|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Pentax K110D czy CANON G9
michalwisnia - Wto 29 Kwi, 2008 Temat postu: Pentax K110D czy CANON G9 Witam,
Jestem nowy na forum więc proszę o wyrozumiałość.
Mam dylemat co kupić czy Pentaxa K110D czy Canona G9. Jestem amatorem ale lubię jak robie dobre zdjęcia (chyba jak każdy) (najczęściej na wakacjach itp). Mam Sony S90 i wystarczyłby mi w zupełności gdyby nie jeden fakt ze raz zrobi ostre zdjęcie a raz nie (oczywiście z tego samego ujęcia np jedno po drugim) Zależy mi na ostrości. Kaski tez nie ma za dużo, chciałbym sie zmiescić w 1600 zł. Ufff chyba to już wszystko. Proszę o radę
dawid_ - Wto 29 Kwi, 2008
Cokolwiek wybierzesz, nie będzie gwarantowało ostrych zdjęć. Naucz się robić ostre zdjęcia i po problemie. Aparat za Ciebie zdjęcia nie zrobi. To tak jakbyś powiedział: "ten młotek krzywo wbija gwoździe"..
Osobiście wolałbym K100D. Kwestia tego, jak bardzo zależy Ci na kompaktowym rozmiarze. Dla niektórych (w tym mojej skromnej osoby), K100D ma już małe wymiary, a dla innych kompaktowy jest dopiero G9.
michalwisnia - Wto 29 Kwi, 2008
dawid_ napisał/a: | Cokolwiek wybierzesz, nie będzie gwarantowało ostrych zdjęć. Naucz się robić ostre zdjęcia i po problemie. Aparat za Ciebie zdjęcia nie zrobi. To tak jakbyś powiedział: "ten młotek krzywo wbija gwoździe". |
A nie jest to raczej wina tego ze aparat np nie ma stabilizacji. Lekko poruszę moim aparatem i już wychodzą zdjęcia nieostre. Musiałbym je chyba robić ze statywu.
Wróbel EOS - Wto 29 Kwi, 2008
michalwisnia jeśli zdjęcia są poruszone to masz po prostu za długi czas naświetlania np. 1/6. Możesz podbić iso ale wiąże sie to z wysokimi szumami. Aparat kompaktowy nie zrobi dobrego zdjęcia w miejscach gdzie jest za mało światła. Chyba że użyjemy statywu i wydłużymy czas naświetlania. Lustrzanka pozwoli na robienie zdjęć w tych samych warunkach bez statywu. Ale i tak najwięcej ma do powiedzenia fotografujący. Bo to on ustawia aparat. Ja polecam K100D. Możesz rozejrzeć sie też za Canonem 400D albo nikonem D40/D40X.
MM - Wto 29 Kwi, 2008
michalwisnia napisał/a: | dawid_ napisał/a: | Cokolwiek wybierzesz, nie będzie gwarantowało ostrych zdjęć. Naucz się robić ostre zdjęcia i po problemie. Aparat za Ciebie zdjęcia nie zrobi. To tak jakbyś powiedział: "ten młotek krzywo wbija gwoździe". |
A nie jest to raczej wina tego ze aparat np nie ma stabilizacji. Lekko poruszę moim aparatem i już wychodzą zdjęcia nieostre. Musiałbym je chyba robić ze statywu. |
Jak tak czytam to co piszesz to jedno mi przychodzi do głowy. Nieważne co kupisz - wiedza i umiejętności są bezcenne.
Druga rada - zapomnij o kretyńskich reklamach przedstawiających zalety stabilizacji - jakiejkolwiek stabilizacji. Są one przerysowane a ludzie w to naiwnie wierzą.
arietiss - Wto 29 Kwi, 2008
dawid_ napisał/a: | Cokolwiek wybierzesz, nie będzie gwarantowało ostrych zdjęć. Naucz się robić ostre zdjęcia i po problemie. Aparat za Ciebie zdjęcia nie zrobi. To tak jakbyś powiedział: "ten młotek krzywo wbija gwoździe".. |
To fakt! Też myślałem że coś jest nie tak. Wina aparatu, wina obiektywu. Jednak prawda jest taka, że wina jest w nas! To nie takie proste i wiele wody upłynie zanim się czegoś człowiek nauczy...
