|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Pierwsza lampa pierścieniowa do makro
SylTro - Pią 22 Lip, 2016 Temat postu: Pierwsza lampa pierścieniowa do makro Mam mały dylemat jeśli chodzi o wybór lampy do makro dla mojego nowego nabytku czyli Canona 100mm f/2.8. Ponieważ dopiero rozpoczynam swoją przygodę z makrofotografią patrzę w kierunku budżetowych lamp pierścieniowych. Patrzyłam głównie na Allegro i Aliexpress. Nie chcę kupować Nissin MF18 czy czegoś w tej cenie - na początek założyłam budżet do 300zł, ewentualnie jeśli byłoby warto to o 100 więcej. Jeśli makro mnie w ciągnie, to w przyszłości zmienię na coś lepszego. Lampa ma współpracować z Canonem 70d i obiektywem Canon 100 f/2.8.
Na rynku jest wiele modeli tego typu lamp i trudno się na coś zdecydować. Jedne urządzenia posiadają wyświetlacz np. Meike FC110, a inne nie np. Meike FC100 czy Yongnuo MR-58. Nie wiem czy to tylko nieistotny bajer czy przydatny dodatek.
Oglądałam RF-550D różnych firm (chyba klony) np. Meike, Newell, FotoPal, Travor, EACHSHOT - wszystkie o tych samych parametrach, liczba przewodnia 15, odległość pracy 5cm - 150cm itd. W zasadzie wyglądają tak samo, czasem różnią się tylko ceną. Te nieco droższe mają E-TTL. Możecie coś doradzić na początek?Chętnie linki do konkretnej lampy którą polecacie lub na co zwracać uwagę.
Wojmistrz - Pią 22 Lip, 2016
Już to przerabiałem, odpuść sobie, to się nie sprawdza. Jak chcesz kupić dobrą lampę do makro to na pewno nie LED.
Andrzej.M. - Pią 22 Lip, 2016
Lepiej kup sobie modyfikator na wbudowaną lampę , moim zdaniem dobrze sprawi się taki elastyczny zakładany na obiektyw - da lepsze rozproszenie światła - na początek zupełnie wystarczy. Jak się wciągniesz to dokupisz pierścieniowy flesz a nie ... diody...
No i przyda ci się czasem w plenerze czy pomieszczeniu do lekkiego (-2 EV) doświetlenia twarzy przy portrecie.
SylTro - Pią 22 Lip, 2016
To są uniwersalne modyfikatory? Mam lampę Canon 580.
Wojmistrz - Pią 22 Lip, 2016
No to jak masz Canona, to warto zbierać na Canon Macro Twin Lite MT-24EX.
Takie mody to się robi z kartonu, folii aluminiowej i kalki lub nawet chusteczki higienicznej, woreczka foliowego czy w ostateczności kartki do drukarki.
komor - Pią 22 Lip, 2016
SylTro, jeśli masz już lampę 580EX to zamiast inwestować w pierścieniowe makro, lepiej zaopatrz się w jakieś radiowe wyzwalanie i modyfikator do lampy. Pierścieniowe lampy to dość specyficzne zastosowanie (w sumie nie napisałaś jaki rodzaj makro Cię interesuje) i specyficzny wygląd zdjęcia. Mając silną lampę uniwersalną uczyłbym się jej używać do makro z użyciem różnych modyfikatorów, od kartki papieru A4 począwszy, czy folii, kalki, jak napisał Wojmistrz.
Wojmistrz napisał/a: | No to jak masz Canona, to warto zbierać na Canon Macro Twin Lite MT-24EX.
|
Kosmiczna cena, raczej dla profesjonalistów ...
