forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - 450d - problem z ostrością

XGrzesX - Sro 30 Kwi, 2008
Temat postu: 450d - problem z ostrością
Kupiłem kilka dni temu Canona 450d z obiektywem 18-55mm IS. Od początku moją uwagę zwrócił brak ostrości na zdjęciach. Ponieważ jest to moja pierwsza lustrzanka zacząłem przeglądać różne fora i szukać informacji na ten temat. Podejrzewając występowanie FF lub BF zrobiłem kilka testów z bateryjkami i tablicami testowymi. Ostrość wychodziła w miarę to znaczy zdarzały się przypadku, że punkt ostrości nie był idealnie ostry ale najczęściej było OK. Dzisiaj zrobiłem test i wykonałem to samo ujęcie przy użyciu AF ustawionego centralnie oraz w trybie LiveView z ustawionym AF w trybie detekcji kontrastu. Okazało się, że w tym drugim przypadku zdjęcia wychodzą ostre natomiast jeśli AF pracuje na zasadzie detekcji fazy już ostre nie są.

1. zdjęcie zrobione z AF w trybie detekcji fazy (crop 1:1)

2. zdjęcie zrobione z AF w trybie detekcji kontrastu - LiveView (crop 1:1)

Proszę doradźcie co z tym zrobić ? Czy próbować aparat wymienić u sprzedawcy czy oddawać do serwisu ? Trochę naczytałem się nagatywnych opinii o serwisie Canona i boje się, że mogę mieć z nimi sporo kłopotów.

Dzięki za pomoc !

Karipu - Sro 30 Kwi, 2008

Ja to jeszcze świerzak jestem, ale skoro jedno zdjęcie wychodzi Ci dobre, to pewnie nie jest to wada obiektywu, tylko wina ustawień.
Masz włączoną funkcję blokady AF po wciśnięciu spustu migawki do połowy?
Najlepiej przywróć ustawienia default'owe i spróbuj jeszcze raz.

Zdjęcia były robione z tym samym czasem ekspozycji? Robiąc je korzystałeś ze statywu?

XGrzesX - Sro 30 Kwi, 2008

Karipu napisał/a:
Ja to jeszcze świerzak jestem, ale skoro jedno zdjęcie wychodzi Ci dobre, to pewnie nie jest to wada obiektywu, tylko wina ustawień.
Masz włączoną funkcję blokady AF po wciśnięciu spustu migawki do połowy?
Najlepiej przywróć ustawienia default'owe i spróbuj jeszcze raz.

Zdjęcia były robione z tym samym czasem ekspozycji? Robiąc je korzystałeś ze statywu?

Ten sam czas, te same parametry. Nie korzystalem ze statywu ale czas był bardzo krótki (1/100s przy ogniskowej 18mm). Ponadto zrobiłem 6 takich zdjęć po 3 dla każdego przypadku i efekt na wszystkich jest taki sam jak napisałem wcześniej. Za każdym razem AF potwierdzał ustawienie ostrości.

Ale - Czw 01 Maj, 2008

Zrobiłem dzisiaj test i u mnie problemu nie ma . Ustaw AF na centralny punkt i wyceluj nim w barierkę. Musi być kontrast na wybranym punkcie inaczej AF nie ma się czego chwycić .
XGrzesX - Czw 01 Maj, 2008

AF był ustawiony centralnie. A możesz pokazać swoje zdjęcia testowe zrobione w tych dwóch trybach AF ?
Karipu - Czw 01 Maj, 2008

U mnie z ostrością nie ma żadnego problemu. Dziś postanowiłem zrobić testy w plenerze i muszę powiedzieć, że jestem pod wrażeniem jakości zdjęć. Do kompakta już chyba nie wrócę ;-)
Miałem tylko problem z uzyskaniem jakiejkolwiek innej, niż białej barwy nieba. Nie pomagały zmiany pomiaru światła itd... Ale jak w domu analizowałem zdjęcia to zacząłem się zastanawiać, czy jak zmniejszę kontrast o 2-3 kreski, to będzie lepiej. Myślę, że tak, ale muszę to jeszcze sprawdzić...

Przy okazji nauczyłem się, że małej głębi ostrości nie uzyskuje się tylko z niską wartością przysłony.
http://i32.tinypic.com/2i7wnyb.jpg
Takie coś jak w linku powyżej można uzyskać także przy f:11

Ale - Czw 01 Maj, 2008

Rzeczywiście po bardziej dogłębnej analizie :wink: wydaje się że LV lepiej sobie radzi niż AF ,przynajmniej z kitowym obiektywem .Zrobiłem zdjęcia w podobnym klimacie i chociaż
trzeba ostro zomować na kompie żeby zobaczyć różnice to jednak są . Skoro tablice testowe wyszły ci dobrze to myślę że nie powalczysz o wymianę.Może to kwestia „klasy” AF w kitowym obiektywie ?
(crop 1:1) ostrość na barierce
http://www.voila.pl/355/x6o7j/

XGrzesX - Czw 01 Maj, 2008

Ale napisał/a:
Rzeczywiście po bardziej dogłębnej analizie :wink: wydaje się że LV lepiej sobie radzi niż AF ,przynajmniej z kitowym obiektywem .Zrobiłem zdjęcia w podobnym klimacie i chociaż
trzeba ostro zomować na kompie żeby zobaczyć różnice to jednak są . Skoro tablice testowe wyszły ci dobrze to myślę że nie powalczysz o wymianę.Może to kwestia „klasy” AF w kitowym obiektywie ?
(crop 1:1) ostrość na barierce
http://www.voila.pl/355/x6o7j/

Podobnie jak u mnie. Czyli to chyba normalne.