Ok dzięki za info. Teraz to już w ogóle nie wiem co kupić. Chyba zostawie ten S90
MC - Wto 29 Kwi, 2008
Zaden aparat (jeszcze) sam zdjecia dobrego nie zrobi. Ale generalnie lepszym aparatem latwiej jest zrobic dobre zdjecie.
Chociaz nawet takie MarkIII nie da rady, jak wlasciciel bedzie totalnym idiota.
arietiss napisał/a: | dawid_ napisał/a: | Cokolwiek wybierzesz, nie będzie gwarantowało ostrych zdjęć. Naucz się robić ostre zdjęcia i po problemie. Aparat za Ciebie zdjęcia nie zrobi. To tak jakbyś powiedział: "ten młotek krzywo wbija gwoździe".. |
To fakt! Też myślałem że coś jest nie tak. Wina aparatu, wina obiektywu. Jednak prawda jest taka, że wina jest w nas! To nie takie proste i wiele wody upłynie zanim się czegoś człowiek nauczy... |
Rozumie- wiedza najwaznieszjsza ale aparat tez ważny. Pytanie jaki żeby wiedze teoretyczna w praktyczną lepiej zamieniać
[ Dodano: Wto 29 Kwi, 2008 ]
MC napisał/a: | Zaden aparat (jeszcze) sam zdjecia dobrego nie zrobi. Ale generalnie lepszym aparatem latwiej jest zrobic dobre zdjecie.
Chociaz nawet takie MarkIII nie da rady, jak wlasciciel bedzie totalnym idiota. |
Mam nadzieje że z tym idiotom nie pijesz do mnie.
MC - Wto 29 Kwi, 2008
Nie, oczywiscie, ze nie.
Mam na mysli snobow, ktorzy kupuja takie aparaty, bo sa jedne z najdrozszych a potem robia na auto.
Tak na prawdę to nie wiem czy potrzebuje lustrzanki. Będe robic zdjęcia tylko "u cioci na imienichach" ale jak mam kupic np canona G9 to z atą samą cene mam pentaxa K100D super. Nie chce też kupować czegoś tańszego (wiem że droższe nie zawsze lepsze!) Mam 1600 i chce jak najlepiej "zainwestować"
komor - Wto 29 Kwi, 2008
Jak nie chcesz się rozwijać fotograficznie, kupować obiektywy itd. to dobry kompakt może być lepszym wyborem niż tania lustrzanka z kitowym obiektywem. Może Canon G9, a może jakiś inny topowy model kompaktowy? A może jakaś dobra hybryda, jeśli nie zależy Ci na małych rozmiarach sprzętu?
MC - Wto 29 Kwi, 2008
Kupno lustrzanki jest b. niebezpieczne dla portfela. Jak zlapiesz "bakcyla", to ciagle bedziesz chcial nowych obiektywow, a te sa czesto niesamowicie drogie. Z drugiej strony lustrzanka daje wieksze mozliwosci.
Wujek_Pstrykacz - Wto 29 Kwi, 2008
Jeżeli facet przyznaje się że będzie focił u cioci na imieninach to polecać mu warto kompakt. Jeszcze mu troche z tych 1600 zł. zostanie na kartę pamięci.
ok no to kompakt. Teraz pytanie jaki czy ten canon G9 a może canon s5 is?? a moze coś innego??
[ Dodano: Wto 29 Kwi, 2008 ]
przemyslałem sprawe i doszedłem do wniosku że kupie albo CANON S5 IS albo Panasonic FZ18. Pomwiedzcie teraz który.
goltar - Wto 29 Kwi, 2008
michalwisnia napisał/a: | canon G9 a może canon s5 is | TU porównywano te aparaty, poczytaj także mega wątek o Panasoniku FZ-18 w dziale "Cyfrowe kompakty" (LUMIX DMC-FZ18 - to może być to...). Ponadto na forum napisano bardzo wiele o S5 IS i FZ-18. Jeśli nadal nie będziesz widział co wybrać to zadaj nowe pytanie w dziale "Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego". Ponieważ wybór padł na kompakt to dyskusje na temat lustrzanki zamykam.
|
|