forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - Redukcje filtrowe

Artus - Sob 30 Lip, 2016
Temat postu: Redukcje filtrowe
Czy jeśli filtr o średnicy 77mm zamocuję za pomocą redukcji filtrowej na obiektyw o średnicy filtra 67mm i ogniskowej 17mm, to czy pojawi się winieta?
kot Sylvester - Sob 30 Lip, 2016

Artus niestety nie ma żadnych reguł w tym temacie ponieważ konstrukcje obiektywów mają różny "zapas" na filtr, dlatego najlepiej jest to sprawdzić doświadczalnie wtedy pewność będzie absolutna. Zwróć tylko uwagę na samą redukcje aby była możliwie jak najcieńsza.
Artus - Sob 30 Lip, 2016

To mnie trochę zasmuciłeś, bo nie mam zbytniej możliwości sprawdzenia tego "na żywca". Moje pytanie dotyczyło konkretnie korzystania z redukcji i filtra na obiektywie Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical.
Wojmistrz - Sob 30 Lip, 2016

Jak dasz bezpośrednie przejście z 67 na 77 to może się udać, ale potem sama grubość filtra może być problemem. Mam nadzieję że masz slim.
Artus - Sob 30 Lip, 2016

Wojmistrz napisał/a:
Mam nadzieję że masz slim.

W tej chwili mam jeszcze opcję wyboru, czekam na opinie, a później zakup. Mam szerokokątny na 77mm, a od 17mm już Tamron na 67mm. Jeżeli kupiłbym filtr 82mm, to mógłby byłby być problem przy minimalnej ogniskowej tj. 11mm. Na razie to APS-C, ale nie wiadomo co będzie za rok:)

MM - Nie 07 Sie, 2016

Mam takie redukcje i tak na 90% przy APS-C nie będzie problemu. By mieć 100% pewności trzeba zawsze sprawdzić konkretny zestaw.