komor napisał/a: | jeśli masz już lampę 580EX to zamiast inwestować w pierścieniowe makro, lepiej zaopatrz się w jakieś radiowe wyzwalanie i modyfikator do lampy. Pierścieniowe lampy to dość specyficzne zastosowanie (w sumie nie napisałaś jaki rodzaj makro Cię interesuje) i specyficzny wygląd zdjęcia. Mając silną lampę uniwersalną uczyłbym się jej używać do makro z użyciem różnych modyfikatorów, od kartki papieru A4 począwszy, czy folii, kalki, jak napisał Wojmistrz. |
Jeśli chodzi o rodzaj makro, to z całą pewnością głównymi obiektami będą owady i drobne robaczki. Czy te wszystkie rozpraszacze światła, dyfuzory zdają egzamin przy takiej fotografii? Przykładowo
komor - Pią 22 Lip, 2016
W sumie to nie wiem, bo kiedyś kupiłem i nigdy nie użyłem. Ale drogie nie jest i o ile chcesz używać tego na lampie założonej na gorącej stopce aparatu, to można wypróbować. Jeśli chcesz lampę mieć na osobnym statywie i wyzwalać zdalnie, to zwykła parasolka może być wygodniejsza, bo nie trzeba blisko i precyzyjnie ustawiać tego przy owadzie. Ale tu lepiej niech się wypowiedzą specjaliści od makro, oni mają swoje ulubione myki.
Andrzej.M. - Pią 22 Lip, 2016
Jedyny modyfikator do zewnętrznego flesza dający rig wokół obiektywu to Roundflasch - kosztuje chyba 450 zł ale wart jest każdej złotówki. Tyle że trochę za duży do makro. widziałem też jakieś chińczyki z dedykacją z fleszem nasadzanym na sanki i wyprowadzonym kablem do dwóch palników mocowanych na obiektywie za pomocą pierścienia. Na pewno tańsze od lampy 580EX i to sporo... Ciekawe że zaawansowani użytkownicy canona tak sobie cenią lampy Yong Nuo a tu polecają markową drożyznę... Nawet nie połowę tańszego Metza... (świetna i trwała marka , mają też lampę pierścieniową pod każdy sprzęt).
Ale żaden w.wym. nie przebije modyfikatora do lampy wbudowanej - koszt kikanaście złotych... To kawałek owalnego białego materiału rozpiętego na sprężystym pierścieniu z tworzywa z dziurką na obiektyw obwiedzioną gumą żeby się trzymał naciągnięty na obudowę obiektywu. Na górze obiektywu masz sporą białą półprzejrzystą powierzchnię rozpraszającą światło lampy wbudowanej. W każdej chwili możesz ją zdjąć i zwinąć do pokrowczyka tak jak inne blendy firmy F&V. Zajmuje mniej miejsca niż portfel. Czasem żona sobie pożycza na upały używając jako wachlarza ... w k-3II nie mam lampki...
Czasem jak mnie najdzie na owady czy inne takie - montuję na osłonę 100Macro WR i świecę w niego Metzem 48 lub 58 AF1 w trybie HSS.
Obejrzałam jak wygląda Roundflasch. To jest dosyć sporych rozmiarów po rozłożeniu. Tak się zastanawiam, czy nie będzie straszyło owadów?
Andrzej.M. napisał/a: |
To kawałek owalnego białego materiału rozpiętego na sprężystym pierścieniu z tworzywa z dziurką na obiektyw obwiedzioną gumą żeby się trzymał naciągnięty na obudowę obiektywu. Na górze obiektywu masz sporą białą półprzejrzystą powierzchnię rozpraszającą światło lampy wbudowanej. |
Chętnie zobaczyłabym zdjęcia czegoś takiego
komor - Pią 22 Lip, 2016
Andrzej.M. napisał/a: | Na pewno tańsze od lampy 580EX i to sporo... Ciekawe że zaawansowani użytkownicy canona tak sobie cenią lampy Yong Nuo a tu polecają markową drożyznę... |
Andrzeju drogi, pytająca już posiada tę lampę (patrz drugi jej post), więc próbujemy namówić ją, żeby po prostu z niej korzystała, zamiast kupować następną. Posiadam zarówno Canona 580EX II jak i trzy sztuki Yongnuo i mają one oczywiście inne zastosowania. To tak przy okazji.
cybertoman - Sob 23 Lip, 2016
okolo 300 PLN to np: YN-14EX
Andrzej.M. - Nie 24 Lip, 2016
SylTro napisał/a: |
Chętnie zobaczyłabym zdjęcia czegoś takiego |
Takie cóś.... http://allegro.pl/dyfuzor...5986074771.html
Dżozef - Sro 03 Sie, 2016
Nikt nie podpowiedział że jest jeszcze "Ring Flash" za ~70zł. Mając lampę Canona mamy wtedy wszystko łącznie z E-TTL II
Wojmistrz - Sro 03 Sie, 2016
Czy chodzi ci o nakładki Ray-Flash, O-Flash i inne temu podobne?
|
|