forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Wymiary zdjęć

Patryk-102 - Pon 20 Cze, 2016
Temat postu: Wymiary zdjęć
Cześć, zacznę od tego, że mam 2 zwykłe aparaty a, że jestem amatorem to mam kilka pytań,
1) 7 Mpix robi zdjęcia o wymiarach 3072x2304, czyli o ile się nie mylę 4:3
2) 6 Mpix - 2816x2112, chyba też 4:3
Jeżeli chciałbym wywołać zdjęcia, to czy mogę w wymiarach 15 cm/10 cm oraz 12,5 cm/ 9 cm?
Takie wymiary mam w starych albumach i chciałbym się tego trzymać. Najbardziej mi odpowiada 15/10 cm jednak czy to nie jest wtedy format 3:2?

komor - Pon 20 Cze, 2016

Patryk-102 napisał/a:
7 Mpix robi zdjęcia o wymiarach 3072x2304, czyli o ile się nie mylę 4:3

Tak, to są proporcje 4:3.

Patryk-102 napisał/a:
Najbardziej mi odpowiada 15/10 cm jednak czy to nie jest wtedy format 3:2?

Matematyka mówi, że tak. :) Rozmiar 12.5x9cm jest natomiast bliższy 4:3.

Rozumiem, czyli 15/10 musiały by być ścięte?
maziek - Pon 20 Cze, 2016

Ścięte lub alternatywnie z paskami po bokach.

A żeby przeglądać takie zdjęcia 4:3 na tablecie to lepiej kupić 7 cali czy 8?
komor - Pon 20 Cze, 2016

To zależy jeszcze jaki tablet, są zarówno takie w formacie 4:3, jak i bardziej panoramiczne. Generalnie moim zdaniem bardziej użyteczne (do innych celów niż oglądanie fotek) to takie 4:3, szczególnie do czytania WWW. 7-calowe tablety są moim zdaniem już jednak trochę małe.

Własnie zastanawiam się miedzy Lenovo tab2 a7 30 a Prestigio MultiPad 4 Diamond 7.85 3G. Głównie chcę do oglądania zdjęć z aparatów.

Najlepiej spróbuj to "pomacać", pobawić się chwilę, może uda się skorzystać z własnej karty pamięci na której będziesz miał swoje zdjęcia. Trudno tak doradzić ale w gruncie rzeczy mniejszy proporcjonalnie wymiar ekranu w pikselach będzie limitował rozdzielczość zdjęcia jeśli na 1024x768 wyzyskasz wysokość, to na 1024x600 pionowa rozdzielczość a co za tym idzie i pozioma będą mniejsze. Przykładowo zdjęcie z typową tu rozdzielczością poziomą 1024x760 obejrzysz na 1024x768 piksel do piksela natomiast na matrycy 1024x600 będzie ono już interpolowane, czyli gorsze. Podobnie będzie z formatem 3:2, bo wówczas pion ma mniej ale też więcej niż 600.

Natomiast różnica wielkości fizycznej ekranu w calach jest wg mnie mniej istotna, można sobie ten centymetr bliżej pod nos podsunąć - chyba że jakieś problemy oczne wchodzą np. z bliska gorzej widzisz itp. - ale to tym bardziej powinieneś spróbować.

komor - Pon 20 Cze, 2016

maziek napisał/a:
jeśli na 1024x768 wyzyskasz wysokość, to na 1024x600 pionowa rozdzielczość a co za tym idzie i pozioma będą mniejsze

Kupowanie tabletu o niskorozdzielczym ekranie do oglądania zdjęć to moim zdaniem pomyłka, chyba że ktoś jest mocno dalekowzroczny i upiera się nie nosić okularów. :)

maziek napisał/a:
Natomiast różnica wielkości fizycznej ekranu w calach jest wg mnie mniej istotna

Nie zgodzę się, Maźku kochany, szczególnie jeśli cała familia ma ten tablet ze zdjęciami do ręki dostawać podczas rodzinnych spotkań. Sam mam 8-calowe urządzenie, ale dla starszego pokolenia 10 cali jest lepsze.

Zasadniczo, warunkowo i potulnie zgadzam się, ale co do jeden to wybór pytaniodawcy, w chtóren nie wnikam, a co do dwa to zależy jak leży, znaczy się czy i jak kto ma zrypane ślepia - ja wolę mniejsze z większa rozdzielczością niż większe z mniejszą.
komor - Pon 20 Cze, 2016

maziek napisał/a:
ja wolę mniejsze z większa rozdzielczością niż większe z mniejszą

Ja też jestem krótkowidzem :) ale niestety większość ślepaków, z jakimi się spotykam, to dalekowidze o dłuugich rękach i im te małe wysokorozdzielcze cacka nie różnią się niczym od chłamu z 1024x768. :) Zupełnie nie doceniają ich wspaniałych małych a wyraźnych literek i ikonek.

Powiedzmy sobie szczerze, dalekowidze to gorszy sort ślepaków, zwłaszcza w erze mobile devices ;) ...
(just kidding...)

cygnus - Czw 14 Lip, 2016

Gorszy sort...
Ja jestem krótkowidzem ale z wiekiem - mój AF wysiada, przez co wymagania co do ekranów robią się inne. W szkłach varifocal marnie się czyta i przeważnie wkładam stare okulary do czytania albo używam ekologicznej lupy czyli ściągam okulary i wodzę nosem po papierze/ekranie. A w tych niespotykanych okolicznościach przyrody najlepszy jest ekran o jak najwyższej rozdzielczości.

Wojmistrz - Czw 14 Lip, 2016

cygnus, ale kolega żartował :)
Swoją drogą, byle nie tracić wzroku, bo to przy fotografii jednak nie lada problem.