forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Os³ony przeciws³oneczne na obiektywach FF przy matrycy APS-C

LegalAlien - Sob 26 Sie, 2006
Temat postu: Os³ony przeciws³oneczne na obiektywach FF przy matrycy APS-C
W te¶cie jednego z obiektywów (bodaj¿e Canona EF 17-40 mm f/4.0L USM) w zagranicznym serwisie spotka³em siê z informacj±, ¿e je¿eli kto¶ u¿ywa danego obiektywu, który jest przewidziany na pe³n± klatkê, z aparatem z matryc± APS-C to do³±czona w zestawie os³ona przeciws³oneczna niewystarczy i je¿eli kto¶ chce z takowej korzystaæ to nale¿y dokupiæ wiêksz± (przewidzian± do innego modelu, ale pasuj±c±). Czy to prawda ? (nie chodzi mi konkretnie o tego Canona tylko o podobn± sytuacjê z dowolnym obiektywem FF)
Arek - Sob 26 Sie, 2006

Nieprawda. Gdyby co¶ siê dzia³o na APS-C to tym bardziej dzia³oby siê na FF.
MM - Sob 26 Sie, 2006

Arek, co¶ w tym jednak jest. Nie chodzi o to, ¿e ta seryjna przeszkadza. Chodzi raczej o to, ¿e na APS-C mog³aby byæ spokojnie wiêksza bo i tak obrze¿a przedniej soczewki s± niewykorzystane. Taka wiêksza os³ona przeszkadza³aby na FF, ale na niepe³nej klatce by³aby ok. Tym bardziej, ¿e w tym 17-40 orygina³ jest idealnie spasowany tylko dla 17mm, pó¼niej ju¿ nawet tamta os³ona mog³aby byæ wiêksza. Najbardziej podoba mi siê rozwi±zanie z 24-70/2.8 L. Tam skuteczno¶æ os³ony jest moim zdaniem wy¶mienita, ale to dziêki konstrukcji obiektywu.
Wróbel EOS - Wto 16 Wrz, 2008

Chcia³ bym od¶wie¿yæ w±tek. Jaka inna os³ona pasuje do 17-40 u¿ywanego na matrycy APS-C?
rafalg - Wto 16 Wrz, 2008

Ciekawe pytanie te¿ chcia³bym siê dowiedzieæ. Obecnie u¿ywam tylko tej która jest w zestawie ale nie wiem czy jest skuteczna dla 17-40 przy APS-C. Ju¿ bardziej pewnie na 10-22 siê sprawdza.
Wróbel EOS - Wto 16 Wrz, 2008

10-22 Da podobny k±t widzenia na APS-C co 17-40 na FF. I w obu modelach jest chyba identyczna os³ona. Zastanawiam siê czy do 17-40 pasowa³a by os³ona od 24-105.
mavierk - Wto 16 Wrz, 2008

jak ¶rednica filtra jest taka sama - to tak ^^ Ale nie zdziw siê, ¿e bêdzie turbo winieta (jak w moim 18-70 tulipanek z 70-300VR :) )
Monastor - Wto 16 Wrz, 2008

mavierk, rzecz w tym, ¿e z 17 mm na APS-C robi siê 27, a wiêc wiêcej ni¿ 24, na które projektowano os³onê do 24-105
mavierk - Wto 16 Wrz, 2008

No to problemu nie ma, bo oba maj± 77cm na filtrze :) Inna sprawa, jak we¼miemy 17-40 na FF
Wróbel EOS - Sro 17 Wrz, 2008

A czy kto¶ sprawdza³ czy os³ona z 24-105 na pewno pasuje? ¦rednica jest niby taka sama ale zawsze mo¿e wyst±piæ delikatnie inne mocowanie. Mo¿e kto¶ z obecnych na forum u¿ywa takiego zestawu. Poniewa¿ oryginalna os³ona by³a projektowana tylko pod FF.
mavierk - Sro 17 Wrz, 2008

ja w nikonie mam ten sam bagnet... jak jest w canonie, w sumie nie wiem ;)
RBT - Sro 26 Lis, 2008

Swoj± drog±, bardzo dziwi mnie fakt, ¿e (o ile mi wiadomo) ¿aden z producentów nie oferuje w opcji, dodatkowej, dopasowanej pod mniejszy format os³ony.
krisv740 - Sro 26 Lis, 2008

na 17-40L zak³adam os³one z 17-55 is usm i pasuje doskonale (zamiennik)
dla ciekawo¶ci/¿artu za³o¿y³em os³onê na 17-40 z 100-400 i o dziwo od 25 nie by³o ¿adnych problemów :mrgreen:

Baku - Czw 27 Lis, 2008

17-40 bardzo dobrze spisuje siê pracuj±c pod s³oñce, wiêc os³onê przeciws³oneczn± od³o¿y³em na pó³kê w szafie. Chyba ¿eby u¿ywaæ jej jako pewnego rodzaju os³ony dla soczewki.

Chcia³em natomiast zapytaæ o obiektyw 70-200/4. Ponoæ jego praca pod s³oñce jest ¶rednia. I teraz
Cytat:
Tym bardziej, ¿e w tym 17-40 orygina³ jest idealnie spasowany tylko dla 17mm
- czy os³ona w 70-200 te¿ jest idealnie spasowana tylko do 70 mm, albo mo¿e inaczej - czy wszystkie os³ony daj± najwiêksz± skuteczno¶æ tylko na najszerszym k±cie?
jaad75 - Czw 27 Lis, 2008

Baku napisa³/a:
czy wszystkie os³ony daj± najwiêksz± skuteczno¶æ tylko na najszerszym k±cie?

A nie jest to oczywista oczywisto¶æ?... :razz:

Baku - Czw 27 Lis, 2008

By³a by, gdyby nie to zdanie:

Cytat:
Najbardziej podoba mi siê rozwi±zanie z 24-70/2.8 L. Tam skuteczno¶æ os³ony jest moim zdaniem wy¶mienita, ale to dziêki konstrukcji obiektywu.

Sugeruje ono, ¿e skuteczno¶æ os³ony jest w tym obiektywie lepsza (tj. dzia³a nie tylko na najszerszym k±cie) ni¿ w innych. :razz:

Wróbel EOS - Czw 27 Lis, 2008

Baku, 24-70 ma os³onê mocowan± do sztywnej konstrukcji a nie tej która siê wysuwa. Dla 24mm ten obiektyw jest najbardziej wysuniêty a wiêc os³ona nie wchodzi w kadr. szk³o siê chowa podczas zwiêkszania ogniskowej wiêc chowa siê te¿ bardziej w os³onie.

-----------
] <-- 24mm
-----------

-----------
] <--70mm ( "]" przednia soczewka )
-----------

Baku - Czw 27 Lis, 2008

Dziêki, Wróbel EOS, ju¿ wszystko jasne. Jak siê okazuje "odwrotne" dzia³anie obiektywu przy zmianie ogniskowej ma tu zbawienny wp³yw na pracê os³ony. Dziêki za wyja¶nienia.
Wróbel EOS - Czw 27 Lis, 2008

Baku, Tylko co¶ mi rysunek nie wyszed³. Przednia soczewka "]" przy 24mm powinna byæ prawie na koñcu tego tunelu.
Baku - Czw 27 Lis, 2008

Domy¶li³em siê, ¿e ze¿ar³o spacje :wink: Da³bym "pomagaja" ale nie mogê :evil:
MM - Pi± 12 Gru, 2008

jaad75 napisa³/a:
Baku napisa³/a:
czy wszystkie os³ony daj± najwiêksz± skuteczno¶æ tylko na najszerszym k±cie?

A nie jest to oczywista oczywisto¶æ?... :razz:

Nie jest. Jako przyk³ad masz Canona 24-70L i czê¶ciowo Nikkora 24-70/2.8