forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - Filtr polaryzacyjny czy pomoże w takich zdjęciach?

k1caj_ns - Pon 28 Kwi, 2008
Temat postu: Filtr polaryzacyjny czy pomoże w takich zdjęciach?
Mam następujący problem. Zrobiłem to właśnie zdjęcie moim 450 d + kit canona no i zastanawiam się w czym tkwi problem jeśli chodzi o chmurki. Czy filtr polaryzacyjny uwydatniłby w tym przypadku chmury oraz niebo które powinno być bardziej niebieskie?

http://img119.imageshack....ippomnikez6.jpg

Wiem że zdjęcie na pewno nie jest dobre ponieważ dopiero zaczynam fotografować.

Prosiłbym też o radę jaki ewentualnie kupić filtr. Zależy mi też na tym żeby nie kosztował majątku.

koraf - Wto 29 Kwi, 2008
Temat postu: Re: Filtr polaryzacyjny czy pomoże w takich zdjęciach?
k1caj_ns napisał/a:
Mam następujący problem. Zrobiłem to właśnie zdjęcie moim 450 d + kit canona no i zastanawiam się w czym tkwi problem jeśli chodzi o chmurki. Czy filtr polaryzacyjny uwydatniłby w tym przypadku chmury oraz niebo które powinno być bardziej niebieskie?

http://img119.imageshack....ippomnikez6.jpg

Wiem że zdjęcie na pewno nie jest dobre ponieważ dopiero zaczynam fotografować.

Prosiłbym też o radę jaki ewentualnie kupić filtr. Zależy mi też na tym żeby nie kosztował majątku.

Pomysł zdjęcia interesujący :mrgreen: wykonanie mniej :wink: ale w tym przypadku myślę ,że dobrym rozwiązaniem byłby filtr połówkowy szary ( 50%) , który pozwoliłby lepiej oddać chmury ( mniejsze naświetlenie) i właściwie naświetlić dół zdjęcia.
Podobnie dobry efekt choć nie tak naturalny jak za pomocą filtra można uzyskać w Photoshop .

santini - Sro 30 Kwi, 2008

Filtr polaryzacyjny również pozwoli na zmniejszenie różnicy w ekspozycji nieba i lądu, choć nie da się precyzyjnie z góry określić jak w przypadku szarej połówki, czy będzie to 25, czy 50%. Zależy to w znacznej mierze od tego pod jakim kątem fotografujesz w stosunku do kierunku oświetlenia (promieni słonecznych). Natomiast na pewno ładniej wyjdą kontury obłoków i poprawi się kolorystyka - o ile np. słaby jakościowo filtr sam nie będzie dawał "zafarbu" :cool:
k1caj_ns - Sro 30 Kwi, 2008

Dziękuję za odpowiedzi. Zastanawiałem się nad filtrem polaryzacyjnym firmy B+W bo z opini na forum wynika chyba że są najlepsze. Wolę dopłacić to 40 zł w stosunku do filtrów MARUMI i mieć coś co jest w swojej klasie najlepsze :) Przynajmniej tutaj mogę sobie pozwolić bo na obiektywy np z najlepszym światłem w swojej klasie mało kogo stać :P