|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Metz 45 cl-4 - podłączenie do Nikona D600
ukrytysmok - Czw 16 Cze, 2016 Temat postu: Metz 45 cl-4 - podłączenie do Nikona D600 Witam,
Wpadło mi w ręce kilka sztuk lamp Metz 45 cl-4, stąd moje pytanie, jak je podłączyć? Nie mam do nich żadnych kabli, w internecie znalazłem informację na temat kilku kabli synchronizacyjnych SCA 301, SCA 300A, SCA 3001, trochę się w tym pogubiłem i nie wiem jakie połączenie by się sprawdziło. Czy jest tu ktoś kto wie więcej na ten temat? Pozdrawiam!
fides - Czw 16 Cze, 2016
https://www.google.pl/sea...+cl-4+Sync+Cord
ukrytysmok - Pią 17 Cze, 2016
fides napisał/a: | https://www.google.pl/search?q=metz+45+cl-4+synchro&biw=1858&bih=956&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjWjNirjq3NAhVDhSwKHXEMA7EQsAQIIQ#tbm=isch&q=metz+45+cl-4+Sync+Cord |
Fides, to jedyny kabelek, który posiadam, ale na niego nie ma odpowiedniego wejścia w aparacie, albo ja jestem ślepy.
komor - Pią 17 Cze, 2016
ukrytysmok, jeśli w D600 nie ma wejścia PC, a zdaje się nie ma, to pozostaje takie coś:
http://www.nikonusa.com/e...hoe-to-pc).html
http://fripers.pl/p/kostk...niem-freepower/
Pytanie, czego oczekujesz od tej lampy, bo to stary grzmot, nie wiem czy tam się da jakoś regulować siłę pyknięcia?
ukrytysmok - Pią 17 Cze, 2016
Dzięki za konkrety, przemyślę ich zakup.
W zasadzie niczego konkretnego od niej nie oczekuję. Chcę jedynie ćwiczyć, testować i sprawdzać efekty, po je mam i się kurzą więc myślałem nad sensem pracowania z nimi próby chciałem podjąć w domu przy tworzeniu fotografii małych rzeczy w jakimś zaadaptowanym kąciku z tłem oraz w plenerze przy portretach.
Andrzej.M. - Pon 20 Cze, 2016
Zasadniczo można by tej lampy używać z kostką SCA pod Nikona analogowego - tyle że nie wiem czy elektronika D600 przeżyje taki eksperyment - Pentaxy dawały sobie radę z wysokonapięciowymi lampami , nie wiem jak Nikony. Na pewno można ich używać ze sterowaniem radiowym marki Cactus - które mają separację styków wysokonapięciowych - z ich użyciem można spokojnie nawet serią CT sterować. Możesz jeszcze kombinować z wyzwalaczmi optycznymi - fotocelami, ale też muszą być na wysokie napięcia , inaczej szybko się skończą. A wyzwalać jakąś tanią niskonapięciową lampą z manualem.
ukrytysmok napisał/a: | oraz w plenerze przy portretach. |
No tutaj to już rzeczywiście Cactus musi być , żeby odpalił pseudo-hss. Choć sama lampa tej klasy jak CL-45 może HSS mieć.
Jeśli dobrze kojarzę to najnowsze "młotki" Metza dale bazują na systemie kostek ale czy nadal jest to SCA trzeba by sprawdzić na stronie producenta.
Cytat: | nie wiem czy tam się da jakoś regulować siłę pyknięcia?
| Oczywiście że się da. Nawet w 30-letnim 45CT-1! Korzystając z wbudowanej fotokomórki pomiarowej i regulacji czułości (DIN/ASA/ISO) oraz ustawień 5 wartości przysłony + trybu M. Modele CT/CL-4 mają jeszcze regulacje trybu M i drugiego palnika. Swoją drogą - warto sprawdzić jakie napięcia idą na styki w serii CL - bo możliwe że już jest ona niskonapięciowa.
komor - Pon 20 Cze, 2016
Andrzej.M. napisał/a: | Oczywiście że się da. Nawet w 30-letnim 45CT-1! Korzystając z wbudowanej fotokomórki pomiarowej i regulacji czułości (DIN/ASA/ISO) oraz ustawień 5 wartości przysłony + trybu M. |
Właśnie tego się obawiałem… Bardziej przydatne byłoby po prostu ręczne ustawianie energii błysku, a nie automatyka bez TTL.
fides - Pon 20 Cze, 2016
CL-4 chyba nie ma wysokiego napięcia.
