forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - A200?

Ostegolectric - Pon 28 Kwi, 2008
Temat postu: A200?
Zbliżają się wakacje i czas najwyższy zaopatrzyć się w sprzęt foto. Przymierzałem się do tego od dłuższego czasu i... nie wiem co teraz. mam do wydania max 2000zł. pech chciał że zachorowałem i to dosyć poważnie (miesięczne leczenie ok. 300zł :cry: ) i nie mogę sobie pozwolić w chwili obecnej na przekroczenie tej kwoty. Zastanawiam się nad A200. nie jestem absolutnie fanem sonolty :razz: ale... mieści sie w tej kwocie i jeszcze zostaje cos na ew. lampę błyskową. Czy to sony to naprawde taki szit? :wink:
MC - Pon 28 Kwi, 2008

Jesli porownasz go do D300 albo A700 to tak. Ale w rzeczywistosci niczym nie odbiega od aparatow w tym przedziale cenowym (o ile nie jest dla Ciebie niezbedne wstepne podnoszenie lustrza i GO).

No podgląd GO jednak mógłby być ale bez niego przeżyje;) do sony przekonuje mnie to, że jest chyba największy w tym przedziale cenowym. a ja chłop prawie 2 metry i dłonie też mam dosyć spore... :wink:
MC - Pon 28 Kwi, 2008

Ja go mialem w rekach i musze przyznac, ze mnie nie zachwycil. Ale z drugiej strony przyzwyczailem sie juz do aparatu z zupelnie innego przedzialu cenowego...
A200 ma swoje wady, ale za obecna cene nie jest zly.

ehh. problem jest natomiast z obiektywem:/ ten sal 1870 jakością niestety nie grzeszy:/ a nic taniego do tego nie dokupię... (canon ma przyzwoitą 50-kę w niskiej cenie...)
MC - Pon 28 Kwi, 2008

Nie jest szczytem marzen, to fakt :mrgreen: Ale jakos przez prawie rok nim sobie radzilem i bylo ok. Moze trafil mi sie jakis "wybitny" egzemplarz? Oczywiscie nie ma go co porobnywac do CZ, ale kosztuje grosze.

no wlaśnie.... więc czym by zastąpić tego kita? no i oczywiście co jeszcze oprocz tego sony możnaby wziąść po uwagę (chodzi mi o body)...
MC - Pon 28 Kwi, 2008

Dobrym rozwiazaniem jest A300, ktorym ma LV i odchylany wyswietlacz. Zalezy co kto lubi.
Ja bym bardziej pozostal przy A200 i kupil zamiast kita np. Tamrona 17-50. To solidne szklo.

dla mnie LV jest trochę jak 5 koło u wozu. owszem rozumiem że sie przydaje ale mi nie straszne jest leżenie na trawie:P a co do tamrona to faktycznie bardzo fajny jest tylko w tej chwili brakuje mi budżetu...
MC - Pon 28 Kwi, 2008

Wiec w tym przypadku kup sobie A200 z kitem za 1700zl. Pozostale pieniadze schowaj co skarpety :mrgreen: i jak sobie dozbierasz to zamien na Tamrona. Przynajmniej nie bedzie Ci szkoda wywalic tak taniego obiektywu jak kupisz lepszy :wink:

taniego jak taniego. w centrum sony na prawie 700 zł jest wyceniony :shock:
MC - Pon 28 Kwi, 2008

Hehe, oni tam prawie zawsze maja takie fajne ceny...
Sprawdz w cyfrowe.pl:
A200+kit=1735zl
A200 body=1639zl

Mi roznica w cenie wychodzi 96zl :mrgreen:

nio tak. bo pewnie wiecej to warte nie jest;) no ale jesli nie sony... to co? tak czy inaczej licze na to ze do końca tego roku uda mi się odłożyć na jakiś zamiennik kita.
MC - Pon 28 Kwi, 2008

W podobnej cenie masz 400D z kitem (ponoc rownie beznadziejny). Troche drozszy jest Nikon D60. Ewentualnie Olek E510+kit.
Monastor - Pon 28 Kwi, 2008

To może Canon 350D? Obecnie do dostania za 1400 zł, z tym że tutaj za obiektyw trzeba by zapłacić kolejne 1300. Tak czy inaczej trzeba by zbierać pieniądze dłużej.
Natomiast kit Canona jest słabiutki.
Aparat też już najnowszy nie jest, choć całkiem dobry.

