forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - pomoc w wyborze do 2000 zł lustrzanki- to jest max

seba-jakub - Pon 06 Cze, 2016
Temat postu: pomoc w wyborze do 2000 zł lustrzanki- to jest max
Witam,
Posiadam starego kompakta i chciałbym się przesiąść na coś innego np: lustrzankę, od 2 lat planuje zmianę i w końcu naszedł ten czas.
Jestem amatorem zakupiłem sobie kilka książek jakiś czas temu Scotta Kelby'ego poczytałem i mam zamiar się trochę pobawić.
Zdjęcia jakie będę robił to typowe, krajobraz, wnętrza, ludzie, architektura co wpadnie ciekawego, może jakieś krótkie filmiki.
Przeczytałem kilka postów dostałem mętliku ale mój wybór padł na 3/4 aparaty, do tych aparatów potrzebowałbym jakąś stałkę ale nie za drogą w późniejszym czasie.
Wszystkie są z podstawowymi kitami:
1.CANON EOS 1300D + 18-55 IS
2. CANON EOS 100D + 18-55mm IS STM
3.NIKON D3300 18-55 VRII
4. coś tańszego CANON EOS 1200D 18-55 IS

Proszę was o pomoc i będę bardzo wdzięczny za rady i sugestie.

Sunders - Pon 06 Cze, 2016

Nikon D5200 + 18-55 VR II

http://www.foto-net.pl/sk...medium=referral

lub

Canon 100D + 18-55mm IS STM

http://www.mediaexpert.pl...Y8Imw&gclsrc=ds

fides - Pon 06 Cze, 2016

Dołóż 200zł do D3300 z 18-105mm.

Dzięki za odpowiedź ,
a duża jest różnica między CANON EOS 1300D + 18-55 IS a CANON EOS 100D + 18-55mm IS STM na korzyść tego drugiego, wiem tyle, że jest mniejszy i obiektyw lepszy "cichszy"
ale dla amatora na początek z przygodą z lustrem to zauważę różnicę???
a co powiecie o takim obiektywie:
Obiektyw CANON EF 50mm f/1.8 STM
pasuje do obu???

muzyk - Pon 06 Cze, 2016

seba-jakub napisał/a:
pasuje do obu???

Pasuje. To stałoogniskowy, który da na aparacie z matrycą apsc pole widzenia jak obiektyw o ogniskowej 80 mm na aparacie pełnoklatkowym, czyli matrycą 36x24 mm.

Canon 100D jest bardzo mały.

Porównanie obu.
w 1300D z tego co widać nie ma gniazdka na mikrofon zewnętrzny, detekcja AF jest od 0EV, a w 100D od -0.5EV czyli nieznacznie lepiej.
100D ma wyższą rozdzielczość monitora.
1300D ma wifi.

fides napisał/a:
Dołóż 200zł do D3300 z 18-105mm.

jak bym kasiorę to z chęcią bym dołożył.
muszę się zamknąć w tej kwocie

fides - Pon 06 Cze, 2016

http://www.euro.com.pl/lu...vr-czarny.bhtml

fides napisał/a:
http://www.euro.com.pl/lustrzanki/nikon-d3200-18-105-vr-czarny.bhtml

szkoda, że niedostępny w necie w tej cenie.
dzięki za info.

[ Dodano: Pon 06 Cze, 2016 11:29 ]
muzyk napisał/a:
seba-jakub napisał/a:
pasuje do obu???

Pasuje. To stałoogniskowy, który da na aparacie z matrycą apsc pole widzenia jak obiektyw o ogniskowej 80 mm na aparacie pełnoklatkowym, czyli matrycą 36x24 mm.

Canon 100D jest bardzo mały.

Porównanie obu.
w 1300D z tego co widać nie ma gniazdka na mikrofon zewnętrzny, detekcja AF jest od 0EV, a w 100D od -0.5EV czyli nieznacznie lepiej.
100D ma wyższą rozdzielczość monitora.
1300D ma wifi.

i ponoć lepszy balans bieli ma 100d, gdzieś to wyczytałem

fides - Pon 06 Cze, 2016

Skąd jesteś?

muszę jechać je podotykać i zobaczyć, który lepiej leży.
jedynie w tym wszyskim to to, że 1300d jest w cenie 1700 + dodatki torba i karta 8 gb
a natomiast 100d jest za 1800 zł i goła

[ Dodano: Pon 06 Cze, 2016 11:35 ]
fides napisał/a:
Skąd jesteś?

wrocław a tam ich brak sprawdzałem może na raty sobię wezmę:))

muzyk - Pon 06 Cze, 2016

seba-jakub napisał/a:
ponoć lepszy balans bieli ma 100d

Jeśli tylko jpg będziesz robił, to jest to jakieś kryterium wyboru, jeśli nie, tzn. RAW też i na kompie coś tam obrabiał, to balansem bieli w ogóle się nie przejmuj.

fides - Pon 06 Cze, 2016

seba-jakub, http://olx.pl/oferta/niko...html#46b16a7344

seba-jakub napisał/a:
duża jest różnica między CANON EOS 1300D + 18-55 IS a CANON EOS 100D + 18-55mm IS STM na korzyść tego drugiego

100D w stosunku do 1300D, ma wspomniane wejscie mikrofonu, ma trochę szybszy procesor, trochę szybszą serię, trochę mniejsze gabaryty i trochę lepszy ale zdecydowanie wygodniejszy w użytkowaniu/bo odchylany, obrotowy i dotykowy/ wyświetlacz LCD, którą to róznicę zauważysz najprawdopodobniej najłatwiej. Poza tym na 100D jest w tej chwili cashback 215zł, a na 1300D nie ma. :smile:

A może chociaż 43zł/uwzględniając cashback/ do 700D możesz dołozyć:
http://allegro.pl/lustrza...6193554057.html
http://www.canon.pl/cashback/#eligibleproducts
? :smile:

fides - Pon 06 Cze, 2016

Sunders napisał/a:
100D w stosunku do 1300D, ma /.../ zdecydowanie wygodniejszy w użytkowaniu/bo odchylany, obrotowy i dotykowy/ wyświetlacz LCD

-że co?

dcs napisał/a:
odchylany, obrotowy

Zapędziłem się, to że jest trochę lepszy i dotykowy to jednak prawda, ale odchylany i obrotowy to jednak dopiero w 700D :smile:

fides - Pon 06 Cze, 2016

Muszą ci poprawić oprogramowanie.

na początek wystarczy 18-55 mm????? czy dopłacać do 18-105 i brać jest dużo jaśniejszy??

seba-jakub napisał/a:
na początek wystarczy 18-55 mm????? czy dopłacać do 18-105 i brać jest dużo jaśniejszy??

Na początek wystarczy, ale jak masz to do 18-105 lun 18-135 warto dopłacić.18-105 nie jest jasniejszy, tylko ma szerszy zakres ogniskowych.

fides - Pon 06 Cze, 2016

Nie jest dużo jaśniejszy.

Nikkor 18-105mm VR:
18mm: f/3.5, 24mm: f/4, 35mm: f/4.5, 50mm: f/5, 70mm: f/5.3, 105mm: f/5.6

Nikkor 18-55 VR:
18mm: f/3.5, 24mm: f/4, 35mm: f/5, 45mm: f/5.3, 55mm: f/5.6

ale ma bardziej uniwersalny zakres -maksymalna ogniskowa 2x dłuższa.

właśnie wróciłem ze sklepu podotykałem i skłaniam się do 100d z 18-55
a teraz pytanie jaką kartę dobrać aby była optymalna ale w dobrej cenie tak 16 gb

seba-jakub napisał/a:
jaką kartę dobrać aby była optymalna ale w dobrej cenie tak 16 gb

Sandisk ULTRA SDHC 16 GB 80MB/s C10 UHS-I: http://www.ceneo.pl/40319741

Dziękuje wszystkim za pomoc jesteście super.
Pozdrawiam :lol:

Andrzej.M. - Czw 23 Cze, 2016

http://www.euro.com.pl/lu...wr-czarny.bhtml
lub
http://www.cyfrowe.pl/apa...-dal-18-55.html
Jak gibany ekranik to KS2.

fotoparanoja - Czw 23 Cze, 2016

seba-jakub napisał/a:
właśnie wróciłem ze sklepu podotykałem i skłaniam się do 100d z 18-55

seba-jakub, to jedna z gorszych lustrzanek na rynku, jeżeli nie chcesz nikona z jakiś powodów, to rzeczywiście opcja jaka proponuje Andrzej.M., jest najlepsza, pentax k-50 to bardzo porządny aparat, jeśli nie potrzebujesz zaawansowanych opcji filmowania.

