|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filmowanie cyfrowe - Karta pamięci
Filip1996 - Nie 05 Cze, 2016 Temat postu: Karta pamięci Witam. Od paru dni jestem posiadaczem aparatu Lumix G7 lecz niestety na dzisiaj mam kartę pamięci SDHC class 4... Czy taka słabiutka karta ma wpływ na nagranie Full HD? Tzn zmniejszona ilość przepływu danych co na komputerze dają gorszą jakość obrazu itd.?
Matpol7 - Sro 08 Cze, 2016
Spróbuj coś nagrać i zobacz. Mi się wydaje że może być za słaba do Full HD nie mówiąc już o 4K, ale pewny nie jestem. Jeśli jest za słaba to jak będziesz oglądał Full HD to zobaczysz dużo mniejszą rozdzielczość a jak nagrasz coś z dużym kontrastem to jeszcze kolory pozmienia. Po prostu może sobie nie poradzić z przesyłem danych wymaganym do Full HD.
Wojmistrz - Sro 08 Cze, 2016
Jakość nie będzie słabsza, nawet przy 4K, tylko po prostu nie nagrasz za dużo, bo będzie przerywał nagrywanie. Działa to tak, że dane (czyli twój film) są umieszczane w buforze, a z tego natychmiast przenoszone na kartę. Jeśli z powodu zbyt wolnego przenoszenia się danych zapełni się całkowicie bufor, aparat przerwie dalsze filmowanie. Nie wiem jak jest w G7, ale w niektórych aparatach przerywa całkowicie, a w niektórych masz po prostu zgubione klatki.
|
|