|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Sony Alpha A58- opinie.
Piotreq85 - Sob 30 Lip, 2016 Temat postu: Sony Alpha A58- opinie. Jakie macie opinie na temat tej lustrzanki?
Wojmistrz - Sob 30 Lip, 2016
Bliżej mu do bezlustrowca. Poczytaj o tej technologii, o tym jak traci światło przez jego rozdzielenie...
Piotreq85 - Sob 30 Lip, 2016
Bardziej chodzi mi o jakość fotek i filmów full HD
Wojmistrz - Sob 30 Lip, 2016
Mało kto poleci ci Sony. Jak chcesz dobre foty kup Nikona, a jak chcesz filmować, to kup Canona.
Andrzej.M. - Sob 30 Lip, 2016
praktycznie trudno go nazwać lustrzanką - bo lustrzanka ma układ optyczny oparty na lustrze matówce i pryzmacie (lub tylko zoczewce) , a w A58 jest stałe lustro i wizjer wyświetlacza elektronicznego wbudowanego w celownik. Więć z definicji to już nie lustrzanka. Ale obrazek daje przyzwoity - tyle że system jako lustrzanki w sony umiera i nie widać żeby coś się miało zmienić.
Do fotografowania proponowalbym jednak Pentaxa, który podobnie jak sony ma wbudowaną stabilizację matrycy - jako jedyny w lustrzankach. Szczególnie przydatne gdy ktoś używa starszej generacji szkieł bez lub z kiepską stabilizacją. W dodatku ani canon ani nikon nie dają tak dobrze wyposażonych puszek jak Pentax . Nawet poniżej 2000zł możesz mieć K-50 w którym masz i uszczelniony korpus i obiektyw WR , oraz dwie rolki sterowania , przyciski dostępu do funkcji czy tryby programowalne... I 6kl/s oraz 1/6000s... o świetnie oprogramowanej matrycy z niskimi szumami też wypada wspomnieć. Oczywiście filmować też się da, ale bez takich udogodnień jakie daje oprogramowanie zrobione pod Canona. Jak widać nie da się mieć wszystkiego.
Piotreq85 - Nie 31 Lip, 2016
Przykładam wagę do filmów. A od canona znajdzie się jaka sensowna lustrzanka/hybryda do 1500-1800?
Wojmistrz - Nie 31 Lip, 2016
Nie wiem co rozumiesz przez filmowanie.
Można używanego 600D.
Poczytaj o Magic Lantern.
Andrzej.M. - Nie 31 Lip, 2016
Piotreq85 napisał/a: | Przykładam wagę do filmów. |
Ciekawe co to znaczy? Bo Ja też jak już kręcę - to reż przykładam, co nie przeszkadza mi robić to Pentaxami. Wszystko zależy od tego jak często i jak długie filmy. Nie sądzę by to przywiązywanie wagi było naprawdę duże bo kolega o ML już dawno by wiedział. W końcu grono canonierów jest tak duże że chyba każdy zainteresowany filmowaniem o nim słyszał. Co nie znaczy że koniecznie musi używać...
Tym bardziej że wgrywa się go do korpusu aparatu i grozi to utratą gwarancji. Ale to drobiazgi - po co w canonie gwarancja...
Cytat: | Warning!
Magic Lantern is not approved nor endorsed by Canon in any way, and using it will probably void your warranty.
We are not responsible for any damages to your camera. |
komor - Nie 31 Lip, 2016
Andrzej.M. napisał/a: | Nie sądzę by to przywiązywanie wagi było naprawdę duże bo kolega o ML już dawno by wiedział. |
Gdyby kolega był zainteresowany Pentaksem to już dawno by o nim wiedział. Możesz więc już Pentaksa nie doradzać. Andrzej, Ty naprawdę masz więcej niż 15 lat? Bo ze zdjęć na FB tak by wynikało, ale z Twoich postów – niezupełnie. Jeszcze jedna taka argumentacja i dostaniesz ostrzeżenie za notoryczny brak merytorycznych argumentów w dyskusji.
