|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy b³yskowe i o¶wietlenie - Wybór pierwszej lampy b³yskowej (Nikon)
Scoobany - Sob 28 Maj, 2016 Temat postu: Wybór pierwszej lampy b³yskowej (Nikon) Cze¶æ. Szukam lampy b³yskowej do mojego Nikona D7100 w cenie do 400 z³otych. Nigdy nie mia³em lampy b³yskowej i chcê zacz±æ praktycznie naukê, a nie tylko czytaæ artyku³y w internecie.
W tym filmiku facet u¿ywa lampy Canon 580ex i spustu (wyzwalacza?) ST-E2. W trakcie filmu mówi, ¿e nikon ma swój w³asny system CLS.
Jakiej mapy potrzebujê, ¿eby zrobiæ dok³adnie to samo, co na w/w filmie? W jaki sposób lampa zostanie wyzwolona?
Bêdê wdziêczny za trochê konkretów i jakie¶ konkretne modele.
Andrzej.M. - Sob 28 Maj, 2016
Ka¿dy system ma swoje dedykowane modele - w tym wypadku zarówno lampa jak i transmiter obs³uguj± tryb HSS bez którego synchronizacja b³ysku przy 1/8000s by³a by niemo¿liwa. Niestety jeste¶ zdany na systemy firm zewnêtrznych, bo fabryczny by³by za drogi. Mo¿liwe ¿e wyzwolenie lampy zewnêtrznej z HSS bêdzie mo¿liwe lamp± wbudowan± w aparat. Oczywi¶cie - ¿eby zmniejszyæ lub wyeliminowaæ jej ¶wiat³o nale¿a³o by maksymalnie zmniejszyæ albo wrêcz wy³±czyæ jej b³ysk zasadniczy. Trzeba by siêgn±æ po instrukcjê i tam doczytaæ. S± oczywi¶cie równie¿ wyzwalacze radiowe mniej i bardziej zaawansowane firm zewnêtrznych którymi kompatybiln± z nimi lampê mo¿na wyzwalaæ. Co do konkretnych typów - pewnie jest spora lista i bêdziesz musia³ sam sobie wybraæ. Podobnie z lamp± - od Metzów (najdro¿sze) po tañsze YN czy Tumaxy (je¶li maj± opcjê HSS).
komor - Nie 29 Maj, 2016
Scoobany napisa³/a: | W tym filmiku facet u¿ywa lampy Canon 580ex i spustu (wyzwalacza?) ST-E2. |
Sprawdzi³e¶ jak siê te dwa produkty Canona maj± do Twojego bud¿etu? Je¶li zale¿y Ci na u¿ywaniu lampy nie z gor±cej stopki aparatu, tylko off-camera, jak na tym filmie, to pozostaje Ci albo lampa korzystaj±ca z automatyki TTL i nikonowskiego systemu CLS (generalnie to bêdzie dro¿sze rozwi±zanie), albo zabawê z lampami manualnymi, a o takim wariancie wielokrotnie pisali¶my w tym dziale. Ostatni temat o tym to Zestaw lamp Yongnuo 560 IV. 400 z³ prawie wystarczy na jedn± YN-560 IV i radiowe wyzwalanie.
Je¶li jednak wolisz wariant z automatyk± TTL, to do Nikona D7100 wystarczy tylko kupiæ sam± lampê, a wyzwalaæ mo¿esz przy pomocy lampy wbudowanej w Twój aparat. Wi±¿e siê to jednak z pewnymi ograniczeniami, bo lampa generalnie musi siê „widzieæ” z aparatem, co utrudnia stosowanie modyfikatorów typu softboks itd. Ale da siê z tym ¿yæ, pytanie czy gra jest warta ¶wieczki.
Co do konkretnego modelu lampy z TTL za 400 z³ to mo¿e koledzy co¶ podpowiedz±, by³y zreszt± tematy podobne.
Scoobany - Nie 29 Maj, 2016
Czyli generalnie bardziej sk³ania³bym siê ku manualnemu rozwi±zaniu, przy tym tañszemu, chocia¿ jeszcze bêdê musia³ to przemy¶leæ
Pytanie jednak, czy potrzebujê lampy z systemem HSS. Ciekawi mnie, czy na tym wspomnianym ju¿ wcze¶niej przeze mnie filmie, da³oby siê uzyskaæ taki sam efekt, stosuj±c synchronizacjê b³ysku 1/250s, zmniejszaj±c ISO do 100 i przymykaj±c przes³onê na ponad f15. Kto¶ tak zasugerowa³ w komentarzu.
