|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Stałka do Nikona D5100 - 35mm 1.8 vs 50mm 1.8
rathloriel - Pon 04 Lip, 2016 Temat postu: Stałka do Nikona D5100 - 35mm 1.8 vs 50mm 1.8 Witam,
Przekopałem trochę forum, wiem, że podobne tematy są normą, ale nikt nie fotografuje tego co ja Otóż - obecnie posiadam kitowego 18 - 105, ogólnie jest w porządku ale. Prowadzimy z żoną hodowle kotów i sporo zdjęć wykonujemy w mieszkaniu, a wiadomo jak w mieszkaniu bywa ze światłem... Obiektyw jest potrzebny przede wszystkim do portretów kociąt, przykładowo (chodzi o kadry, zbliżenie itd, dlatego słaba jakość z fb)
zdjecie1 zdjęcie2 zdjęcie3 zdjęcie4 zdjęcie5
Jak widzicie, kontrastu też na zdjęciach jest niewiele, więc jeżeli moglibyście powiedzieć też coś o działaniu af w obu obiektywach będę wdzięczny, bo trochę się już naczytałem, ale kto pyta ponoć nie błądzi. Większość zdjęć jest wykonywana na dłuższych ogniskowych niż 35mm - dlatego osobiście bardziej nastawiam się na 50mm, będzie też chyba uniwersalniejszy, zwłaszcza, że obiektyw kitowy na dworze w dobrym świetle radzi sobie całkiem nieźle.
Cena przy wyborze z tych dwóch nie robi różnicy.
Z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam
elnino - Pon 04 Lip, 2016
tak naprawdę nie będzie zbyt dużej różnicy jeśli chodzi o ogniskowe (sam masz przecież porównanie na swoim 18-105). Mam oba te obiektywy i z moich sztuk lepsza jest 50 (zauważalnie ostrzejsza i nieco celniejsza), ale pewnie to nie jest reguła. Oba obiektywy warte są zakupu, jednak do zwierzątek osobiście celowałbym chyba w 50mm.
komor - Wto 05 Lip, 2016
Też celowałbym w 50mm, kwestia kontrastu to jest coś, co należy kontrolować w obróbce/postprodukcji. Ewentualnie jeśli używasz JPG-ów a nie plików surowych, to możesz kontrast ustawić odpowiednio bezpośrednio w aparacie. Do Nikona D5100 potrzebujesz obiektyw 50mm w wersji AF-S, czyli z silnikiem autofocusa, a nie w starszej wersji D.
dragossani - Sro 06 Lip, 2016
Można jeszcze rozważyć Micro Nikkora 40/2.8. Z uwagi na głębię ostrości na małym dystansie, prawdopodobnie i tak operowałoby się tą 50-ką w okolicach f/2.8, a obiektyw makro przynajmniej pozwoli dobrać się do detali.
rathloriel - Sob 09 Lip, 2016
Dzięki za odpowiedz, poczytałem też o tej 40, ale jednak stanęło na 50mm, przyda się poza domem często jak będzie za słabe światło na kita. Że potrzebuję z silniczkiem oczywiście wiem Jeszcze raz dzięki
|
|