Edit:

Przy okazji chciałbym Was jeszcze zapytać o jeden szczegół dotyczący obiektywu kitowego 18-55mm IS (jeśli go macie). Czy u Was przy kręceniu ogniskową też słychać takie tarcie ? Szczególnie jak przyłoży się ucho to słychać odgłosy jakby tam dostał się jakiś drobny piasek. U Was jest podobnie ?

Karipu - Pią 02 Maj, 2008

Coś mi się zdaje kolego, że na siłę próbujesz się unieszczęśliwiać swoim aparatem...
igorax - Pią 02 Maj, 2008

...jezeli nie mineło jeszcze 10 dni mozesz oddać aparat lub wymienić go na inny model, jeżeli faktycznie jesteś niezadowolony lub też aparat jest uszkodzony.
szczerze powiem te crop'y wygladają dziwnie, nie wiem jak funkcjonuje to w 450d, ale tak na pierwszy rzut oka to zdjęcie na dole wygląda jakby było bardziej wyostrzone przez aparat; być może ustawienia się zmieniają przy zmianie na LV...
spróbowałbym jeszcze sprawdzić to z innym obiektywem, sprawdzić AF na FF i BF, bo być może jest to kwestia kalibracji, choć wtedy wymieniłbym to body.

[ Dodano: Pią 02 Maj, 2008 ]
XGrzesX napisał/a:
Przy okazji chciałbym Was jeszcze zapytać o jeden szczegół dotyczący obiektywu kitowego 18-55mm IS (jeśli go macie). Czy u Was przy kręceniu ogniskową też słychać takie tarcie ? Szczególnie jak przyłoży się ucho to słychać odgłosy jakby tam dostał się jakiś drobny piasek. U Was jest podobnie ?

jak przypuszczam z opisu to dzwięk IS'a...

Luke_S - Pią 02 Maj, 2008

A AF był pojedynczy, czy ciągły? Bo to ma znaczenie przy fotografowaniu obiektów nieruchomych.
XGrzesX - Pią 02 Maj, 2008

AF był pojedynczy.

Edit:
Z tego co wyczytałem na forum dpreview to takie zachowanie AF w 450d jest powszechne. Wygląda na to, że przy obiektywie kitowym AF działający na zasadzie detekcji kontrastu radzi sobie lepiej (chociaż wolniej) niż standardowy AF działający na zasadzie detekcji fazy.

Wojtek86 - Czw 08 Maj, 2008

Ja na moim 450D + kit nie mam żadnych problemów z AF. ładnie ostrzy w punkt. Co do trzasków z obiektywu to ja czegoś takiego nie zauważyłam.
sławek_38 - Czw 08 Maj, 2008

XGrzesX napisał/a:
ale czas był bardzo krótki (1/100s przy ogniskowej 18mm)

bardzo krótkie czasy to raczej powyżej 1/1000, zrób tą samą próbę przy oświetleniu słonecznym i porównaj wtedy barierki. Gwarantowana różnica wpomiędzy tym co pokazałeś na początku

talu - Sob 17 Maj, 2008
Temat postu: taki sam problem :(
Witam, trzy dni temu stałem się szczęśliwym a może i nieszczęśliwym posiadaczem 450d z kitem. Wcześniej bawiłem się lustrzankami ale nie miałem swojej. Robiłem zdjęcia Minoltą A200. Canon tragedia z pomiarem ostrości, nie wiem co jest... Mała minolta nigdy nie maiła problemów z ostrością, a tutaj przy panoramach i zdjęciach np. portretowych jest lipa. Nie łapie tak jak powinien, i zdjęcia z kompaktu wyglądają o niebo lepiej !!! Może ktoś wie jak to obejść? strasznie mnie się to nie podoba, tamten aparat robił zdjęcia tak jak chciałem ja, a 450d robi sobie sam :( przy takich samych ustawieniach kompakt wypadł lepiej...
Więc zgłupiałem, Prosił bym o pomoc, co z tym zrobić albo jak nauczyć się to robić poprawnie?
Mam do dyspozycji jeszcze drugi obiektyw Ef 75-300, i jest podobnie.
Będzie problem jak sobie z tym nie poradzę, nie widzę sensu się męczyć, i chyba trzeba będzie wrócić do poprzedniego aparatu :(

krisv740 - Sob 17 Maj, 2008

zdjęcie!!!
XGrzesX - Sob 17 Maj, 2008
Temat postu: Re: taki sam problem :(
talu napisał/a:
Witam, trzy dni temu stałem się szczęśliwym a może i nieszczęśliwym posiadaczem 450d z kitem. Wcześniej bawiłem się lustrzankami ale nie miałem swojej. Robiłem zdjęcia Minoltą A200. Canon tragedia z pomiarem ostrości, nie wiem co jest... Mała minolta nigdy nie maiła problemów z ostrością, a tutaj przy panoramach i zdjęciach np. portretowych jest lipa. Nie łapie tak jak powinien, i zdjęcia z kompaktu wyglądają o niebo lepiej !!! Może ktoś wie jak to obejść? strasznie mnie się to nie podoba, tamten aparat robił zdjęcia tak jak chciałem ja, a 450d robi sobie sam :( przy takich samych ustawieniach kompakt wypadł lepiej...
Więc zgłupiałem, Prosił bym o pomoc, co z tym zrobić albo jak nauczyć się to robić poprawnie?
Mam do dyspozycji jeszcze drugi obiektyw Ef 75-300, i jest podobnie.
Będzie problem jak sobie z tym nie poradzę, nie widzę sensu się męczyć, i chyba trzeba będzie wrócić do poprzedniego aparatu :(

