|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Aparat do 1700-1800zł
Wwa022 - Sob 02 Lip, 2016 Temat postu: Aparat do 1700-1800zł Dzień dobry
Zwracam się z wielką prośbą do Państwa, mianowicie potrzebuje kupić do poniedziałku aparat dla Mamy, A ZUPEŁNIE SIĘ NA TYM NIE ZNAM
Budżet jaki posiadam to max. 1800zł
Aparat będzie służył na wakacjach, imprezach rodzinnych, spacerach itp.
Mama wybrała Nikon Coolpix P610
Ja obstaje za Nikon Coolpix P7800 lub Canon PowerShot G16 lub Sony DSC-HX400V
Problem w tym że wylatuje w poniedziałek, a bardzo zależy mi aby zrobić jej ten prezent.
Wspominała coś o Światłosile ale ja i tak nie wiem o co chodzi
Z góry dziękuje za każdą odpowiedź, pozdrawiam Patryk
Jar - Sob 02 Lip, 2016
Co późno i nagle, to po diable. Trochę po ptokach. Sensowny aparat może nie być dostępny od ręki na półce, do tego w niedzielę. Co prawda stolica dużą jest i galerii handlowych ma trochę. Moim zdaniem P610 to taki sobie wybór, Twoje typy są sensowniejsze, zwłaszcza dwa pierwsze, tylko gdzie Ty je dostaniesz? Tego Soniacza zaś to gdzieś nawet widziałem ostatnio w sklepie. Tylko to megazoom jak ten P610, niewiele na korzyść się różni na oko. Jakbyś gdzieś wypatrzył Panasonic-a LF-1, to też może być. Taka niby nieco tańsza i gorsza "wersja" tego Nikona P7800. Poleciłbym Ci Olympusa Stylusa 1/1s, ale trochę przekracza Twój budżet. Chyba, że na starszą wersję (1 zastąpił nowszy 1s) natkniesz się na jakiejś wyprzedaży poniżej 2000zł albo rabat wytargujesz -wtedy możesz śmiało brać.
Tak czy owak, powodzenia. Będziesz go potrzebował...
Pozdrawiam
-J.
P.S. Światłosiła to to : F/x, gdzie x to liczba -im mniejsze x, tym generalnie lepiej. Jak masz aparat z zoomem, to masz F/x1-x2, gdzie x1, x2 to wartości dla obu końców zooma (szeroki kąt i tele). Na ogół jest x2>x1,w nielicznych aparatach x1=x2
Wwa022 - Nie 03 Lip, 2016
Dziękuje za odpowiedź i za wyjaśnienie światłosiły A czy Pan lub ktoś inny mógł by polecić jeszcze jakieś 2 modele zbliżone do tego budżetu. Jeszcze mam jutrzejszy dzień więc myślę że podołam wyzwaniu i znajdę coś konkretnego.
Dziś też się dowiedziałem że aparat ma być troszkę większy niż zwykła cyfrówka, czyli gabarytem zbliżony do DSC-HX400V lub p610
komor - Nie 03 Lip, 2016
Wwa022, zajrzyj jeszcze do przyklejonego tematu Dobry kompakt do 2000 zł (edycja 2015) (ceny pewnie trochę spadły).
Wwa022 - Wto 05 Lip, 2016
Wybór padł na Panasonic http://www.optyczne.pl/50...y_megazoom.html
Dam znać za parę dni jak się sprawuje, a w tym czasie może ktoś napiszę czy to był dobry wybór
Pozdrawiam
|
|