Andrzej.M. - Nie 31 Lip, 2016
komor napisał/a: | notoryczny brak merytorycznych argumentów w dyskusji.
|
To że zwróciłem uwagę na dość chyba istotny aspekt ML - nie jest dość merytoryczne?
Dywagacje o tym czy zna ML o którym kol . Wojmistrz trąbi na okrągło - może rzeczywiście nie są merytoryczne - za nie przepraszam.
komor napisał/a: | masz więcej niż 15 lat? |
No to było merytoryczne... I godne podziwu! O kulturze się nie wypowiem...
komor - Pon 01 Sie, 2016
Proponuję zrobić reset. Pisać o wadach i zaletach Pentaksa. Pisać o wadach i zaletach innych systemów. Odpuścić sobie wydumane nadmuchiwanie wad w innych systemach i wymyślanie dziwnych argumentów na umniejszenie zalet tychże innych niż P systemów. Wtedy nie trzeba będzie pytać o wiek. Bo inaczej to wszyscy jesteśmy w gimnazjum lub liceum.
ML jest i działa. Jego używanie jest równie niebezpieczne co mycie Pentaksa pod kranem. Mnie osobiście w przypadku zabawy 50D nie spodobał się ergonomicznie, bo ze względu na ograniczenia hackowania miał dziwnie obłożone przyciski (jak tam się udało zhakować, a nie jak jest wygodnie). Nie wiem jak wygląda to dziś i na nowszych korpusach, bo nie filmuję i nie używam ML. Innym jednak – jak powszechnie wiadomo – bardzo przypada do gustu na 3-cyfrowych Canonach i pozwala na rejestrację bardzo przyzwoitego materiału przy pomocy taniego sprzętu. To poważny argument za kupnem C do filmowania na niskim poziomie budżetowym. Żadne wymysły fanów innego sprzętu tego nie zmienią. Merytorycznym argumentem przeciw C jest jednak – lub był do niedawna? – brak 50p w Full HD. Jak ktoś potrzebuje, to musi (musiał?) szukać gdzie indziej.
Wojmistrz - Pon 01 Sie, 2016
Dzisiejsza instalacja ML wygląda tak, że umieszcza się na karcie pliczki z ML, odpala aparat, włącza zmianę firmware, akceptuje i po komendzie wyłącz aparat wyłącza się go najlepiej do tego wyjmując dodatkowo baterię zanim skończy się odliczanie - koniec.
Po odpaleniu aparatu nie zmienia się nic, ale kosz uruchamia nakładkę z toną nowych funkcji, których brakuje oficjalnie jak np peaking mode, focus peak/zebra, poziom głośności, dokładny stan baterii, faktyczną ilość wykonanych zdjęć + ilość podniesień lustra/zwolnienia migawki (21242+3141) i całą masę innych użytecznych informacji. Oczywiście możemy skorzystać także z wielu innych trybów filmowania i nie koniecznie chodzi o VideoRAW, poniważ świetnie wspomagające są również DualISO czy VideoHDR. Możesz odpalić sobie na stałe lupkę, by mieć kontrolę ostrości, histogram, możesz użyć cropa jako bezstratny zoom cyfrowy i na prawdę mnóstwo innych ustawień i ułatwień niedostępnych w innych aparatach czy nawet półprofesjonalnych kamerach.
Proces odinstalowania ML wygląda podobnie jak jego instalacja, ale zamiast wyłączyć aparat, czeka się na koniec odliczania - koniec
Po odinstalowaniu, nie jest możliwe dowiedzenie, że kiedykolwiek pracował tam Magic Lantern.
Czy to jest przekonujące do tego by korzystać z Magic Lantern? Dla mnie tak.
Nawet czasem się uśmiecham oglądając Teleexpress czy inne programy w TV pokazujące, że jakaś grupka ludzi się zebrała i kręci film. Kiedy są zbliżenia i widać tył aparatu, najczęściej jest to Canon i dostrzegam przy okazji łatwo rozpoznawalny układ wyświetlania informacji z Magic Lantern
Andrzej.M. - Wto 02 Sie, 2016
No to fajnie że jest takie genialne oprogramowanie, szkoda że jego części producent nie włączył w standard. Ale to nic nowego - skoro korekcję szkieł dopiero od niedawna w niższych modelach udostępnił. Wszystko idzie do przodu, więc pewnie za jakiś czas wszystkie puszki będą mieć to samo i różnić się będą tylko nazwami... wielkością matryc i wyposażeniem. Analogicznie dal każdej marki... Może to w ogóle będzie jeden właściciel...
