|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Coś jest nie tak z 70d?
Artus - Sro 22 Cze, 2016 Temat postu: Coś jest nie tak z 70d? Witam. Od niedawna mam Canona 70d. Ostatnio kilka razy zdarzyła się sytuacja, że po zrobieniu zdjęcia aparat jakby się zawiesił.
AF szuka celu, ostrzy, w wizjerze wyświetlane są punkty AF tj. kwadraciki, robię zdjęcie i po tej czynności aparat jakby się zawieszał. Punkty trafione AF zostają nadal wyświetlane, nie znikają z wizjera pomimo, że nie wciskam ponownie ostrzenia AF. Obraz w wizjerze, trafienia AF pozostają nadal wyświetlane. Nie mogę ponownie wcisnąć w poszukiwaniu nowego celu AF - taka czynność pozostaje bez reakcji. Nie mam 100% pewności, ale jeśli wcisnę spust do końca, to zrobi zdjęcie bez ponownego celowania AF (na poprzednim ustawieniu). Pomaga wyłączenie i włączenie aparatu.
Zdarzyło mi się to tylko kilka razy, wiec jeszcze będę obserwował zachowanie aparatu. Czy to jest normalne? Zdarzyło się komuś takie coś? Aparat jest praktycznie nowy, zrobił 200-300 zdjęć. Obiektyw 85 f/1.8 również jest nowy.
komor - Sro 22 Cze, 2016
Normalne na pewno nie jest. Zadzwoniłbym do serwisu i omówił sprawę. Ewentualnie może aktualizacja firmware na początek. (Jeśli jest jakiś nowszy.)
maziek - Sro 22 Cze, 2016
Za komorem. Nigdy nie miałem takiej sytuacji, żeby mi się lustrzanka zawiesiła. Jeśli masz możliwość, spróbuj z innym obiektywem lub kartą pamięci. Nigdy nie wiadomo, co bruździ. Jesteś w stanie wywołać tę sytuację na zawołanie? Najgorsze bywają takie problemy, że w zasadzie na ogół ich nie ma i jak wyślesz aparat do serwisu to odeślą, bo jest przecież OK.
Wojmistrz - Sro 22 Cze, 2016
Proponuję na wstępie wyczyścić styki obiektywu. Czy tak się dzieje na jednym szkle czy na różnych?
Usjwo - Czw 23 Cze, 2016
Wojmistrz napisał/a: | Proponuję na wstępie wyczyścić styki obiektywu. Czy tak się dzieje na jednym szkle czy na różnych? |
I styki w aparacie. Dawno temu z 40D mislem taki problem w wilgotnym klimacie, przeczyszczenie stykow pomoglo.
fotoparanoja - Czw 23 Cze, 2016
Wojmistrz napisał/a: | Proponuję na wstępie wyczyścić styki obiektywu. Czy tak się dzieje na jednym szkle czy na różnych? |
Dokładnie, miałem tak jak Usjwo z 40D a w 50d miałem niestety odgiety pin w bagnecie i działo sie to samo.
Artus - Czw 23 Cze, 2016
Z serwisu Canona: w pierwszej kolejności prosiłabym o przywrócenie domyślnych ustawień aparatu, poprzez ustawienie aparatu w jeden z trybów manualnych lub pół-manualnych, wybranie z menu narzędzi pozycji: Kasowanie nastaw aparatu oraz Kasowanie nast. Funkcji C.Fn.
Wykonałem te czynności, styki zobaczę, ale zarówno aparat jak i obiektyw są nowe. Zobaczymy czy sytuacja się powtórzy.
maziek - Czw 23 Cze, 2016
Zawieszała Wam się lustrzanka, w sensie "zastygała"? Miałem problem z obiektywem, ale objawiał się wyświetleniem Err na wyśw. pomocniczym.
Usjwo - Pią 24 Cze, 2016
Ja mialem czasmi zawieszke, a czasami error 99
fotoparanoja - Pią 24 Cze, 2016
Usjwo napisał/a: | Ja mialem czasmi zawieszke, a czasami error 99 |
ja miałem tak samo
Artus napisał/a: | poprzez ustawienie aparatu w jeden z trybów manualnych lub pół-manualnych |
wcześniej zauważyłem że użyłeś liczby mnogiej odnośnie pól, moim zdaniem jednak nie powinno to mieć wpływu na to, że aparat się zawiesza, mógłby "gupieć" ale nie zawieszać się.
monkowy_dziadek - Sob 02 Lip, 2016
Artus, zobacz też czy na innej karcie dzieją się takie rzeczy. Kiedyś miałem niby sprawną kartę, ale po zrobieniu zdjęcia aparat się zawieszał i cały czas migała dioda zapisu. Na innej karcie wszystko było w porządku.
|
|