|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Zdjęcia/filmy w pokoju
karyna - Pon 04 Lip, 2016 Temat postu: Zdjęcia/filmy w pokoju Kochani
Potrzebuje sprzętu który pozwolił by mi na cykanie fotek/kamerowanie super jakości całej sylwetki w normalnym świetle i półmroku. Wszystko w pokoju wielkości ok. 3,5m na 3m. Co do kosztów to nie mam jakieś szczególnych ograniczeń - oby tylko bez sensu nie wydawać hajsu.
Doradzicie?
Pozdrowionka serdeczne
komor - Pon 04 Lip, 2016
karyna napisał/a: | cykanie fotek/kamerowanie super jakości całej sylwetki w normalnym świetle i półmroku |
W takim razie najlepiej zainwestować w oświetlenie ciągłe…
karyna - Pon 04 Lip, 2016
Heja, cosik mi się zdaje, że nie zrozumiałeś. Światła ja mam, szukam dobrej lustrzanki.
monkowy_dziadek - Wto 05 Lip, 2016
karyna napisał/a: | cykanie fotek/kamerowanie super jakości całej sylwetki |
No, to... Może Canon jakiś, bo one filmują na bardzo przyzwoitym poziomie. Do super jakości sylwetki nie można brać byle czego.
Jak nie ma ograniczeń w kasie, to może EOS 1D C?
komor - Wto 05 Lip, 2016
karyna, określ jednak budżet, bo tak to od sasa do lasa będziemy się poruszać.
Canony 3-cyfrowe to najpopularniejszy sposób na tanie filmowanie. Nowy model 760D ma wszystko, co potrzeba do statycznego filmowania. Podobnie 750D i starsze modele do 650D włącznie. (Poniżej zdaje się już nie ma sensu schodzić, Wojmistrz wielokrotnie pisał w podobnych tematach.)
Jeśli chodzi o nieco droższe modele 2-cyfrowe, to 70D i nowsze dodatkowo ma matrycę z pikselami do fazowego autofocusa filmowego, co umożliwia dynamiczne ostrzenie (efekty będą jednak też zależały od podpiętego obiektywu).
Na początek kitowy obiektyw 18-55 w wersji STM będzie OK, pozostałe inwestycje obiektywowe zależą zarówno od budżetu jak i od potrzeb. Filmowanie/fotografowanie całej osoby w pokoju od długości 3.5 metra to nie będzie zbyt wygodne. No i jeśli naprawdę „super jakość” ma być, to potrzebne jest odpowiednie oświetlenie, na pewno nie półmrok.
karyna - Wto 05 Lip, 2016
Hejka,
Przyznam się wam chłopaki że w tych sprawach jestem totalną przysłowiową blondynką i trochę za dużo techniki mi podaliście
Taki EOS 1D C da znacząco lepszą jakość niż 760D? Czy to naprawdę tyle kosztuje żeby mieć najlepiej? Duże są te różnice?
To filmowanie to nie będzie takie statyczne trochę się będzie dziać
Filmowanie/fotografowanie całej osoby w pokoju od długości 3.5 metra to nie będzie zbyt wygodne.
Trochę mnie zmartwiłeś bo mi bardzo zależy żeby właśnie było wygodnie i prosto...
Jeszcze tak zapytam - da sie tak zrobic żeby dobrej jakości zdjęcia dało się wycinać z filmu? Znaczy tak zeby nie trza bylo wyłanczać filmowania i dopiero pstrykać. To wymaga czegoś konkretnego?
monkowy_dziadek - Wto 05 Lip, 2016
komor napisał/a: | (efekty będą jednak też zależały od podpiętego obiektywu). |
Niekoniecznie STM. USM też sobie daje radę.
[ Dodano: Wto 05 Lip, 2016 14:09 ]
karyna, trochę żartowałem z tym 1D C, ale wiadomo, że czym wyższa półka sprzętowa, tym jakość filmu lepsza, chociaż niekoniecznie wzrost ceny daje taki sam wzrost jakości.
Jak chcesz wycinać poszczególne klatki z filmu, to przydałoby się coś, co nagrywa w 4K i najlepiej jeszcze z prędkością 50p, bo klatka 1920 x 1080 pikseli może okazać się trochę za mała. Chyba, że tylko do internetu, to jeszcze jako tako.
