forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - Geotagowanie zdjęć

matkus - Czw 21 Lip, 2016
Temat postu: Geotagowanie zdjęć
Od jakiegoś czasu posiadam Pentaxa K-50. Zdjęcia ładne, wycieczki ciekawe itd.
Często jednak, przeglądając zdjęcia, nie jestem pewien, gdzie było ono zrobione, szczególnie, jeśli był to wielodniowy urlop.
Chciał bym jednak, żeby w EXIF były informacje GPS.

Mogę kupić przystawkę o nazwie O-GPS1, ale ta zabawka, o ile w ogóle uda się ją upolować, kosztuje około 1000zł, a przy takiej cenie to nie wiem, czy nie taniej wyjdzie sprzedać obecne body i kupić lepsze, z wbudowanym GPS :)
Mogę także na komórce zapisywać jakimś programem współrzędne i później, na podstawie godziny, synchronizować to jakimś programem. Na pewno jest to najtańsze rozwiązanie, ale i to dość niewygodne.

Czy istnieją jakieś zamienniki O-GPS1, które by mi geotagowały zdjęcia? W Google coś też znalazłem o kartach SD z WIFI, więc może też istnieją jakieś z GPS, tylko nie znalazłem? Tylko czy taka zabawka nie będzie równie droga?

Zastanawiam się m.in. nad kartą Eye-fi. Teoretycznie według opisów może ona sama geotagować zdjęcia korzystając z GPS w komórce, jednak na stronie producenta napisane jest, że już wyłączyli tę funkcję, jednak w innym miejscy ją reklamują.

Oczywiście znów, wymaga to podłączenia jej do komórki, ale w sumie mógł bym ustawić w komórce, żeby się automatycznie łączył z WIFI aparatu i niby po problemie, więc może to być trochę wygodniejsze, niż zgrywanie zdjęć na komputer, potem zgrywanie z komórki zarejestrowanej ścieżki GPS i łączenie ich. Tylko na ile automatycznie sprzęt potrafi to zrobić? Bo w sumie nie potrafię tego dobrze wygooglać, a tym bardziej z opiniami ludzi, którzy by z tego już korzystali i powiedzieli, czy to dobre, czy złe, na ile skomplikowane w obsłudze, i czy w ogóle działa tak.

Będę wdzięczy za podpowiedź, czego w googlach dalej szukać, bo niestety skończyły mi się pomysły, a na pewno nie ja pierwszy mam taki problem.

komor - Czw 21 Lip, 2016

Wątpię, by istniały zamienniki do modułu GPS w konkretnym modelu aparatu, bo to rozwiązania na tyle niszowe i mało kupowane, że byłoby to zupełnie nieopłacalne. Najtańszy wariant to jest geotagowanie na podstawie telefonu, najwygodniejszy – kupno O-GPS1. O komórkowych aplikacjach do geotagowania coś już na forum było, ale może odezwie się ktoś, kto tego używa.
sokarsg-1 - Pią 29 Lip, 2016

Znajdź kartę SD z otwarty API Wi-Fi (może Chińczycy takie coś produkują za grosze?) to ci napiszę w wolnym czasie taki programik, tyle że z systemów mobilnych znam tylko Androida.

A widzę że są takie aplikacje np.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.tappytaps.android.geotagphotospro2

Tyle, że jak pisałeś trochę niewygodne bo geotagowanie dzieje się dopiero w ichniejszej deskopowej aplikacji.