forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - Na podróż lustrzanka lub nie - do 2 - 2,5K

lukasz.necio - Sro 22 Cze, 2016
Temat postu: Na podróż lustrzanka lub nie - do 2 - 2,5K
Hej
Potrzebuję aparatu na podróż do dalekiego kraju, gdzie chciałbym robić zdjęcia reporterskie i portretowe, ale też krajobrazy.
Budżet: powiedzmy, że 2,5 tysiąca to już dużo.

Lustro, czy bezlusterkowiec z wymiennym szkłem? Zawsze fotografowałem lustrem (canon 350d). Zakup lustra pomoże mi wykorzystywać stałkę 50mm, którą mam do starego canona, np jakbym kupił jakiś 80d?

Z drugiej strony podobno bezlusterkowce to melodia przyszłości. Ale jak tam jest ze zmianą szkła? Będzie dużo piachu i brudu. Czy w bezlusterkowcach z powodu braku lustra jak się zmienia szkło nie leci wszystko na matrycę od razu? :( I jaki w tej cenie sensowny jest osiągalny?

Trzecia ważna rzecz: aparat ma też mi służyć po powrocie przez kilka latek, mam nadzieję.

Pozdrawiam i dziękuję,
Łukasz

RB - Sro 22 Cze, 2016
Temat postu: Re: Na podróż lustrzanka lub nie - do 2 - 2,5K
lukasz.necio napisał/a:
Hej
Potrzebuję aparatu na podróż do dalekiego kraju, gdzie chciałbym robić zdjęcia reporterskie i portretowe, ale też krajobrazy.
Budżet: powiedzmy, że 2,5 tysiąca to już dużo.

Lustro, czy bezlusterkowiec z wymiennym szkłem? Zawsze fotografowałem lustrem (canon 350d). Zakup lustra pomoże mi wykorzystywać stałkę 50mm, którą mam do starego canona, np jakbym kupił jakiś 80d?

Jakbyś kupił 80d za te 2.5 tysiąca to kupuj tą lustrzanke! Choćby w celu dalszej odsprzedaży...
Na początek jednak proponuję choćby zerknąc ile co kosztuje w necie.