|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Używany Panasonic LX7 czy nowy Panasonic LF1 ?
barbara20000 - Pon 04 Lip, 2016 Temat postu: Używany Panasonic LX7 czy nowy Panasonic LF1 ? Cześć.
Szukam aparat do max 1tyś zł. Zdjęcia będę robiła w domu przy spotkaniu rodzinnym lub na wycieczkach. Troszkę mam pojęcie o fotografii, tylko troszkę ale myślę, że się nauczę.
Troszkę czytałam o aparatach i nie wiem który wybrać, używany LX7 czy nowy LF1 ?
Nie proponujcie innych, uparłam się na jeden z nich
TomPL2 - Wto 05 Lip, 2016
Używany czy nie, różnice w parametrach te same i pewnie je znasz i sama musisz wybrać: czy większy zoom i wizjer czy jednak szerszy kąt i jaśniejszy obiektyw
barbara20000 - Czw 07 Lip, 2016
Wizjer w LF1 podobno jest kiepskiej jakości. Nadal nie mogę się zdecydować.
Jakie zdanie mają inni ? Nowy LF1 czy używany LX7 ?
Jar - Czw 07 Lip, 2016
Basiu, tak jak Ci TomPL2 napisał, na tym etapie musisz po prostu podjąć decyzję. To są dwa bardzo różne aparaty. To, co je różni najbardziej, to ekstremalnie jasny obiektyw LX7, ale kosztem bardzo małego zoomu. Czyli super w pomieszczeniach (rodzinne imprezy, ale też zwiedzanie muzeów, zabytków), za to już wiewiórki w parku nie przybliżysz sensownie. LF-1 odwrotnie -nieco gorzej w pomieszczeniach (trzeba podbić mocno ISO, jeśli chcesz fotografować z ręki), za to dość spory zoom przyda się w terenie. Inna istotna różnica to wizjer w LF-1. To, czy kiepski on, czy nie, jest drugorzędne, bo... jest. Docenisz na wakacjach, gdy mając ostre słońce z tyłu nic nie zobaczysz na ekranie LCD. W LX7 można dokupić zewnętrzny wizjer. Tylko to nie jest tani gadżet (pewnie 1/3-1/2 ceny samego aparatu), no i "kompaktowość" kompakta diabli trochę biorą (pojawia się odstający dodatek i trzeba na niego uważać).
Istotne kryteria wyboru już znasz -ale tylko Ty wiesz, które są istotne dla Ciebie.
Pozdrawiam
-J.
barbara20000 - Czw 07 Lip, 2016
Wielkie dzięki za pomoc. A taki lx7, używany, ile może "pstryknąć" zdjęć? Jaka może być jego żywotność?
|
|