|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - Nikon 1 S2
sztygar - Pon 11 Lip, 2016 Temat postu: Nikon 1 S2 Co sądzicie o Nikon 1 S2 ? Posiadałem wcześniej badziewie od Panasonica LZ20 a jeszcze wcześniej superanckiego Canona A720IS. Czy przesiadka na tego Nikona będzie krokiem w przód? Zależy mi na fotografowaniu uniwersalnym, zdjęcia dzieciaków, jakies domówki i czasami krajobrazy.
Arek - Pon 11 Lip, 2016
W stosunku do tych kompaktów, to będzie krok w przód choćby ze względu na wielkość matrycy i wynikającą z tego jakość obrazu. Jaki masz budżet? Czy mocno interesują Cię filmy, czy jednak głównie zdjęcia?
sztygar - Pon 11 Lip, 2016
Arek, stawiam na uniwersalność. Zatem ciężko odpowiedzieć co głównie - najlepiej i to i to, choć w proporcjach 70/30 dla zdjęć.
Oczekuję przede wszystkim jaśniejszego obiektywu niż u poprzedników, szybkiego autofocusa (nic mnie tak nie denerwowało jak kilkusekundowe ostrzenie w Panasonicu) oraz lepsza jakoś zdjęć w warunkach słabszego oświetlenia. Poza tym fajnie by było uchwycić dzieciaki podczas zabawy a bez dobrego światła i af to może być ciężkie. Takie są moje wymagania. Budżet myślę do 1300, czyli akurat ten Nikon by się zmieścił.
Brałem jeszcze pod uwagę EOS EM10 ale jakoś Nikon mnie bardziej przekonuje na tę chwilę. Mam rację ?
Arek - Pon 11 Lip, 2016
Ja bym jednak zachęcał do Olka. Większa matryca to lepsza jakość obrazu. No i wybór szkieł dużo większy.
sztygar - Wto 12 Lip, 2016
Arku, o jakim Olympusie mowisz? Czy jest w takim samym przedziale cenowym jak Nikon?
T.B. - Wto 12 Lip, 2016
Arek mógł mieć na myśli Olympusa OMD E-M10, bo wspomniałeś o EM10. Jest to jednak zupełnie inny przedział cenowy. Natomiast w trochę tylko wyższej cenie możesz kupić tego Olympusa:
http://www.cyfrowe.pl/apa...14-42-ii-r.html
i byłby to bardzo dobry wybór, jeśli wyprzedaż oznacza wyprzedaż, a nie np. sprzedaż naprawianego egzemplarza, albo wystawowego, czyli macanego, albocoś (tak jest np. w Komputroniku). Zadzwoń i zapytaj, jeśli to Cię interesuje.
|
|