forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - OLYMPUS TG-4

jagienek - Sob 18 Cze, 2016
Temat postu: OLYMPUS TG-4
Dzień Dobry
Witam wszystkich na forum po dłuższej nieobecności i proszę o pomoc lub radę
Niedawno kupiłem kompakt OLYMPUS TG 4 ponoć dobry i wytrzymały aparat w sam raz jaki potrzebowałem. Po wykonaniu kilkunastu zdjęć zauważyłem dziwne rozjaśnienie w centrum kadru w kształcie koła (ale wyraźnie jaśniejsze- takie kółko)przyjrzałem się zdjęciom i okazało się że prawie wszystkie maja ten objaw. Najbardziej widać to na długiej ogniskowej.(aparat kupiłem w Wielką Sobotę wiec nówka. Zwróciłem się do serwisu Olympusa tam oczywiście nie rozmawia się z serwisem ale z Panią która przyjmuje zgłoszenia, kazała przysłać aparat i zdjęcia. Wysłałem aparat zdjęcia też i Pani zauważyła tę dziwna jasną plamę w centrum kadru, sadziłem że sprawa załatwiona ale to tylko moja bujna wyobraźnia, serwis stwierdził że wszystko jest ok i po wymianie maili z kierownikiem obsługi klienta aparat wrócił.
Wrócił oczywiście brudny w środku tzn paprochy na matrycy lub w obiektywie podrapany ekran (dobrze że przykleiłem folie na ekran przed wysyłką to jest podrapana folia ale fakt pozostaje faktem) i stwierdzono ze wszystko jest ok a ja robiąc zdjęcia widzę jasne kółko na środku to podobno jest normalne w tym obiektywie i zgodne ze specyfikacją, totalna bzdura bo wiem co to są bliki pod światło a co innego widzę. Po długiej korespondencji z kierownikiem który twierdzi że tak ma być wysłałem aparat z powrotem by go wyczyścili (ponoć serwis działa w Czechach i jest sterylnie czysty dlatego nie można tam zadzwonić wrócił wczoraj, w środku czysty ale dalej jest jasna plama na środku. Pisałem też na europejską pocztę OLYMPUSA ale mój mail i tak trafił do tego samego kierownika który twierdzi że wszystko jest dobrze. Forumowicze POMÓŻCIE mi jak to załatwić jednocześnie ostrzegam by nie kupować TG-4, bo to lipa zdjęcia do niczego z jasnym kółkiem po środku 1600 PLN wyrzucone do kosza i jeszcze strata czasu i tylko wysyłka. Ten Pan twierdzi że tego typu jasne obiektywy 2.0 maja taki objaw- bzdura na kółkach tak mi się wydaje, nigdzie na zdjęciach nie widziałem takiego czegoś a w mojej 40 letniej przygodzie z fotografią nigdy. Pomóżcie mi może ktoś miał ten problem, podobny objaw a ja mam aparat którego nie mam a większość jego życia spędził w serwisie. Z góry dziękuję za pomoc

stalowypępek - Sob 18 Cze, 2016

jagienek, oddaj sprzęt do sklepu, w którym kupiłeś na podstawie niezgodności towaru z umową. Olej serwis.
jagienek - Sob 18 Cze, 2016

Dzięki, masz rację ale w sklepie na pewno odeślą go do serwisu dlaczego niezgodny z umową i koło się zamknie

[ Dodano: Sob 18 Cze, 2016 15:32 ]
chyba że jest inna droga ???