forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Canon 5Dmark II+obiektyw 50mm 1.4 - problem filmowanie

Nosorog5000 - Czw 28 Lip, 2016
Temat postu: Canon 5Dmark II+obiektyw 50mm 1.4 - problem filmowanie
Witam wszystkich (jest to mój pierwszy wpis więc szczególnie witam :grin: )

Bez zbędnego wstępu napiszę w czym rzecz. Problem wygląda w ten sposób: gdy uruchamiam lustrzankę, ustawiam ją na tryb nagrywania, to w podglądzie na ekranie widzę pełną głębię, przesłona otwarta maksymalnie - wszystko pięknie, ale - gdy włączam przycisk rec. automatycznie przesłona lekko się zamyka, a głębia natychmiast się spłaszcza. Niby ustawiam wszystkie parametry ręcznie (iso, przesłonę, nawet czas) a przy każdej próbie nagrywania przesłona się zawęża. Być może da się gdzieś to jeszcze ustawić, ale kompletnie nie mam pojęcia jak i gdzie.

Może spotkaliście się z taką (być może banalną do naprawy) sprawą?

Pozdrawiam serdecznie!

komor - Czw 28 Lip, 2016

Czy parametry naświetlania oraz ilość światła jest taka, że zadane przed włączeniem nagrywania parametry są możliwe do zastosowania? Podaj jakie parametry ISO/czas/przysłona masz ustawione przed nagraniem i co pokazuje ekran w trakcie (co zmienił).
Wojmistrz - Czw 28 Lip, 2016

Na pewno filmujesz na M?
Nosorog5000 - Pią 29 Lip, 2016

Tak, filmuje na manualu, ustawiam sobie elegancko wcześniej parametry, w momencie rozpoczęcia nagrywania na górnym ekranie (na którym były widoczne ustawienia) znikają napisy, a film się kręci.
Wojmistrz - Pią 29 Lip, 2016

A tak się dzieje na wszystkich obiektywach czy jednym?
Niestety nie mam już 5DII żeby sprawdzić ewentualne ustawienia, ale nigdy nie miałem takiego problemu z tym modelem. Czy tak samo zachowuje się w jasnym i ciemnym otoczeniu?
Kiedyś przy 60D miałem tak, że pomimo ręcznie ustawionych parametrów, jak było za jasno, to korygował przymykając przysłonę.
Ty filmujesz z ML?

Nosorog5000 - Pią 29 Lip, 2016

Dokładnie, dzieje się tak z każdym obiektywem i faktycznie najbardziej odczuwalne jest to przy jasnych otoczeniach (da się to korygowanie powstrzymać?). ML nie mam i nigdy nie próbowałem.
komor - Sob 30 Lip, 2016

Jeśli w jasnym otoczeniu to pewnie wychodzi zbyt wysoka ekspozycja i dlatego przymyka przysłonę. W menu powinna być odpowiednia funkcja, która to wyłącza. Coś o priorytecie powinno być w nazwie i może być w Custom Functions dotyczącym ekspozycji. Ale strzelam na ślepo.
Nosorog5000 - Pon 01 Sie, 2016

Moi drodzy, udało się!! :lol: Trzeba było zmienić nastawienia funkcji live - najpierw wybrać opcję 'zdjęcia+film", a następnie 'ekran filmu' (a u mnie w drugim przypadku cały czas ustawione było na 'symulacja ekspozycji'). I już na manualu przesłona siedzi cichutko! Dziękuję Wam serdecznie za wskazówki i pomoc!
Wojmistrz - Wto 02 Sie, 2016

O! Fajnie że się udało.