|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - Co do filmowania w 4K z m4/3?
luc4s - Nie 17 Lip, 2016 Temat postu: Co do filmowania w 4K z m4/3? Witam, szukam 3 body na wyprawę do Namibii. Posiadam już E-M5 i EM-1 oraz szklarnię PRO Olympusa. Szukam jednak body do filmowania na safari w 4K i tutaj Olympus zawodzi na całej linii. Generalnie waham się pomiędzy G7 a GX80, bo GX8 i GH4 za drogie. Wszelkie porady mile widziane, również jak można taniej nabyć ten sprzęt, bo budżet już mocno nadszarpnięty.
Wojmistrz - Pon 18 Lip, 2016
To zależy od stylu w jakim będziesz filmował i jaki masz dodatkowy osprzęt. Ze względów technicznych nie brał bym pod uwagę GX80, bo brak odchylanego i obracanego ekranu dyskwalifikuje ten aparat. Najtańszy jest G7, ale pozostaje kwestia twoich faktycznych potrzeb, jak np style czy LUT.
luc4s - Pon 18 Lip, 2016
Potrzebuję głównie do ujęć z 40-150 PRO, więc ujęcia ze statywu zwierzyny w Parku Etosha. Do szerokich kadrów mam DJI OSMO. Wiem, że nie będę miał cudów, ale tego też nie oczekuję Na GH4 mnie obecnie nie stać.
Ciekawy jestem, jak ty potem połączysz ten materiał.
luc4s - Pon 18 Lip, 2016
No zmontuję.
Wiesz, tak zmontować, to nie problem, ale chodzi mi o takie nagrywanie i dobór sprzętu, by potem ujęcia nie odbiegały od siebie kolorystyką, balansem bieli, kontrastami itd. Dlatego o tym wspominałem, bo pisałeś, że masz DJI OSMO.
luc4s - Pon 18 Lip, 2016
Filmu dla National Geographic nie kręcę:) Film jedynie dla siebie i znajomych ma być, sprzęt amatorski, to i film będzie amatorski, chociaż OSMO daje niezłe efekty i możliwości.
Ja kręcę Canonami, wszędzie doinstalowałem sobie Cinestyle i przy łączeniu jest bajka. O ile dobrze ustawisz, obraz z Panasoniców da się ładnie potem połączyć, tak obawiam się o kontrastowość z drona. Mam nadzieję, że jak już to wszystko nagrasz i zmontujesz, to podzielisz się linkiem, bo z miłą chęcią obejrzę twoje dzieło.
luc4s - Pon 18 Lip, 2016
Do Osmo takich bajerów to chyba nie ma
smokehead - Wto 19 Lip, 2016
Jako że jestem użytkownikiem gx80 i sprawdzam/przeglądam wszelakie porównania i testy, uważam że lepiej sprawuje się przy nagrywaniu niż np g7.
Wklejam link do filmu gdzie widać na cropie słupy telegraficzne na g7 i na gx80 w przypadku którego są one bardziej ostre i lepiej widoczne w oddali:
https://youtu.be/d0CY8qqVIv8?t=221
luc4s - Pią 22 Lip, 2016
Co z tego, jak mikrofonu nie podepniesz:)
Wojmistrz - Pią 22 Lip, 2016
Nie przekonuje mnie ten test, nie wiesz co tak na prawdę było robione z obrazem.
|
|