|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - Grip D800 - Auto Focus
111lisu - Nie 12 Cze, 2016 Temat postu: Grip D800 - Auto Focus Witam
Mam pytano może komuś się przytrafiła taka przypadłość.
Jak mam gripa a używam go zawsze bo mi jakoś łatwiej robić zdjęcia.
Ostatnio jak mam w nim baterię/e czasem auto focus przestaje działać.
I to nie ważny czy akumulatorki czy nikonowską.
Mam nadzieję że to grip a nie body.
fotoparanoja - Nie 12 Cze, 2016
111lisu napisał/a: | Mam nadzieję że to grip a nie body. |
co to za grip? 111lisu nie chciałbym odkrywać Ameryki ale najłatwiej tydzień czy dwa poprawcowac bez gripa, to chyba da się zrobić ?
Zakłdam jednak, że to wina gripa są gripy do d800 nawet za 150 PLN i pewnie trochę odbiegają jakością od tych za 1500 PLN
111lisu - Nie 12 Cze, 2016
Bez Gripa jest OK
Grip FOR NIKON Ma nawet podczerwień
fotoparanoja - Pon 13 Cze, 2016
111lisu napisał/a: | Bez Gripa jest OK |
fajnie, że się udało ustalić
111lisu napisał/a: | Grip FOR NIKON Ma nawet podczerwień |
pisałeś już wcześniej i jest w temacie, ja się drugi raz nie pytam do jakiego to aparatu, tylko jakiego producenta? Fajnie, że pokazałes go bez znamionowej , dalej nic nie wiadomo, w każdym razie mi mb-d12 from nikon i for nikon tak nie robił i ten od phottixa też działał poprawnie mimo iż był tylko for nikon
111lisu - Wto 14 Cze, 2016
Zasilanie przechodzi przez 2 złącza, ale głupieje na dwóch wsadach (aku i AA)więc jedno wykluczam,
a drugie ciasno siedzi. dodatkowo przechodzi przez dwa tranzystory unipolarne szeregowo nie wiem w sumie po co?
Polutowałem to trochę i na razie działa zobaczymy jak długo. W środku nie wygląda źle jest to dość solidne.
Miałem gorszy i używany z D700 i takich numerów mi nie robił. Ten używam od ponad roku z D800E, kupiłem nowy.
Na pudełku jest wszystko tylko nie ma tego kto zdjełał to ustrojstwo niby Kitajcy
fotoparanoja - Wto 14 Cze, 2016
111lisu napisał/a: | dodatkowo przechodzi przez dwa tranzystory unipolarne szeregowo nie wiem w sumie po co? |
z tego co pamiętam, żeby zlikwidować przy załączaniu i wyłaczaniu kłopotliwe napięcie niezrównoważenia.
111lisu napisał/a: | Na pudełku jest wszystko tylko nie ma tego kto zdjełał to ustrojstwo niby Kitajcy |
111lisu, no jest grubo nie chcę się wymądrzać ale kup phottixa, wydałeś na aparat prawie 10K, zapłać za grip 250 PLN
komor - Wto 14 Cze, 2016
fotoparanoja napisał/a: | nie chcę się wymądrzać ale kup phottixa, wydałeś na aparat prawie 10K, zapłać za grip 250 PLN |
Popieram. Jak widać grip to nie tylko kawałek plastiku i przedłużone kabelki, ale jest tam jednak trochę elektroniki. W Canonie też zawsze były jaja z niefirmowymi gripami. Nie wiem czy Phottix gwarantuje brak problemów z gripem, ale wszystkie inne ich produkty, które mam, mogę z czystym sumieniem polecić.
|
|