Może warto się zastanowić nad Canonem 400D. W nim masz już na przykład wstępne podnoszenie lustra i podgląd GO. Nie ma co prawda live view, ale jak sam wspomniałeś, podobnie jak ja, nie widzisz potrzeby używania tej funkcji. Z 400-tki Canona wyciśniesz też zdjęcia lepszej jakości. Jedyne czego może brakować względem Sony A200 to stabilizacja.
Tutaj też niestety musiałbyś się na początek zadowolić kitowym obiektywem. Skoro i tak po jakimś czasie zamierzasz dokonać wyboru szkła, to chyba obojętne czy tymczasowy obiektyw będzie przeciętny czy kiepski. (piszę tutaj o perspektywie dozbierania wspomnianej przez MC)

Osobiście preferowałbym docelowo zestaw Canon 400D + Tamron 17-50 F/2.8 niż Sony A200 z tym samym obiektywem.

Poza tym poza kitowym szkiełkiem możesz kupić sobie wspomnianą 50-tkę. To nieco ponad 300 zł, a zdjęcia potrafią wyjść miodne ;-)

Kitowa optyka najlepsza jest chyba u olympusa. E-510 może być warty rozpatrzenia jeśli nie zamierzasz wymieniać obiektywu. Tutaj jakość zdjęć będzie gorsza niż w 400D, przynajmniej jeśli chodzi o osiągi matrycy. Lepszy obiektyw naturalnie powinien dać nieco lepsze fotki.

D60 odradzam, ale tylko ze względu na to, że jest gorszy od Canona. Oferuje mniejsze możliwości, a system jest bardzo podobny (obydwa, czyli Canon i Nikon lepsze niż Sony pod względem szklarni i akcesoriów). Jest warty rozpatrzenia pod kątem rychłej przesiadki na D300, ale i tak zamiast niego brałbym u Nikona D70s lub D80 jako pierwszy aparat.

MichalP - Pon 28 Kwi, 2008

C 400D i 350D są właściwie w tej samej cenie (różnica 100 zł po zwrocie z Canona)

Raczej bym się skłaniał ku 400 D bo to nowsza konstrukcja (no tu Ameryki nie odkryłem :mrgreen: )

Olek też może być (510 z kitem) - btw Olkowe "kity" są całkiem niezłe. Ale ... Olek ma dużo mniejszą matrycę przez co .... nie chciałem tego pisać (szumy, zaraz na mnie ktoś najedzie, ale taka jest prawda)

Canon w/g testów w tej półce cenowej/klasowej ma najmniejsze szumy i najlepszą jakość zdjęć, przynajmniej jeśli chodzi o oddanie szczegółów.

Ostegolectric - Wto 29 Kwi, 2008

no tak, wszystko z tym canonem cacy cacy tylko jest jeden problem.... jest troche mniejszy od a200. a ja jak juz wspomnialem mam dosyć duże dłonie i poprostu trzyma mi się go "mało wygodnie" :neutral:
MC - Wto 29 Kwi, 2008

Fakt, A200 troche lepiej lezy w (mojej) dloni. Ale w tym przedziale cenowym nie oczekujmy cudow.
MichalP - Wto 29 Kwi, 2008

Ostegolectric napisał/a:
no tak, wszystko z tym canonem cacy cacy tylko jest jeden problem.... jest troche mniejszy od a200. a ja jak juz wspomnialem mam dosyć duże dłonie i poprostu trzyma mi się go "mało wygodnie" :neutral:

No wiem, też się przymierzałem i nie za bardzo.

Canon dał ciała. Mam w pracy 300D i super pasuje. Nie wiem skąd "krok" do tyłu w dziedzinie ergonomii.

