z automatyki TTL i nikonowskiego systemu CLS (generalnie to b璠zie dro窺ze rozwi您anie), albo zabaw� z lampami manualnymi, a o takim wariancie wielokrotnie pisali鄉y w tym dziale. Ostatni temat o tym to Zestaw lamp Yongnuo 560 IV. 400 z� prawie wystarczy na jedn� YN-560 IV i radiowe wyzwalanie.
Je郵i jednak wolisz wariant z automatyk��TTL, to do Nikona D7100 wystarczy tylko kupi� sam� lamp�, a wyzwala��mo瞠sz przy pomocy lampy wbudowanej w Tw鎩 aparat. Wi捫e si� to jednak z pewnymi ograniczeniami, bo lampa generalnie musi si� „widzie�” z aparatem, co utrudnia stosowanie modyfikator闚 typu softboks itd. Ale da si� z tym 篡�, pytanie czy gra jest warta 鈍ieczki.
Co do konkretnego modelu lampy z TTL za 400 z� to mo瞠 koledzy co� podpowiedz�, by造 zreszt� tematy podobne.
Scoobany - Nie 29 Maj, 2016
Czyli generalnie bardziej sk豉nia豚ym si� ku manualnemu rozwi您aniu, przy tym ta雟zemu, chocia� jeszcze b璠� musia� to przemy郵e�
Pytanie jednak, czy potrzebuj� lampy z systemem HSS. Ciekawi mnie, czy na tym wspomnianym ju� wcze郾iej przeze mnie filmie, da這by si� uzyska� taki sam efekt, stosuj帷 synchronizacj� b造sku 1/250s, zmniejszaj帷 ISO do 100 i przymykaj帷 przes這n� na ponad f15. Kto� tak zasugerowa� w komentarzu.
Chodzi mi o to, 瞠 nie chc� kupowa� rzeczy z funkcjami, kt鏎ych m鏬豚ym nigdy nie u篡�.
Wybaczcie, 瞠 tak przyczepi貫m si� tego filmiku, ale traktuj� go za punkt odniesienia do tego, co chcia豚ym osi庵n望, jak chcia豚ym 獞iczy�
komor - Nie 29 Maj, 2016
Przymykanie przys這ny do f/15 to do嗆 drastyczna metoda, bo po pierwsze to przewa積ie zbyt du瘸 g喚bia ostro軼i jak na portret, a dwa,�瞠 trzebaby pot篹nego b造sku, 瞠by przebi� si� z lamp�. Niestety, 瞠by stosowa� czasy kr鏒sze ni� czas synchro, potrzebujesz HSS i…�raczej wi瘯szy bud瞠t.
Najta雟za opcja to lampy manualne i trzymanie si� czas闚 nie kr鏒szych ni� synchro. Je郵i nie jeste� przekonany, to kup lamp� z TTL, nie znam dok豉dnie Nikona, ale raczej na pewno ma ona wtedy te� HSS, ale i musi mie� odpowiednio silny b造sk,�瞠by to sensownie wykorzysta�. Czasy kr鏒sze ni� synchro potrzebujesz pewnie g堯wnie w du篡m s這鎍u, a wtedy przydaje si� wi瘯sza energia b造sku, 瞠by to przebi� i kszta速owa� o鈍ietlenie. Chyba 瞠 chcesz jedynie nieco do鈍ietli� cienie.
Andrzej.M. - Nie 29 Maj, 2016
| Scoobany napisa�/a: | | ku manualnemu rozwi您aniu, przy tym ta雟zemu |
Nie s康z� 瞠by jaki� manual bez TTL mia� HSS a bez niego ani rusz. W dodatku musi by� do嗆 silna - wi璚 tak czy siak tanio nie b璠zie . ale warto nawet je郵i mia豚y� wyzwala� wbudowan�....
komor - Nie 29 Maj, 2016
| Andrzej.M. napisa�/a: | | Nie s康z� 瞠by jaki� manual bez TTL mia� HSS |
S逝sznie, pisa貫m o tym powy瞠j.
| Andrzej.M. napisa�/a: | | a bez niego ani rusz |
A z tym si� nie zgodz�.
| Andrzej.M. napisa�/a: | | W dodatku musi by� do嗆 silna - wi璚 tak czy siak tanio nie b璠zie . |
No w豉郾ie w tym jest pies pogrzebany. Mia貫m kanoniersk� 430EX i w HSS by這 zbyt s豉bo nawet do do鈍ietlenia cieni przy zachodz帷ym s這鎍u z nieco wi瘯szej (ni� metr) odleg這軼i, a 580EXII radzi� sobie bez problemu. St康 moja rada: albo stawiamy na manual i godzimy si� z brakiem HSS, albo musimy zwi瘯szy� nieco bud瞠t, 瞠by kupi��przyzwoit�, niefirmow� lamp� z automatyka TTL i funkcj� HSS, ale mocniejsz� ni� te najta雟ze.
Andrzej.M. - Nie 29 Maj, 2016
| komor napisa�/a: | drzej.M. napisa�/a:
a bez niego ani rusz
A z tym si� nie zgodz�. |
Rozumiem , ale pisz� to w kontek軼ie filmu do kt鏎ego odwo逝je si� OP.
Inaczej - mo積a by mie� mocn� lamp� bez TTL i HSS ale trzeba by kupi� nowego Kaktusa do sterowania radiem. Ten wyzwalaj帷 z odpowiednim wyprzedzeniem na pe軟ej mocy pozwala na synchronizacj� w trybie pseudohss. Tyle 瞠 wyzwalacz m鏬豚y zje嗆 ten bud瞠t...
kontradmiral86 - Czw 09 Cze, 2016
Uzywki:
SB 600 - 450zl
SB 700 - 700zl
SB 800 - 800zl
Ceny z Aledrogo.
Wiem, wszystkie poza budzetem ale systemowe wiec warto rozwazyc.
Scoobany - Nie 12 Cze, 2016
Dzi瘯uj� wszystkim za odpowiedzi. Tak si� z這篡這, 瞠 nieoczekiwanie dost瘼ny bud瞠t mi si� zwi瘯szy� i zdecydowa貫m si� na Yongnuo 685 z wbudowanym odbiornikiem. Do tego dokupi貫m wyzwalacz YN-622 i jestem bardziej, ni� zadowolony. Lama ma HSS, iTTL i wydaje si� by� naprawd� dobr� maszyn�.
|
|