forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - canon 28-135/3,5 IS USM

tores - Sob 16 Lip, 2016
Temat postu: canon 28-135/3,5 IS USM
Czy normalną rzeczą są luzy na tubusie w tym typie obiektywu. Wiem że niektóre modele canona "telepią się " ale czy i ten tak ma "nominalnie"?
Wojmistrz - Sob 16 Lip, 2016

A jak się dokładnie ma twój egzemplarz, bo nie opisałeś? U mnie dość głośno telepie stabilizacja, kiedy macham aparatem po wzbudzeniu i odrobinę wygina się tubus na boki ma maksymalnej ogniskowej. Wygląda to nie najlepiej i przypomina nieco pierwsze modele 18-55mm, ale w niczym nie przeszkadza jak i sam obiektyw trzymany w dół się nie wysuwa, jeśli o to pytasz. Wiekowy 24-105L, którego posiadałem, wcale nie był pod tym względem lepszy, jak i zoomy innych producentów. Najlepiej nagraj i udostępnij filmik, który pokazał by twoje obawy.
tores - Sob 16 Lip, 2016

Dzięki za odpowiedź. Czyli można prząjąć to za standard.Zastanawia mnie jak pracuja soczewki gdy ich centra nie są w jednej osi ?. Ale skoro nie wpływa to na jakość foci to o.k.
W "obserwowanym "egzemplarzu ,sprzedający pisze o tej wadzie, stąd obawy. 350 -warto?

Wojmistrz - Sob 16 Lip, 2016

Ja w tym modelu zastanawiam się nad powtarzalnością serii produkcyjnej, bo miałem i mam tylko jedną sztukę i jest tak ostra na pełnej dziurze, że inne szkła wymiękają. O dziwo przy 28/3.5 jest nawet ostrzejszy niż 24-70/2.8L przy 28/3.5.