Może Wojmistrz coś podpowie?
komor - Wto 05 Lip, 2016
karyna, EOS 1D C na pewno nie jest potrzebny, a jeśli jednak za takie pieniądze, to do filmowania dałoby się chyba znaleźć coś lepszego. Co do jakości, to trudno gadać o niej bez wskazania żadnego przykładu jakości, której wymagasz, ale na pewno lustrzanka typu 700D (plus minus generacja do tyłu/przodu) jest wystarczająco dobra, pod warunkiem spełnienia pozostałych wymogów. A pozostałe wymogi to jest optyka (obiektywy) i światło.
Jeśli jednak chcesz wycinać zdjęcia z materiału wideo, to rzeczywiście lepiej coś w 4K, to da lepszą jakość, nawet jeśli docelowo materiał prezentowany będzie w Full HD plus zdjęcia.
karyna napisał/a: | Cytat: | Filmowanie/fotografowanie całej osoby w pokoju od długości 3.5 metra to nie będzie zbyt wygodne. |
Trochę mnie zmartwiłeś bo mi bardzo zależy żeby właśnie było wygodnie i prosto... |
Jeśli cała postać od stóp do głów, to stań sobie na jednym krańcu tego pokoju i zobacz ile masz miejsca do modela, za którym przydałoby się postawić pewnie jeszcze jakieś tło. Potrzebny będzie dość szeroki obiektyw i perspektywa nie będzie zbyt korzystna dla modela. Aby uświadomić sobie o co chodzi, zobacz jak wyglądają zdjęcie robione na czerwonym dywanie, gdzie fotoreporterzy tłoczą się przed gwiazdą, robią jej zdjęcia z wysokości głowy czy cycków, szerokim kątem tak, żeby objąć też nogi. Wychodzą karykaturki jak zalinkowane poniżej. Zwróć uwagę na proporcje nóg i głowy. To nie są ekstremalne przykłady, ale już na nich widać, że coś jest nie tak. Oczywiście robiąc w ciasnym pokoju zdjęcie z perspektywy brzucha, a nie głowy, zniwelujesz nieco ten efekt, ale tak czy owak będzie ciasno i niewygodnie. Gdzie postawić światło?
Wojmistrz - Sro 06 Lip, 2016 Temat postu: Re: Zdjęcia/filmy w pokoju
karyna napisał/a: | kamerowanie super jakości całej sylwetki w normalnym świetle i półmroku. Wszystko w pokoju wielkości ok. 3,5m na 3m. | Powodzenia a tak na serio, nie boisz się, że będzie to wyglądać dość karykaturalnie? Jeśli pokój ma 3m, a postać ma stać odsunięta odpowiednio od tła (nie daj Boże greenbox/bluebox), czyli w jakieś odległości 1m to pozostaje ci 2m. O ile portret twarzy z takiej odległości można robić i zachowana będzie dość poprawna perspektywa, tak zmieścić całą postać będzie znacznie gorzej. Załóżmy, że osoba ma 150-170cm więc od biedy przyjdzie ci fotografować 2m z odległości 2m. Zakładając, że będziesz chciał fotografować w pionie, przy APS-C Canona, będziesz potrzebował obiektywu 22mm, dla pełnej klatki był by to obiektyw 35mm, ale już do filmowania będzie znacznie ciężej. Filmować będziesz w poziomie, więc dla pełnej klatki będziesz musiał wyposażyć się w obiektyw 24mm, a dla Canona APS-C w 15mm
dragossani - Sro 06 Lip, 2016
Portret na 24mm nie wygląda już naturalnie. Może jeszcze nie groteskowo, ale proporcje są już wyraźnie zaburzone.
Wojmistrz - Sro 06 Lip, 2016
I to 24mm na ff...
muzyk - Sro 06 Lip, 2016
Wojmistrz napisał/a: | I to 24mm na ff... |
Te ... 24 1.4 II L na FF ?
karyna - Czw 07 Lip, 2016
Hejka
Pokazujecie mi powyżej zdjęcia w pionie a co by bylo jakby tak normalnie w poziomie? Raczej w pionie nie bedę kręcić.
A coby mieć to 4K to który to model daje?
Pokazujecie mi jakieś takie portrety legitymacyjne, mi nie o to chodzi - ja chcę normalnie kręcić i zdjęcia robić, a nie jakiś modeli ustawiać. Głównie to siebie, czasem z kimś innym.
Nie rozumiem o co chodzi z tym postawieniem światła. Ja światło w pokoju już mam.