Wojmistrz - Wto 02 Sie, 2016
Oby nigdy, bo konkurencja zmusza do działania i innowacyjności.
Piotreq85 - Sro 03 Sie, 2016
Wracamy do tematy Wady zalety tej lustrzanki. Czy trzeba od razu kupić inny obiektyw? Czy tym 18-55 da rade obskoczyć? Posiada stabilizację nagrywania?
Wojmistrz - Sro 03 Sie, 2016
Piotreq85 napisał/a: | Wady zalety tej lustrzanki. | Nic się nie uczysz, to SLT a nie dSLR. To taka zakała fotografii, wybrakowany mutant, który miał być mega/super/hiper i wszystkie dSLR miał rozwalcować, a wyszło ... jak zwykle. Np nie posiada wizjera optycznego tylko elektroniczny, kocha żreć baterię na śniadanie i Sony całkiem go olewa jeśli chodzi o przyszłość, bo ani szkieł do tego dobrych, lampa błyskowa co chwile inne złącze itd. Eksperyment twórczy. Jak by patrzeć, że fotografować da się wszystkim, to i tym się da Poczytaj o SLT to dowiesz się dlaczego spora ilość osób unika tego rozwiązania jak ognia i znacznie bardziej lubi bezlusterkowce tego producenta.
Wujek_Pstrykacz - Sro 03 Sie, 2016
Lustrzanka czy mutant, pal licho, na początek sprzet dobry o tyle o ile, a obiektywów do tego trochę jest na rynku, tych starych Minoltowych jak i tych nowszych z Sony. Spróbowałbym z tym 18-55, a potem coś ewentualnie dokupił jakby się spodobało.
Wojmistrz - Sro 03 Sie, 2016
Wujek_Pstrykacz, ale kolega Piotreq85 szuka sprzętu do filmowania. Teoretycznie SLT jest OK, ale w praktyce można trafić lepiej, choćby na coś Sony jak a5000 i nowsze. Sony a6300 jest obecnie jednym z najlepszych maleństw do filmowania na rynku i tylko trochę ustępuje A7s, za to ścieżka SLT jest... jaka jest
Wujek_Pstrykacz - Sro 03 Sie, 2016
Jak budżet wytrzyma to niech kupi co chce.
Andrzej.M. - Czw 04 Sie, 2016
Wojmistrz napisał/a: | Np nie posiada wizjera optycznego tylko elektroniczny, kocha żreć baterię na śniadanie i Sony całkiem go olewa jeśli chodzi o przyszłość, bo ani szkieł do tego dobrych, lampa błyskowa co chwile inne złącze itd. |
Niestety prawda, mój były pracodawca chciał żebym mu robił zdjęcia produktowe - zrobiłem mu studio pod jego sony, tyle że jak chciałem zmienić A100 bo w nim matryca latała i ostrzył gdziekolwiek, na A58 to nagle koniec zdjęć bo nic nie pasuje , ani podpiąć PC ani na stopkę ...
ghost - Pią 05 Sie, 2016
Zrobiłeś studio pod PC? do A100? Nie dziwię się, że były.
Andrzej.M. - Pią 05 Sie, 2016
ghost napisał/a: | Nie dziwię się, że były. |
Pod PC ale czy pod radio czy PC , cóż skoro trzeba by dwa różne rodzaje pilotów albo kostek do gorącej stopki bo obydwie różnią się od tego co jest w "normalnych" aparatach, nawet nie wymagam żeby gniazdo PC miały...
ghost - Pią 05 Sie, 2016
a100 nie miała złącza PC, więc nic się nie zmieniło.
Jakie wyzwalacze nie pasowały pod mISO w a58?