Przypuszczam, że to nie jest kwestia tego że coś źle robisz. Te aparatu poprostu mają problemy z AF. Wymień sobie na inną sztukę, może Ci się poszczęści i trafisz na taki co będzie dzialał prawidłowo.

Wujek_Pstrykacz - Sob 17 Maj, 2008

Jak nie zobaczymy zdjęć które są nieostre dla przykładu wady tej lustrzanki to nic nie możemy pomóc. A może chodzi tu o to że tamta Minolta dawała dużą głębie ostrości co dawało wrażenie cukierkowo ostrego zdjęcia, a lustrzanka niestety daje dużo mniejszą głębię ostrości.
mavierk - Sob 17 Maj, 2008

raz, że może to być problem z AF, ale znowu to może też być problem z brakiem świadomości, przykładowo uruchomiony tylko centralny punkt ostrości, a ostrzone na lewy górny róg... w jaki sposób miałby on ostrość złapać :) Mi się zdaje że tutaj o to będzie chodzić.
MM - Sob 17 Maj, 2008

Prawdopodobnie chodzi o brak umiejętności robienia zdjęć i złe przyzwyczajenia z kompakta. Proponuję zapomnieć o trybach automatycznych, włączyć na początek tryb P, wybrać centralny punkt AF-u i tam robić ostrość. Sprawdzić czy dobrze ostrzy a potem to już tylko się uczyć i uczyć i....
ekrowa - Sro 28 Maj, 2008

MM napisał/a:
Prawdopodobnie chodzi o brak umiejętności robienia zdjęć

W wiekszosci to sa takie problemy i nie zadne inne. Przymierzam sie do tego Canona i robilem nim zdjecia, bylem mile zaskoczony.

XGrzesX - Nie 01 Cze, 2008

Czy jest osoba posiadająca 450d z kitowym 18-55mm IS i która nie ma problemów z ostrością (zdjęcie z AF w trybie detekcji fazy jest tak samo ostre jak z AF w trybie detekcji kontrastu)?

[ Dodano: Wto 03 Cze, 2008 21:58 ]
Najwidoczniej nie ma takiej osoby :cry:
Dzisiaj po raz trzeci nabyłem 450d z kitem. I znowu porażka z AF ...

Tadekniejadek - Sro 11 Cze, 2008

Oba te Twoje zdjecia testowe sa na szerokiej dziurze.
Mozliwe, ze normalny af ustawia ostrosc w innej odleglosci od kontrastowego i dlatego obiekty ktore sa dalej juz sa prawie poza GO ?

Bo gdzies ta ostrosc przy normalnym AFie musi byc. Nie ma opcji by po prostu zdjecia byly "mniej ostre" bo to nie zalezy od rodzaju AF. Oba rodzaje moga conajwyzej ustalac punkt ostrosci w roznych odleglosciach.

Na kolku jest chyba jakas taka opcja A-dep ktora probuje tak ustawic focus by jak najwiecej obiektow bylo w GO. Moze przy LV odpala cos podobnego ? Patrze na to review 450D i nie widze tam w ogole by przy lv dalo sie wybrac punkt autofocusa.. jest tylko jakas taka sporawa ramka ktora mozna jezdzic i ustawiac ktora czesc zdjecia ma byc ostra. No ale moze nie wszystko pokazali.

XGrzesX - Sro 11 Cze, 2008

Jeśli AF ustawia ostrość na obiekcie w innej odległości niż AF w trybie detekcji kontrastu to według mnie znaczy to tylko tyle, że działa nieprawidłowo.
Tadekniejadek - Sro 11 Cze, 2008

Te cropy z pierwszego postu sa ze srodka kadru wybranego srodkowym punktem AF ?

Bo moze po prostu wiesz jak ustawic poprawnie ostrosc w lv, a nie wiesz jak przy detekcji fazowej;]

Taka mam nature, ze doszukuje sie bledu w uzytkowniku i to sie najczesciej sprawdza. Szczegolnie jesli to juz w trzeciej puszce to samo.

Mozesz sprobowac powtorzyc jakas sytuacje testowa do BF/FF i zobaczyc czy fazowy ustawia blizej/dalej niz bazujacy na kontrascie. Same corpy tu nic nie dadza. Trzeba poszukac tego uciekajacego punktu ostrosci, by znalezc odpowiedz.

