|
forum.optyczne.pl
|
 |
Teleskopy, lunety i celowniki optyczne - Saturn jest - ale czarno biały - pomóżcie laikowi.
LK - Nie 27 Kwi, 2008 Temat postu: Saturn jest - ale czarno biały - pomóżcie laikowi. Witam, parę dni temu kupiłem sobie okular 5mm i chciałem sprawdzić (sprzęt skywatcher synkta 8 cali). Miałem szczęście bo pierwszy obiekt który znalazłem na niebie o godz 20:30 około to saturn:). Wszystko ok, tylko, że obraz czarnobiały + trochę lata.
Domyślam się, ze to przez kiepskie warunki - teleskop nie zdążył się ochłodzić bo był świerzo wyniesiony na balkon a wyniesiony był na balkon gdzie obok latarnia świeciła a mieszkam w centrum sopotu. Wiem, ze to kiepskie warunki ale byłbym wdzięczny gdyby ktos mi powiedział jakie z tych dwóch niedogodnień wpływało na czarnobiały charatker obrazu a jaki na wstrząsy. Dzięki z góry - ja laik:)
Arek - Nie 27 Kwi, 2008
Jeśli liczysz na kolory takie jak z Hubble'a to zapomnij W świetnych warunkach, gdy pogoda i sprzęt pozwalają na wyciśnięcie powiększeń na poziomie 300x można zobaczyć żółtą tarczę z szarymi pasami
równikowymi. Na dużo więcej w wizualu nie licz.
Jeśli chodzi o drgania to nie wiem jak stabilny masz balkon. Przy 240x których używałeś, nawet lekkie
kroki na balkonie mogą przenosić drgania na tubę. Poza tym mając 240x w dobsonie musisz co chwila
korygować położenie teleskopu żeby nadążyć za obiektem. Przez to wniesione drgania nigdy nie mają
czasu się wytłumić. To dlatego przy dobsonach nie poleca się powiększeń wyraźnie większych od 200x.
Arek
|
|