forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Sigma 70-300 APO z silnikiem czy bez?

Putrid - Pon 28 Kwi, 2008
Temat postu: Sigma 70-300 APO z silnikiem czy bez?
Witam.
Jestem posiadaczem nikon d80 i mam zamiar zakupić obiektyw Sigma 70-300 APO.
Chciałbym się dowiedzieć czy jest różnica w szybkości i celności AF w modelu z silnikem.
Wiem,że nie jest to HSM.Na nikkora 70-300 vr mnie nie stać obecnie.

kaz39 - Sro 25 Cze, 2008

Witam wszystkich
Szkoda, że nikt nie odpowiedział na ten post. Stoję obecnie przed podobnym wyborem. Wszyscy piszą, że obiektyw ten ma bardzo głośny i wolny AF, czy kupując go w wersji bez silnika będzie działal lepiej, czy kupiś Sigmę z silnikiem? Mam D80.

MC - Sro 25 Cze, 2008

A D80 wersja bez silnika. Silnik jest w body.
jozeko - Pią 27 Cze, 2008

kaz39 napisał/a:
Witam wszystkich
Szkoda, że nikt nie odpowiedział na ten post. Stoję obecnie przed podobnym wyborem. Wszyscy piszą, że obiektyw ten ma bardzo głośny i wolny AF, czy kupując go w wersji bez silnika będzie działal lepiej, czy kupiś Sigmę z silnikiem? Mam D80.

Nie potrafię powiedzieć jaka wersja jest lepsza. Mam wersję z silnikiem (innego nie mieli w sklepie) i uważam, że jest używalny. Nie zgodzę się, że autofokus jest bardzo głośny i wolny. Oczywiście nie można go porównywać chociażby do Nikkora 18-70 ale bez przesady. Silnik wydaje z siebie taki "bzyczący" dżwięk jednak nie jest on aż taki bardzo głośny. Starsze modele obiektywów kręcone przez śrubokkręt też potrafią być dosyć hałaśliwe. Szybkość AF może nie jest powalająca ale daje się tym fotografować nawet zawody sportowe. Oczywiście musi być trochę światła. Z celnością AF to już bywa różnie. Nie można założyć, że każdy kadr będzie trafiony. Ale z mojego doświadczenia z Sigmami wychodzi, że to raczej reguła. Największa wada tego obiektywu to jego jasność a raczej ciemność. Fotografowanie przy maksymalnej ogniskowej na pełnym otworze daje fotki raczej kiepskiej jakości. Przymknięcie go o jedną działkę to przysłona 8. Aby nie poruszyć kadru trzeba ustawić czas w okolicy 1/800. A do tego trzeba sporo światła. No chyba, że ustawimy czułość na ISO 1600. A tu znowu szumy i zmiękczanie obrazu przez różne odszumiacze. Oczywiście można zjechać z czasem ale wykonanie nieporuszonego zdjęcia jest wtedy dość trudne.