|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Kompakt dla świeżego rodzica, 2000-3000 zł
zaroweczki - Wto 07 Cze, 2016 Temat postu: Kompakt dla świeżego rodzica, 2000-3000 zł Witam,
jak w temacie budżet wynosi 2000-3000zł .
Za 2 m-ce urodzi mi się córeczka i potrzebuje dobrego aparatu do zdjęć maluszka. Aparat będzie wykorzystywany głównie do zdjęć rodzinnych (spacery, wycieczki, imprezy itp.), będę też chciał popstrykać trochę fotek w plenerze (las i morze). Jeśli chodzi o fotografowanie jestem amatorem, obecnie mam starą prostą kompaktówkę i boję się że nie ogarnę mnogości funkcji zaawansowanego aparatu. Zależy mi na bardzo dobrej jakości zdjęć oraz filmów, dlatego padło na taki aparat. Wytypowałem trochę modeli aparatów w przedziale 1000-2700zł, a mianowicie:
Lumix LX 7, Lumix LX100
Fujifilm x30, x20
fujifilm xq2
sony RX 100 I
Olympus stylus xz 2
Nikon coolpix p7800, p340
Canon G9X, G7X
Obecnie najbardziej skłaniam się ku LX 100, cenowo wychodzi on najdrożej z ww, ale też jest z nich „najlepszy”. Gryzie mnie czy warto kupić taki aparat, czy nie będzie dla mnie za bardzo zaawansowany, i czy z innego modelu (np. LX 7 – o połowę tańszy) nie byłbym równie zadowolony pod względem filmów i zdjęć.
Proszę napiszcie co uważacie o tych aparatach, który ma najlepszy stosunek ceny do jakości? ewentualnie z którego modelu zrezygnować.
fides - Wto 07 Cze, 2016
1, 4, 7, 8 -nowych nie kupisz.
Andek - Wto 07 Cze, 2016
w MM oglądałem i bawiłem się G9x i bardzo podobały mi się zdjęcia, funkcje, dotykowy ekran,
tylko dla mnie trochę mały on jest, taka trochę zabawka,
dlatego napaliłem się na G7x i muszę go jeszcze potestować gdzieś w sklepie
Fuji XQ2 też nigdzie już nie kupisz, X30 oglądałem ale dla mnie za bardzo wystaje obiektyw, za duży dla mnie...
Sunders - Sro 08 Cze, 2016
zaroweczki, z tych co podałeś zawęziłbym wybór do LX100, X30 i G7X.
zaroweczki - Sro 08 Cze, 2016
LX 7 można jeszcze kupić w Euro RTV
Na sprzęt Panasonica jest do końca miesiąca promocja (-150zł) i LX 100 można mieć już za mniej niż 2600zł i to mnie kusi.
Wybór też miałem zawężony ostatecznie do Fuji canona i Panasonica.
Nurtuje mnie tylko to czy do amatorskiego robienia zdjęć potrzebuje LX 100, którego może nie wykorzystam w pełni i czy nie wydać 1000 zł mniej i kupić Fuji x 30, który być może w zupełności wystarczy.
Sunders - Sro 08 Cze, 2016
zaroweczki napisał/a: | LX 7 można jeszcze kupić w Euro RTV |
Z ekspozycji.
zaroweczki napisał/a: | czy do amatorskiego robienia zdjęć potrzebuje LX 100, którego może nie wykorzystam w pełni i czy nie wydać 1000 zł mniej i kupić Fuji x 30, który być może w zupełności wystarczy |
Tego za Ciebie nikt nie rozstrzygnie, ale jak masz takie wątpliwości to IMO bierz Fuji.
LEX - Czw 09 Cze, 2016
Fuji w nagrywaniu filmów jest słaby.
Sunders - Czw 09 Cze, 2016
LEX napisał/a: | Fuji w nagrywaniu filmów jest słaby. |
Tragedii nie ma, bo filmować się da, jednak z trójki LX100, X30, G7X jest rzeczywiście pod tym względem najsłabszy, ale jest najtańszy i zdjęcia robi bardzo dobre. Jeśli filmowanie jest równie ważne co zdjęcia, to chyba najlepiej sprawdzi się LX100.
zaroweczki - Czw 09 Cze, 2016
jestem na 99% zdecydowany na Lumixa, żonie też się najbardziej podoba, ale dla niej głównym kryterium wyboru jest wygląd:)
Chciałem się jeszcze spytać o to gdzie lepiej kupić aparat? z pewnego źródła (EURO RTV AGD) czy może ze sklepu Allegro? Różnice w cenie wynoszą około 150zł
Najtaniej teraz jest chyba tutaj: http://www.cyfrowe.pl/apa...00-srebrny.html
Kupowałem w tym sklepie niejeden raz i mogę go polecić.
[ Dodano: Czw 09 Cze, 2016 20:17 ]
zaroweczki, jeśli nie będziesz zwlekał zbyt długo z zakupem, to możesz jego cenę obniżyć jeszcze o 150zł korzystając z obowiązującego do 30.06.2016. cashbacku: https://lumixpromotions.com/pl/terms-and-conditions-promotion/?country_promotion=31
Cena dobra tylko wolałbym czarną wersję, a nie wiedzieć czemu jest droższa o 100zł w tym sklepie
Wiem o promocji Panasonica i na dniach zamierzam kupić aparat
Tu masz taniej: http://allegro.pl/panason...6240768479.html , ale ta aukcja się kończy.
zdążyłem nie mogę się doczekać kiedy wezmę aparat do ręki. Dziękuję wszystkim za pomoc
kosówka - Pon 04 Lip, 2016 Temat postu: nowy aparat do fotografowania dziecka Witam wszystkich Jestem tu nowa i potrzebuję porady. Za 3miesiące pojawi się na świecie mój potomek. A jak wiadomo skoro potomek to trzeba go czymś będzie fotografować. Do tej pory korzystałam z aparatu hybrydowego, ale w obecnych warunkach taki sprzęt wydaje mi się za duży do targania. Potrzebowałabym czegoś o nie dużych wymiarach, w miarę prostego w obsłudze, z bardzo dobrą jakością nagrywania filmów i z trochę większym zoomem . Od razu zaznaczę, że bezlusterkowce nie wchodzą w grę - musi wystarczyć wbudowany obiektyw. Co do ceny, jak trzeba będzie to się zapłaci więcej, ale myślę, że tak 2- 3 tys to maksymalna kwota. Jakieś może podpowiedzi?
TomPL2 - Pon 04 Lip, 2016
A ten "hybrydowy" to jaki był i jaki miał zoom? Bo to dość niedookreślone pojęcie
I poczytaj może tematy, takie jak np. ten: http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=29445
komor - Pon 04 Lip, 2016
Scaliłem do starszego tematu. Dzięki TomPL2 za wypatrzenie.
Wojmistrz - Sro 06 Lip, 2016
kosówka, odpuść sobie kompakt i kup małą lustrzankę, np Canona 100D z obiektywem z oznaczeniem IS STM, nie zawiedziesz się jakością zdjęć, a filmy będą super nawet w słabych warunkach oświetleniowych.
|
|