Andrzej.M. - Pią 05 Sie, 2016
Żadne - bo miałem pod "minoltowską" stopkę... Może mój od Pentaxa by pasował , ale nie zakładałem bo ten 58 ma jakieś styki s przodu i strach normalną stopkę zakładać żeby coś się z nimi nie porobiło. Nie mój sprzęt - nie ryzykuję. Zresztą - było - minęło. Śmieszna sprawa, gość miał też lampę sony i też nie mógł jej z nowym aparatem uzywać... no porażka.
ghost - Sob 06 Sie, 2016
Czyli nie wiesz, ale Ci się wydaje. Ok. Nie ma problemu, ale nie pouczaj innych swoją niewiedzą.
Andrzej.M. - Pon 08 Sie, 2016
ghost napisał/a: | nie pouczaj innych swoją niewiedzą. |
No właśnie to wypadło by do ciebie odnieść - naucz się czytać ze zrozumieniem bo widzę że masz z czymś widoczny problem. Atakujesz kogoś za to że śmiał napisać że stopki w A58 są inne niż w poprzednich modelach gdzie były minoltowskie i w związku z tym nie współpracują ani lampy ani wyzwalacze zrobione pod ten system. Ani nawet złączki/przejściówki/adaptery stopka/PC. Potwierdzam tylko tezę napisaną wcześniej przez kol. Wojmistrz - wyjątkowo się z nim zgadzam.
Wojmistrz napisał/a: | Np nie posiada wizjera optycznego tylko elektroniczny, kocha żreć baterię na śniadanie i Sony całkiem go olewa jeśli chodzi o przyszłość, bo ani szkieł do tego dobrych, lampa błyskowa co chwile inne złącze itd. Eksperyment twórczy |
MaciekNorth - Czw 11 Sie, 2016
Wojmistrz napisał/a: | Mało kto poleci ci Sony. Jak chcesz dobre foty kup Nikona, a jak chcesz filmować, to kup Canona. | Ta, a jak chcesz szybko biegać kup buty Adidasa
Andrzej.M. napisał/a: | Ale obrazek daje przyzwoity - tyle że system jako lustrzanki w sony umiera i nie widać żeby coś się miało zmienić. | Umiera według niektórych od czasu zmiany nazwy z NEX na Axxx, czyli od 2013 roku, ale jakoś umrzeć nie może...
Andrzej.M. napisał/a: | Do fotografowania proponowalbym jednak Pentaxa, | Czyli kolejna porada z cyklu "Kto jest Twoim bohaterem i dlaczego właśnie Lenin"
Wojmistrz napisał/a: | Nic się nie uczysz, to SLT a nie dSLR. To taka zakała fotografii, wybrakowany mutant, który miał być mega/super/hiper i wszystkie dSLR miał rozwalcować, a wyszło ... jak zwykle. | I miał na starcie lepszy AF w LV i przy filmowaniu niż jakiekolwiek DSLR, dopiero po paru latach DSLR zaczynają się pod tym względem zbliżac do SLT.
Wojmistrz napisał/a: | Np nie posiada wizjera optycznego tylko elektroniczny, kocha żreć baterię na śniadanie i Sony całkiem go olewa jeśli chodzi o przyszłość, bo ani szkieł do tego dobrych, lampa błyskowa co chwile inne złącze itd. | I taki wizjer elektroniczny daje możliwości, jakich nie ma żaden DSLR, np. osobiście często muszę używać w DSLR ekranika, po to by mieć poziomicę i symulację ekspozycji, a wolałbym mieć to w wizjerze. Zużycie baterii w dużym stopniu zależy od ustawień i owszem jest większe niż w DSLR, ale nie jest to przepaść. Stopki lampy błyskowej są dwie, zmieniono ją na ISO własnie dlatego że były narzekania. Jakich szkieł Tobie brakuje w tym systemie? Bo wybór jest więszy niż dla Nikonów z wyciętym silnikiem AF.
Wojmistrz napisał/a: | Teoretycznie SLT jest OK, ale w praktyce można trafić lepiej, choćby na coś Sony jak a5000 i nowsze. | Brednie, mam A5000, to taka popierdółka bez AF i ergonomiczna porażka, każde SLT jest lepsze.
