|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - Na podróż lustrzanka lub nie - do 2 - 2,5K
lukasz.necio - Sro 22 Cze, 2016 Temat postu: Na podróż lustrzanka lub nie - do 2 - 2,5K Hej
Potrzebuję aparatu na podróż do dalekiego kraju, gdzie chciałbym robić zdjęcia reporterskie i portretowe, ale też krajobrazy.
Budżet: powiedzmy, że 2,5 tysiąca to już dużo.
Lustro, czy bezlusterkowiec z wymiennym szkłem? Zawsze fotografowałem lustrem (canon 350d). Zakup lustra pomoże mi wykorzystywać stałkę 50mm, którą mam do starego canona, np jakbym kupił jakiś 80d?
Z drugiej strony podobno bezlusterkowce to melodia przyszłości. Ale jak tam jest ze zmianą szkła? Będzie dużo piachu i brudu. Czy w bezlusterkowcach z powodu braku lustra jak się zmienia szkło nie leci wszystko na matrycę od razu? I jaki w tej cenie sensowny jest osiągalny?
Trzecia ważna rzecz: aparat ma też mi służyć po powrocie przez kilka latek, mam nadzieję.
Pozdrawiam i dziękuję,
Łukasz
RB - Sro 22 Cze, 2016 Temat postu: Re: Na podróż lustrzanka lub nie - do 2 - 2,5K
lukasz.necio napisał/a: | Hej
Potrzebuję aparatu na podróż do dalekiego kraju, gdzie chciałbym robić zdjęcia reporterskie i portretowe, ale też krajobrazy.
Budżet: powiedzmy, że 2,5 tysiąca to już dużo.
Lustro, czy bezlusterkowiec z wymiennym szkłem? Zawsze fotografowałem lustrem (canon 350d). Zakup lustra pomoże mi wykorzystywać stałkę 50mm, którą mam do starego canona, np jakbym kupił jakiś 80d? |
Jakbyś kupił 80d za te 2.5 tysiąca to kupuj tą lustrzanke! Choćby w celu dalszej odsprzedaży...
Na początek jednak proponuję choćby zerknąc ile co kosztuje w necie.
|
|