forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Zestaw do fotografii za 5000-7000 PLN

ukrytysmok - Sro 08 Cze, 2016
Temat postu: Zestaw do fotografii za 5000-7000 PLN
Witam,

W innym dziale założyłem temat z prośbą o pomoc w dobraniu body pod obiektyw Leica D VARIO-ELMARIT 14-50 mm f/2.8-3.5, jako że dyskusja rozwinęła się na tyle, że zastanawiam się nad zupełną wymianą zestawu, który posiadam, postanowiłem założyć nowy temat. Proszę o poradę. Chcę kupić aparat + obiektywy + akcesoria (statyw, akumulator, lampa i inne, które mogą się przydać.) Chciałbym w przyszłości zająć się fotografią profesjonalnie, zestaw chcę złożyć pod taką właśnie działalność. Fotografować chcę za równo produkty do sklepów internetowych, modę, sesje marek modowych, samochodów do sprzedaży, sesje ślubne, jak i spełniać się artystycznie w portretach i aktach. Wychodzi na to, że im więcej czytam tym mniej wiem, a na pokładzie mam tylko starego LUMIXA L1 ze wspomnianym obiektywem, którego chcę wymienić na nowszy model. Choć z obiektywu dalej chciałbym korzystać dopuszczam możliwość pozbycia się go. Budżet to około 5000-7000 PLN na wszystko. Sprzęt może być używany, w BDB stanie. Dodam jeszcze tylko, że chciałbym mieć również możliwość przyzwoitego filmowania. Orientowałem się w ofertach takich aparatów jak: Nikon D600, Nikon D7200, Canon EOS 70D, Canon EOS 6D, Sony Alpha A77 II, Olympus OM-D E-M5 MARK II, Olympus OM-D E-M1, Lumix GX8, GH4, G7. Wiem, że są to propozycje różne, proszę o Wasze opinie. Pozdrawiam :)

muzyk - Czw 09 Cze, 2016

Jeśli Nikon, to d610.
Jeśli Canon APSC to 80D

Canona 6D możesz też brać pod uwagę.

komor - Czw 09 Cze, 2016

A co z obiektywami? Mając budżet rzędu 7k nie ma co myśleć o pełnej klatce.
ukrytysmok - Czw 09 Cze, 2016

No właśnie trochę wykroczyłoby to poza budżet ;)
jako, że mam tą leice, myślałem nad olympusem e-m1, w poprzednim temacie została zasugerowana, podobno dobrze współpracuje ze starszymi obiektywami, a dzięki temu, że jeden obiektyw już mam mógłbym dokupić więcej rzeczy.
Znalazłem też jakiś stary obiektyw Nikkor AF 50 mm f/1.8D ;)

Wojmistrz - Czw 09 Cze, 2016

Patrząc, że ten obiektyw jest pod m4/3, a chciałbyś rozwijać się "pro", to zaczął bym od pozbycia się go i dołożenia kasy do budżetu, zawsze to 1000zł więcej.
komor, dlaczego nie może myśleć o pełnej klatce?
ukrytysmok napisał/a:
Sprzęt może być używany, w BDB stanie.
Przeszukałem polski eBay i:
Nikon D600 3412,23zł z dostawą
Nikon D610 4574,25zł z dostawą
Canon 6D 5049,18zł z dostawą
Za różnice kolega na pewno dobierze jakieś sensowne szkła zwłaszcza jeśli sprzedał by obecne.

komor - Czw 09 Cze, 2016

Wojmistrz napisał/a:
Canon 6D 5049,18zł z dostawą

No tego na pewno nie ma sensu brać pod uwagę, bo nowy kosztuje 6500 minus 650 zł cashback. W tego Nikona D600 w bardzo dobrym stanie za 3400 też nie wierzę, ale oczywiście co kto lubi.

Ogólnie, jak zawsze stoję na stanowisku, że optyka jest ważniejsza niż korpus, szczególnie że ukrytysmok nie nastawia się na reporterkę, gdzie kluczowe są wysokie czułości. Brać Nikona D7100, do tego Sigmę 17-50, jak się okazuje 50/1.8D już jest :) do tego jakąś lampę i zbierać kasę na więcej.