Andrzej.M. napisał/a: | Śmieszna sprawa, gość miał też lampę sony i też nie mógł jej z nowym aparatem uzywać... no porażka. | Czyli gość jest w temacie Sony podobnym ignorantem jak Ty. Lampę mimo innej stopki mógł używać wyzwalając ją zdalnie, ja głównie w ten sposób używam lamp błyskowych.
Andrzej.M. napisał/a: | Atakujesz kogoś za to że śmiał napisać że stopki w A58 są inne niż w poprzednich modelach gdzie były minoltowskie i w związku z tym nie współpracują ani lampy ani wyzwalacze zrobione pod ten system. Ani nawet złączki/przejściówki/adaptery stopka/PC. |
Bzdury, są w pełni działające adaptery firmowe jak i chińczyki za kilka-kilkanaście dolarów.
Wojmistrz - Pią 12 Sie, 2016
MaciekNorth napisał/a: | Ta, a jak chcesz szybko biegać kup buty Adidasa | Niekoniecznie, ale możliwe, że pobiegniesz w nich szybciej i dalej niż w sandałach.
MaciekNorth napisał/a: | I miał na starcie lepszy AF w LV i przy filmowaniu niż jakiekolwiek DSLR, dopiero po paru latach DSLR zaczynają się pod tym względem zbliżac do SLT.
| No, no... tylko zapominasz dodać, że nie gubił się co niemiara. Wypuszczony na rynek 4 miesiące po SLT produkt Canona, mowa o 600D, czyli bezpośredni konkurent, wyposażony był w dużo bardziej stabilny AF podczas filmowania i co najważniejsze przynajmniej miał jakość nagrania i tryb progresywny. Czego byś nie napisał AVCHD w 17Mbps to jest tragedia. Już wtedy Canon oferował znacznie więcej niż Sony. No i ten debilny ekran u dołu... po prostu fantastyczny
MaciekNorth napisał/a: | I taki wizjer elektroniczny daje możliwości, jakich nie ma żaden DSLR, np. osobiście często muszę używać w DSLR ekranika, po to by mieć poziomicę i symulację ekspozycji, a wolałbym mieć to w wizjerze. | Oj jaki ty biedny jesteś... Jak ktoś potrzebuje poziomicy to niech sobie do technicznego idzie Piszesz jak skrajny amator i malkontent. Dla mnie ingerencja w obraz w wizjerze podczas fotografowania to tragedia. Za to co innego podczas filmowania, ale nie upadłem na głowę by filmować z okiem przyłożonym do wbudowanego wizjera.
MaciekNorth napisał/a: | Zużycie baterii w dużym stopniu zależy od ustawień i owszem jest większe niż w DSLR, ale nie jest to przepaść. | Jest przepaść. W praktycznie każdej, zwłaszcza lepszej lustrzance jesteś w stanie wyłączyć całą zbędną elektronikę. Przy anormalnych ustawienia, ludzie potrafią zrobić po kilka tysięcy zdjęć na jednej baterii, masz nawet takich na tym forum i wiem z doświadczenia, że to możliwe, za to niemożliwe dla bezlusterkowców i SLT.
MaciekNorth napisał/a: | Jakich szkieł Tobie brakuje w tym systemie? Bo wybór jest więszy niż dla Nikonów z wyciętym silnikiem AF. | Nie znam pełnego wyboru obiektywów w Nikonie, za to znam w Canonie.
MaciekNorth napisał/a: | Brednie, mam A5000, to taka popierdółka bez AF i ergonomiczna porażka, każde SLT jest lepsze. | Możesz rozszerzyć tą wypowiedź, zwłaszcza o AF?
Andrzej.M. - Pią 12 Sie, 2016
MaciekNorth napisał/a: | muszę używać w DSLR ekranika, po to by mieć poziomicę... a wolałbym mieć to w wizjerze |
Bo nie masz Pentaxa... Ja mam i mam też w wizjerze. I to obydwie drabinki.
