forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Grip D800 - Auto Focus

111lisu - Nie 12 Cze, 2016
Temat postu: Grip D800 - Auto Focus
Witam
Mam pytano może komuś się przytrafiła taka przypadłość.
Jak mam gripa a używam go zawsze bo mi jakoś łatwiej robić zdjęcia.
Ostatnio jak mam w nim baterię/e czasem auto focus przestaje działać.
I to nie ważny czy akumulatorki czy nikonowską.

Mam nadzieję że to grip a nie body.

fotoparanoja - Nie 12 Cze, 2016

111lisu napisał/a:
Mam nadzieję że to grip a nie body.

co to za grip? 111lisu nie chciałbym odkrywać Ameryki ale najłatwiej tydzień czy dwa poprawcowac bez gripa, to chyba da się zrobić ;) ?

Zakłdam jednak, że to wina gripa ;) są gripy do d800 nawet za 150 PLN i pewnie trochę odbiegają jakością od tych za 1500 PLN

111lisu - Nie 12 Cze, 2016

Bez Gripa jest OK

Grip FOR NIKON ;) Ma nawet podczerwień

fotoparanoja - Pon 13 Cze, 2016

111lisu napisał/a:
Bez Gripa jest OK

fajnie, że się udało ustalić :)

111lisu napisał/a:
Grip FOR NIKON ;) Ma nawet podczerwień

pisałeś już wcześniej i jest w temacie, ja się drugi raz nie pytam do jakiego to aparatu, tylko jakiego producenta? Fajnie, że pokazałes go bez znamionowej :wink: , dalej nic nie wiadomo, w każdym razie mi mb-d12 from nikon i for nikon tak nie robił i ten od phottixa też działał poprawnie mimo iż był tylko for nikon :twisted:

111lisu - Wto 14 Cze, 2016

Zasilanie przechodzi przez 2 złącza, ale głupieje na dwóch wsadach (aku i AA)więc jedno wykluczam,
a drugie ciasno siedzi. dodatkowo przechodzi przez dwa tranzystory unipolarne szeregowo nie wiem w sumie po co?
Polutowałem to trochę i na razie działa zobaczymy jak długo. W środku nie wygląda źle jest to dość solidne.
Miałem gorszy i używany z D700 i takich numerów mi nie robił. Ten używam od ponad roku z D800E, kupiłem nowy.
Na pudełku jest wszystko tylko nie ma tego kto zdjełał to ustrojstwo niby Kitajcy ;)

fotoparanoja - Wto 14 Cze, 2016

111lisu napisał/a:
dodatkowo przechodzi przez dwa tranzystory unipolarne szeregowo nie wiem w sumie po co?

z tego co pamiętam, żeby zlikwidować przy załączaniu i wyłaczaniu kłopotliwe napięcie niezrównoważenia.

111lisu napisał/a:
Na pudełku jest wszystko tylko nie ma tego kto zdjełał to ustrojstwo niby Kitajcy ;)

111lisu, no jest grubo :) nie chcę się wymądrzać ale kup phottixa, wydałeś na aparat prawie 10K, zapłać za grip 250 PLN ;)

komor - Wto 14 Cze, 2016

fotoparanoja napisał/a:
nie chcę się wymądrzać ale kup phottixa, wydałeś na aparat prawie 10K, zapłać za grip 250 PLN

Popieram. Jak widać grip to nie tylko kawałek plastiku i przedłużone kabelki, ale jest tam jednak trochę elektroniki. W Canonie też zawsze były jaja z niefirmowymi gripami. Nie wiem czy Phottix gwarantuje brak problemów z gripem, ale wszystkie inne ich produkty, które mam, mogę z czystym sumieniem polecić.