7ukas - Czw 21 Lip, 2016

Witam

również zastanawiam się nad kupnem lustrzanki dla amatora, dopiero zaczynam przygodę z fotografowaniem. Czytałem już trochę na ten temat ale nadal nie mogę się zdecydować, chciałbym aby zakup posłużył mi na lata. Tak więc zastanawiam się nad tymi modelami:

Canon EOS 1300D+18-55mm III + torba + karta
Nikon D3300 + AF-P 18-55 VR
Canon EOS 100D + 18 - 55 mm IS STM
Pentax K-50 + DAL 18-55 mm WR

Byłbym bardzo wdzięczny za doradzenie mi, który z tych modeli wybrać. Dodam jeszcze, że kwota którą planuje wydać to max 2000 zł

Andrzej.M. - Czw 21 Lip, 2016

7ukas napisał/a:
Pentax K-50 + DAL 18-55 mm WR

Jak na lata - to tylko ten , choć korpus z tworzywa poliwęglanowego to solidnie zrobiony a uszczelnienia to dodatkowe zabezpieczenie przed kurzem, pyłem i wodą. Tak aparatu jak obiektywu. Ma bardzo dobrą matrycę więc jak potrzeba w trudniejszych warunkach coś focić - to będzie mniej szumieć i da więcej koloru niż canony. Poza tym obsługa jest prostsza - nie trzeba co chwilę grzebać w menu , wystarczy sobie zaprogramować odpowiednio przyciski , pokętła i tryby użytkownika. Oczywiście są fabrycznie ustawione , ale można to pod swoją wygodę pozmieniać. Gdyby nie 12bitowe RAW-y i brak górnego wyświetlacza - można by go włożyć w semi pro... Jest właściwie czymś pośrednim między budżetowymi 3 cyfrowymi canonami a dwucyfrowymi oraz nikonami serii 5 a 7 tysięcy. Seria 6 kl/s i czas 1/6000 oraz niezła stabilizacja w korpusie - to coś czego budżetowi rywale nie mają . W tej klasie 9 punktów krzyżowych AF też często się nie widzi. O dedykowanych przyciskach i dwóch rolkach sterowania parametrami nawet nie mówię... ;)

7ukas - Czw 21 Lip, 2016

Dzięki za odpowiedź:) szczerze mówiąc zanim zdecydowałem zwrócić się do was o pomoc to najbardziej przemawiał do mnie ten nikon D3300. Szkoda, że tego Pentaxa nie mogę samemu obejrzeć w sklepie bo w moich okolicach akurat go nie ma. Byłbym wdzięczny jeśli by ktoś jeszcze się wypowiedział :)
Andrzej.M. - Czw 21 Lip, 2016

7ukas napisał/a:
w moich okolicach akurat go nie ma

Zależy gdzie , fakt że w większości królują canon i nikon które są niemal wszędzie ... Pentaxa możesz zamówić przez internet w Fotozakupy czy w Cyfrowe... lub innych sklepach (ostatnio chyba eurortv miało jakąś promocję też... ) - jak się nie spodoba - odsyłasz - upewnij się czy można w razie zwrotu klapnąć kilka zdjęć - bo chyba nie można , ale ostrzyć pomacać włączyć LV itp to chyba można.

Wojmistrz - Czw 21 Lip, 2016

7ukas, w Pentaxie jest problem z doborem fajnych szkieł, a to dość ważne, jeśli kiedyś chciałbyś się rozwijać w temacie.
Andrzej.M. - Pią 22 Lip, 2016

Wojmistrz napisał/a:
problem z doborem fajnych szkieł

A ty znowu swoje? :zalamany:
Z czym masz problem? Pomyśl chwilę o jakich fajnych szkłach bredzisz? Portretowych? Jest 50/1,8 za 500zł ? Jest . Jest DA 70/2,4? Jest 77/1,8 ? Można kupić Sigmę 85/1,4 ? Manualny samyang 85/1,4 jest? A może w DFA 100/2,8 Macro WR coś ci nie pasi? Może to że Pentaxowe są nieduże i można je do kieszeni schować? :lol: Czego jeszcze brakuje? A masz takie szkła w canonie? A może pod krajobraz czegoś brakuje? Szerokiego kąta? Jak cię nie stać na DA 15/4 Ltd to kup że sobie 10 lub 14/2,8 samyanga i też sobie spokojnie poradzisz. Ja tak robiłem bo przy tych ogniskowych AF jest potrzebny jak psu podkowy... :cool:
Zresztą jak zauważyłem sporo canonierów też używa tych świetnych szkieł nawet z puszkami w rodzaju 5DmkIII. Konkretnie 14mm - żeby ktoś mnie nie posądzał że mylę FF z APSC. Zresztą trezymam to szkło również z myślą o kupnie FF Pentax K-1 (zresztą sigmę 12-24 w pierwszej wersji też).

Wojmistrz - Pią 22 Lip, 2016

Andrzeju, dla przykładu w Canonie, w puszkach z ostatnich lat, pojawiła się fantastyczna korekcja firmowych obiektywów. Odpala się Canon Utility z włączonym kabelkiem w aparacie i instaluje interesujące szkła w raz z możliwymi telekonwenterami. Można zainstalować do 40 obiektywów. Efekt jest taki, że mamy świetnie skorygowane parametry i mogę robić sobie filmy i jpgi bez aberracji czy dystorsji, nawet tak podłym szkłem jak 50/1.8II. Niestety, nie ma tak rozbudowanych możliwości korekcji jeśli chodzi o niefirmowe szkła, dlatego wybierając korpus Canona, staram się posiadać także obiektywy tego producenta. Jeśli mam porównać bazę możliwych do kupienia szkieł firm trzecich do Canona/Nikona (te pokrywają się praktycznie w całości) a Pentaxa, to też jesteś świadomy, że do Pentaxa jest produkowane znacznie mniej modeli. Ty cały czas patrzysz jedynie na pewne standardy, ale ludzie w życiu rozwijając się fotograficznie chwytają za bardzo różnorodne szkła i ten wybór w Pentaxie jest mizerny. Twoją bronią w tej dyskusji jest opieranie się o pozasystemowych producentów, gdzie też panują głównie standardy. Znajdź w Pentaxie np coś choć trochę podobnego do Canonowskiego MP-E 65mm f/2.8 albo chociaż zastępstwo w firmach trzecich.

Wojmistrz napisał/a:
w puszkach z ostatnich lat, pojawiła się fantastyczna korekcja firmowych obiektywów. Odpala się Canon Utility z włączonym kabelkiem w aparacie i instaluje interesujące szkła w raz z możliwymi telekonwenterami. Można zainstalować do 40 obiektywów. Efekt jest taki, że mamy świetnie skorygowane parametry i mogę robić sobie filmy i jpgi bez aberracji czy dystorsji

:lol: :lol: :lol:
Nie rozśmieszaj mnie! Takie rzeczy to standard w każdym Pentaxie nawet takim K-x czy KS1 i na dodatek nie trzeba niczego wgrywać , chyba że się ma Pentaxa sprzed 5 lat i chce uzupełnić o nowsze szkła - wystarczy zaktualizować soft... Aleś chłopie wymyślił! :lol: :lol: :lol:
Masz świadomość że takie korekcje to działają ale w JPg-ach , jak wrzucisz to do LR czy PS to korekcja RAW-a zniknie. W pentaxie jest dodawany program który te korekty uwzględnia. Jest bardzo fajny do wołania rawów , ma tylko jedną wadę że wołanie seryjne do JPG czy TIFF może być tylko w pełnej rozdzielczości. pojedynczo można jak sie chce.
Poza tym większość programów do wywoływania RAW-ów nawet darmowych czy płatnych jak LR czy DxO - ma korekty wszystkich szkieł nawet takich jak Samyang! Więc daruj - ale Twój argument na rzecz canona budzi uśmiech politowania.

