|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Carl Zeiss Cardinar 4/100 WYCIEK SMARU (?)
Bart1992 - Sob 09 Lip, 2016 Temat postu: Carl Zeiss Cardinar 4/100 WYCIEK SMARU (?) Cześć,
we wnętrzu mojego Cardinara, wokół soczewek, są takie żółtawe, nieregularne jakby zacieki. Nie fotografowałem jeszcze tym obiektywem więc nie wiem, czy będzie to miało wpływ na zdjęcia. Czy może to być jakiś wyciek smaru?
Pozdrawiam
Bartek
tores - Sob 09 Lip, 2016
Niezaleznie od efektów na zdjeciach -nie powinno być tego
CERTO? WERRA?
Może pomoże P. Gecynger na ul.Lewartowskiego 5.(Muranów w W-wie)
Spec od analogów.Sprawdzona solidna rzetelna firma (jednoosobowa:)
Lubi trudne wyzwania , ale jeśli poza możliwościami i sensem -szczerze odmawia.
A może to rozwarstwianie się zespołu soczewek?
Bart1992 - Sob 09 Lip, 2016
Dziękuję za porady, muszę odwiedzić jakiś serwis. Aparat to Werra. Mam nadzieję, że jednak nie jest to rozwarstwienie soczewek.
[ Dodano: Pon 11 Lip, 2016 22:54 ]
Odwiedziłem dziś serwis. Pan długo w ogóle nie mógł dostrzec o co mi chodzi. "Zmiany" widać jedynie pod specyficznym kątem. Generalnie uspokoił mnie, że to nic groźnego i nie warto nawet rozkładać obiektywu.
To jest w ogóle bardzo dziwna sprawa. Przyjrzałem się temu jeszcze dokładnie. Kiedy patrzy się do wnętrza obiektywu na wprost to nic nie widać. Soczewki są idealnie czyste. Te złotawe, błyszczące "zacieki" widać tylko pod pewnym kątem i generalnie niełatwo je dostrzec. Kiedy patrzy się do wnętrza obiektywu pod odpowiednim kontem od strony bagnetu widać żółtawe, matowe pole dookoła soczewek, ale nie na soczewkach, tylko pod nimi. Przypomina to trochę wytarty z farby mosiądz. Na tym żółtawym polu gdzieniegdzie są czarne poletka - tak jakby w tym miejscu pod soczewkami częściowo wytarte było czernienie. Ale przecież obiektyw nie ma chyba elementów mosiężnych?
Jestem chyba za bardzo przewrażliwiony. Pozostaje robić zdjęcia i cieszyć się szkłem .
|
|