forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Sony Alpha A58- opinie.

Piotreq85 - Sob 30 Lip, 2016
Temat postu: Sony Alpha A58- opinie.
Jakie macie opinie na temat tej lustrzanki?
Wojmistrz - Sob 30 Lip, 2016

Bliżej mu do bezlustrowca. Poczytaj o tej technologii, o tym jak traci światło przez jego rozdzielenie...
Piotreq85 - Sob 30 Lip, 2016

Bardziej chodzi mi o jakość fotek i filmów full HD ;)
Wojmistrz - Sob 30 Lip, 2016

Mało kto poleci ci Sony. Jak chcesz dobre foty kup Nikona, a jak chcesz filmować, to kup Canona.
Andrzej.M. - Sob 30 Lip, 2016

praktycznie trudno go nazwać lustrzanką - bo lustrzanka ma układ optyczny oparty na lustrze matówce i pryzmacie (lub tylko zoczewce) , a w A58 jest stałe lustro i wizjer wyświetlacza elektronicznego wbudowanego w celownik. Więć z definicji to już nie lustrzanka. Ale obrazek daje przyzwoity - tyle że system jako lustrzanki w sony umiera i nie widać żeby coś się miało zmienić.
Do fotografowania proponowalbym jednak Pentaxa, który podobnie jak sony ma wbudowaną stabilizację matrycy - jako jedyny w lustrzankach. Szczególnie przydatne gdy ktoś używa starszej generacji szkieł bez lub z kiepską stabilizacją. W dodatku ani canon ani nikon nie dają tak dobrze wyposażonych puszek jak Pentax . Nawet poniżej 2000zł możesz mieć K-50 w którym masz i uszczelniony korpus i obiektyw WR , oraz dwie rolki sterowania , przyciski dostępu do funkcji czy tryby programowalne... I 6kl/s oraz 1/6000s... o świetnie oprogramowanej matrycy z niskimi szumami też wypada wspomnieć. Oczywiście filmować też się da, ale bez takich udogodnień jakie daje oprogramowanie zrobione pod Canona. Jak widać nie da się mieć wszystkiego.

Piotreq85 - Nie 31 Lip, 2016

Przykładam wagę do filmów. A od canona znajdzie się jaka sensowna lustrzanka/hybryda do 1500-1800?
Wojmistrz - Nie 31 Lip, 2016

Nie wiem co rozumiesz przez filmowanie.
Można używanego 600D.
Poczytaj o Magic Lantern.

Andrzej.M. - Nie 31 Lip, 2016

Piotreq85 napisał/a:
Przykładam wagę do filmów.

Ciekawe co to znaczy? Bo Ja też jak już kręcę - to reż przykładam, co nie przeszkadza mi robić to Pentaxami. Wszystko zależy od tego jak często i jak długie filmy. Nie sądzę by to przywiązywanie wagi było naprawdę duże bo kolega o ML już dawno by wiedział. W końcu grono canonierów jest tak duże że chyba każdy zainteresowany filmowaniem o nim słyszał. Co nie znaczy że koniecznie musi używać... :lol:
Tym bardziej że wgrywa się go do korpusu aparatu i grozi to utratą gwarancji. Ale to drobiazgi - po co w canonie gwarancja... :wink:

Cytat:
Warning!
Magic Lantern is not approved nor endorsed by Canon in any way, and using it will probably void your warranty.
We are not responsible for any damages to your camera.

komor - Nie 31 Lip, 2016

Andrzej.M. napisał/a:
Nie sądzę by to przywiązywanie wagi było naprawdę duże bo kolega o ML już dawno by wiedział.

Gdyby kolega był zainteresowany Pentaksem to już dawno by o nim wiedział. Możesz więc już Pentaksa nie doradzać. Andrzej, Ty naprawdę masz więcej niż 15 lat? Bo ze zdjęć na FB tak by wynikało, ale z Twoich postów – niezupełnie. Jeszcze jedna taka argumentacja i dostaniesz ostrzeżenie za notoryczny brak merytorycznych argumentów w dyskusji.

Andrzej.M. - Nie 31 Lip, 2016

komor napisał/a:
notoryczny brak merytorycznych argumentów w dyskusji.

