forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - Głowica kulowa do statywu geodezyjnego

bassista - Pią 03 Cze, 2016
Temat postu: Głowica kulowa do statywu geodezyjnego
Chcę zaadaptować statyw geodezyjny do aparatu. Posiadam statyw GeoFennel FS 30M z wykręcaną kolumną więc odpada mi, niestety, zdemontowanie standardowej śruby geodezyjnej i zastąpienie jej taką jak do aparatu. Potrzebuje więc głowicę kulową, którą nakręce bezpośrednio na statyw wg założeń:
- gwint głowicy do połączenia ze statywem - 5/8"
- gwint głowic / aparat - standardowy
- szybkozłączka do aparatu
- udźwig głowicy tak ze 3-5kg
- cena do ok 100zł, chyba że coś zdecydowanie tańszego

Są takie głowice? Jaki model, w czym szukać? Może ktoś podpowie inne rozwiązanie?

kot Sylvester - Czw 14 Lip, 2016

Bassista podstawowy problem to przejście z 5/8 na 3/8 albowiem taki gwint jest powszechny w głowicach foto.

Coś takiego :

http://www.ebay.com/itm/3...hMAAOxyV85R2mjn

a potem dowolna kulka np;

http://allegro.pl/glowica...p2,3&bi_c=52006

bassista - Wto 19 Lip, 2016

Skonczylo sie na kupnie glowicy i dorobieniu przejsciowki u tokarza
maziek - Sro 17 Sie, 2016

Bassista - jeśli możesz daj fotkę/wymiary tego co zrobiłeś.

Ja znalazłem takie cuś w tym samym celu (wew. 5/8, zewn. 3/8):
http://www.cyfrowe.pl/apa...8-3-8-cala.html

bassista - Sro 17 Sie, 2016

Zrobiłem tak: do statywu geodezyjnego przymocowałem blachę stalową z jakiegoś łącznika wygrzebanego w sklepie metalowym z wywierconą po środku dziurą na gwint śruby statywu, gdyż statywy geodezyjne mają w podstawie otwór większy niż średnica głowicy. Znajomy tokarz wytoczył mi z aluminium przejściówkę z 5/8 na 3/8 i nakręciłem ją na statyw. Na górę wkręciłem głowicę i wszystko działa idealnie. Warto dać głowicę i statyw na przymiarkę bo są to różne rodzaje gwintów i jeden 5/8 nie jest równy drugiemu.

Ogólnie rzecz biorąc kombinacja statyw geodezyjny + głowica chińska o udźwigu (wg nich) do 10kg (czyli pewnie dużo mniej) oprócz tego, że jest trochę nieporęczna do noszenia to jest jednak mega stabilna. Pierwszy test: Rubinar 10/1000 z osłoną + Pentax k5 z gripem + średni wiatr zaliczam na bardzo duży plus. Żadnego poruszenia, czy kołysania a statyw wyciągnięty na wysokość ok 170cm

Całość materiału kosztowała mnie dwa piwa :)

[ Dodano: Sro 17 Sie, 2016 10:42 ]
aaa, zapomniałem dodać, że te statywy geodezyjne z wyciąganą dodatkowo głowicą są bez sensu do robienia zdjęć. Po prostu wyciągana głowica w tych statywach po zablokowaniu nie jest idealnie sztywna. Wyczuwalne są mikroruchy - tak na 1mm - ale to wystarczy aby spartolić zdjęcie z dużym szkłem a dla niwelatorów kompensatorowych jest to bez różnicy. Zamieniłem się na zwykły statyw geodezyjny

Dzięki, ja mam własnie zwykły statyw do geo (nawiasem można takowy alu nabyć za ok. 130zł nówkę) ale na razie kombinuje redukcję na śrubę sercową z 5/8 do 3/8 - gdyż to co chcę przykręcić jest większe od otworu w płycie statywu - tylko własnie niekoniecznie będzie pasowała długość śruby jak się doda redukcję.
bassista - Sro 17 Sie, 2016

brzeszczot i jedziesz z koksem :D

Nie da rady, siłą rzeczy gwint 3/8 musi być powyżej 5/8 na śrubie, a czegoś widzę nie robią śrub sercowych 3/8, co by było najprostsze. Ale damy radę ;) .