Do CL-4 Digital https://www.videodirect.c...cl-4-flash.html był Digital Module https://www.videodirect.c...es.html#sca3002 ale nie wiem czy działa ze wszystkimi CL-4.
komor napisał/a: | Właśnie tego się obawiałem… |
Nie ma czego , ten "brak" TTL działa lepiej niż niejeden dedykowany. Poza tym 45CT-1 to najwcześniejszy "młotek" , późniejsze mają również TTL. Cytat: | Bardziej przydatne byłoby po prostu ręczne ustawianie energii błysku | Też mają ...
Na stronie http://www.metzflash.co.u...pril%202015.pdf jest tabela kompatybilności. Okazuje się że najnowsze młotki dalej pracują na SCA.
komor - Pon 20 Cze, 2016
Andrzej.M. napisał/a: | ten "brak" TTL działa lepiej niż niejeden dedykowany |
Tak, tak, wiem że starsi fotografowie tak mówią. Tylko że to jest od minimum 10 lat nieprawda. Jeśli nie dłużej, ale się nie wypowiadam. Chyba że w Pentaksie gorzej działa, ale też się nie wypowiadam.
Ale jeśli jest możliwość po prostu wygodnego ustawienia energii błysku bez pałowania się w przeliczniki ASO, sraso, przysłonaso, to można spróbować się tym pobawić.
komor napisał/a: | Chyba że w Pentaksie gorzej działa, |
Tp ja się wypowiem i opowiem jak TTL działał w Canonach analogowych - to właśnie lampa mierzyła i sterowała systemem... TTL. Dlatego wolałem już automatykę Metza. Do dziś mam i "młotek" i 36CT-3 z modułem SCA pod Canona. I z TTL-em. Miałem też 45-CT4 z kostką SCA i TTLem. Częściej jednak włączałem pomiar własny lampy.
komor napisał/a: | bez pałowania się w przeliczniki ASO, sraso, przysłonaso, |
Jakie przeliczniki???
Ustawiasz na lampie żądaną wartość ISO i przysłonę i tyle. Resztę robi automatyka lampy. Ba, nawet ci pokaże do jakiej odległości możesz robić i mieć poprawną ekspozycję przy danej wartości ISO i przysłony.
komor - Pon 20 Cze, 2016
Andrzej.M. napisał/a: | Tp ja się wypowiem i opowiem jak TTL działał w Canonach analogowych |
Mówiłem, że opowiadasz o prehistorii?
Andrzej.M. napisał/a: | to właśnie lampa mierzyła i sterowała systemem... TTL |
Trochę się taki pomysł z koncepcją TTL nie łączy, bo pomiar ma następować through-the-lens, a nie przez lampę. Z tymi dawnymi systemami niespecjalnie się zapoznawałem, tym bardziej, że masz na myśli pewnie bagnet FD, a nie EF.
ukrytysmok - Pon 20 Cze, 2016
Jak dla mnie trochę za dużo kombinowania z tym metzem, za to mocno wkręcił mi się temat lamp błyskowych i chciałbym sprawić sobie coś względnie nie drogiego do swojej kolekcji i zainteresować się fotografowaniem w domowym mini "studiu". Jeżeli to nie kłopot założę nowy wątek na ten temat.
Ps. dziękuje też za pomoc w wyborze obiektywów, mam już komplet tego co chciałem.
komor - Wto 21 Cze, 2016
ukrytysmok napisał/a: | za to mocno wkręcił mi się temat lamp błyskowych i chciałbym sprawić sobie coś względnie nie drogiego do swojej kolekcji i zainteresować się fotografowaniem w domowym mini "studiu". |
Temat dotyczący rozmiarów jest oczywiście Twój i w nim warto omówić Twoje konkretne możliwości lokalowe i potrzeby. Natomiast co do samego wyboru „co kupić do domowego studia” to warto zapoznać się z poprzednimi tematami, bo całkiem niedawno było po raz kolejny omawiane.
Andrzej.M. - Wto 21 Cze, 2016
ukrytysmok napisał/a: | kabli synchronizacyjnych SCA 301, SCA 300A, SCA 3001, trochę się w tym pogubiłem i nie wiem jakie połączenie by się sprawdziło. |
Pewnie 3402... taka jest kostka do d600 w nowym młotku.
fides - Wto 21 Cze, 2016
Po kiego we fleszach studyjnych TTL?
Spokojnie wystarczy podział mocy.
Pytanie czy moc tych czterdziestek piątek wystarczająca.
Andrzej.M. - Wto 21 Cze, 2016
fides napisał/a: | czy moc tych czterdziestek piątek wystarczająca. |
Te 45-tki są liczone dla ISO 100 i szerokiego kąta. Nie mają zooma więc dopiero przy 24mm zakłada się nasadkę rozpraszającą. Były jeszcze 60-tki. Te nowsze z zoomem liczą jako 76...
|
|