Cytat: | są w pełni działające adaptery firmowe jak i chińczyki za kilka-kilkanaście dolarów. |
Domyślam się. Ale trzeba je kupić i mieć .
[ Dodano: Pią 12 Sie, 2016 10:35 ]
MaciekNorth napisał/a: | Czyli kolejna porada z cyklu "Kto jest Twoim bohaterem i dlaczego właśnie Lenin"
| To tak w przeciwieństwie do Adidasa...
komor - Pią 12 Sie, 2016
W 6D też mam w wizjerze poziomicę, ale tylko w jednej osi (poziom, bez pochyłu). Pochył tylko na ekranie LCD.
Andrzej.M. - Pią 12 Sie, 2016
MaciekNorth napisał/a: | Umiera według niektórych od czasu zmiany nazwy z NEX na Axxx, czyli od 2013 roku, ale jakoś umrzeć nie może... |
Nie umiera tylko umarł - ostatnie lustrzanki wypuścili w 2010 roku modelami A290 i A450. Póżniej wypuścili tylko SLT które LUSTRZANKAMI NIE SĄ! Przypominam że lustrzanka posiada wizjer optyczny w postaci obrazu oglądanego na matówce na którą rzucany jest za pomocą lustra umieszczonego za obiektywem... Otóż - nie ma matówki - więc nie jest to lustrzanka. Pomijam wątpliwe rozwiązanie samego lustra stałego półprzepuszczalnego zabierającego 0,5-0,7 EV światła. Aparaty te kumulują wady lustrzanki i bezlusterkowca. Po co? Żeby łatwiej filmować? Może.
Faktem jest że jeszcze odświeżają system - w 2014 wypuścili SLT A77II i w 2015 SLT A68.
ghost - Pią 12 Sie, 2016
Yo, Andrzej. Tu masz listę aparatów pod bagnet A. Zerknij zanim będziesz opowiadał dalej.
Wojmistrz - Pią 12 Sie, 2016
Fajna lista, ciekawe jak bez adaptera podłączyć te szkła do np a7s. Patrząc w ten sposób, to i Canon FD, Olympus 4/3 i cała kupa innych wciąż jest dobra i na czasie...
ghost - Sob 13 Sie, 2016
to fdeki podepniesz do czegokolwiek cyfrowego z AFem, odczytem ogniskowej i automatyczną przesłoną?
Andrzej.M. - Sob 13 Sie, 2016
Nie wiem co ma zmieniać ta lista? Jest tam jakś lustrzanka wypuszczona przez SONY po 2010 roku? Przeoczyłem? Czy może w DxO nie odnotowali tego doniosłego faktu? I zapomnieli przetestować.
Cóż - może się zdarzyło a ja jestem w błędzie? Czy istotnie więcej niż 2 SLT wypuścili przez ostatnie 3 lata? (2014-16) choć nie wiem co by to wniosło skoro te hybrydy trudno nazwać lustrzankami. To już lepiej używać bezlusterkowce. Chyba że taki Sony A7S II zaliczyć chcesz do lustrzanek...
[ Dodano: Sob 13 Sie, 2016 19:34 ]
ghost napisał/a: | to fdeki podepniesz do czegokolwiek cyfrowego z AFem, odczytem ogniskowej i automatyczną przesłoną? |
No cóż , w pentaxie takich problemów nie ma...
ghost - Sob 13 Sie, 2016
Chodzi o to, że ani 290, ani 450 nie były ostatnimi klasycznymi lustrzankami Sony. Sprawdzaj podstawowe fakty, nim zaczniesz być ekspertem na temat jakiegoś systemu.
Cytat: | No cóż , w pentaxie takich problemów nie ma... |
bo nie ma co podpinać? czy fdeki dostają sterowania? czy nie da się ich podpiąć?
bo A na E ma wszystko i dlatego trochę się to różni od aluminiowego pierścienia. Oczywiście jest to proteza i absolutnie nie zastępuje natywnych szkieł, ale porównywanie do fdeków, czy m42 jest słabe.