Chodzi mi o to, ¿e nie chcê kupowaæ rzeczy z funkcjami, których móg³bym nigdy nie u¿yæ.
Wybaczcie, ¿e tak przyczepi³em siê tego filmiku, ale traktujê go za punkt odniesienia do tego, co chcia³bym osi±gn±æ, jak chcia³bym æwiczyæ
komor - Nie 29 Maj, 2016
Przymykanie przys³ony do f/15 to do¶æ drastyczna metoda, bo po pierwsze to przewa¿nie zbyt du¿a g³êbia ostro¶ci jak na portret, a dwa, ¿e trzebaby potê¿nego b³ysku, ¿eby przebiæ siê z lamp±. Niestety, ¿eby stosowaæ czasy krótsze ni¿ czas synchro, potrzebujesz HSS i… raczej wiêkszy bud¿et.
Najtañsza opcja to lampy manualne i trzymanie siê czasów nie krótszych ni¿ synchro. Je¶li nie jeste¶ przekonany, to kup lampê z TTL, nie znam dok³adnie Nikona, ale raczej na pewno ma ona wtedy te¿ HSS, ale i musi mieæ odpowiednio silny b³ysk, ¿eby to sensownie wykorzystaæ. Czasy krótsze ni¿ synchro potrzebujesz pewnie g³ównie w du¿ym s³oñcu, a wtedy przydaje siê wiêksza energia b³ysku, ¿eby to przebiæ i kszta³towaæ o¶wietlenie. Chyba ¿e chcesz jedynie nieco do¶wietliæ cienie.
Andrzej.M. - Nie 29 Maj, 2016
Scoobany napisa³/a: | ku manualnemu rozwi±zaniu, przy tym tañszemu |
Nie s±dzê ¿eby jaki¶ manual bez TTL mia³ HSS a bez niego ani rusz. W dodatku musi byæ do¶æ silna - wiêc tak czy siak tanio nie bêdzie . ale warto nawet je¶li mia³by¶ wyzwalaæ wbudowan±....
komor - Nie 29 Maj, 2016
Andrzej.M. napisa³/a: | Nie s±dzê ¿eby jaki¶ manual bez TTL mia³ HSS |
S³usznie, pisa³em o tym powy¿ej.
Andrzej.M. napisa³/a: | a bez niego ani rusz |
A z tym siê nie zgodzê.
Andrzej.M. napisa³/a: | W dodatku musi byæ do¶æ silna - wiêc tak czy siak tanio nie bêdzie . |
No w³a¶nie w tym jest pies pogrzebany. Mia³em kanoniersk± 430EX i w HSS by³o zbyt s³abo nawet do do¶wietlenia cieni przy zachodz±cym s³oñcu z nieco wiêkszej (ni¿ metr) odleg³o¶ci, a 580EXII radzi³ sobie bez problemu. St±d moja rada: albo stawiamy na manual i godzimy siê z brakiem HSS, albo musimy zwiêkszyæ nieco bud¿et, ¿eby kupiæ przyzwoit±, niefirmow± lampê z automatyka TTL i funkcj± HSS, ale mocniejsz± ni¿ te najtañsze.
Andrzej.M. - Nie 29 Maj, 2016
komor napisa³/a: | drzej.M. napisa³/a:
a bez niego ani rusz
A z tym siê nie zgodzê. |
Rozumiem , ale piszê to w kontek¶cie filmu do którego odwo³uje siê OP.
Inaczej - mo¿na by mieæ mocn± lampê bez TTL i HSS ale trzeba by kupiæ nowego Kaktusa do sterowania radiem. Ten wyzwalaj±c z odpowiednim wyprzedzeniem na pe³nej mocy pozwala na synchronizacjê w trybie pseudohss. Tyle ¿e wyzwalacz móg³by zje¶æ ten bud¿et...
kontradmiral86 - Czw 09 Cze, 2016
Uzywki:
SB 600 - 450zl
SB 700 - 700zl
SB 800 - 800zl
Ceny z Aledrogo.
Wiem, wszystkie poza budzetem ale systemowe wiec warto rozwazyc.
Scoobany - Nie 12 Cze, 2016
Dziêkujê wszystkim za odpowiedzi. Tak siê z³o¿y³o, ¿e nieoczekiwanie dostêpny bud¿et mi siê zwiêkszy³ i zdecydowa³em siê na Yongnuo 685 z wbudowanym odbiornikiem. Do tego dokupi³em wyzwalacz YN-622 i jestem bardziej, ni¿ zadowolony. Lama ma HSS, iTTL i wydaje siê byæ naprawdê dobr± maszyn±.
|
|