To że zwróciłem uwagę na dość chyba istotny aspekt ML - nie jest dość merytoryczne?
Dywagacje o tym czy zna ML o którym kol . Wojmistrz trąbi na okrągło - może rzeczywiście nie są merytoryczne - za nie przepraszam.
komor napisał/a:
masz więcej niż 15 lat?

No to było merytoryczne... I godne podziwu! O kulturze się nie wypowiem... :zalamany:

komor - Pon 01 Sie, 2016

Proponuję zrobić reset. Pisać o wadach i zaletach Pentaksa. Pisać o wadach i zaletach innych systemów. Odpuścić sobie wydumane nadmuchiwanie wad w innych systemach i wymyślanie dziwnych argumentów na umniejszenie zalet tychże innych niż P systemów. Wtedy nie trzeba będzie pytać o wiek. Bo inaczej to wszyscy jesteśmy w gimnazjum lub liceum.

ML jest i działa. Jego używanie jest równie niebezpieczne co mycie Pentaksa pod kranem. Mnie osobiście w przypadku zabawy 50D nie spodobał się ergonomicznie, bo ze względu na ograniczenia hackowania miał dziwnie obłożone przyciski (jak tam się udało zhakować, a nie jak jest wygodnie). Nie wiem jak wygląda to dziś i na nowszych korpusach, bo nie filmuję i nie używam ML. Innym jednak – jak powszechnie wiadomo – bardzo przypada do gustu na 3-cyfrowych Canonach i pozwala na rejestrację bardzo przyzwoitego materiału przy pomocy taniego sprzętu. To poważny argument za kupnem C do filmowania na niskim poziomie budżetowym. Żadne wymysły fanów innego sprzętu tego nie zmienią. Merytorycznym argumentem przeciw C jest jednak – lub był do niedawna? – brak 50p w Full HD. Jak ktoś potrzebuje, to musi (musiał?) szukać gdzie indziej.

Wojmistrz - Pon 01 Sie, 2016

Dzisiejsza instalacja ML wygląda tak, że umieszcza się na karcie pliczki z ML, odpala aparat, włącza zmianę firmware, akceptuje i po komendzie wyłącz aparat wyłącza się go najlepiej do tego wyjmując dodatkowo baterię zanim skończy się odliczanie - koniec.
Po odpaleniu aparatu nie zmienia się nic, ale kosz uruchamia nakładkę z toną nowych funkcji, których brakuje oficjalnie jak np peaking mode, focus peak/zebra, poziom głośności, dokładny stan baterii, faktyczną ilość wykonanych zdjęć + ilość podniesień lustra/zwolnienia migawki (21242+3141) i całą masę innych użytecznych informacji. Oczywiście możemy skorzystać także z wielu innych trybów filmowania i nie koniecznie chodzi o VideoRAW, poniważ świetnie wspomagające są również DualISO czy VideoHDR. Możesz odpalić sobie na stałe lupkę, by mieć kontrolę ostrości, histogram, możesz użyć cropa jako bezstratny zoom cyfrowy i na prawdę mnóstwo innych ustawień i ułatwień niedostępnych w innych aparatach czy nawet półprofesjonalnych kamerach.
Proces odinstalowania ML wygląda podobnie jak jego instalacja, ale zamiast wyłączyć aparat, czeka się na koniec odliczania - koniec :)
Po odinstalowaniu, nie jest możliwe dowiedzenie, że kiedykolwiek pracował tam Magic Lantern.

Czy to jest przekonujące do tego by korzystać z Magic Lantern? Dla mnie tak.
Nawet czasem się uśmiecham oglądając Teleexpress czy inne programy w TV pokazujące, że jakaś grupka ludzi się zebrała i kręci film. Kiedy są zbliżenia i widać tył aparatu, najczęściej jest to Canon i dostrzegam przy okazji łatwo rozpoznawalny układ wyświetlania informacji z Magic Lantern :)