Ostegolectric - Wto 29 Kwi, 2008

no niestety co canon zrobił to zrobił. i teraz wybór: troche lepsza jakość zdjęć czy pewniejsze trzymanie aparatu? a i jeszcze jedno, w a200 listki bagnetu zrobione są z tworzywa sztucznego. rozumiem że przy kitowym obiektywie to bez znaczenia ale czy przy cięższych konstrukcjach nie bedzie to miało wpływu na solidność zamocowania?
MC - Sro 30 Kwi, 2008

Podpinalem do swojego A100 kilka ciezkich obiektywow i jakos nic sie nie urwalo...
Ostegolectric - Sro 30 Kwi, 2008

W sumie to uspokoiłem się po tym jak zobaczyłem test zeissa 24-70 na optycznych :wink: skoro to wytrzymał to chyba problemów nie bedzie :grin:
MC - Sro 30 Kwi, 2008

Ten Zeiss nie jest jeszcze taki ciezki. Ja do A100 podpialem (niestety, tylko na chwilke :cry: ) Sony 300mm f2.8G. Waga-skromne 2,3kg. I nic sie nie stalo.
komor - Sro 30 Kwi, 2008

MichalP napisał/a:
Canon dał ciała. Mam w pracy 300D i super pasuje. Nie wiem skąd "krok" do tyłu w dziedzinie ergonomii.

Że 300D ma lepszą ergonomię niż 450D? Dobrze zrozumiałem? Czy możesz coś przybliżyć? Chodzi Ci o rozkład przycisków czy kształt/wielkość gripa?

P_M_ - Sro 30 Kwi, 2008

komor napisał/a:
MichalP napisał/a:

Że 300D ma lepszą ergonomię niż 450D? Dobrze zrozumiałem? Czy możesz coś przybliżyć? Chodzi Ci o rozkład przycisków czy kształt/wielkość gripa?

Ksztalt i wielkosc gripa pozostawia daleko w tyle takie badziewiaki jak: 350d, 400d i 450d. Cala reszta jest na podobny poziomie. Mnie u canona irytuja tez mikroskopijne przyciski, ktore przy moich paluchach byly cholernie niewygodne. Juz moj analog (EOS300) doprowadzal mnie do szewskiej pasji.

speedybike - Nie 11 Maj, 2008

WitamNie chciałem zakładac nowego tematu, a znalazłem ten, który mnie interesuje i mam całkowicie laickie pytanie: czy "brak podglądu obrazu na żywo," jest tym o czym mysle czyli to , że na lcd nie będe widział obrazu tak samo jak przez wizjer?Może i smieszne pytanie , ale przymierzam się do pierwszej lustrzanki cyfrowej i akurat dla mnie jest dość istotne...No i wiem wie,. uzbieraj kase i kup cos lepszego ale na najbliższy dluzszy czas nie bede miał kasy wiec pozostaje mi tylko alpha 200 lub coś podobnego w segmencie cenowym do 1850 zł.
Dziękuję za odpowiedz.

MM - Nie 11 Maj, 2008

Kup sobie Olympusa E-510 w tzw. dual kicie. Za niewiele ponad 2 kzł będziesz miał podgląd na żywo, stabilizację, czyszczenie matrycy i dwa fajne obiektywy. Na dodatek możesz teraz dostać kartę pamięci i chyba torebkę w komplecie.
Zobacz sobie tutaj (a nie jest to tani sklep).

goltar - Nie 11 Maj, 2008

speedybike napisał/a:
czy "brak podglądu obrazu na żywo," oznacza , że na lcd nie będe widział obrazu tak samo jak przez wizjer?
Tak właśnie jest. Jeśli zależy Ci na dobrym Live View to mają je Sony A300 i A350 (co jednak nie oznacza że polecam te aparaty).
mavierk - Nie 11 Maj, 2008

MM napisał/a:
Kup sobie Olympusa E-510 w tzw. dual kicie. Za niewiele ponad 2 kzł będziesz miał podgląd na żywo, stabilizację, czyszczenie matrycy i dwa fajne obiektywy. Na dodatek możesz teraz dostać kartę pamięci i chyba torebkę w komplecie.
MM, można wiedzieć, czemu tak e-510 polecasz? Jakiś teścik przeprowadzałeś i się sprawdził?
speedybike - Nie 11 Maj, 2008

No to chyba wybiorę Olympusa E-510:) znalazłem przyzwoita ofertę:)
MM - Nie 11 Maj, 2008

mavierk napisał/a:
MM napisał/a:
MM, można wiedzieć, czemu tak e-510 polecasz? Jakiś teścik przeprowadzałeś i się sprawdził?

Stosunek jakości/bajerów do ceny jest bardzo dobry. Do tego lubię optykę Olka, za małe pieniądze można mieć niezłą jakość. Jeżeli ktoś chce mieć coś innego niż kompakt a nie będzie rozbudowywał systemu to taki Olek wielu zadowoli.