XGrzesX - Sro 11 Cze, 2008

Ostrość była ustawiana na centralnym punkcie AF. Zdjęcia z aparatów wysyłałem do pomocy technicznej Canona i oni stwierdzili, że aparat należy oddać do serwisu do kalibracji. Wkrótce zrobię kolejne podejście i zakupię kolejny egzemplarz... Mam wrażenie, że to będzie ostatnia próba i albo aparat zostanie albo kupie aparat firmy, która potrafi wyprodukować działający prawidłowo sprzęt :mrgreen:
LukaszXsi - Pią 13 Cze, 2008

W moim 450D też występuje lekka różnica w ostrości obrazu między LV (detekcją kontrastu) a standardową detekcją fazową ale bez przesady. Widocznie detekcja kontrastu jest dużo lepsza i tyle. Zrób test na FF/BF jak nic nie wyjdzie to naprawdę nie widzę sensu ciągłego wymieniania aparatu.
mszczyrek - Pią 13 Cze, 2008

XGrzesX napisał/a:
Ostrość była ustawiana na centralnym punkcie AF. Zdjęcia z aparatów wysyłałem do pomocy technicznej Canona i oni stwierdzili, że aparat należy oddać do serwisu do kalibracji. Wkrótce zrobię kolejne podejście i zakupię kolejny egzemplarz... Mam wrażenie, że to będzie ostatnia próba i albo aparat zostanie albo kupie aparat firmy, która potrafi wyprodukować działający prawidłowo sprzęt :mrgreen:

Polecam Nikona:)

Bert - Pią 27 Cze, 2008

Witam
Jestem uzytkownikiem 450D z kitowym 18-55 IS od ok miesiaca i mam identyczny problem. Wiekszosc, jesli nie wszystkie fotki wychodza mi nieostre.

Zrobilem taki tescik, AF vs Liveview (manual). IS byl wlaczony, tryb AV, bez statywu (nie mam).

Male obrazki pokazuja gdzie celowalem AF. Uwaga linki prowadza do 12mpix jpegow kazdy po ok 2.5MB.

http://www.zwierzaki.org/...5_AUTOFOCUS.JPG
http://www.zwierzaki.org/...MANUALFOCUS.JPG

Wczoraj dokupilem sobie jeszcze 55-250 IS i tam ten problem nie wystepuje.

Przykladowe fotki (rowniez 100% wielkosci 12mpix):

http://www.zwierzaki.org/new/IMG_0464__55-250.JPG
http://www.zwierzaki.org/new/IMG_0466__55-250.JPG
http://www.zwierzaki.org/new/IMG_0512__55-250.JPG

No i teraz nie wiem co robic, wyglada ze te 18-55 maja rozkalibrowany AF, problem w tym ze kupilem w MediaMarkt wraz z body (w jednym pudelku) i watpie by mi wzieli do serwisu sam obiektyw, pewnie zarzadaja jeszcze aparatu, pudelka itd, a nie za bardzo mi sie widzi oddawac aparat, boje sie ze mi go pokiereszują i rozkalibruja (mam zle doswiadczenia z serwisami). Jedyna gwarancja to paragon, tak juz ma MM :/

ladamus - Pią 27 Cze, 2008

Bert napisał/a:
Jestem uzytkownikiem 450D z kitowym 18-55 IS od ok miesiaca i mam identyczny problem. Wiekszosc, jesli nie wszystkie fotki wychodza mi nieostre.

Na wstępie muszę zaznaczyć, że się kompletnie nie znam na temacie :) Rzuciłem okiem na fotki i zauważyłem, że robisz je w trybie auto i zdjęcia które ze sobą porównujesz mają różny czas naświetlania. Nie mam pewności czy to może mieć wpływ na ostrość.

Propozycja jest taka: skorzystaj z trybu M i przy identycznych ustawieniach zrób nowe porównanie :)

XGrzesX - Pią 27 Cze, 2008

Bert, proponuje Ci wymienić cały zestaw u sprzedawcy. Ja dopiero za piątym razem trafiłem na egzemplarz, który ostrzył w miarę OK a i tak zwróciłem do sklepu bo miał na wyświetlaczu trzy padnięte piksele i bardzo mnie to denerwowało.
Bert - Pią 27 Cze, 2008

ladamus napisał/a:
Bert napisał/a:

Na wstępie muszę zaznaczyć, że się kompletnie nie znam na temacie :) Rzuciłem okiem na fotki i zauważyłem, że robisz je w trybie auto i zdjęcia które ze sobą porównujesz mają różny czas naświetlania. Nie mam pewności czy to może mieć wpływ na ostrość.

Propozycja jest taka: skorzystaj z trybu M i przy identycznych ustawieniach zrób nowe porównanie :)

No nie znow takie auto, jak pisalem robilem w programie tworczym AV. Zdjecia moga sie minimalnie roznic ekspozycja i swiatlem bo roznie mi swiecilo slonce (raz chmury raz slonce) ale to nie ma az takiego wplywu na AF, no i jak pisalem bylem bez statywu i aparat trzymalem w rekach. Zreszta przy takim czasie i stabilnym trzymaniu aparatu nie sadze aby w gre wchodzilo "poruszenie".

[ Dodano: Pią 27 Cze, 2008 22:41 ]
XGrzesX napisał/a:
Bert, proponuje Ci wymienić cały zestaw u sprzedawcy. Ja dopiero za piątym razem trafiłem na egzemplarz, który ostrzył w miarę OK a i tak zwróciłem do sklepu bo miał na wyświetlaczu trzy padnięte piksele i bardzo mnie to denerwowało.