Andrzej.M. - Nie 14 Sie, 2016
ghost napisał/a: | Chodzi o to, że ani 290, ani 450 nie były ostatnimi klasycznymi lustrzankami Sony. |
No tak , faktycznie według tabelki ostatnie były A 560 i 580. Nie zmienia to faktu że od ponad sześciu lat nie wypuścili żadnej lustrzanki . więc nie widzę powodu do dalszej dyskusji. Martwe jest martwe, daj znać jak ożyje. Nie wcześniej...
ghost napisał/a: | nim zaczniesz być ekspertem na temat jakiegoś systemu. |
Nie zamierzam być ekspertem - stwierdziłem jedynie ogólnie znany fakt , a to czy zakończono produkcję lustrzanek modelem x czy y nie ma żadnego znaczenia, skoro się ich nie robi. Może tylko dla historyków.
Swoją drogą szkoda - lubiłem system Minolty , miałem kiedyś 2 służbowe analogowe lustrzanki. Jeszcze przed zmianą stopki .
ghost - Nie 14 Sie, 2016
Skoro autor pyta o a58, to chyba raczej mało go interesuje, co sądzisz o różnicach między SLT a SLR i czy a58 jest żywe, czy martwe.
Andrzej.M. - Pon 15 Sie, 2016
Tematem jest pytanie o opinie - a to co pisaliśmy o tym aparacie i całym systemie to również opinie rzutujące na sam pojedynczy model i sens "ubierania się w system". Nie przejmuj się przerabiam co chwilę falę pt " brak szkieł" od dobrych paru lat i się już do tego przyzwyczaiłem. Wcześniej było jeszcze więcej argumentów przeciw (brak FF - nie ważne że były puszki pro MF) ale szczęśliwie producent je już skutecznie obalił... Ostatnie właśnie są obalane - uzupełnione są formaty pełnoklatkowe jak 24-70/2,8 czy 70-200/2,8 których rzeczywiście w systemie Pentaxa brakowało. Rozgdałem się nieco - za OT przepraszam.
komor - Pon 15 Sie, 2016
Andrzej.M. napisał/a: | Wcześniej było jeszcze więcej argumentów przeciw (brak FF - nie ważne że były puszki pro MF) |
A co ma dostępność osobnego systemu MF do braku cyfrowego FF w bagnecie K? Podpinałeś swoje pełnoklatkowe analogowe szkła K do cyfrowego korpusu 645, czy istnieje jakiś inny związek?
Andrzej.M. - Wto 16 Sie, 2016
...A co ma obecność FF ? Szczególnie dla amatorów którzy i tak FF nie kupią.. A jak już to i tak muszą zmienić szkła na pełnoklatkowe....- Tak z grubsza można takie dyskusje podsumować . Tak naprawdę ma znaczenie dla osób robiących zdjęcia zarobkowo.Żeby mieć drugą puszkę awaryjnie jak ich nie stać na dwie FF .
[ Dodano: Wto 16 Sie, 2016 17:59 ]
Można by o tym dyskutować ale nie widzę powodu.
komor - Wto 16 Sie, 2016
Andrzej.M. napisał/a: | ...A co ma obecność FF ? |
Nie wiem, zapytaj sam siebie, przecież to Ty napisałeś:
Andrzej.M. napisał/a: | Wcześniej było jeszcze więcej argumentów przeciw (brak FF - nie ważne że były puszki pro MF) |
Andrzej.M. napisał/a: | Szczególnie dla amatorów którzy i tak FF nie kupią. |
Jak rozumiem kupią w zamian MF, o którym wspomniałeś?
Andrzej.M. napisał/a: | Można by o tym dyskutować ale nie widzę powodu. |
Nie ma o czym. Naprostowałem tylko Twoje nietrafione argumenty. Dla mnie EOT.
Andrzej.M. - Wto 23 Sie, 2016
komor napisał/a: |
Andrzej.M. napisał/a:
Szczególnie dla amatorów którzy i tak FF nie kupią.
Jak rozumiem kupią w zamian MF, o którym wspomniałeś?
|
Nie kupią ani jednego ani drugiego... to takie trudne dla ciebie? komor napisał/a: | Naprostowałem tylko Twoje nietrafione argumenty |
Zajmij się swoimi?
|
|