Ma być dobra jakość tak żeby widać było wszystko a nie było takiej kaszy na obrazie jak czasami się widuje.
fides - Czw 07 Lip, 2016
No 4k, to 4K http://www.dpreview.com/r...8&y=0.010828821
komor - Czw 07 Lip, 2016
karyna napisał/a: | Pokazujecie mi jakieś takie portrety legitymacyjne, mi nie o to chodzi - ja chcę normalnie kręcić i zdjęcia robić, a nie jakiś modeli ustawiać. |
W ogóle rozumiesz, co do Ciebie piszemy? Czy to ważne, czy legitymacyjne czy nie? Nie widzisz co się dzieje z sylwetką?
karyna napisał/a: | Nie rozumiem o co chodzi z tym postawieniem światła. Ja światło w pokoju już mam. |
Masz na myśli żyrandol na suficie, czy oświetlenie studyjne do wideo/foto?
Wojmistrz - Czw 07 Lip, 2016
karyna, pytałem się ciebie, czy nie uważasz, że będzie to wyglądać dość karykaturalnie? Moim zdaniem tak jest, a kolega dragossani uwidocznił na konkretnym przykładzie wady optyczne tego rozwiązania. Obawiam się, że nie uważałaś w szkole na lekcjach i masz ochotę naginać prawa fizyki Sorry idziesz w złą drogę, bo pewnych rzeczy nie da się zrobić w sposób naturalny.
dragossani - Pią 08 Lip, 2016
Trzeba sobie uświadomić, że gdy na jakimś filmie widzimy scenę nakręconą w pokoju i wygląda jakby jedynym oświetleniem były lampki obecne w pomieszczeniu, to zwykle prawda jest inna. Oświetlenia jest znacznie więcej niż to co widać, rozproszonym światłem jest doświetlone całe pomieszczenie, softboxy i światło konturowe kierowane na osoby przy zbliżeniach. W dodatku często nie ma jednej ściany, a kamera umieszczana jest w odpowiednim dystansie od filmowanych postaci, by nie zniekształcać sylwetek.
Wojmistrz - Pią 08 Lip, 2016
W produkcjach filmowych, pomieszczenia to jeszcze inna bajka, ponieważ buduje się specjalną scenę pomieszczenia z 2 lub 3 ścian, czasem nawet bez sufitu lub drobnym fragmentem i filmuje z odpowiednio dalekiej odległości.
Andrzej.M. - Wto 12 Lip, 2016
Koleżanka podkreśliła słusznie że w kwestiach fotografii jest blondynką ... I na dodatek chce mieć rozdzielczość 4K - to z lustrzanek albo Nikon D500 , D5 albo canon 3d ? Oczywiście trzeba będzie dokupić odpowiedni pokój na studio , bo mając mini studio o długości 7 m to na całe sylewtki w poziomym kadrze ledwo wystaczało...
muzyk - Wto 12 Lip, 2016
Nie ma takiej cyfrowej.
Wojmistrz - Wto 12 Lip, 2016
Pewnie miało być 1D w domyśle X lub C niezależnie od mark)
Andrzej.M. - Czw 14 Lip, 2016
Ja się na wszystkich videogadżetach canona nie znam, tak było napisane na kamerze Canona która wyglądała trochę jak Pentax 645D/Z i miała napisane 3D tam gdzie zwykle jest np. 5D... Nie przyglądałem się za bardzo bo też byłem zajęty... ale zauważyłem że ma podpięte 24-105.
muzyk - Czw 14 Lip, 2016
Andrzej.M. napisał/a: | Ja się na wszystkich videogadżetach |
Trudno się znać na wszystkim, jeśli się przesiaduje z Pentaxem w lodówce, a jeśli już wyjrzy z tejże, na forumie w kółko o Pentaxie nadaje. Jak przekupa.
Wojmistrz - Czw 14 Lip, 2016
Cóż, ale jak kolega Andrzej będzie chciał filmować, to są niewielkie szanse, że jednak się z Canonem będzie musiał przeprosić. Piszę niewielkie, bo jednak Panasonic i Sony robią całkiem dobry sprzęt do filmowania, a i na Nikona z serii 5000 czy nawet Samsungi NX30 lub NX500 narzekać się za bardzo nie da. Swoją drogą czekam na Pentaxa k-70 i to co z niego da się wyłuskać (choć jak widzę 50i/60i to mnie ściska).
Andrzej.M. - Czw 14 Lip, 2016
Wojmistrz napisał/a: | jak widzę 50i/60i to mnie ściska |
Mój K-3II ma 50p i 60p w HD oraz 50i/60i full HD - więc pewnie w full hd z jakimś ML by się dało wycisnąć.
muzyk napisał/a: | w kółko o Pentaxie nadaje. |
Piszę o tym co znam najlepiej , a filmowaniem w ogóle jakoś niespecjalnie się pasjonuję. Może Pentaxem zacznę - jak kupię do zdjęć coś porządniejszego (np, K1) to będę się mógł k3 pobawić. Jeszcze w tym roku...