Andrzej.M. - Wto 02 Sie, 2016

No to fajnie że jest takie genialne oprogramowanie, szkoda że jego części producent nie włączył w standard. Ale to nic nowego - skoro korekcję szkieł dopiero od niedawna w niższych modelach udostępnił. Wszystko idzie do przodu, więc pewnie za jakiś czas wszystkie puszki będą mieć to samo i różnić się będą tylko nazwami... wielkością matryc i wyposażeniem. Analogicznie dal każdej marki... Może to w ogóle będzie jeden właściciel... :wink:
Wojmistrz - Wto 02 Sie, 2016

Oby nigdy, bo konkurencja zmusza do działania i innowacyjności.
Piotreq85 - Sro 03 Sie, 2016

Wracamy do tematy :!: Wady zalety tej lustrzanki. Czy trzeba od razu kupić inny obiektyw? Czy tym 18-55 da rade obskoczyć? Posiada stabilizację nagrywania?
Wojmistrz - Sro 03 Sie, 2016

Piotreq85 napisał/a:
Wady zalety tej lustrzanki.
Nic się nie uczysz, to SLT a nie dSLR. To taka zakała fotografii, wybrakowany mutant, który miał być mega/super/hiper i wszystkie dSLR miał rozwalcować, a wyszło ... jak zwykle. Np nie posiada wizjera optycznego tylko elektroniczny, kocha żreć baterię na śniadanie i Sony całkiem go olewa jeśli chodzi o przyszłość, bo ani szkieł do tego dobrych, lampa błyskowa co chwile inne złącze itd. Eksperyment twórczy. Jak by patrzeć, że fotografować da się wszystkim, to i tym się da :) Poczytaj o SLT to dowiesz się dlaczego spora ilość osób unika tego rozwiązania jak ognia i znacznie bardziej lubi bezlusterkowce tego producenta.
Wujek_Pstrykacz - Sro 03 Sie, 2016

Lustrzanka czy mutant, pal licho, na początek sprzet dobry o tyle o ile, a obiektywów do tego trochę jest na rynku, tych starych Minoltowych jak i tych nowszych z Sony. Spróbowałbym z tym 18-55, a potem coś ewentualnie dokupił jakby się spodobało. :smile:
Wojmistrz - Sro 03 Sie, 2016

Wujek_Pstrykacz, ale kolega Piotreq85 szuka sprzętu do filmowania. Teoretycznie SLT jest OK, ale w praktyce można trafić lepiej, choćby na coś Sony jak a5000 i nowsze. Sony a6300 jest obecnie jednym z najlepszych maleństw do filmowania na rynku i tylko trochę ustępuje A7s, za to ścieżka SLT jest... jaka jest :P
Wujek_Pstrykacz - Sro 03 Sie, 2016

Jak budżet wytrzyma to niech kupi co chce. :razz:
Andrzej.M. - Czw 04 Sie, 2016

Wojmistrz napisał/a:
Np nie posiada wizjera optycznego tylko elektroniczny, kocha żreć baterię na śniadanie i Sony całkiem go olewa jeśli chodzi o przyszłość, bo ani szkieł do tego dobrych, lampa błyskowa co chwile inne złącze itd.

Niestety prawda, mój były pracodawca chciał żebym mu robił zdjęcia produktowe - zrobiłem mu studio pod jego sony, tyle że jak chciałem zmienić A100 bo w nim matryca latała i ostrzył gdziekolwiek, na A58 to nagle koniec zdjęć bo nic nie pasuje , ani podpiąć PC ani na stopkę ... :zalamany:

ghost - Pią 05 Sie, 2016

Zrobiłeś studio pod PC? do A100? Nie dziwię się, że były.
Andrzej.M. - Pią 05 Sie, 2016

ghost napisał/a:
Nie dziwię się, że były.

Pod PC ale czy pod radio czy PC , cóż skoro trzeba by dwa różne rodzaje pilotów albo kostek do gorącej stopki bo obydwie różnią się od tego co jest w "normalnych" aparatach, nawet nie wymagam żeby gniazdo PC miały... :lol:

ghost - Pią 05 Sie, 2016

a100 nie miała złącza PC, więc nic się nie zmieniło.
Jakie wyzwalacze nie pasowały pod mISO w a58?

