forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Szybki AF

heding - Pon 28 Kwi, 2008
Temat postu: Szybki AF
Co jest dla Was wyznacznikiem czegoś, co określacie szybki AF? Jest to dla mnie trochę niejasne, bo nie wiem wg czego dokonujecie takiej klasyfikacji szkieł. Czy uchwycenie ptaka w locie (oczywiście ostrego) albo fotografowanie sportu może dać taką odpowiedź?
Albo "strzelanie "szalejącego bobasa? Kiedy jest szybko a kiedy nie bardzo? Będę wdzięczny za spostrzeżenia a najlepiej popatre jakąś fotką :wink:
I jakieś dobre szkła w tym zakresie, znaczy tylko C lub N :wink:
Pozdrawiam

MM - Pon 28 Kwi, 2008

Szybki AF to taki, że po naciśnięciu spustu MOMENTALNIE masz ostry kadr. Nie dość że szybko, to powtarzalnie i to w każdych warunkach. Najlepiej jest o tym przekonac się osobiście mając w ręku aparat z dobrym AF-em i obiektywem z szybkim napędem. Oczywiście zdjęcia reporterskie, sportowe, spotterka, ptaki itd., itp. ...
arietiss - Pon 28 Kwi, 2008

Mam Tamrona,który wydawał mi się na początku szybkim obiektywem :lol: .
Potem kupiłem L-kę i dopiero wtedy zrozumiałem co to znaczy szybki! :mrgreen: Myślę, że innego sposobu na uświadomienie sobie jaki jest szybki, a jaki wolny, nie ma jak tylko wziąć w rękę i samemu się przekonać. Chodzi tu jeszcze o ciche działanie (choć Tamron brzmi bardzo groźnie na AF) i natychmiastową korektę w przypadku chybienia.

komor - Wto 29 Kwi, 2008

Jednym z aspektów AF jest też skuteczne śledzenie ruchu. Np. mam 70-200L z szybkim AF, ale moja puszka 400D nie daje sobie rady z utrzymaniem ostrości obiektu, który porusza się w moją stronę. Może powinienem jeszcze wypróbować, który z trybów pracy lepiej się sprawdza? AI-Servo czy AI-Focus?
heding - Wto 29 Kwi, 2008

Właśnie pomyślałem o tym samym... dopóki nie trafi mi w łapy jakieś szybkie szkło, to nigdy nie pojmę co to znaczy szybki AF.... :wink: i jak dużo szybsze i niezawodne może być w porównaniu choćby do dobrego szkła...
arietiss - Wto 29 Kwi, 2008

komor napisał/a:
Jednym z aspektów AF jest też skuteczne śledzenie ruchu. Np. mam 70-200L z szybkim AF, ale moja puszka 400D nie daje sobie rady z utrzymaniem ostrości obiektu, który porusza się w moją stronę. Może powinienem jeszcze wypróbować, który z trybów pracy lepiej się sprawdza? AI-Servo czy AI-Focus?

Komor. Też mam 400D i przy szybkim ruchu obiektów najlepiej sprawdza mi się Servo! Są momenty utraty ostrości jak obiekt się wymyka, ale L-ka jest diabelnie szybka i ostrzy błyskawicznie jak znowu złapie sie obiekt. Lepiej to wypada w połączeniu z 2stopniem stabilizacji i z włączonym ogranicznikiem (szybciej się odnajduje). U mnie body daje jakoś radę! To bardziej mi brakuje czasem umiejętności, żeby utrzymać obiekt w celowniku, a jak się wymknie, to później ciężko go znowu namierzyć! :mrgreen:

heding - Pon 12 Maj, 2008

Czy szybkość AF poszczególnych firm jest porównywalne a jeśli nie to kto w tym przoduje ( chodzi mi o szybkość obiektywów porównywalnej klasy, a nie kitowego i np L-ki)
Czy problem z łapaniem ostrości na jasnym tle niewielkiego obiektu lub podobnego na ciemnym to cecha każdego szkła, czy te z lepszą światłosiłą radzą sobie z tym bez problemu?