|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - Samsung X1 - jaka bateria?.
Laik_men - Wto 14 Cze, 2016 Temat postu: Samsung X1 - jaka bateria?. Na Allegro można kupić zamiennik już za ok 20 zł., na stronach "bardziej" profesjonalnych są baterie za ok. 40-60 zł. ale to też są zamieniki ( parametry identyczne a nawet wygląd ten sam ), - jaka zatem jest różnica?.
Zależy mi na baterii sprawdzonej, do teraz mam dedykowaną Samsunga 1130 mAh. Nie wiem, czy te tańsze mogą się dajmy na to "wylać" itd...
Co możecie polecić?.
Z góry dziękuję za rady i sugestie.
Arek - Wto 14 Cze, 2016
Laik_men napisał/a: | Nie wiem, czy te tańsze mogą się dajmy na to "wylać" itd... |
Mogą. Kiedyś w 350D mi wylał tani zamiennik z Allegro. Na szczęście w porę się zorientowałem i straty udało się ograniczyć do minimum.
komor - Wto 14 Cze, 2016
Nie kupuj najtańszego badziewia z Allegro. Niestety nie znam rynku zamienników dla Samsunga, ale dla lustrzanek dobrej jakości zamienniki to Hähnel, Phottix, Ansmann. Ja mam już drugiego Phottixa za ok. 100 zł do luster Canona i jestem zadowolony. Jakość wykonania i długość pracy porównywalna z baterią Canona.
Co do wylewania, to dziś baterie nie wylewają (bo teraz są litowo-jonowe). Dziś wybuchają lub gwałtownie płoną.
Wojmistrz - Wto 14 Cze, 2016
Komor, ale spotkałeś się już z wybuchającą baterią?
komor - Wto 14 Cze, 2016
Nie, tylko na filmach z YT. Przebij igłą (jest szansa, że spłonie) lub walnij mocno młotkiem (jest szansa że spuchnie, a potem ewentualnie wybuchnie). Oczywiście akumulator do aparatu, opakowany w relatywnie mocną plastikową obudowę, ciężko rozwalić. Ale samoczynne puchnięcie tanich zamienników się zdarza. Jak spuchnie wsadzony do korpusu, to bywa problem z wyciągnięciem, to akurat na własne oczy widziałem. (Akumulator do 3-cyfrowych Canonów za 20 czy 30 złotych.)
Laik_men - Wto 14 Cze, 2016
komor napisał/a: | Nie kupuj najtańszego badziewia z Allegro. |
A zatem co kupic
Cytat: |
Ale samoczynne puchnięcie tanich zamienników się zdarza
|
Mnie teraz oryginał chyba spuchł, bo miałem problem z wyciągnieciem.
Arek - Wto 14 Cze, 2016
Laik_men napisał/a: | A zatem co kupic |
komor napisał/a: | Hähnel, Phottix, Ansmann |
Masz odpowiedź. Oni robią aku nie tylko do lustrzanek. Poszukaj w ich ofercie wpisując symbol swojego akumulatora.
Usjwo - Sro 15 Cze, 2016
Ja uzywalem jeszcze Pisen (chinski zamienink), wytrzymal wiecej niz original. Nie wiem czy sa dostepne w Polsce.
Laik_men - Sro 15 Cze, 2016
A co możecie powiedzieć na temat firmy Newell?, gwarancja 24 m-ce ,
albo VHBV.
Arek - Czw 16 Cze, 2016
Newell OK. VHBV nie znam.
Laik_men - Czw 16 Cze, 2016
Dzwoniłem przed chwilą do sprzedawcy i twierdzi, że jest dystrybutorem Newella i ma w ofercie SLB-10A,
rzekomo jest to to samo co dedykowana do mojego EX1 SLB-11A.
Różnica w napięciu 0,1V i jest o 100mAh mniej, czy da się to jakoś potwierdzić?.
|
|