[ Dodano: Czw 14 Lip, 2016 18:17 ]
muzyk napisał/a: |
Trudno się znać na wszystkim |
To tak, jak trudno być fachowcem od wszystkiego... co nie?
Wojmistrz - Czw 14 Lip, 2016
Andrzej.M., Magic Lantern to nakładka programowa na oficjalne oprogramowanie Canona i działa jedynie w tym systemie.
Andrzej.M. - Pią 15 Lip, 2016
Wojmistrz napisał/a: | nakładka programowa na oficjalne oprogramowanie Canona i działa jedynie w tym systemie. |
Jak rozumiem wgrywa się ją do aparatu? To interesujące że canon coś takiego zaakceptował... oprogramowanie open wgrywane do aparatu... swoją drogą jeżeli sam w tym paluchów nie maczał to pewnie zdolni programiści mogli by ją rozszerzyć na inne systemy, oczywiście jeśli to miało by jakikolwiek sens - czyli systemy programowo ograniczały by użytkowników tak jak w canonie. Bo rozumiem że canon programowo obcina pewne funkcje filmowe ?
Wojmistrz - Pią 15 Lip, 2016
Canon ogranicza swoje puszki, jak wielu innych producentów zwłaszcza widoczne przy smartfonach, gdzie np procesory 2.1GHz obcinają do 1.7 czy nawet do 1.3 z obawy na brak stabilności. Canon działa dość dobrze i porównywalnie z innymi firmami, ale faktycznie potrafił by znacznie lepiej, za to podejrzewam, że to działania czysto marketingowe (nie być konkurencją dla innych swoich produktów jak kamery). Patrząc na to jak działa Nikon i jego możliwości po złamaniu przez NikonHackTeam widać, że sprzęt jest zoptymalizowany i nie bardzo można coś z tego wyciągnąć, za to z Canonów hack wyciąga niesamowitą wydajność. Podam dość skrajny przykład, bo 5D MkIII, którym można filmować w trybie ciągłym w 1920x1080 w tzw VideoRAW, czyli każda klatka filmu jest osobnym 14-bitowym plikiem RAW (.dng). Wielkoprzetwornikowe, profesjonalne kamery filmowe zapisujące w 4:4:4 mają chore ceny i w wielu przypadkach spokojnie mogą być zastąpione takim aparatem.
Andrzej.M. - Pią 15 Lip, 2016
Wojmistrz napisał/a: | 1920x1080 w tzw VideoRAW, czyli każda klatka filmu jest osobnym 14-bitowym plikiem RAW |
To rzeczywiście dobry przykład rozszerzenia działania sprzętu.
Pod tym względem (czyli filmowym) podoba mi się Nikon d500 , który choć APSC to daje niesamowite możliwości. Inna sprawa to jego jak na rozmiar przetwornika - słona cena.
Wojmistrz - Pią 15 Lip, 2016
Andrzej.M., ale to, że coś filmuje 4K to nie znaczy, że filmuje w wysokiej jakości. Tak, obraz 4K ma znacznie więcej szczegółów, ale nie obrobisz go tak jak RAW.
To jest dokładnie tak. Masz fotkę .jpg 3840x2160 po kompresji do pojemności 500-520KB (tyle ma średnio klatka z D500) i masz pliczek .dng 1920x1080 w pełnym 14bitowym raw. Nie ma łatwej odpowiedzi co jest lepsze, bo to kwestia do czego, ale do dziś pamiętam niesamowity teledysk, w którym okazało się, że gostek jedynie mieszał światłami podczas obróbki RAW.
komor - Sob 16 Lip, 2016
Andrzej.M. napisał/a: | Jak rozumiem wgrywa się ją do aparatu? To interesujące że canon coś takiego zaakceptował... oprogramowanie open wgrywane do aparatu... |
Nie zaakceptował i przyznanie się w serwisie do używania ML może być pretekstem/przyczyną do nieuznania gwarancji. To jest hack, nieautoryzowany w żaden sposób przez Canona.
Andrzej.M. - Nie 17 Lip, 2016
komor napisał/a: | pretekstem/przyczyną do nieuznania gwarancji. To jest hack, nieautoryzowany |
Taaa...
|
|