Ja od dawna jestem zdania, że do fotografii Nikon, ale jeśli do fotografii i filmowania, to Canon, a kolega chce mieć "przyzwoite" filmowanie więc jeszcze wypadałoby by określił co przez to rozumie.

D600 w jakimś tam podobno niezły stanie są nawet na allegro do 4000-
Komor - jak chodzi o D7100 znalazłem całkiem spory zestaw
Zestaw
tylko czy warto, aż tyle tego brać od razu?
Wojmistrz co do jakości video chciałbym, żeby była opcja kręcenia filmów FULL HD 60 fps i czas możliwy do zrealizowania nagrania 29:59 + dobra stabilizacja, ale im dłużej brnę w ten temat, tymbardziej sobie uświadamiam, że za takie pieniądze tego nie dostane.

komor - Czw 09 Cze, 2016

ukrytysmok napisał/a:
Komor - jak chodzi o D7100 znalazłem całkiem spory zestaw
Zestaw tylko czy warto, aż tyle tego brać od razu?

Tamron 70-300 VC - fajne amatorskie tele, do fotografii zarobkowej raczej niezbyt przydatny.
Tamron 17-50 VC - dobra alternatywa dla analogicznej Sigmy, budżetowy zoom standardowy do reporterki, w studio i sesjach portretowych ujdzie.
Nikkor 35/1.8 - fajna stałka do reporterki, fotografii ludzi, szerszego portretu.
Lampy Meike - przydadzą się, zdaje się Wojmistrz może coś o nich napisać.
Reszta to drobiazgi, które oczywiście są przydatne.

A co tu pisać o MeiKe, po prostu działają bez problemu i są tanie, bynajmniej kiedyś były, bo teraz cenią się na poziomie YongNuo.

Teraz trochę pogadałem ze znajomym, który mógłby mi wypożyczyć jeszcze 3 obiektywy nikkor bo się kurzą w szafie ;) są to wersje na analogowy aparat m.in. 105mm stałoogniskowy. Ostrość trzeba będzie łapać manualnie?

O ile są z bagnetem F i da się je podłączyć do aparatu. Może także mają system ostrzenia, ale tzw śrubokręt, musiał byś konkretnie znać modele i oznaczenia. Licz się z tym, że mogą wymagać ostrzenia ręcznego.

Dokładnie do dyspozycji bym miał:
AF MICRO NIKKOR
105mm
1:2.8 D

AF NIKKOR
25-105mm
1:3.5-4.5

AF NIKKOR
50mm
1:1.8D

No i ta Leica z body L1. Jakimś rozwiązaniem jest dokupienie body od nikona i zostawienie lumixa L1 na konkretne okazje.

RB - Czw 09 Cze, 2016

ukrytysmok napisał/a:

AF NIKKOR
25-105mm
1:3.5-4.5

28-105
AF we wszystkich jest na śrubokręt. AFAIK korpusy serii 7xxxx oraz pełnoklatkowe obsługują ten standard.

ukrytysmok napisał/a:

No i ta Leica z body L1. Jakimś rozwiązaniem jest dokupienie body od nikona i zostawienie lumixa L1 na konkretne okazje.

kupujesz korpus FX Nikona (np. d610, ale ja niezbyt w tym biegły, który konkretnie model i dlaczego) i L1 z Leicą najprawdopodobniej użyjesz 2 razy ;-) nie za bardzo wyobrażam sobie owe specjalne okazje do jego używania...

forrest - Czw 09 Cze, 2016

ukrytysmok, na d610 masz obecnie cashback w wysokości 600 zł, zatem kupując nowego możesz zmieścić się w 5000 zł

RB, dzięki za dobre wieści!
Forrest - obawiam się, że nie starczy w tedy na akcesoria takie jak statyw itd. ? Nie mówiąc o jakimś super konkretnym obiektywie?

monkowy_dziadek - Pon 13 Cze, 2016

ukrytysmok napisał/a:
żeby była opcja kręcenia filmów FULL HD 60 fps i czas możliwy do zrealizowania nagrania 29:59 + dobra stabilizacja

Ani Nikon, ani Canon w tych widełkach cenowych tego nie oferują. Oprócz czasu nagrywania.
Chyba, że Canon 80D i Nikon D7200 (z pewnymi ograniczeniami). O stabilizacji w body można zapomnieć, ponieważ te firmy tego nie mają i już.

Wojmistrz - Pon 13 Cze, 2016

monkowy_dziadek napisał/a:
O stabilizacji w body można zapomnieć, ponieważ te firmy tego nie mają i już.
I chwała im za to, bo ze stabilizacji podczas filmowania trzeba umieć korzystać. O ile w amatorskich nagraniach, które są głównie z ręki stabilizacja jest OK, tak przy normalnych projektach, filmowaniu ze statywów, wszelkich wózków w tym sliderów itd już nie bardzo.
snufkin - Pon 13 Cze, 2016

Wojmistrz napisał/a:
monkowy_dziadek napisał/a:
O stabilizacji w body można zapomnieć, ponieważ te firmy tego nie mają i już.
I chwała im za to, bo ze stabilizacji podczas filmowania trzeba umieć korzystać.

Stabilizację można wyłączyć gdy nie jest potrzebna.

Wychwalanie ewidentnych wad trochę pachnie jakimś fanbojstwem.

Wojmistrz - Pon 13 Cze, 2016

Niby można, ale często jest to kłopotliwe i spotkałem się z tym, że nie można było wyłączyć stabilizacji (np w niektórych kompaktach). Przycisk/suwak na obiektywie jest znacznie lepszy, zwłaszcza jeśli możesz dodatkowo wybrać w jakiej płaszczyźnie ma działać.
monkowy_dziadek - Pon 13 Cze, 2016

Wojmistrz napisał/a:
tak przy normalnych projektach, filmowaniu ze statywów, wszelkich wózków w tym sliderów itd już nie bardzo.

Coś o tym wiem ;)

Andrzej.M. - Czw 23 Cze, 2016

ukrytysmok napisał/a:
takich aparatów jak: Nikon D600, Nikon D7200, Canon EOS 70D, Canon EOS 6D, Sony Alpha A77 II, Olympus OM-D E-M5 MARK II, Olympus OM-D E-M1, Lumix GX8, GH4, G7

Widzę pomieszanie z poplątaniem - lustrzanki pomieszane z bezlustrami. Z lustrzanek oprócz canona i Nikona to są jeszcze Pentaxy. Jak cię stać na 10k to bierz K-1 , jak chcesz w budżecie się zmieścić - to APS-C na początek z Pentax K-3 lub K-3II , bo szkła tanie nie są - K-3II plus Sigma 18-35/1,8 plus 50/1,8 i stałka tele macro ze światłem 2,8 na początek w budżecie się powinny zmieścić. Jak poczujesz że warto - to przejdziesz na FF (K-1).
A byłbym zapomniał - oczywiście Pentaxy mają całkiem dobrą stabilizację w korpusie.

Odnośnie filmowania - do tego lepiej mieć osobny sprzęt, jeśli ma to być poważne zajęcie.

muzyk - Pon 27 Cze, 2016

Andrzej.M. napisał/a:
Odnośnie filmowania - do tego lepiej mieć osobny sprzęt, jeśli ma to być poważne zajęcie.

no niepoważni... używali 5dII...
Ci to w ogóle muszą chyba się przed Tobą usprawiedliwiać z powodu niepowagi podczas filmowania

Nie rozumiesz, że DSLR począwszy od 5dII czy bezlusterkowce są wykorzystywane podczas filmowania jako jak najbardziej poważnego zajęcia?
Kilka przykładów.

Chyba znasz?

komor - Pon 27 Cze, 2016

muzyk napisał/a:
Chyba znasz?

Z tym że to akurat jest poklatkowo robione, więc nie wykorzystuje możliwości filmowych lustrzanki. Ale pozostałe linki to wystarczający argument żeby uznać, że stwierdzenia „do filmowania to jest kamera” od dawna są nieaktualne.

muzyk - Pon 27 Cze, 2016

komor napisał/a:
Z tym że to akurat jest poklatkowo robione, więc nie wykorzystuje możliwości filmowych lustrzanki.

Racja.
komor napisał/a:
Ale pozostałe linki to wystarczający argument żeby uznać, że stwierdzenia „do filmowania to jest kamera” od dawna są nieaktualne.

Przecież... no ale, "lodówka musi być czymś wypełniona"...

Andrzej.M. - Wto 28 Cze, 2016

muzyk napisał/a:
Kilka przykładów.
Po pierwsze - nie zastanawia cię ze nie ma tam nic poniżej 7D? A są lumix i nawet Nikon D90.
muzyk napisał/a:
5dII czy bezlusterkowce są wykorzystywane podczas filmowania jako jak najbardziej poważnego zajęcia?

Znowu nie zrozumiałeś... do filmowania kupowałbym osobny sprzęt , tak by co chwilę nie demontować tych wszystkich klatek, mikrofonów, silnika etc... Przy tym cena drugiego korpusu to pikuś...

komor - Wto 28 Cze, 2016

Andrzej.M. napisał/a:
do filmowania kupowałbym osobny sprzęt , tak by co chwilę nie demontować tych wszystkich klatek, mikrofonów, silnika etc...

A ktoś w tym wątku planuje kupować takie drogie szpeje?

muzyk - Sro 29 Cze, 2016

Andrzej.M. napisał/a:
Znowu nie zrozumiałeś...

Napisałeś niekonkretnie. Osobny sprzęt, poważne zajęcie - pierwsze skojarzenie, (mimo, że lustrzanki są w tej materii bdb) łączy się z "osobnym sprzętem" stricte filmowym.
Ty zamiast napisać, wyraziłem się nieprecyzyjnie, bo chodziło mi o "osobną lustrzankę", zarzucasz komuś niezrozumienie...
:zalamany: :zalamany: :zalamany:
Andrzej.M. napisał/a:
Po pierwsze - nie zastanawia cię ze nie ma tam nic poniżej 7D? A są lumix i nawet Nikon D90.

Poniżej? Chyba powyżej miało być...

Nie zastanawia, bo zakładam, że to nie tak nowe przykłady.

Andrzej.M. - Czw 30 Cze, 2016

muzyk napisał/a:
Osobny sprzęt, poważne zajęcie - pierwsze skojarzenie,

Nic to, w końcu i tak rozmawiamy w wątku Zestaw do fotografii za 5000-7000 PLN i tego się trzymajmy.
muzyk napisał/a:
chodziło mi o "osobną lustrzankę", zarzucasz komuś niezrozumienie.
To zupełnie jak Ty...
muzyk napisał/a:
Nie rozumiesz, że DSLR począwszy od 5dII czy bezlusterkowce są wykorzystywane podczas filmowania jako jak najbardziej poważnego zajęcia?
Sam nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi i zarzucasz mi niezrozumienie rzeczy wiadomych . Po czym idziesz w truizmy... :zalamany:
muzyk - Pią 01 Lip, 2016

Nie ogarnąłeś co do Ciebie napisałem.

Jeszcze raz, może w końcu zrozumiesz...
Andrzej.M. napisał/a:

Zarzucanie komuś, że nie zrozumiał o co Ci chodzi w tym zdaniu, czy o dodatkowy aparat, czy dedykowany sprzęt video jest zwyczajnie śmieszne.

Reszty nie ma sensu komentować.

Andrzej.M. - Pią 01 Lip, 2016

muzyk napisał/a:
śmieszne
:lol: :lol: :lol: i to bez względu czy chodzi o lustrzankę czy cokolwiek innego. Albo poważnie się zajmujesz fotografią albo filmowaniem... Mimo podobieństw technicznych - to jednak różne media i trzeba albo "mysleć filmowo" albo fotograficznie. Nie da się na raz i tak i tak. Nie wyklucza to że fotograf nie może zrobić czasem dobrego filmu ani że filmowiec nie może czasem zrobić genialnych zdjęć. Tyle że nie można obydwu na raz.