Andrzej.M. - Pią 05 Sie, 2016

Żadne - bo miałem pod "minoltowską" stopkę... Może mój od Pentaxa by pasował , ale nie zakładałem bo ten 58 ma jakieś styki s przodu i strach normalną stopkę zakładać żeby coś się z nimi nie porobiło. Nie mój sprzęt - nie ryzykuję. Zresztą - było - minęło. Śmieszna sprawa, gość miał też lampę sony i też nie mógł jej z nowym aparatem uzywać... no porażka. :roll:
ghost - Sob 06 Sie, 2016

Czyli nie wiesz, ale Ci się wydaje. Ok. Nie ma problemu, ale nie pouczaj innych swoją niewiedzą.
Andrzej.M. - Pon 08 Sie, 2016

ghost napisał/a:
nie pouczaj innych swoją niewiedzą.

No właśnie to wypadło by do ciebie odnieść - naucz się czytać ze zrozumieniem bo widzę że masz z czymś widoczny problem. Atakujesz kogoś za to że śmiał napisać że stopki w A58 są inne niż w poprzednich modelach gdzie były minoltowskie i w związku z tym nie współpracują ani lampy ani wyzwalacze zrobione pod ten system. Ani nawet złączki/przejściówki/adaptery stopka/PC. Potwierdzam tylko tezę napisaną wcześniej przez kol. Wojmistrz - wyjątkowo się z nim zgadzam.
Wojmistrz napisał/a:
Np nie posiada wizjera optycznego tylko elektroniczny, kocha żreć baterię na śniadanie i Sony całkiem go olewa jeśli chodzi o przyszłość, bo ani szkieł do tego dobrych, lampa błyskowa co chwile inne złącze itd. Eksperyment twórczy

MaciekNorth - Czw 11 Sie, 2016

Wojmistrz napisał/a:
Mało kto poleci ci Sony. Jak chcesz dobre foty kup Nikona, a jak chcesz filmować, to kup Canona.
Ta, a jak chcesz szybko biegać kup buty Adidasa :lol:

Andrzej.M. napisał/a:
Ale obrazek daje przyzwoity - tyle że system jako lustrzanki w sony umiera i nie widać żeby coś się miało zmienić.
Umiera według niektórych od czasu zmiany nazwy z NEX na Axxx, czyli od 2013 roku, ale jakoś umrzeć nie może...

Andrzej.M. napisał/a:
Do fotografowania proponowalbym jednak Pentaxa,
Czyli kolejna porada z cyklu "Kto jest Twoim bohaterem i dlaczego właśnie Lenin" :roll:

Wojmistrz napisał/a:
Nic się nie uczysz, to SLT a nie dSLR. To taka zakała fotografii, wybrakowany mutant, który miał być mega/super/hiper i wszystkie dSLR miał rozwalcować, a wyszło ... jak zwykle.
I miał na starcie lepszy AF w LV i przy filmowaniu niż jakiekolwiek DSLR, dopiero po paru latach DSLR zaczynają się pod tym względem zbliżac do SLT.

Wojmistrz napisał/a:
Np nie posiada wizjera optycznego tylko elektroniczny, kocha żreć baterię na śniadanie i Sony całkiem go olewa jeśli chodzi o przyszłość, bo ani szkieł do tego dobrych, lampa błyskowa co chwile inne złącze itd.
I taki wizjer elektroniczny daje możliwości, jakich nie ma żaden DSLR, np. osobiście często muszę używać w DSLR ekranika, po to by mieć poziomicę i symulację ekspozycji, a wolałbym mieć to w wizjerze. Zużycie baterii w dużym stopniu zależy od ustawień i owszem jest większe niż w DSLR, ale nie jest to przepaść. Stopki lampy błyskowej są dwie, zmieniono ją na ISO własnie dlatego że były narzekania. Jakich szkieł Tobie brakuje w tym systemie? Bo wybór jest więszy niż dla Nikonów z wyciętym silnikiem AF.

Wojmistrz napisał/a:
Teoretycznie SLT jest OK, ale w praktyce można trafić lepiej, choćby na coś Sony jak a5000 i nowsze.
Brednie, mam A5000, to taka popierdółka bez AF i ergonomiczna porażka, każde SLT jest lepsze.

Andrzej.M. napisał/a:
Śmieszna sprawa, gość miał też lampę sony i też nie mógł jej z nowym aparatem uzywać... no porażka.
Czyli gość jest w temacie Sony podobnym ignorantem jak Ty. Lampę mimo innej stopki mógł używać wyzwalając ją zdalnie, ja głównie w ten sposób używam lamp błyskowych.

Andrzej.M. napisał/a:
Atakujesz kogoś za to że śmiał napisać że stopki w A58 są inne niż w poprzednich modelach gdzie były minoltowskie i w związku z tym nie współpracują ani lampy ani wyzwalacze zrobione pod ten system. Ani nawet złączki/przejściówki/adaptery stopka/PC.

Bzdury, są w pełni działające adaptery firmowe jak i chińczyki za kilka-kilkanaście dolarów.

Wojmistrz - Pią 12 Sie, 2016

MaciekNorth napisał/a:
Ta, a jak chcesz szybko biegać kup buty Adidasa :lol:
Niekoniecznie, ale możliwe, że pobiegniesz w nich szybciej i dalej niż w sandałach.
MaciekNorth napisał/a:
I miał na starcie lepszy AF w LV i przy filmowaniu niż jakiekolwiek DSLR, dopiero po paru latach DSLR zaczynają się pod tym względem zbliżac do SLT.
No, no... tylko zapominasz dodać, że nie gubił się co niemiara. Wypuszczony na rynek 4 miesiące po SLT produkt Canona, mowa o 600D, czyli bezpośredni konkurent, wyposażony był w dużo bardziej stabilny AF podczas filmowania i co najważniejsze przynajmniej miał jakość nagrania i tryb progresywny. Czego byś nie napisał AVCHD w 17Mbps to jest tragedia. Już wtedy Canon oferował znacznie więcej niż Sony. No i ten debilny ekran u dołu... po prostu fantastyczny :zalamany:
MaciekNorth napisał/a:
I taki wizjer elektroniczny daje możliwości, jakich nie ma żaden DSLR, np. osobiście często muszę używać w DSLR ekranika, po to by mieć poziomicę i symulację ekspozycji, a wolałbym mieć to w wizjerze.
Oj jaki ty biedny jesteś... Jak ktoś potrzebuje poziomicy to niech sobie do technicznego idzie :P Piszesz jak skrajny amator i malkontent. Dla mnie ingerencja w obraz w wizjerze podczas fotografowania to tragedia. Za to co innego podczas filmowania, ale nie upadłem na głowę by filmować z okiem przyłożonym do wbudowanego wizjera.
MaciekNorth napisał/a:
Zużycie baterii w dużym stopniu zależy od ustawień i owszem jest większe niż w DSLR, ale nie jest to przepaść.
Jest przepaść. W praktycznie każdej, zwłaszcza lepszej lustrzance jesteś w stanie wyłączyć całą zbędną elektronikę. Przy anormalnych ustawienia, ludzie potrafią zrobić po kilka tysięcy zdjęć na jednej baterii, masz nawet takich na tym forum i wiem z doświadczenia, że to możliwe, za to niemożliwe dla bezlusterkowców i SLT.
MaciekNorth napisał/a:
Jakich szkieł Tobie brakuje w tym systemie? Bo wybór jest więszy niż dla Nikonów z wyciętym silnikiem AF.
Nie znam pełnego wyboru obiektywów w Nikonie, za to znam w Canonie.

MaciekNorth napisał/a:
Brednie, mam A5000, to taka popierdółka bez AF i ergonomiczna porażka, każde SLT jest lepsze.
Możesz rozszerzyć tą wypowiedź, zwłaszcza o AF?
Andrzej.M. - Pią 12 Sie, 2016

MaciekNorth napisał/a:
muszę używać w DSLR ekranika, po to by mieć poziomicę... a wolałbym mieć to w wizjerze

Bo nie masz Pentaxa... :razz: Ja mam i mam też w wizjerze. I to obydwie drabinki. :lol:
Cytat:
są w pełni działające adaptery firmowe jak i chińczyki za kilka-kilkanaście dolarów.

Domyślam się. Ale trzeba je kupić i mieć . :razz:

[ Dodano: Pią 12 Sie, 2016 10:35 ]
MaciekNorth napisał/a:
Czyli kolejna porada z cyklu "Kto jest Twoim bohaterem i dlaczego właśnie Lenin"
To tak w przeciwieństwie do Adidasa... :lol:
komor - Pią 12 Sie, 2016

W 6D też mam w wizjerze poziomicę, ale tylko w jednej osi (poziom, bez pochyłu). Pochył tylko na ekranie LCD.
Andrzej.M. - Pią 12 Sie, 2016

MaciekNorth napisał/a:
Umiera według niektórych od czasu zmiany nazwy z NEX na Axxx, czyli od 2013 roku, ale jakoś umrzeć nie może...

Nie umiera tylko umarł - ostatnie lustrzanki wypuścili w 2010 roku modelami A290 i A450. Póżniej wypuścili tylko SLT które LUSTRZANKAMI NIE SĄ! Przypominam że lustrzanka posiada wizjer optyczny w postaci obrazu oglądanego na matówce na którą rzucany jest za pomocą lustra umieszczonego za obiektywem... Otóż - nie ma matówki - więc nie jest to lustrzanka. Pomijam wątpliwe rozwiązanie samego lustra stałego półprzepuszczalnego zabierającego 0,5-0,7 EV światła. Aparaty te kumulują wady lustrzanki i bezlusterkowca. Po co? Żeby łatwiej filmować? Może.
Faktem jest że jeszcze odświeżają system - w 2014 wypuścili SLT A77II i w 2015 SLT A68.

ghost - Pią 12 Sie, 2016

Yo, Andrzej. Tu masz listę aparatów pod bagnet A. Zerknij zanim będziesz opowiadał dalej.
Wojmistrz - Pią 12 Sie, 2016

Fajna lista, ciekawe jak bez adaptera podłączyć te szkła do np a7s. Patrząc w ten sposób, to i Canon FD, Olympus 4/3 i cała kupa innych wciąż jest dobra i na czasie...
ghost - Sob 13 Sie, 2016

to fdeki podepniesz do czegokolwiek cyfrowego z AFem, odczytem ogniskowej i automatyczną przesłoną?
Andrzej.M. - Sob 13 Sie, 2016

Nie wiem co ma zmieniać ta lista? Jest tam jakś lustrzanka wypuszczona przez SONY po 2010 roku? Przeoczyłem? Czy może w DxO nie odnotowali tego doniosłego faktu? I zapomnieli przetestować. :roll:
Cóż - może się zdarzyło a ja jestem w błędzie? Czy istotnie więcej niż 2 SLT wypuścili przez ostatnie 3 lata? (2014-16) choć nie wiem co by to wniosło skoro te hybrydy trudno nazwać lustrzankami. To już lepiej używać bezlusterkowce. Chyba że taki Sony A7S II zaliczyć chcesz do lustrzanek... ;)

[ Dodano: Sob 13 Sie, 2016 19:34 ]
ghost napisał/a:
to fdeki podepniesz do czegokolwiek cyfrowego z AFem, odczytem ogniskowej i automatyczną przesłoną?

No cóż , w pentaxie takich problemów nie ma... :cool:

ghost - Sob 13 Sie, 2016

Chodzi o to, że ani 290, ani 450 nie były ostatnimi klasycznymi lustrzankami Sony. Sprawdzaj podstawowe fakty, nim zaczniesz być ekspertem na temat jakiegoś systemu.
Cytat:
No cóż , w pentaxie takich problemów nie ma... :cool:

bo nie ma co podpinać? czy fdeki dostają sterowania? czy nie da się ich podpiąć? :razz:
bo A na E ma wszystko i dlatego trochę się to różni od aluminiowego pierścienia. Oczywiście jest to proteza i absolutnie nie zastępuje natywnych szkieł, ale porównywanie do fdeków, czy m42 jest słabe.

Andrzej.M. - Nie 14 Sie, 2016

ghost napisał/a:
Chodzi o to, że ani 290, ani 450 nie były ostatnimi klasycznymi lustrzankami Sony.

No tak , faktycznie według tabelki ostatnie były A 560 i 580. Nie zmienia to faktu że od ponad sześciu lat nie wypuścili żadnej lustrzanki . więc nie widzę powodu do dalszej dyskusji. Martwe jest martwe, daj znać jak ożyje. Nie wcześniej... :lol:

ghost napisał/a:
nim zaczniesz być ekspertem na temat jakiegoś systemu.

Nie zamierzam być ekspertem - stwierdziłem jedynie ogólnie znany fakt , a to czy zakończono produkcję lustrzanek modelem x czy y nie ma żadnego znaczenia, skoro się ich nie robi. Może tylko dla historyków.
Swoją drogą szkoda - lubiłem system Minolty , miałem kiedyś 2 służbowe analogowe lustrzanki. Jeszcze przed zmianą stopki .

ghost - Nie 14 Sie, 2016

Skoro autor pyta o a58, to chyba raczej mało go interesuje, co sądzisz o różnicach między SLT a SLR i czy a58 jest żywe, czy martwe.
Andrzej.M. - Pon 15 Sie, 2016

Tematem jest pytanie o opinie - a to co pisaliśmy o tym aparacie i całym systemie to również opinie rzutujące na sam pojedynczy model i sens "ubierania się w system". Nie przejmuj się przerabiam co chwilę falę pt " brak szkieł" od dobrych paru lat i się już do tego przyzwyczaiłem. Wcześniej było jeszcze więcej argumentów przeciw (brak FF - nie ważne że były puszki pro MF) ale szczęśliwie producent je już skutecznie obalił... :lol: Ostatnie właśnie są obalane - uzupełnione są formaty pełnoklatkowe jak 24-70/2,8 czy 70-200/2,8 których rzeczywiście w systemie Pentaxa brakowało. Rozgdałem się nieco - za OT przepraszam. :wink:
komor - Pon 15 Sie, 2016

Andrzej.M. napisał/a:
Wcześniej było jeszcze więcej argumentów przeciw (brak FF - nie ważne że były puszki pro MF)

A co ma dostępność osobnego systemu MF do braku cyfrowego FF w bagnecie K? Podpinałeś swoje pełnoklatkowe analogowe szkła K do cyfrowego korpusu 645, czy istnieje jakiś inny związek? :)

Andrzej.M. - Wto 16 Sie, 2016

...A co ma obecność FF ? Szczególnie dla amatorów którzy i tak FF nie kupią.. A jak już to i tak muszą zmienić szkła na pełnoklatkowe....- Tak z grubsza można takie dyskusje podsumować . Tak naprawdę ma znaczenie dla osób robiących zdjęcia zarobkowo.Żeby mieć drugą puszkę awaryjnie jak ich nie stać na dwie FF .

[ Dodano: Wto 16 Sie, 2016 17:59 ]
Można by o tym dyskutować ale nie widzę powodu.

komor - Wto 16 Sie, 2016

Andrzej.M. napisał/a:
...A co ma obecność FF ?

Nie wiem, zapytaj sam siebie, przecież to Ty napisałeś:
Andrzej.M. napisał/a:
Wcześniej było jeszcze więcej argumentów przeciw (brak FF - nie ważne że były puszki pro MF)

Andrzej.M. napisał/a:
Szczególnie dla amatorów którzy i tak FF nie kupią.

Jak rozumiem kupią w zamian MF, o którym wspomniałeś? :)

Andrzej.M. napisał/a:
Można by o tym dyskutować ale nie widzę powodu.

Nie ma o czym. Naprostowałem tylko Twoje nietrafione argumenty. Dla mnie EOT.

Andrzej.M. - Wto 23 Sie, 2016

komor napisał/a:

Andrzej.M. napisał/a:
Szczególnie dla amatorów którzy i tak FF nie kupią.

Jak rozumiem kupią w zamian MF, o którym wspomniałeś?

Nie kupią ani jednego ani drugiego... to takie trudne dla ciebie? :zalamany:
komor napisał/a:
Naprostowałem tylko Twoje nietrafione argumenty

Zajmij się swoimi? :razz: