forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Pentax-F 50mm F1.7 i Sigma 18-125 a odpowiedniki M42

bassista - Sob 09 Lip, 2016
Temat postu: Pentax-F 50mm F1.7 i Sigma 18-125 a odpowiedniki M42
Od jakiegoś czasu posiadam Pentaxa k20d i kilka szkiełek, w tym SMC Pentax-F 50mm F1.7 i Sigma 18-125 f/3.8-5.6 HSM. Dzisiaj wygrzebałem w szufladzie szkiełka od Zenita (M42):
- Helios-44M 2/58
- Industar 50-2 3,5/50 (z ruskimi napisami)
- Pentacon 3,5/30
- oraz Seagull 610 50 f/1.8 z mocowaniem do Minolty ale z uwagi na uszkodzony mechanizm domykania przesłony raczej będę się nim bawił odwracając montaż - jako duże makro

Oprócz Seagulla szkiełka w stanie idealnym optycznie, mechanicznie i wizualnie. I stąd pytanie: Czy warto kombinować z tymi obiektywami, czy uzyskam na nich lepszą jakość obrazu, bokeh, winieta itd (nawet nie lepszą ale inną, specyficzną, którą można jakoś wykorzystać w kadrze)? Do czego lepiej będą pasowały niż te co posiadam (portret, makro, pod słońce...)? Czy w zasadzie dać sobie spokój bo lepiej nie będzie z uwagi na posiadany przeze mnie sprzęt w tych ogniskowych?

muzyk - Nie 10 Lip, 2016

Helios zawsze, bo tani i jeśli ok, petarda!
bassista - Nie 10 Lip, 2016

To wiem, ze to fajny obiektyw, ale chce uzyskac odpowiedz na pytanie w czym beda one lepsze czy ciekawsze niz 50 pentaxa? Gdzie mozna je zastosowac aby uzyskac ciekawszy efekt i czy warto?
Wojmistrz - Nie 10 Lip, 2016

Co ko lubi, jedni lubią bokeh na cebulkę inni chcą gładkich rozmyć.
Andrzej.M. - Sob 30 Lip, 2016

bassista napisał/a:
Helios-44M 2/58
- Industar 50-2 3,5/50

Industar nic nadzwyczajnego , najtańsze budżetowe szkło pod zenity, Helios - pewnieten z przysłoną preselekcyjną - idealny do powiększalnika - i właśnie tak go używałem... Optycznie słabiutki na pełnej dziurze mydło, ten Pentax dużo lepszy.
Pentacon - to już zależy od egzemplarza. Wybitne to szkła nie były ale od zooma sigmy powinny być lepsze.