Ja przy 30sek naswietlania przy zamknietym dekielku obiektywu i ISO 400 mam ok 30 hot pixeli. Zrobilem jeden trick i spadlo do 12 pixeli. Niestety juz za pozno na zwrot do sprzedawcy, mialem 7 dni, a aparat uzytkuje juz ponad 30. Niestety jakos nie wpadlo mi do glowy na sprawdzenie hot/death pixeli po za kupie. Dopiero ostatnio wredna czerwona kropa na ISO200 i 1/60sec wzbudzila moj wielki niepokoj.

k1caj_ns - Pią 27 Cze, 2008

Sprawdzałem exify tych dwóch środkowych fotek i jedna czas 1/640s druga 1/320s . Ta 1/320 dużo bardziej rozmazana. Takie zdjęcia testowe bez statywu nie mają sensu.Jak chcesz o tyle o ile przetestować to weź kilka bateryjek poukładaj je tak żeby stały jedna za drugą i względem aparatu wszystkie były widoczne w kadrze . Aparat połóż na czymś płaskim i ustaw samowyzwalacz na 10 sec czy ile tam masz Wyłącz IS w obiektywie! i wyostrz na środkową bateryjkę. Pstryknij po kilka fotek i sprawdź czy AF wyostrzył na tą bateryjkę na którą ostrzyłeś.

To taki prowizoryczny test ,który ja robiłem ale coś tam można z niego wyciągnąć. Jak masz kilka pudełek po zapałkach to się lepiej nadają niż bateryjki.

XGrzesX - Sob 28 Cze, 2008

Bert napisał/a:

Ja przy 30sek naswietlania przy zamknietym dekielku obiektywu i ISO 400 mam ok 30 hot pixeli. Zrobilem jeden trick i spadlo do 12 pixeli. Niestety juz za pozno na zwrot do sprzedawcy, mialem 7 dni, a aparat uzytkuje juz ponad 30. Niestety jakos nie wpadlo mi do glowy na sprawdzenie hot/death pixeli po za kupie. Dopiero ostatnio wredna czerwona kropa na ISO200 i 1/60sec wzbudzila moj wielki niepokoj.

Ja miałem uszkodzone piksele na wyświetlaczu LCD. Hot piksele na matrycy przy długim czasie to norma rzecz.

Bert - Sob 28 Cze, 2008

k1caj_ns napisał/a:
Sprawdzałem exify tych dwóch środkowych fotek i jedna czas 1/640s druga 1/320s . Ta 1/320 dużo bardziej rozmazana. Takie zdjęcia testowe bez statywu nie mają sensu.Jak chcesz o tyle o ile przetestować to weź kilka bateryjek poukładaj je tak żeby stały jedna za drugą i względem aparatu wszystkie były widoczne w kadrze . Aparat połóż na czymś płaskim i ustaw samowyzwalacz na 10 sec czy ile tam masz Wyłącz IS w obiektywie! i wyostrz na środkową bateryjkę. Pstryknij po kilka fotek i sprawdź czy AF wyostrzył na tą bateryjkę na którą ostrzyłeś.

To taki prowizoryczny test ,który ja robiłem ale coś tam można z niego wyciągnąć. Jak masz kilka pudełek po zapałkach to się lepiej nadają niż bateryjki.

pstrykalem w programie z priorytetem przyslony i chmurki sie przesuwaly po niebie, jak sie zrobilo lekko ciemniej to pewnie aparat dal dluzszy czas, ale szczerze czy przy takich czasach moglem zrobic poruszone zdjecie? szczegolnie ze to statyczna scena i specjalne kleczalem na trawniku i na prawde nieruchomo trzymalem to wszystko, na dodatek stabilizacja byla wlaczona.

Wezme zrobie z bateryjkami w takim razie jeszcze :)

mons - Sob 28 Cze, 2008

....Tamron 2.8 . przesłona 2.8 , odległość 0,5 m , z ręki ....ostrość ustawiana na ...., w obiektywie....
.....w moim 450d nie zauważyłem problemów z ostrościa .... :razz:

KaleSony - Sob 28 Cze, 2008

Nie wierzę, że nie łapałeś ostrości na te duże oczy. Poza tym jakby każdy robił takie rzetelne testy, to nikt by nie narzekał :cool:
Bert - Sob 28 Cze, 2008

Ladnie :)

0k, test z bateriami.

Procedura testowa:

- kazda kolejna pionowo stojaca bateryjka byla oddalona od obiektywu na odleglosc swojej srednicy
- aparat nieruchomo na stole
- stabilizacja wylaczona
- samowyzwalacz 2sek
- program: priorytet przeslony
- ISO 200
- punkt AF na drugiego duracella od lewej, w miejsce laczenia sie koloru zlotego z czarnym, tak jak na tej fotce:

- za kazdym zdjeciem zmienialem ostrosc aby na nowo ostrzyc
- AF ostrzyl tylko raz, nie bylo doostrzania.