Wojmistrz napisał/a:
Znajdź w Pentaxie np coś choć trochę podobnego do Canonowskiego MP-E 65mm f/2.8

Jest 70/2,4 - to tyle jak chodzi o ogniskową , jeśli o macro - są 35, 50 i 100 mm Macro. Wystarczy?
Oczywiście możemy sobie jeszcze dodać inne wyspecjalizowane szkła jak np S&T (choć jedno akurat w Pentaxie jest mimo że rzadko spotykane) - ale jakie to ma znaczenie dla amatora nawet zaawansowanego? Żadne ! Chyba że jest to architekt którego stać na kilkanaście tysięcy za szkło. Amator i tak sięgnie pewnie po Samyanga 24 T&S. Jeśli w ogóle - skoro w LR i chyba każdym programie ma stosowne narzędzia do korygowania perspektywy.
Można za to pójść w drugą stronę i zapytać - ile canon ma lustrzanek "podróżnych" - czytaj małych , lekkich i solidnie zbudowanych ze wszystkimi potrzebnymi pokrętłami? I ile "podróżnych" obiektywów - czyli małych , lekkich i uszczelnionych do podróży właśnie?
Bo Pentax niemal wszystkie korpusy takie właśnie ma , i całą serię szkieł od 15 do 100mm a nawet skłądany uszczelniony standardowy zoom. Każde z nich mieści się w kieszeni. Nie musimy wszystkich skazywać od razu na bezlusterkowce czy kompakty - mogą mieć lustrzankę Pentaxa. :razz: :wink:

Wojmistrz napisał/a:
Twoją bronią w tej dyskusji jest opieranie się o pozasystemowych producentów

To proste - amatorzy sięgają najczęściej po tych trzecich - którzy za znacznie mniejsze pieniądze oferują szkła lepsze od tych systemowych. Pytanie jak systemy chcą wspólpracować z nimi - w canonie słyszałem różne opinie , w Pentaxie jakoś z tym problemów nie ma - tyle praktyka. Te firmy trzecie dość mocno urosły i z "kundelków" jak jeszcze niedawno można było przeczytać na różnych forach systemowych urosły do jak najbardziej pożądanych szkieł... Zarówno Sigma z serią ART jak pogardzany "kiepski" Tamron - i nawet taki producent ja Canon musiał zacząć się liczyć z opiniami użytkowników udostępniając co im trzeba dla lepszej kompatybilności. Pentax jakoś konkurencji nie tępił ale raczej nawiązywał współpracę, przy okazji eliminując część jej produktów jak to było w Tokinie i dzieje się w Tamronie. Oczywiście zawsze będą producenci robiący zamienniki - i bardzo dobrze. Konkurencja jest dobra. :cool:

[ Dodano: Pią 22 Lip, 2016 12:15 ]
Canona cenię - że przez lata udało mu się wypracować pozycję firmy wiodącej , co 30 lat temu nie było takie oczywiste, rej wodził Nikon , a Canon - owszem był popularny ale jako jedna z wielu marek. Pentax jako producent sprzętu profesjonalnego średniego formatu zaniedbał rynek amatorski i wiele stracił. Od kilku lat odrabia straty mimo 2 krotnej zmiany właściciela - co przecież nie ułatwiało mu działań. Dlatego tym bardziej doceniam to co jest robione. Na pewno mu jeszcze daleko do masowości Canona czy Nikona ale coraz częściej widzę ludzi ze sprzętem tej marki. I to cieszy mnie jako jednego z użytkowników. :cool:

Andrzej.M. napisał/a:
Nie rozśmieszaj mnie! Takie rzeczy to standard w każdym Pentaxie nawet takim K-x czy KS1 i na dodatek nie trzeba niczego wgrywać , chyba że się ma Pentaxa sprzed 5 lat i chce uzupełnić o nowsze szkła - wystarczy zaktualizować soft... Aleś chłopie wymyślił! :lol: :lol: :lol:
W tym problem, że ta automatyczna korekcja Canona, to coś zupełnie odmiennego od korekcji jaką masz w Pentaxie. O ile na stałkach było tyle o ile, tak np na zoomach korekta aberracji działała jak by jej nie było.
Andrzej.M. napisał/a:
Masz świadomość że takie korekcje to działają ale w JPg-ach , jak wrzucisz to do LR czy PS to korekcja RAW-a zniknie. W pentaxie jest dodawany program który te korekty uwzględnia. Jest bardzo fajny do wołania rawów , ma tylko jedną wadę że wołanie seryjne do JPG czy TIFF może być tylko w pełnej rozdzielczości. pojedynczo można jak sie chce.
Poza tym większość programów do wywoływania RAW-ów nawet darmowych czy płatnych jak LR czy DxO - ma korekty wszystkich szkieł nawet takich jak Samyang! Więc daruj - ale Twój argument na rzecz canona budzi uśmiech politowania.
I znowu, o ile jpgi mam gdzieś, bo fotografuję w .raw, tak przy filmowaniu ta korekcja spisuje się idealnie. Ale jak już wspomniałeś o Lr, to i tu jest różnica. Nie mam ani jednego obiektywu Canona, gdzie jak włączę "Enable Profile Correction" to by mi go nie znalazł. W Pentaxie za każdym razem musiałem klikać i wybierać z listy, a to strasznie irytujące zwłaszcza jak masz kilkaset czy nawet kilka tysięcy zdjęcia z jakiejś imprezy, gdzie mieszałeś obiektywami. Przy Canonie mam to w kilku kliknięciach, włączam "enable" w jednym zdjęciu, daję synchronizację i wszędzie mam ślicznie włączoną z wybranym tym szkłem którym akurat fotografowałem.
Andrzej.M. napisał/a:

Jest 70/2,4 - to tyle jak chodzi o ogniskową , jeśli o macro - są 35, 50 i 100 mm Macro. Wystarczy?
Nie, nie wystarczy. Mowa o specyficznym obiektywie do makro obrazującym w skali 5:1. Pentax nie oferuje więcej niż 1:1
Andrzej.M. napisał/a:
To proste - amatorzy sięgają najczęściej po tych trzecich - którzy za znacznie mniejsze pieniądze oferują szkła lepsze od tych systemowych. Pytanie jak systemy chcą wspólpracować z nimi - w canonie słyszałem różne opinie , w Pentaxie jakoś z tym problemów nie ma - tyle praktyka. Te firmy trzecie dość mocno urosły i z "kundelków" jak jeszcze niedawno można było przeczytać na różnych forach systemowych urosły do jak najbardziej pożądanych szkieł... Zarówno Sigma z serią ART jak pogardzany "kiepski" Tamron - i nawet taki producent ja Canon musiał zacząć się liczyć z opiniami użytkowników udostępniając co im trzeba dla lepszej kompatybilności. Pentax jakoś konkurencji nie tępił ale raczej nawiązywał współpracę, przy okazji eliminując część jej produktów jak to było w Tokinie i dzieje się w Tamronie. Oczywiście zawsze będą producenci robiący zamienniki - i bardzo dobrze. Konkurencja jest dobra. :cool:
Nie, to nie takie proste. Amatorzy potrafią sięgać po tanie szkła i wybierają psiarnię, ale są i tacy, który się rozwijają w konkretnym kierunku i potem muszą najczęściej zmienić system, bo ktoś im doradził Pentaxa :P

Wojmistrz napisał/a:
Amatorzy potrafią sięgać po tanie szkła i wybierają psiarnię,

Najwyraźniej idziesz mniej do przodu niż ci w Canonie - bo nawet oni tak się o konkurencji nie wyrażają. :lol: I widzę żę ludzie żyjący z fotografowania i filmowania (zawodowcy?) Canonem, sięgają po tanie a dobre stałki samyanga.
Wojmistrz napisał/a:
są i tacy, który się rozwijają w konkretnym kierunku

I dobrze - fakt Pentax nie ma makro 5:1 (wiedziałem że z tym wyjedziesz :lol: ) - jak ktoś musi mieść akurat ten obiektyw - to na pewno zmieni system , inni kupią 100macro i mieszek lub pierścienie.
Wojmistrz napisał/a:
zmienić system, bo ktoś im doradził Pentaxa

Kiedyś zmieniali ...na 645D , teraz na 645Z. Mniej zasobni albo mniej ambitni zmieniali na inny bo nie było FF, teraz nie mają powodu bo już jest. Jak znam ten system - pewnie niedługo nadrobią zaległości optyki i wznowią produkcję w rodzaju 85/1,4 czy odświeżą 50-tkę 1,4 pod FF. A może nawet 1,2 - wszak już taki był.
Wojmistrz napisał/a:
o ile, tak np na zoomach korekta aberracji działała jak by jej nie było.
No to na pewno nie miałeś Pentaxa albo nie włączyłeś tej opcji. Chyba że miałeś jakiś strasznie odbiegający od normy egzemplarz z odzysku... :razz:
Wojmistrz napisał/a:
włączam "enable" w jednym zdjęciu, daję synchronizację i wszędzie mam ślicznie włączoną z wybranym tym szkłem którym akurat fotografowałem.

Tak to działa bez względu na system! Jeśli robiłeś też zdjęcia np. Sigmą - to włączasz filtrowanie po obiektywach - będzie nierozpoznany obiektyw - klikasz go i masz wyświetlone wszystko nim zrobione i robisz to samo - sigma - i samo ci się ładuje np. 18-35/1,8 i gotowe. Żadna filozofia. Znowu zamieniłeś "nie umiem" na "nie da się". :zalamany:

7ukas - Pią 22 Lip, 2016

Widzę, że zawiązała się ostra dyskusja na temat lustrzanek jednak z tego co piszecie to mało co rozumiem ☺ Pewnie jak już się wciągnę w fotografowanie to będę już się orientował o czym piszecie i sam będę mógł ocenić czego mi potrzeba ale teraz jestem kompletnym amatorem i fajnie byłoby w końcu się zdecydować na swoją pierwszą lustrzankę :)

Haha... ostra - bez przesady, kolega pochwalił canona za coś co miały długo tylko topowe modele a we wszystkich Pentaxach było od zawsze! I na dodatek jest w niemal wszystkich programach do obróbki plików RAW. Warto w nich pracować bo otrzymuje się lepsze zdjęcia. :smile:
Wśród wymienionych zobacz jakie pokrętła mają różne modele - ja pisałem o Pentaxie bo sam używam tych aparatów i do fotografowania w tej cenie najlepiej się nadają i mają najlepsze korpusy tudzież matryce. To że jest trochę mniej obiektywów - to dlatego że firma zrobiła dobre obiektywy których po prostu nie trzeba co chwilę ulepszać . Co z tego że canon wypuszcza co kilka lat nowy model "kita" kiedy dopiero ten najnowszy jest tej jakości jaką pentaxowy miał cały czas? No i optyki pełnoklatkowej sporo , bo też ulepszanej co chwilę . Przecież tych staroci i tak nie będziesz kupował (chyba że lubisz używki) a poza tym ile obiektywów chcesz mieć? Ile dobrych?

7ukas - Pią 22 Lip, 2016

Szczerze mówiąc na początek jeden mi starczy, potem mogę pomyśleć o jakimś lepszym obiektywie i to by bylo na tyle. Głównie mi chodzi o robienie zdjęć okazjonalnych i od czasu do czasu krajobrazy i takie codzienne zdjęcia. Przynajmniej na ten moment, także jeden dobry obiektyw zupełnie mi wystarczy :)

7ukas, ale to prawda, że Pentax robi dobre aparaty, tylko że tak na prawdę, wszystkie dostępne na rynku lustrzanki są bardzo dobre, ale mają różne zastosowania i tak Pentax ma najlepiej oprogramowane matryce, przez co dość mało szumi zwłaszcza widoczne jest to w modelach z matrycami Sony, gdzie na tej samej pracuje Sony, Nikon i Pentax. Jeśli ktoś szuka aparatu na 5 lat i nie będzie wymieniał w nim obiektywu licząc, że jeden mu na razie wystarczy, to bez znaczenia jakiego producenta aparat wybierze, a raczej powinien patrzeć na bajery i dodatkowe możliwości sprzętu. Przy takim rozumowaniu, dla kogoś kto nie chce w ogóle filmować nie polecę Canona, bo najtańsze obiektywy tego producenta, nie są tak wysoko optycznie jak Nikona i Pentaxa, za to modele STM są bezszmerowe i ultra szybkie (ostrość w 0.2s) co pomaga we wspomnianym filmowaniu. Tanie Nikony nie mają uszczelnień, które potrafią mieć Pentaxy, za to w Pentaxie problemy są zarówno z dostępnością (jak wiesz, nie idzie "pomacać" w sklepie) jak i peryferiami, bo producenci nie chcą produkować akcesoriów do tego sprzętu, ponieważ jest go za mało na rynku i to potrafi być problem. Tani zakup pierwszej lustrzanki potrafi mścić sie w przyszłości zwiększonymi wydatkami. Wspomnieliśmy tu o obiektywach na przyszłość, ale nie mniejsze problemy są z doborem dobrej, taniej lampy błyskowej, gdzie do Canona czy Nikona masz po kilkadziesiąt jak nie kilka set modeli oraz coś, co dla amatorów może być dość ważne, a można to nazwać populizmem. Idąc ulicą czy fotografując w parku, możesz spotykając innego amatora, czy nawet profesjonalistę, który będzie tak miły by dać ci zrobić kilka ujęć jego obiektywem. Z doświadczenia wiem, że mało rzeczy tak cieszy fotograficznych amatorów jak przetestowanie dobrego szkła i tak np w Canonie użyczyłem białych eLeczek już wiele razy. Mając korpus inny niż Canon, który posiada około połowy rynku lustrzanek lub ewentualnie Nikon dzierżący także sporą część, ciężko będzie znaleźć innego amatora Pentaxa posiadającego coś lepszego niż 18-55mm :) . Jedź do Krakowa, Andrzej.M. pożyczy :)
7ukas - Pią 22 Lip, 2016

Wojmistrz, w takim razie, którą lustrzankę przeze mnie zaproponowanych byś wybrał (domyślam się będziesz preferował produkty Canona :) ) ?

Wojmistrz napisał/a:
doborem dobrej, taniej lampy błyskowej

Taaa, słynne YN pod canona , za to do Pentaxa równie tanie Tumax-y (oba do dostania np w Foto-Tip), do każdego systemu Metz (świetne o połowę tansze od oryginałów za to chyba trwalsze) .
W tej samej cenie bez względu na markę.

7ukas napisał/a:
Wojmistrz,będziesz preferował produkty Canona

Bardzo możliwe , a może nikona? Z lepszym obrazem? Choć tak samo kiepskim korpusem. :wink:

Jak znam życie - pierwszym dokupionym szkłem będzie 50/1,8 - w Canonie i Pentaxie po około 500zł (dałem 520 z wysyłką). Do krajobrazu polecam Samyang 10mm lub 14 mm - cena ta sama (tylko do canona chyba trzeba dokleić dandelion?) i w Canonie będzie trochę węższy kąt widzenia z racji nieco mniejszej matrycy (crop 1,6 a nie 1,5 jak w Pentaxie).

Oczywiście bardziej szumiące zdjęcia i nieuszczelnione korpusy i obiektywy w canonie to też rzeczywistość. Mniej wygodne sterowanie parametrami ekspozycji również. O czasach ekspozycji 1/6000 też zapomnij. zresztą możesz sobie sam porównać otwierając opisy korpusów ze zdjęciami jak choćby na stronie testów korpusów. Zresztą wymieniony Nikon też ma kiepską puszkę.

Wojmistrz napisał/a:
za to modele STM są bezszmerowe

Cóż, może większość obiektywów kitowych jest "wiertarkowa" ale ostatni model 18-50 jest nie dość że uszczelniony i składany (aparat z nim jest po prostu mniejszy) to również ma własny "bezszmerowy" silnik.
Włąściwie zwykle Pentax porównuje się z modelami trzycyfrowymi canona bo jest czymś pomiędzy2 i3 cyfrowymi , tak jak porównuje się go z Nikonami serii 5x00 - bo jest między seriami 5 i 7 tysięcy. Jest niedrogi bo już wypuszczono i KS2 i wychodzi następca K-70. Co do używania i wymiany doświadczeń - też można spotkać użytkowników Pentaxa chętnie udostępniających szkła na próbę jak i są i fora internetowe i grupy na FB. Dzięki nim zdarzało mi się i kupić i odsprzedać szkła czy akcesoria oraz wymienić doświadczeniami.
Wojmistrz napisał/a:
ciężko będzie znaleźć innego amatora Pentaxa posiadającego coś lepszego niż 18-55mm
No toś mnie ubawił... 18-55 dawno nie widziałem . Większość używa 17-50/2,8 różnych marek, ale można spotkać i takich ze świetnym Pentax DA 16-45/4 albo 16-59/2,8. Coraz częściej widuje się z sigmami 18-35/1,8 ...

Raczej napiszę czego bym nie kupił, a mianowicie odpuścił bym sobie Canona 1300D. Reszta jest ciekawa.
Nikon D3300 ma świetną rozdzielczość i osiągi np przy makro.
Canon 100D najmniejsza w pełni funkcjonalna cyfrowa lustrzanka na świecie, to tego z wejściem mic i obiektywem STM fajna do filmowania
Pentax uszczelniony, z penta-pryzmatycznym wizjerem i najkrótszą migawką (1/6000s).

[ Dodano: Pią 22 Lip, 2016 18:04 ]
7ukas, nie daj się oszaleć, np z tymi szumami. Lustrzanki dają świetny obrazek od tak dawna, że obecne są takim przerostem, że mało się już je rozwija pod tym względem. Równie dobrze byś zrobił kupując jakiegoś 10 latka, żeby nauczyć się z tego korzystać. Ja ma np Canona 30D, dziś wartego 500zł i myślisz że robi złe fotki? Nie! Fotki są super, ale aparat zestarzał się moralnie bo ma 7 następców. Trzymam jpegi po obróbce w 2160p i praktycznie mało kto dostrzega różnicę z takiego pełnoklatkowego 6D a 10 letniego 30D, zwłaszcza przy fotkach produktowych, gdzie unikam płytkiej głębi ostrości.

Wojmistrz napisał/a:
100D najmniejsza w pełni funkcjonalna cyfrowa lustrzanka na świecie

Możesz porównać z Pentaxem K-x i K-50? Gdzieś była taka porównywarka...

http://camerasize.com/compact/#448,229,462,ha,f
Andrzej.M. - Wto 26 Lip, 2016

Dziękuję. No właśnie - rzeczywiście jest odrobinkę mniejszy nawet od K-x.
Wojmistrz napisał/a:
ie daj się oszaleć, np z tymi szumami.

Wiesz, jeśli chcesz mieć ładny obrazek bez szumów , albo małymi przy ISO 1000 -3200 to jednak bierz Pentaxa.
Wojmistrz napisał/a:
Ja ma np Canona 30D, dziś wartego 500zł i myślisz że robi złe fotki? Nie! Fotki są super, ale aparat zestarzał się moralnie bo ma 7 następców

No fakt - w canonie do modelu 60d włącznie różnicy w szumach nie zauważysz. Po prostu postęp matryc w tej dziedzinie się trochę zatrzymał. Albo odbywał znacznie wolniej niż u konkurencji. To samo dotyczy rozpiętości tonalnej i dynamiki barwnej. Stąd częsty banding w cieniach. Dopiero w 70d widać że coś drgnęło a w 80d może dawać obrazki na poziomie matryc Nikona i Pentaxa. Cieszy że inżynierowie od matryc canona zauważyli i odrabiają zaległości.
Reasumując - wbrew twierdzeniom kolegi - różnice w zdjęciach bedą widoczne szczególnie w słabym świetle , we wnętrzach, czy wieczorem i nocą bez statywu https://www.dpreview.com/...858564611163104 - gdzie z canonów bedą bardziej szumieć , wykazywać banding w cieniach i mieć mniejsze nasycenie kolorów - co wynika ze słabszych matryc i na dodatek nieco mniejszych fizycznie - co powoduje że kąt widzenia obiektywów szerokokątnych jest w nich nieco mniejszy niż u Pentaxa czy Nikona. Te szumy przy idealnej ekspozycji może nie są jeszcze tak tragiczne , ale wystarczy lekko niedoświetlić by się zwielokrotniły... do takich jak na ISO 12800... A przyznacie że tam już różnice są znaczące. Tak w szumach jak kolorze. Wykończenie korpusów Pentaxa też można uznać za wzorcowe - nie dość że mimo małych rozmiarów mają bardzo wygodny chwyt - to jeszcze po latach eksploatacji nic nie odłazi czy tym podone. Sam sprzedałem w zeszłym miesiącu Pentax K-x mający 40 tysięcy na liczniku o wyglądzie nówki... No niemal, bo jednak ryski na wyświetlaczu i mocowaniu do statywu były. :wink:

7ukas, Jeśli ci zależy na małych rozmiarach sprzętu to może nieco większy rozmiar aparatu skompensować mniejszymi wymiarami obiektywu (jak w środkowym aparacie) http://j.mp/2aGYLAH. Zresztą - porównując Pentax K-50 z Canonem 100D - widać że po dołączeniu obiektywu 18-55 - ich wielkość się wyrównuje za to Pentaxa na pewno o wiele lepiej się trzyma... Widać to po rozmiarze i profilu uchwytu. Nie mówię już o poręczności obsługi - wszystko można zrobić praktycznie jedną ręką - uruchomić , zmienić iso, włączyć kompensację ekspozycji, zmienić czas i przyslonę... program i tryb użytkownika... Trybów użytkownika w canonie w ogóle nie widzę... ( to takie tryby w których sami ustawiamy jak ma działać aparat - np do specyficznych warunków fotografowania - programujesz wszystko - od balansu bieli po sposób działania obydwu rolek). Dla osób zamierzających się rozwijać rzecz idealna. W canonach - tylko w dwu i jednocyfrowych modelach. Drugą ręką obsługujesz obiektyw (zoom) i ewentualnie tryby AF.

Wojmistrz - Wto 26 Lip, 2016

Andrzej.M., widać masz super wzrok, gratuluję. Szkoda, że z resztą tak słabo.
Andrzej.M. napisał/a:
Reasumując - wbrew twierdzeniom kolegi - różnice w zdjęciach bedą widoczne szczególnie w słabym świetle , we wnętrzach, czy wieczorem i nocą bez statywu
Czyli dokładnie inaczej niż wykonuję zdjęcia. Czy wiesz, że rozdzielczość matrycy ma wpływ na dyfrakcję? Stosując matrycę 8,2Mpx mogę bezstratnie zastosować przysłonę f/9, gdzie przy promowanym przez ciebie K-x już f/8 dostaje po jakości :) Zdjęcia produktów robię na statywie, ISO100 i chcesz komuś wmówić, że dostrzeże optycznie różnicę w .jpg pomiędzy puszką X, a Y? I co do ogólnych szumów, jak komuś potrzeba wysokich czułości no to nie może wybierać starej puszki, niezależnie od producenta. Nigdy nie było przepaści miedzy producentami i nie ma jej do dziś dnia, bo każdy stara się robić odpowiednio naświetlone zdjęcia, liczy siły na zamiary i u amatorów idzie za tym jeszcze bagaż emocjonalny. Świetnie to widać, kiedy proponując sesje dziecięce taka owa mamusia pokazuje mi zdjęcie ze smartfona - jej wystarczy i nic nie poradzisz, dla niej jest najcudowniejsze. To, że akurat w skrajnie ciemniejszych scenach jest nieznaczna różnica między aparatami, robi znaczenie tylko dla niektórych reporterów i onanistów sprzętowych.
PS. Uważasz, że zdjęcie z k-50 na dpreview jest dobre? Jak dla mnie jest rozmazane i najgorsze w całym zestawieniu.

Andrzej.M. - Wto 26 Lip, 2016

Wojmistrz napisał/a:
Czy wiesz, że rozdzielczość matrycy ma wpływ na dyfrakcję?

Eeee tam , przesądy jakieś i gusła... :lol: :lol: :lol: :zalamany:
Wojmistrz napisał/a:
Jak dla mnie jest rozmazane

To amatorska puszka więc ma amatorskie odszumienie od pewnej czułości - nic na to nie poradzę , ale i bez niego widać że szumy były by najmniejsze. To bardziej ilustracja tego co dzieje się z kolorem w canonie zarówno przy wysokim ISO jak i przy próbie ciągnięcia z cieni...
Wojmistrz napisał/a:
Zdjęcia produktów robię na statywie, ISO100 i chcesz komuś wmówić, że dostrzeże optycznie różnicę w .jpg pomiędzy puszką X, a Y?

A OP twierdzi że będzie robił produktówkę ze statywu? Bo nic takiego nie czytalem... Wyobraź sobie że też robiłem produktówkę K-X-em właśnie i K-10 i nikt złego słowa nie powiedział mimo że mieli wcześniej z 5D II . Aha , na górze pozwoliłem sobie na żart, bo twoje pytanie o moją wiedzę było co najmniej nie na miejscu. I tak zostało potraktowane... :roll:

Wojmistrz - Sro 27 Lip, 2016

Andrzej.M. napisał/a:
Eeee tam , przesądy jakieś i gusła... :lol: :lol: :lol: :zalamany:
Tak samo można napisać o szumach.
Andrzej.M. napisał/a:
To amatorska puszka więc ma amatorskie odszumienie od pewnej czułości - nic na to nie poradzę , ale i bez niego widać że szumy były by najmniejsze. To bardziej ilustracja tego co dzieje się z kolorem w canonie zarówno przy wysokim ISO jak i przy próbie ciągnięcia z cieni...
Niby co? Wszystko wygląda okropnie, ale jak bym się sugerował taką fotką, to wybrał bym Rebel SL1 czyli w Europie znany jako 100D :P Szumy zredukować można np w Lightroomie, a takiej nieostrej papki z Pentaxa już nic nie poprawi :D
komor - Sro 27 Lip, 2016

Jak czytam, to aż mi się nie chce wchodzić w szczegółową polemikę. Canony do 60D nie różnią się praktycznie matrycami… Ale najlepsze jest to: Canony bardziej szumią bo mają mniejsze matryce… Tradycyjnie, jak to u Andrzeja, wszystkie wady C wyolbrzymione, zalety zminimalizowane, natomiast w przypadku P odwrotnie: wszystkie wady są mało znaczące, wszystkie zalety kluczowe… :zalamany:
Andrzej.M. - Sro 27 Lip, 2016

Wojmistrz napisał/a:
szystko wygląda okropnie, ale jak bym się sugerował taką fotką, to wybrał bym Rebel SL1 czyli w Europie znany jako 100D Szumy zredukować można np w Lightroomie, a takiej nieostrej papki z Pentaxa już nic nie poprawi

Widzę że manipulujesz materiałem - widać masz taką potrzebę - nie wnikam o motywy - ja sprzętem nie handluję, więc nie muszę. Wziąłeś jedyne nieostre miejsce na planszy - co sugeruje że w ogóle ktoś nie ustawił ostrości albo zrobił to źle - nie mnie krytykować testerów.
Przy takich "numerach" - nie mam chęci do dalszej dyskusji z funboyami canona . Zainteresowanych odsyłam do testów w których choć jak widać niechętnie - to jednak przyznaje się wyższość Pentraxowi. Tak w wykonaniu, ergonomii jak w jakości obrazu.
Oczywiście to nie koniec czułości u Canona i Pentaxa - możemy iść dalej ... Można dodać że Pentax ma jeszcze ISO 51200. Tak , wiem że i tak takich czułości praktycznie się nie używa, ale lepiej je mieć niz w razie potrzeby ciągnąć niedoświetlone. Bo wtedy checa z canonem się dopiero zaczyna. Tym co nie szumi... :lol:

Ale jeśli ktoś nie potrzebuje takich czułości to pewnie jak ja, pozostanie w zakresie do 1600 ISO gdzie szumy w pentaxie są bardzo małe - i to są dla użytkowników jak najbardziej uzyteczne czułości. To że canony w tym 100D mu ustępują jest jasne i nie podlega dyskusji , tym bardziej że nawet redakcja testująca te sprzęty w końcu to przyznała pisząc :
"Różnice w poziomie szumu pomiędzy testowanym aparatem, a wymienionymi konkurentami były tak wyraźnie widoczne przy wzrokowej ocenie, że porównanie konkretnych wartości wniesie niewiele nowego. Można jednak zauważyć, że przewaga K-50 nad 100D wynosi około 1 EV, a nad A58 nawet 2 EV."

Czy :
Cytat:
obre zachowanie matrycy w K-50 bardzo dobrze widać kiedy porównamy jakość zdjęć z konkurencyjnymi aparatami. Jego przewagę w stosunku do lustrzanki Sony można już wychwycić przy ISO 400, a w stosunku do aparatu Canona przy ISO 800. Przy ISO 1600 sytuacja staje się już wyraźna. Testowany Pentax notując najniższy szum wysuwa się coraz bardziej na prowadzenie, 100D plasuje się na drugim miejscu, a A58 na trzecim. Przy dalszym wzroście czułości różnice w zaszumieniu obrazu stają się coraz większe i na ISO 25600 przewaga K-50 nad 100D aż rzuca się w oczy.

Nie ja to pisałem . A w ogóle zainteresowanego odsyłam do testów aparatów http://www.optyczne.pl/23..._ergonomia.html

[ Dodano: Sro 27 Lip, 2016 14:09 ]
komor napisał/a:
Canony bardziej szumią bo mają mniejsze matryce…

No dobrze - skoro rozmiar fizyczny nie ma tu nic do rzeczy... :roll: To może powinienem napisać - GORSZE? O słabszej dynamice barwnej ? O mniejszej rozpiętości tonalnej? To wszystko są fakty.
Jeśli połączymy "gorsze kolory" i gorsze odwzorowanie światłocieni z większymi szumami - to co mamy ? Canona? :lol: Jak dodasz błąd użytkownika i niedoświetlenie - efekt spokojnie da się odczuć. Banding i wypranie z kolorów gotowe. :cool:
Każdy sprzęt ma jakieś wady - ale kupujemy aparaty by mieć dobre zdjęcia tym co dostajemy w pudełku - tak jest w przypadku większości amatorów. I tu Pentaxowi K-50 niczego zarzucić nie można. Przynajmniej w stosunku do 3 i 4 cyfrowych canonów.

Wojmistrz - Sro 27 Lip, 2016

Andrzej.M. napisał/a:
Widzę że manipulujesz materiałem - widać masz taką potrzebę - nie wnikam o motywy
Co proszę? Czym manipuluję? Że zmieniłem z 750D o którym nie było mowy? Że w jego miejsce dałem aparat, który był częścią wątku czyli 100D? Że zamiast Nikonów, o których nikt nie wspominał dałem inne reklamowane przez ciebie Pentaxy? To jest manipulacja? No proszę cię! Sam pokazałeś szumy na ISO12800, a ja tylko pokazałem, że da się to nadal skutecznie odszumić bez nakładu pracy. Twoim problemem jest to, że masz klapki na oczach i fotografia zaczyna się i kończy na szumach w tabelkach. Kiedyś było takie powiedzenie o Nikonach i Canonach, teraz należało by je na potrzeby forum lekko przerobić.
Świat fotograficzny napisał/a:
"Pentax robi najlepsze aparaty, a Canon najlepsze zdjęcia." :P

I jeszcze jedna sprawa. Andrzej.M., ile razy fotografowałeś na ISO25600 czy ISO51200? Przecież nikt normalny nie używa takich czułości w świadomej fotografii. Dla znanych mi 99,9% fotografujących wychodzenie poza ISO3200 jest już przegięciem. Mi kiedy nie da się już nic inaczej podciągnąć, światełko już maksymalne itd zdarza się użyć ISO12800, ale na pełnej klatce w 6D, a i tam staram się nie przekraczać w życiu codziennym ISO800. Więc proszę, pochwal się nam jak często fotografujesz na maksymalnych czułościach?

Andrzej.M. - Czw 28 Lip, 2016

Wojmistrz napisał/a:
Co proszę? Czym manipuluję?

Tym że wybrałeś jedyny nieostry narożnik .
Wojmistrz napisał/a:
Że zamiast Nikonów, o których nikt nie wspominał dałem inne reklamowane przez ciebie Pentaxy?

Tutaj rozmawiamy tylko o K-50 , a jakbyś nie pamiętał pytanie dotyczyło również Nikona D3200. D7000 dodałem bo było wolne miejsce i żeby mnie nikt nie posądził o reklamowanie czegokolwiek. Za to ty zachowujesz się jakby pentax coś ci złego zrobił...
Wojmistrz napisał/a:
ile razy fotografowałeś na ISO

Wojmistrz napisał/a:
Przecież nikt normalny nie używa

No cóż, nikt normalny nie używa takich sformułowań wobec innej osoby i nie zadaje takich pytań. Tym bardziej że już niejeden raz wypowiadałem się jakich czułości używam i jakich staram się nie używać. Ale Ty wolisz pisać o cegłówkach i zadawać idiotyczne ( a może retoryczne?) pytania. Nie było by w nich niczego złego gdybyś nie próbował traktować mnie z góry. Ochłoń trochę . Bo zacietrzewianie się nie wyjdzie na dobre ani Tobie ani Twoim interesom. Jak ci zostanie - będziesz napadał na klientów którzy zapytają o Pentaxa. :lol:

[ Dodano: Czw 28 Lip, 2016 11:28 ]
P.S. A canona 750D włożyłem w porównanie jako model który wg. DxO robi nieco lepsze zdjęcia i ma nowszą matrycę - żeby nie być posądzonym o manipulację na jego niekorzyść , gdyż modelu 100D na liście nie było. A na amerykańskich nazwach canona się nie znam. Nie prowadzę canonowego komisu żebym miał z nimi styczność.

Wojmistrz - Czw 28 Lip, 2016

Andrzej.M. napisał/a:
Tym że wybrałeś jedyny nieostry narożnik .
Ale miejsce jest bez znaczenia, czy to twarz, czy środek czy gdziekolwiek na tym zdjęciu, ponieważ nadal lepiej wygląda to w Canonie niż Pentaxie. O ile szumy da się łatwo usunąć, co udowodniłem, tak mydła tak ładnie z automatu nie naprawisz, a to TY podałeś tę fotkę w ISO12800 za przykład wyższości Pentaxa. Trzeba najpierw było ubrać okulary i przypatrzeć się, czy aby owy przykład nie odstraszy potencjalnych przyszłych Pentaxanin :P

Kolejna sprawa. Jak to jest z tym manipulowaniem?
Wojmistrz nie napisał/a:
tylko Wojmistrz napisał/a:
ile razy fotografowałeś na ISO25600 czy ISO51200?
a to spora różnica. Tak samo
Wojmistrz nie napisał/a:
za to napisał/a:
Przecież nikt normalny nie używa takich czułości w świadomej fotografii.
Serio? Nie ma różnicy?
Jeśli tak chcesz zmieniać kontekst zdań, to ja też mogę.

Andrzej.M. - Pon 01 Sie, 2016

Wojmistrz napisał/a:

Wojmistrz nie napisał/a:
tylko Wojmistrz napisał/a:
ile razy fotografowałeś na ISO25600 czy ISO51200?
a to spora różnica. Tak samo

Wojmistrz napisał/a:

Wojmistrz nie napisał/a:
za to napisał/a:
Przecież nikt normalny nie używa takich czułości w świadomej fotografii.
Serio? Nie ma różnicy?

Szanowny kolega bawi się szczegółami - zacytowałem fragmenty rozpoczynające Twoje wypowiedzi - licząc że mam do czynienia z człowiekiem inteligentnym który resztę sobie "dośpiewa" i zamiast robić wygibasy co napisał a czego nie zrozumie kontekst i się zachowa. Ale kolejny raz się przekonuję że tu trzeba uważać na każdy szczególik i literkę bo inaczej od razu moc hejtów od tzw "koleżeństwa" idzie i nie przebierają oni w słowach. Epitetów zwróconych wprost na szczęście nie ma bo moderacja czuwa, ale podteksty brzmią dość niefajnie. Takie przedszkole... W którym albo piszesz tylko uznane i sprawdzone "prawdy" bez pominięcia przecinka - bo zaraz ktoś to wyłapie i wyśmieje. Aż dziwne że udało mi się mimo silnego lobby fanboyów i mimo niedowiarków - wyciągnąć Pentaxa z niebytu w jakim kilka lat temu tutaj "się cieszył" . Może nie zawsze zgodnie z meritum - ale i bez mojej obecności zaczęto wspominać o walorach poszczególnych modeli. Więc trud się opłacił. Niektórzy widzą już Pentax-y w lodówkach a może i szafach - i winią mnie za ten stan, cóż - konieczne koszty. :lol: Zresztą , co mnie mogą obchodzić opinie pingwinów? Może lepiej niech lodówek nie otwierają. Zwłaszcza gdy siedzą w nich z aparatem. Strach pomyśleć że mógłby to być rzeczywiście Pentax... :zalamany: Chyba zacznę lansować inną tezę - że: " Pentax nie dla każdego... " :cool:
Ale gdy żartem kiedyś coś takiego napisałem - oj ! nie wiedziałem czy jeszcze się śmiać czy już się bać... :twisted:

Wujek_Pstrykacz - Wto 02 Sie, 2016

Kolega Andrzej chyba nie zdaje sobie sprawy, że większośc uczestnikow forum, zarówno tych starych jak i nowych, traktuje jego posty półserio, a samą osobę Andrzeja jako słabo znającego system, ale widzę, że ma misję i traktuje to poważnie, co widać po ostatnim jego wpisie :razz:
A to zaczyna być niebezpieczne :lol:

Andrzej.M. - Wto 02 Sie, 2016

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
traktuje jego posty półserio

Mam do siebie i innych dystans i sam z siebie również żartuję - ale tych żartów czy czasem sarkazmu koledzy po prostu nie łapią...
Wujek_Pstrykacz napisał/a:
widzę, że ma misję i traktuje to poważnie, co widać po ostatnim jego wpisie

Misji nie mam - osiągnąłem co chciałem i żadnego niebezpieczeństwa nie widzę. Kolegów których główka przeze mnie bolała pozdrawiam. Bawiłem się dobrze - mam nadzieję że Wy również. Urlopu raczej nie będę poświęcał, ale czsem jednak zajrzę. Później też możecie liczyć na moje oko... w przerwach między sesjami. I po cichu powiem wam jedno - mam gdzieś czy aparat szumi mniej czy bardziej - bylem miał co fotografować... I pomysły na zdjęcia. Mogę to robić nawet Fuji S3pro... :lol:

komor - Wto 02 Sie, 2016

Andrzej.M. napisał/a:
Aż dziwne że udało mi się mimo silnego lobby fanboyów i mimo niedowiarków - wyciągnąć Pentaxa z niebytu w jakim kilka lat temu tutaj "się cieszył" .

Masz widzę mylne mniemanie o swoich osiągnięciach na forum. Pentax od dawna ma tutaj swoje miejsce, a Twoje działania jedynie irytowały osoby stale obserwujące wątki z cyklu „Pomagamy w wyborze”. Każda z marek ma swoich entuzjastów, zrównoważonych użytkowników i niezrównoważonych fanbojów. Ale tych ostatnich raczej nie potrzebujemy, tylko przeszkadzają, szczególnie kiedy ich wiedza techniczna jest niska i serwują nieprawdziwe informacje, poza nachalnym wychwalaniem wybranego systemu.

Andrzej.M. napisał/a:
I po cichu powiem wam jedno - mam gdzieś czy aparat szumi mniej czy bardziej - bylem miał co fotografować...

Czyli nareszcie zrozumiałeś jak to możliwe, że niektórzy fotografują czymś innym niż Pentax? Bardzo się cieszę.

Cytat:
Czyli nareszcie zrozumiałeś jak to możliwe, że niektórzy fotografują czymś innym niż Pentax? Bardzo się cieszę.

Żartujesz? Niemożliwe! :lol: :lol: :lol: Nareszcie? Toż od początku nieśmiało wspominałem że fotografowałem tak wspomnianym Fuji jak i 5DmkII... Tyle że do techniki zawsze miałem dystans i delikatnie mówiąc ją "omijałem" a jeśli się w nią zagłębiałem to tylko po to by zdobyć jakiś mniej lub bardziej trafiony argument w dyskusji. Czasem wręcz zadawałem podstawowe pytana , za co przepraszam , bo koledzy brali to na poważnie... :cool:
komor napisał/a:
Pentax od dawna ma tutaj swoje miejsce

Widziałem to stałe miejsce, i ciągłe rady Canon taki, siaki , owaki no może Nikon... jako jeden z pierwszych (nie śmiem sobie pierwszeństwa przypisać) pisałem o słabym DR , wyższych szumach i niższej dynamice barwnej matryc Canona wobec tak nikona jak pentaxa. Nie wierzono gdy pisałem żę Pentaxa FF to kwestia 2 lat. Pozwoliłem sobie również zrobić podsumowanie zalet budżetowych Pentaxów wobec podobnych cenowo Canonów i Nikonów... Niektórych to dość mocno zdenerwowało... i przyszyli mi łatkę pentaliba... :roll: No to graliśmy dalej. :razz: Wejście w taką rolę może nie jest proste , ale jak widać - też się da. Ja po przerwie w zawodowej fotografii też musiałem się sporo nauczyć, bo wiadomości "analogowe" to sporo, ale trochę mało żeby wrócić na rynek. No i medium - jakim jest internet - traktowany przeze mnie początkowo bardziej niepoważnie - jako źródło rozrywki - okazuje się również przydatnym narzędziem profesjonalnym - i tu muszę przyznać - nastąpiło pewne przewartościowanie. I dziś podchodzę do tego medium zupełnie inaczej. Miłośnikom canona i nikona mogę powiedzieć tyle - fajne puszki (te bardziej zaawansowane oczywiście) w canonie cieszy szczególnie ostatni model 80d w którym jest wreszcie matryca porównywalna z konkurencją.
Co do budżetowych - nadal jestem za Pentaxem... po prostu bardziej mi odpowiada jego podejście do fotoamatorów. Moim zdaniem Canon po prostu okropnie rżnie klientów. A potem robi "zwroty kasy" ... taki chwyt marketingowy... :zalamany: Taa, wiem - pentax też za nowości każe sobie płacić więcej... Ale niedługo po premierze zwykle cena spada.

Wojmistrz - Wto 02 Sie, 2016

Andrzej.M., a dziwisz się? Jeśli człowiek nie może iść do sklepu i kupić jakiegoś towaru, to tak jak by go nie było. U mnie w mieście pojawiło się stanowisko Pentaxa, byłem tam, przywieźli K-1 to od razu go kupiłem, a nie znam innego takiego miejsca w obrębie 100mil. Zakup przez internet to jak sprzedaż w teleshop, super na reklamie, a w domu zazwyczaj wielkie rozczarowanie. Ludzie lubią kupować sprawdzony sprzęt, znanych marek, bo to świadczy o profesjonalizmie, tradycji i bezpieczeństwie produktu, a Pentax nie jest takim systemem, choć chyba nikt nie zaprzeczy, że robi całkiem dobre lustrzanki.

Wojmistrz napisał/a:
Ludzie lubią kupować sprawdzony sprzęt, znanych marek, bo to świadczy o profesjonalizmie, tradycji i bezpieczeństwie produktu, a Pentax nie jest takim systemem, choć chyba nikt nie zaprzeczy, że robi całkiem dobre lustrzanki.

No i tu mamy zupełnie różne opinie o Pentaxie, może dlatego że ja np. czytam historię? I znam historię Pentaxa ...
Wojmistrz napisał/a:
przywieźli K-1 to od razu go kupiłem
Masz K-1? :shock: Gratulacje! :!:
Wojmistrz napisał/a:
Zakup przez internet to jak sprzedaż w teleshop, super na reklamie, a w domu zazwyczaj wielkie rozczarowanie.

Nieprawda, już od dawnw kupuję w ten sposób - i K-3II i Sigmę 18-35/1,8 też tak kupiłem , na dodatek mam 10 czy 14 dni na zwrot , więc mogę sobie w domu "macać do woli" i zwrócić jak nie będzie pasowało. Co już się zdarzało - może nie z aparatami ale raz szkło odesłałem. Bez żadnego problemu. W stacjonarnym musiałbym się kopać z serwisem. I też wydałbym na wysyłkę...

Wojmistrz - Wto 02 Sie, 2016

Andrzej.M., 1, Pentax nie jest widoczny na rynku, 2, o dwa razy za dużo zmieniał ostatnio właściciela, 3, ma zbyt mały wybór systemowych obiektywów, 4, nie wszystkie firmy trzecie chcą pod niego robić akcesoria. To wystarczająco dużo powodów.
To nie jest system dla wszystkich, np dla potencjalnego Angola, który wchodzi do sklepu i kupuje co mu doradzi sprzedawca. Na szczęście w Polsce ludzie mają bardziej poukładane w głowach.

komor - Sro 03 Sie, 2016

Andrzej.M. napisał/a:
Widziałem to stałe miejsce, i ciągłe rady Canon taki, siaki , owaki no może Nikon... jako jeden z pierwszych (nie śmiem sobie pierwszeństwa przypisać) pisałem o słabym DR , wyższych szumach i niższej dynamice barwnej matryc Canona wobec tak nikona jak pentaxa.

Zbyt krótko jesteś na forum, żeby to oceniać. Polecanie Canona jest od dawna na forum niemodne czy wręcz niepoprawne i nie Twoja w tym zasługa. A że nadal się poleca także inne produkty niż Pentax wynika z tego, że nie samym DR decyduje się o wyborze systemu czy aparatu. Canon jedzie na opinii, ale bez przesady, robi porządne i użyteczne aparaty, a i wybór szklarni jest ogromny i mimo pewnych braków na dolnej półce cenowej i tak najtaniej można obkupić się w tym systemie. Jak ma się kasę, to tym bardziej.

Andrzej.M. napisał/a:
No i tu mamy zupełnie różne opinie o Pentaxie, może dlatego że ja np. czytam historię? I znam historię Pentaxa ...

Przecież Wojmistrz pisze o przeciętnym kowalskim, który wchodzi do sklepu i nie zna historii firm fotograficznych. Nie ma na półce aparatu, to go nie kupi. Obecność na półkach sklepowych niestety jest bardzo istotna.

Andrzej.M. napisał/a:
Nieprawda, już od dawnw kupuję w ten sposób - i K-3II i Sigmę 18-35/1,8 też tak kupiłem

Wiele osób tak kupuje, ale to te świadome, które wiedzą co chcą. A to tylko ułamek rynku.

Andrzej.M. - Czw 04 Sie, 2016

Wojmistrz napisał/a:
1, Pentax nie jest widoczny na rynku

To się ostatnio zmienia - od K-5 zaczyna go być coraz lepiej widać a teraz po szumie związanym z K-1 będzie z tym lepiej.
Wojmistrz napisał/a:
2, o dwa razy za dużo zmieniał ostatnio właściciela

I mimo tego nie dość że nadal działa na rynku MF to jeszcze z powodzeniem wypuszcza coraz lepsze produkty. Ostatnia zmiana mu posłużyła - bo widać zmianę strategii i powinien się pojawić w większości sklepów. Kanał dystrybucji Ricoha powinien się przydać...
komor napisał/a:
Zbyt krótko jesteś na forum, żeby to oceniać.

5 lat to za krótko? :zalamany:

[ Dodano: Czw 04 Sie, 2016 22:27 ]
Wojmistrz napisał/a:
4, nie wszystkie firmy trzecie chcą pod niego robić akcesoria.

Jest nowy firmware do aparatów - dodana obsługa elektromagnetycznego sterowania przysłoną - więc będzie łatwiej robić szkła pod Pentaxa - nie będą wymagać przysłony mechanicznej jak do tej pory. Więc Sigmie łątwiej będzie wypuszczać nowe szkła pod system.