|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filmowanie cyfrowe - Canon 700D i szumy w nagraniach
Elderbary - Pią 10 Cze, 2016 Temat postu: Canon 700D i szumy w nagraniach Cześć, gdy kupiłem Canona 700D (używka) od razu dokupiłem shotguna takstar sgc 598 lecz w tle był mocne szumy po roku zdecydowałem się na zakup Audio Technica ATR3350 z myślą że szumy odejdą.. nic bardziej mylnego, szumy nadal są. Mimo zabawy w ustawieniach aparatu nadal występują. Jakieś pomysły jak temu zaradzić?
Wojmistrz - Pią 10 Cze, 2016
Zawsze tam gdzie wzmacniasz dźwięk, np ja w TakStarze o 10db musi być szum. Warto po prosty odszumiać to softwarowo jeśli są tak silne. Kolejna sprawa pozbądź się telefonu podczas filmowania. Czy możesz dać sample dźwięku? Czasem są problemy z obiektywami i sianiem po elektronice przy działającym AF lub stabilizacji.
Preskaler - Sob 11 Cze, 2016
Każdy aparat cyfrowy to źródło szumów. Należało by może pomyśłeć o oddaleniu go od mikrofonu, wzmacnaicza i galwaniczną separacją tych urządzeń? Nagrywanie dźwięku na oddzielnym urządzeniu rejestrującym a potem dopiero w procesie postprodukcji dołożenie ścieżki dźwiękowej.
Tu jest przykład takich szumów podczas filmowania grającego, amatorskiego odbiornika radiowego:
https://www.youtube.com/watch?v=FbK1UiacZm8
Od 17 sek podczas zbliżania aparatu, którym nagrywałem ten filmik, narastają szumy i słabną po oddaleniu.
Wojmistrz - Sob 11 Cze, 2016
Tam to już lecą niezłe zakłócenia, ale szum jest słyszalny na całym nagraniu. Faktem jest, że ten zwykły szum idzie wytracić o co najmniej 2db przez zwykłe oprogramowanie, a spece pewnie potrafili by to zrobić znacznie mocniej.
|
|