F 3.5, 1/250, 18mm http://www.zwierzaki.org/baterie/IMG_0620.JPG
F 5.6, 1/100, 18mm http://www.zwierzaki.org/baterie/IMG_0621.JPG
F 8, 1/50, 18mm http://www.zwierzaki.org/baterie/IMG_0622.JPG

F 4.5, 1/125, 35mm http://www.zwierzaki.org/baterie/IMG_0623.JPG
F 5.6, 1/100, 35mm http://www.zwierzaki.org/baterie/IMG_0624.JPG
F 8, 1/50, 35mm http://www.zwierzaki.org/baterie/IMG_0625.JPG

F 5.6, 1/100, 55mm http://www.zwierzaki.org/baterie/IMG_0626.JPG
F 8, 1/40, 55mm http://www.zwierzaki.org/baterie/IMG_0627.JPG

Co raz mniej z tego wszystkiego rozumiem :/

k1caj_ns - Sob 28 Cze, 2008

Po tym teście widać ,że masz BF ( ostrzy za obiektem) Na każdym zdjęciu ostrość ustawiona była na 3 bateryjkę od lewej a ostrzyłeś na tą drugą. Aparat do zwrotu lub do kalibracji . Wszystko na to wskazuje przynajmniej ,że problem z AF.
mons - Sob 28 Cze, 2008

....jeszcze jedno sobie pozwolę .... druga strona ulicy , około trzydziestu metrów , Canon 70-300...... :razz:

1

......a to z około czterdziestu metrów....
2

Bert - Sob 28 Cze, 2008

Ostrzylem na drugiego duracella od lewej czyli jak na tym zdjeciu:

mons - Sob 28 Cze, 2008

k1caj_ns napisał/a:
Po tym teście widać ,że masz BF ( ostrzy za obiektem) Na każdym zdjęciu ostrość ustawiona była na 3 bateryjkę od lewej a ostrzyłeś na tą drugą. Aparat do zwrotu lub do kalibracji . Wszystko na to wskazuje przynajmniej ,że problem z AF.

.....na to wygląda ..... :mrgreen:

[ Dodano: Sob 28 Cze, 2008 11:07 ]
Bert napisał/a:
Ostrzylem na drugiego duracella z lewej czyli jak na tym zdjeciu:

Obrazek

.....hmmmm.....dla mnie to jest trzeci ..... :oops:

Bert - Sob 28 Cze, 2008

Zle sie wyrazilem, moglem napisac na trzecia bateryke, inne nie sa duracelami, o to mi chodzilo :)
mons - Sob 28 Cze, 2008

.....to masz idealny AF ..... :mrgreen:
......fotografując bardzo dobrą lustrzanką cyfrową , nie zmienimy praw optyki..... :mrgreen:
....dalej potrzeba odpowiednio krótkiego czasu , żeby fotki nie poruszyć ...... :lol:

XGrzesX - Sob 28 Cze, 2008

k1caj_ns napisał/a:

Ale Bert napisał, że ostrzył na drugiego Duracella od lewej czyli właśnie na trzecią bateryjkę.
[/b]

Bert - Sob 28 Cze, 2008

Nosz kurde, beteryjki to mi zrobi ostro, ale jak chce normalnie fotki robic juz na powaznie to mi ostrzy jak chce... Kaprysny obiektyw...

[ Dodano: Sob 28 Cze, 2008 10:21 ]
.

mons napisał/a:
.....to masz idealny AF ..... :mrgreen:
......fotografując bardzo dobrą lustrzanką cyfrową , nie zmienimy praw optyki..... :mrgreen:
....dalej potrzeba odpowiednio krótkiego czasu , żeby fotki nie poruszyć ...... :lol:

Na poprzednich testowych fotkach mialem czas rzedu 1/320, 1/250 itp, to chyba dosc dobry czas zeby nie poruszyc statycznego zdjecia, po za tym przy manualnym ostrzeniu i podobnym czasie bylo idealnie a przy AF lekko nieostre (to w co mierzylem).

Amadeus - Sob 28 Cze, 2008

Z testu wychodzi że AF trafia idealnie. Nic tylko pozazdrościć a co do tego że nie zawsze takie ostre wychodzą to niewiem co może być przyczyną. Może to wina satabilizacji bo jak pisałeś na początku testu robiłeś go bez. Jeśli czas będziesz miał dłuższy niżeli odwrotność ogniskowej to dopiero wtedy ją włączaj. Z własnego doświadczenia wiem że IS jest fajny ale też fajnie psuje fotki.
zadys - Sob 28 Cze, 2008

mszczyrek - to pomogles - polecam nikona - a co Nikon to tak zawsze ostrzy i wogole dziala 24 na dobe ?...to troche tak jak byś napisał - polecam hasselblad :) )))))). I wszyscy pach 40tys zl na aparat :) ))). Cos jest z tymi korpusami canona i chole..ra wie jak to obejsc...
MichalP - Wto 15 Lip, 2008

Nie tylko Canona nie tylko. W Nikonach to samo, trzeba szukać dobrego egzemplarza szkiełka.
MarcelLee - Sro 06 Sie, 2008

Już nie mogę czytać jak narzekajcie na mój aparat, robi piękne ostre zdjęcia, jak np to:
http://picasaweb.google.p...575190496586002

Żeby nie było, rozumiem że ktoś może mieć problem ze sprzętem, w końcu takie rzeczy się zdarzają, ale zadowoleni użytkowanie też są, np ja ;)

vespero - Sob 16 Sie, 2008

No to się nasłuchałem że aż mi się niemiło zrobiło ale jaki jest wniosek tego tematu to kwestia kitowego obiektywu czy af w c450d czy tego i tego. I czy c40d ma lepszy af czy też będzie miał takie problemy?
komor - Sob 16 Sie, 2008

Z testów i opisów Canona 450D wynika, że AF ma niezły, podobnie jak model 40D. Problemy bywają z autofokusem w obiektywach, no i oczywiście przede wszystkim, z fotografem. :)
k1caj_ns - Sob 16 Sie, 2008

No 450 D ma nie zły ale 40 D w moim przekonaniu ma dużo lepszy :wink: W 450d była jakaś seria wpuszczona na rynek w których występował problem z FF i BF . Mówię o zestawie z kitem. Zazwyczaj jednak tak jak napisał komor, problem tkwi nie w sprzęcie ale w fotografie.
vespero - Nie 17 Sie, 2008

Tylko w takim razie jakie szkiełko do 40d oczywiście nie za 3 tys
Jasper - Nie 24 Sie, 2008

MarcelLee napisał/a:
Już nie mogę czytać jak narzekajcie na mój aparat, robi piękne ostre zdjęcia, jak np to:
http://picasaweb.google.p...575190496586002

Świetny test... jeśli można wykorzystam pomysł autorski ... ide po browarki, ale żeby test był dokładny to co najmniej 5 butelek musi być... :wink:

answis - Pon 25 Sie, 2008

Za pol godzinki ide po 450d z kitem, sprzedawca powiedzial ze z kitowym obiektywem problem FF/BF nie wystepuje.

doczytalem tu jednak ze problem ten wystepuje, dlatego wydrukowalem sobie tescik z linijkami, niestety nie wiem jak powinienem ustawic aparat aby test byl wiarygodny.

Tzn wiem ze pod katem 45 stopni, wiem gdzie mam celowac fokusem, jednak nie wiem na jakich ustawieniach aparatu.

Jesli ktos by mial czas i napisal mi jak nalezy ustawic aparat bylbym wdzieczny, prosze o lopatologiczne wyjasnienie poniewaz jestem totalnym amatorem, a nie wiem na jaka pomoc osoby sprzedajacej moge liczyc.

pepto - Pon 25 Sie, 2008

Gratyluje wyboru, a nie lepiej zatsanowić się nad 40d ? Prawie w tych samych cenach już są ...
Blackside - Pon 25 Sie, 2008

Zalinkuj. Jeżeli kupisz D40 z kitem poniżej 2k to czapke z głowy.
A prawie to rzecz wzglęna

Jasper - Pon 25 Sie, 2008

Proszę uprzejmie - D40 z kitem i nie tylko
http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=417562900

MC - Pon 25 Sie, 2008

No kupic D40 za mniej niz 2k to zaden problem.
Ale tu chodzilo raczej o 40D

Jasper - Pon 25 Sie, 2008

Się domyślam, ale jak robię testy ostrości na buteleczkach po piwie ( wypitym ) to od razu mam lepszy humor. Pozdawiam!
answis - Pon 25 Sie, 2008

Cytat:
Za pol godzinki ide po 450d z kitem, sprzedawca powiedzial ze z kitowym obiektywem problem FF/BF nie wystepuje.

doczytalem tu jednak ze problem ten wystepuje, dlatego wydrukowalem sobie tescik z linijkami, niestety nie wiem jak powinienem ustawic aparat aby test byl wiarygodny.

Tzn wiem ze pod katem 45 stopni, wiem gdzie mam celowac fokusem, jednak nie wiem na jakich ustawieniach aparatu.

Jesli ktos by mial czas i napisal mi jak nalezy ustawic aparat bylbym wdzieczny, prosze o lopatologiczne wyjasnienie poniewaz jestem totalnym amatorem, a nie wiem na jaka pomoc osoby sprzedajacej moge liczyc.

No wiec bylem nie kupilem, umowilem sie na jutro wiec ponawiam swoja prosbe.

MC - Wto 26 Sie, 2008

Proponuje na priorytecie przyslony. Wtedy wybierzesz najwiekszy mozliwy otwor (najmniejsza liczba). Zrob po kilka zdjec dla kilku ogniskowych. Po kazdym zdjeciu "wyceluj" w cos innego lub na manualu zmien ostrosc, zeby aparat sam jeszcze raz wyostrzyl. To chyba tyle.
Monastor - Wto 26 Sie, 2008

Ustaw też centralny punkt autofocusu.
BlueSky - Pon 08 Wrz, 2008

podepnę się pod temat, jako że mam problem niejako z ostrością.

Ustawiam połautomat, z priorytetem czasu naświetlania, wybieram odpowiedni moim zdaniem czas ( przy czym jest to kombinacja kilku ekspozycji, znaczy chciałabym...) a przysłona pozostaje na 29!- bez względu na warunki.
Padł soft, czy jestem łoś i czegoś nie czaję?

MC - Pon 08 Wrz, 2008

Sprobuj czy to samo bedzie sie dzialo z priorytetem przyslony.

ustawia taki czas, że z ręki nie zrobię statycznego zdjęcia-bardzo długi
krisv740 - Pon 08 Wrz, 2008

a na M?

na M 22, przy różnych czasach. Kolejne pytanie z serii łosiowatych: czy na M mogę osobiście ustawić każdy element ekspozycji tj iso, czas i przesłonę? Bo wg mojego pudełka nie mogę.... :/
krisv740 - Pon 08 Wrz, 2008

no właśnie pytam, jak na M?
możesz zmienić przysłonę?
jeśli nie, spróbuj na innym obiektywie

pomyślałam o tym wcześniej, ale dla pewności zmieniłam z zooma na kit i to samo, na M przesłona 22...

Jeszcze chwilę posiedzę w ustawieniach, bo pamiętam że dość namiętnie się tam bawiłam i może coś zablokowałam ;)

edycja:

Niestety przesłona pozostaje cały czas taka sama, niezależnie czy jest jasno czy ciemno, czy ma być duża czy mała głebia et.

MC - Pon 08 Wrz, 2008

I na manualu nie mozesz zmienic przyslony? Z roznymi obiektywami?

W tym sęk, że nie mogę. Skasowałam wszystkie ustawienia i już-po kolejnym pytaniu czy mogę na manualu coś zrobić z przysłoną- zaczynam powątpiewać w taką opcję...
Ja naprawdę niedawno zaczęłam interesować się poważniej fotografią( heh głównie zwg na wiek i inną pasję :P ), więc może jakieś propozycje z Waszej strony,hmm? ;)

ADD:
Dobra, jestem Łoś albo jem za mało lecytyny, jedno z dwojga. Wszytko działa. Dzięki chłopaki za zaangażowanie :)

Portal - Sob 20 Wrz, 2008

czytajac ten temacik postanowilem zrobic owy tesci na swojej hybrydzie Fz18
ustawilem aparat na statywie pod katem 45' do lezacej na podlodze kartki i zrobilem fotke na A przy zumiem x16. Oto efekt

Druga sprawa , ponewaz zamierzam zakupic 450d - to w przypadku wykrycia wady AF to powiedcie mi co sie kalibruje w serwisie aparat czy obiektyw ? ( na gwarancji aparatu czy obiektywu - wprzypadku kupienia obiektywu odzielnie)

Monastor - Sob 20 Wrz, 2008

Portal, to zależy jaki to obiektyw. Jeśli Sigma to na gwarancji obiektywu. Jeśli Canon to oczywiście u Canona bo gwarancja ta sama dla obu. W przypadku pozostałych producentów, nie wiem, może byc z tym problem.
Portal - Sob 20 Wrz, 2008

ale jak rozumiem to dostraja sie obiketyw pod body a nie odwrotnie ?

a co sadzicie o tej fotce mojej , dobrze AF lapie ?

jaad75 - Sob 20 Wrz, 2008

Portal, kompakty mają system AF sprzężony z matrycą i działający dzięki detekcji kontrastu - testy na FF/BF są w ich przypadku czystym bezsensem...

Portal, tak, ingerencja jest tylko w obiektyw. Ewentualnie możesz oddac body do zestrojenia ze wzorcowym obiektywem, ale to już nieco inna historia.
Nina - Sob 20 Wrz, 2008

Witam wszystkich, jestem amatorką.
Parę dni temu kupiłam Canona EOS 450 D.
Na początku robiłam zdjęcia i wszystko było ok, zdjęcia ostre itd, a dziś wyciągam aparat, aby zrobić zdjęcia i wszystkie są zamazane. Nie nieostre tylko zamazane, tak jakby wogóle nie łapał ostrości.
Ktoś mógłby mi powiedzieć dlaczego i jak to naprawić?
Jestem załamana, może ja coś popsułam? :(

Nina, w jakiej pozycji jest przełącznik przy obiektywie? AF czy MF? Jeśli MF to przestaw na AF.
jaad75 - Sob 20 Wrz, 2008

Nina napisał/a:
Jestem załamana, może ja coś popsułam? :(

Może ustawiłaś zbyt długi czas, albo przełączyłaś na MF?... :smile:
Pokaż zdjęcia...

Nina - Sob 20 Wrz, 2008

No właśnie sprawdzałam i jest na obiektywie jest ustawione na AF, jednak na wyświetlaczu pokazuje się MF.. Może to coś innego, wiem, że się nie znam i to moja pierwsza lustrzanka. Nie śmiejcie się proszę ;)
Zaraz postaram sie pokazać przykładowe zdjęcie..

Blackside - Sob 20 Wrz, 2008

popatrz w menu czy czegoś nie przestawiłaś. Punkt ostrości., ciągły AF, blokada AF... Ręczny MF . ... nie wiem sprawdź
Nina - Sob 20 Wrz, 2008

tak robil wczesniej:
http://img47.imageshack.u...94104840er9.jpg
a tak robi teraz:
http://img216.imageshack....89149756sm7.jpg

Ale ze mnie panikara.. Już uporałam się z problemem. Po prostu zdjęlam i założyłam obiektyw, a wszystko wrocilo do normy :cool:
Dziękuję za waszą wyrozumiałość i pomoc. Pozdrowienia dla wszystkich

Jasper - Sob 20 Wrz, 2008

To dobrze, że już jest ok. bo już miałem napisać, że w przypadku tego zdjęcia z niezbyt ubranym mężczyzną(lub kobietą - faktycznie nieostre) zadziałała blokada cenzuralna :wink: :smile: